Je l se može u domaćoj radinosti napraviti kečap?
Moje dijete je postalo ludo za njim, još malo pa će kekse jesti s kečapom ... a izgleda da je pomalo alergična na neke konzervanse koje stavljaju u njih pa bih ja probala nešto sama smutiti ....
Je l se može u domaćoj radinosti napraviti kečap?
Moje dijete je postalo ludo za njim, još malo pa će kekse jesti s kečapom ... a izgleda da je pomalo alergična na neke konzervanse koje stavljaju u njih pa bih ja probala nešto sama smutiti ....
http://www.turbo-kuvar.com/zim6.asp
iman još jedan u knjizi kojeg sam davno radila, kompliciraniji
2kg rajcica
250gr luka
100gr smedjeg secera
3 zlicice soli
2 zlicice slatke mljevene crvene paprike
1 zlicica papra
curry
1/8 litre vinskog octa
1 paket konzervansa
rajcice oprati, luk oguliti i oboje razrezati na komade. u lonac staviti pripremljeno povrce i sve sastojke osim konzervansa i kuhati cca 45 minuta. smjesu propasirati kroz sitno cjedilo (ja kroz ono metalno za juhu) i kuhati dalje dok se ne zgusne. poboljsati okus zacinima i dodati konzervans. kecapom puniti dobro oprane, vruce staklenke i odmah zatvoriti.
meni je ispao savrsenza manju kolicinu ne bih stavljala konzervans. ionako bi bio u frizideru.
Što je to konzervans?
Gdje se kupi?
litala, koliko bi kečap bez toga mogao stajati; tjedan dana?
ne sjecam se tocne litraze, radila sam ga jednom, pred nekoliko godina... mozda litra i pol - dvije? ali stvarno nisam sigurna...
konzervans se kupi u obicnom ducanu, marketu, gdje stoje zelini, zelatine, prasak za pecivo i slicne vrecice...
bez konzervansa, opet, ne znam, mi kad ga imamo (kecap, mislim) trosimo ga dosta, mislim da bi dva-tri tjedna mogao izdrzati... opet - slobodna procjena...
ovdje ide previše octa ...MGrubi prvotno napisa
i mene brine taj kupovni konzervans
zna li netko sastav?
Baš zbog konzervansa hoću domaći kečap ... (je l se stavlja u domaći ajvar konzervans? mislim da moji nisu stavljali ... a ajvar je ipak trajao neko vrijeme ...)
U ajvar ne ide konzervans, garantirano. Ide ocat (ali ne tako puno) i ne ide šećer. Ja mislim da vrijedi probati bez konzervansa. Ako se sve puni i zatvori vruće, nema se što pokvariti. Naročito ako imaš dobru hladnu špajzu ili čisti i suhi podrum. Možeš staklenke kad ih vruće zatvoriš ostaviti u "dunstu" tj uzmeš kartonsku kutiju, staviš unutra deka i jastuka i dobro zamotaš flaše, na 24 sata, da se polako hlade. To moja sveki radi s ajvarom i nikad se ne pokvari. Uzme obične staklenke od kupovnih stvari, s poklopcem. Prije je radila s celofanom i to se češće kvarilo.
Umjesto octa strpaš C vritamin pa ne moraš tražiti konzervans.
Postoje staklenke sa " gumenom " brtvom. ( u Pevecu stoji cca 10 kn./ kom. ) Zatvaraju hermetički, idealne za konzerviranje hrane .
Kad se čiste staklenke napune sa ajvarom, stavi taj poklopac, treba ih poslagati u jednu posudu sa vodom , voda treba biti do poklopca staklenki i ostaviti da voda ključa 10-tak. min. Ostaviti da se polako hladi u toj vodi .( Na dno posude staviti neku krpu ili podmetač da boca nije direktno u dodiru sa posudom radi pucanja. ) Nije potreban nikakav konzervans .
Ja mislim da moja mama ne stavlja nikakav konzervans. Baš ću ju danas pitati, pa javim!
Hm... namirnice bez ikakvog konzervansa treba potrošiti odmah, a u duhu špricanja kečapa nije trošenje cijele boce u jedno popodne :/
Konzervans može biti skoro bilo što: sol, ocat, limunska kiselina, vritamin C, salicilna kiselina. Ova zadnja bila bi konzervans u užem smislu riječi, a koristi se i za tretiranje akni (preparat Doroslovac).
Da, kupovne kašice konzervirane su limunskom kiselinom.
vrijeska reče:
Onaj konzervans koji se kupuje u trgovini pod trivijalnim imenom " Konzervans " je Natrijev benzoat.i mene brine taj kupovni konzervans
zna li netko sastav?
Po pravilniku ga se može dodati max. 1000 mg./ kg.
Još postoji i " Vinobran " - on je Kalijev metabisulfit , može ga se dodati max. 100 mg./kg.
Ja sam veliki protivnik aditiva, pa tamo gdje ne moram, ne stavljam ga. Bolje konzervirati putem pasterizacije.
nako , odokativno ili ima neki minimum ? :?Davor prvotno napisa
Potrošiti odmah = barem tjedan dana u frižideru.
A staklenka ne mora biti od kile, ima malih, naročito ako recikliraš one od kupovnih prerađevina.
Vritamin C se u smislu konzervansa trpa oko pola grama na litru, a to je kiselo k'o manji limun.kinder prvotno napisa
ja ne stavljam ni konzervans,ni c vitamin ni ništa slično.
vrući paradajz naljevam u flašice,odmah poklopim i ostavim hladiti zamotano u deku.
izdrži po nekoliko mjeseci.
Dolega, tako i moja mama! i dugo izdrži!!
Imam jedno prilično katastrofično iskustvo, upravo s paradajzom. Imao sam fiks-ideju da je dovoljno pasterizirati i potrpati u boce pa u frigić, kad ono... krenulo to fermentirati do eksplozivnih tlakova. Strašno.
Svakako preporučam neki oblik konzerviranja - za svaki slučaj.
najjednostavnije je paradajz ukuhati, propasirati (dobro, ovaj dio i nije baš jednostavan), pa uliti u male plastične čašice (1 dcl) i u led. no, to nije kečap, to je paradajz vulgaris.
moj bez konzervansa -znači samo kuhani i pasirani paradajz u staklenim bocama sa gumenim čepom (pollitrene od infuzije )traje cca 6 mjeseci provjereno,radim ga godinama
i kod mene provjereno-samo što moje boce nisu sa gumenim čepom već najobičnijestudena prvotno napisa
d pago sokova
traje mjesecima ako ne otvoris staklenku, no kad jednom otvoris staklenku, moras potrositi A.S.A.P., zato treba konzervans (moze i c-vitamin, limunska kis., i sve sto je Davor nabrajao). Ako ne zelite potrositi sve odjednom kad otvorite staklenku, onda zravnate vrh i ulijte dovoljno biljno ulje da pokrijes cijelu gornju povrsinu. Ako to vrijedi za obicni konzervirani paradajz, trebalo bi vrijediti i za domaci ketchup.
evo kako Talijani rade pasiranu rajčicu:
rajčice dobro oprati, prepoloviti i zlicom izvaditi sjemenke. staviti kuhati. napraviti zavežljaj od peršina, celera i bosiljka i kuhati zajedno s rajčicom cca 20min. kad je gotovo zavežljaj izvaditi a rajčicu pasirati štapnim mikserom. stavljati u vrecice i zamrznuti.
uvijek sam se pitala otkud onaj fini miris po začinima a ne vidim ih :? . eto to je to.
moja majka radi svu zimnicu bez ikakvog konzervansa...pasirani paradajz, ajvar, ciklu, papriku, krastavce, pekmeze, đemove...sve traje godinama bez kvarenja...bitno je sve sterilizirati u pećnici i dobro zatvoriti da ne ulazi zrak (koristi staklenke s metalno/gumenim čepovima kao što su u dućanu)
mi jedemo pekmez od šljiva koji stoji 4 godine, sad trošimo zadnju bočicu lanjskog paradajza...
bas sam sinoc provjerila sastav svog kupovnog ketchup-a - brand FELIX. Pise na boci da je bez konzervansa - i ima (u svrhi konzervansa) ocat i limunsku kiselinu.
YESSS! To mi fali cijelo vrijemeanushka prvotno napisa
![]()
Zoila, drugi put kad ideš u dućan provjeri isto tako i sastav Klaussovih kašica. I one su, kao, bez konzervansa.
eh da bitan sastojak sam zaboravila. RUZMARIN. u zavezljaj naravno.
bas sam jucer radila kao umak za tjesteninu. Mraaaaak.
Uf, baš me prišarafila glad, sad ću morat na ručak prije reda. Jedna zločesta...
mmmmmh i jos malo grana padano naribanogdobar tek
Evo i mog recepta za kecap:
10 kg rajcice
1-1,5 kg crvenog luka
1-1,5 kg jabuka (bolje su kisele)
1-1,5 kg crvenih paprika
nekoliko feferona (dodati po zelji ovisno zelite li vise ili manje ljut kecap)
Sve dobro oprati, ocistiti i izrezati, pa sve skupa kuhati. Kad je kuhano propasirati i u dobivenu smjesu dodati:
40 dag secera
1/2 l vinskog octa
6 zlica sitne crvene paprike
6 zlica soli.
Zatim staviti kecap da se kuha do zeljene gustoce.
Podizem i molim provjereni recept.
Prvi ovdje naveden je s konzervansom...u drugi idu jabuke zasto?
Hvala!
Da ga pektin iz jabuka zgusne? Meni samo to pada na pamet.
Ili umjesto šećera? da ne bude prekiselo?
Mene zanima koja je najbolja sorta rajčica za ovo?
mi radili prije par godina, ne sjećam se više recepta, ali ga moja nije htjela jesti
a obožava kečap
industrijski
nismo uspjeli dobiti okus kemije i industrije
jbg
ma ja bih zapravo radila šalšu za frizerali sam se naljepila na temu
jeli smo domaću šalšu sad na moru i bila je ful kremasta, rekli su mi da je to ta sorta za domaći paradajz. E koja?
Inače meni je McDonalds kečap najprirodniji, pa Heinz, ali on mi je presladak