Da, novi madeži se javljaju a stari rastu u trudnoći i pubertetu. Izvan toga je relativno nenormalno (mislim opasno).
Ja sam imala par tzv nevus veruccosus (bradavičasti madež) i u dva navrata sam ih skidala. Kako se to izrezuje u onako lećastom obliku ostaje manjak kože pa se šav jako proširi kad zarasta. Meni su najgori na dekolteu (vide se u badiću

) ali skinula sam ih prije prve trudnoće jer me bilo strah da ne počnu pucati kad grudi narastu a još više da ih dijete ne zagrebe noktom). Imam i jedan šav između sisa isto od madeža ali puno stariji, koji je radio plastični kirurg i koji je bio beskrajno tanak kad je izvadio konce, ali se naprosto udebljao u slijedećih par mjeseci. Inače ne stvaram neke strašne ožiljke.
Osim tih (1. u 1989. a 2. i 3. u 1997. godini) na sisama skinula sam 1989 još i jedan ispod pazuha točno na traki od grudnjaka i jedan na leđima koji sam često raskrvarila. 1997. sam skinula i jedan na tabanu (nožni palac) i to je bio jedini za koji su doktori smatrali da ga obavezno treba skidati (tabani i dlanovi su najopasniji za pigmentirane madeže).
Eto ožiljci ostaju, ali više nemaš brige.
Svi madeži su išli na PHD (patohistološka dijagnoza) i bili su ok. (to se naravno radi poslije - dobiješ nalaz kad dođeš vaditi konce).
Preporučam vam da vam osobito na licu i vidljivim dijelovima stvar prepustite plastičnim kirurzima ali u bolnici da budete sigurni da je stvar otišla na PHD.
Inače meni je dermatolog strogo zabranio i sunčanje i solarij zbog madeža. Isto su obiteljsko "blago".