Ja kao prava domacica kupila skrinju od 300L i sad ju treba napunit![]()
Trebaju mi vasi savjeti o zamrzavanju povrca da imam preko zime.
Dakle, sto se moze zamrzavati, kako (treba li prije prokuhati/ocistiti) ili ne i bilo kakav drugi koristan savjet!
Ja kao prava domacica kupila skrinju od 300L i sad ju treba napunit![]()
Trebaju mi vasi savjeti o zamrzavanju povrca da imam preko zime.
Dakle, sto se moze zamrzavati, kako (treba li prije prokuhati/ocistiti) ili ne i bilo kakav drugi koristan savjet!
pa, većinu zelenog povrća je dobro blanširati prije zamrzavanja kako ne bi imalo okus po travi.
tu prestaje svako moje znanje o tome, ali se sjećam da je postojala super knjižica (prilog nekim novinama) o načinima zamrzavanja.
Mahune očisti, operi i nareži na komadiće kakve trebaš i stavi ih u kipuću vodu na 4 minute. Ocijedi ih i stavi u drugi lonac s jako hladnom vodom. Kad se ohlade, ocijedi i složi u vrećice i zamrzni.
Crvene paprike, tzv. rog koje su za zimsku salatu isto operi posuši i složi u protvan od pećnice pa stavi ih peći na gornju rešetku na 220 stupnjeva, kad potamne, okreni ih na drugu stranu a i ona potamni. Potom ih izvadi i ostavi neka se ohlade. Nemoj ispečenu kožicu odmah čistiti, već ih samo tako složi u vrećice i zamrzni. Poslije kad ih ideš koristiti i odmrznuti , kožica će puno lakše silaziti s paprika.
Drugo povrće tipa mrkve, celera i korijena peršuna ne blanširam, samo ga očistim i složim u vrećice. List peršuna operem, sitno nasjeckam i stavim u plastičnu posudicu od Rama namaza, pa poslije sa žlicom izvadim koliko mi treba. Grah isto ne blanširam, samo ga očistim i spremim u vrećice. Grašak i špinat kupujem industrijski zamrznut.
Vrganje očistim narežem i prokuham 10 minuta, ohladim i isto u vrećice.
Orahe za kolače, pola ih odmah sameljem i stavim u vrećicu, a pola ih ostavim krupne i stavim u drugu vrećicu i tako zamrznem.
Ako kuhaš domaći paradajz (kao moja sveki), kad se ohladi izlij ga u dvostruku vrećicu i slobodno zamrzni, poslije samo odrežeš koliko ti treba.
ja ne blanširam
samo očistim, operem i zamrznem,
jest da je trajnost kraća za 2-3 mjeseca od blanširanog, ali mi je jednostavnije
zamrzavala sam: rajčice, mahune, grašak, tikvice, žute paprike, razno voće...
Zasto je trajnost kraca?
ne znam di sam to pročitalaZorana prvotno napisa
ali u knjizi Zimnica piše da su glavni razlozi za blanširanje:
1. povrće smanjuje volumen,
2. duže zadržava vitamine (izuzev onih topivih u vodi koji će se dijelom izgubiti blanširanjem)
glavi razlog zašto ne blanširam (osim vremena) jest što sam primjetila
da blanširano povrće koje kasnije spreman samo kuhano ima trag okusa "po ledu" , dok ono što nisam blanširala nema. Taj okus se ne primjeti kod gulaša i tome slično.
kako je max trajnost nekih povrća 12 mjeseci (npr. mahuna) , ne pitam se zašto manje traje, nijedan primjerak nije dotraja do granice trajnosti, ne izdrže niti 6 mj.
Hmm... meni neblanširano povrće (osim tikvica) ima okus po frizeru :/
Zar i tikvice zamrzavate :?
Molim detalje![]()
Usput, nisam uspjelo po pretražniku...moždsa je brisano...tema je bila zimnica...može li mi netko dat link
Povrće i voće uvijek dobro oprati.
U povrće tipa mahune (blanširane) i grašak dobro je staviti grančicu peršina. Tada neće imati miris po "frižideru".
MAHUNE
narežeš na komadiće ili ostavljaš cijele, ovisi za koju vrstu jela, blanširaš, dobro ocjediš i ohladiš, potrpaš u vrećice, staviš peršin i u male vrećice ili u jednu veliku, ali tada trebaš svakih pola sata rastresti vrečicu dok se skroz ne smrzne.
GRAŠAK
očišćeni, direkt u vrećicu veliku, i rastresaš, sa malo peršine.
PARADAJZ
Ja paradajz kuhani zamrzavam isto u vrećicama, ali zamrzavam i cijeli - samo ga operem i u vrećicu. Super za variva ili gulaš - gutneš pod vrelu vodu zamrznut, oguliš kožicu, narežeš i super. Inače znam da sam negdje čitala da smrznuti paradajz je najbolji osim ditekt ubranog. Čim malo stoji, smrznuti ima više vitamina.
MLADI GRAH
Mladi grah isto samo natrpam u dvostruku vrećicu i malo rastresem pri zamrzavanju. Uvijek iz te vreće možeš uzet koliko ti treba.
PAPRIKA
Dio izdubim za punjenu papriku, dio očišćene polovice, i zamrznem.
Ove polovice su isto super za variva, gulaše i sl.
CRVENA PAPRIKA
Već opisano.
MRKVA; CELER; PASTRNJAK; PERŠIN-korijenCrvene paprike, tzv. rog koje su za zimsku salatu isto operi posuši i složi u protvan od pećnice pa stavi ih peći na gornju rešetku na 220 stupnjeva, kad potamne, okreni ih na drugu stranu a i ona potamni. Potom ih izvadi i ostavi neka se ohlade. Nemoj ispečenu kožicu odmah čistiti, već ih samo tako složi u vrećice i zamrzni. Poslije kad ih ideš koristiti i odmrznuti , kožica će puno lakše silaziti s paprika.
očišćeni, neblanširani, izrezani na potrebne komade
PERŠIN - list
Cijele grančice u vrećicu, kad trebaš, direkt smrznut otrgneš koliko ti treba.
Ili znala sam ga nasjeckati pa pomješati s malo vode i napuniti posudice za led, pa onda u vrećicu.
Iako meni najnolje samljeven zajedno s korjenom i pomješam sa solju i u staklenkama, bude kao svježi, a drži cijelu zimu.
ŠPINAT; BLITVA
Oprani i izblanširani listovi, cijeli, odjeljeni u porcije i u vrećicama. Obavezno napišite što je što ne vrećicama jer kasnije je jako teško otkriti što je blitva a što špinat...
TIKVICE
Najbolje ih je naribati i smrznuti, ali samo tako su mi dobre, jer smrznute puštaju puno vode, pa ih onda jedino tako mogu spremiti kao pohane sa krumpirom i drugim povrćem. Naribam svo povrće, pomješam sa malo griza ili prezle i pržim na ulju.
VOĆE
Bobičasto voće (borovnice, maline, kupine) obično spremam u posude od sladoleda, bez šećera, samo oprano i dobro osušeno.
Šljivama izvadim koštice i potrpama ili u kutije ili u vrećice.
Višnje očišćene u vrećicama (dvostrukim) po porcijama.
ja tikvice nasjeckam na kockice (tako ne puste odmah vodu) i smrznem
tako smrznute koristim kasnije za rižoto
Osim sveg navedenog povrća i naravno, mesa, možeš zamrzavati voće za kolače ili kompot- višnje, trešnje, jagode, maline, marelice, šljive...- samo ih prethodno dobro operi i izvadi koštice.
Ako ti nakon neke fešte ostane kolača, slobodno ih zamrzni, kao i sve moguće saftove, umake, rague, punjenu papriku, sarmu, grah...
ja izbjegavam zamrzavanje svega osim povrća iz vrta i eventualno mesa.Linda prvotno napisa
možda sam frikuša,al nemrem si pomoći.
naime,nakon MMove bolesti sam čitala knjigu "Kako pobijediti rak prehranom?" u kojoj piše da se preporuča jesti svježe namirnice,nesmrzavane.
pridržavam se toga koliko mogu pa ne smrzavam nikakvu drugu hranu,pogotovo ne kuhanu.
Razumijem da je preporučljivo jesti svježe zbog zdravih sastojaka, koji tako ostaju očuvani, dok se smrzavanjem neki od njih gube. Reci mi da li u toj knjizi piše da smrznuta hrana sama po sebi pogoduje razvoju malignih bolesti? To stvarno nisam čula do sad.
Mi se svim silama trudimo jesti zdravo, sami pečemo kruh, radimo sokove, pekmeze, grickalice, ne jedemo nikakve suhomestnate gluposti, kupujemo bio proizvode... da ne nabrajam, ali hranu uredno smrzavamo, radi praktičnosti i ekonomičnosti.
Mislim da je poanta zamrzavanja da se zamrznu viškovi voća i povrća, kojeg imamo ( domaće ), za koje smo sigurni da je sa manje pesticida nego ono na tržnici.
Nema razloga kupovati povrće i zamrzavati. Koliko je povrće u sezoni jeftinije , toliko će zamrzivač potrošiti struje, a opet se jede tretirano. Onda bolje tretirano pa svježe.
Viškove hrane ponekad zamrzavam, ali na par dana i to potrošim što prije.
Linda:
.Mi se svim silama trudimo jesti zdravo, sami pečemo kruh, radimo sokove, pekmeze, grickalice, ne jedemo nikakve suhomestnate gluposti, kupujemo bio proizvode... da ne nabrajam, ali hranu uredno smrzavamo, radi praktičnosti i ekonomičnosti
Praktično, ekonomično, korisno i zdravo :?
Nije dobro stalno ili prečesto konzumirati smrznute obroke. I smrznuta namirnica ima svoj rok trajanja, zavisno od vrste namirnice. Smrzavanjem se dešavaju promjene na hrani u odnosu na svježu.
Dužim čuvanjem mogu se razviti mezofilni mikro organizmi- otporni na niske temp. Zato smrznute namirnice imaju rok trajanja.
Bolje, zdravije je jesti svježe pripremljeni obrok, a zamrzavati ono što je stvarno opravdano .
mahune - očistim i blanširam
kelj - očistim i blanširam
karfiol, brokula, prokulica - očistim i blanširam
koraba, celer, peršin - narežem na komadiće kakve kuham u juhi i zamrznem bez blanširanja
mrkva - narežem na kolutiće i blanširam
grašak - očistim, operem i smrznem
paprika - očistim i smrznem (koristim samo da mi poboljša okus kad radim ćufte)
šampinjoni - očistim, narežem na komadiće ili na ploškice za pizzu i smrznem
obavezno imam "brzinske rezerve":
paket ledo štruklji
smrznute kore za pizzu
ponekad vrećicu pomfrita (rijetko ga jedemo)
polpete od povrća ili neke smrznute palačinke
file oslića
gotova jela (pripremljena od svježeg mesa, pa zamrznuta):
goveđa juha
bolonjez
ćufte
ponekad neki saft
meso:
govedina za juhu
pileća i pureća prsica (ponekad i lungići) narezano na šnicle i komadiće - pripremljeno za upotrebu
domaći špek narezan na kockice
voće (zamrzava kikica):
jagode, maline, borovnice, šljive - dobro oprano i osušeno, smrzne prvo rastreseno, pa prebaci u vrećicu
mogu se još zamrzavati i knedle sa šljivama / marelicama, domaći njoki...
ja zamrznem i višak kruha, koji koristim za pohanje...
Kalimero, ne zamrzavam neke ogromne količine, nego primjerice skuham pileći saft od cijelog pileta, pa dio smrznem i bude mi za sljedeći tjedan. Nije li to ekonomično i praktično?
Meni logika govori da je manje štete u jedenju odmrznutog safta, kad je ionako sav prekuhan i zdravi sastojci su ubijeni kuhanjem, nego u odmrznutom povrću, kojima smrzavanje uništi sve zdravo u njima.
Jedino ako dolega ima neka druga saznanja iz knjige, o čemu bih stvarno voljela čuti nešto konkretno.
piše da bi se preventive radi trebala izbjegavati takva hrana jer nije zdrava.Linda prvotno napisa
donijet ću knjigu od mame pa ću je opet malo prolistati da vidim što sve točno piše.
Linda - O. K. ako misliš da je tako bolje. Ako je meso već bilo smrznuto , pa skuhano pa ponovo hrana smrznuta :? Za mene je to uredu ako se radi od svježeg mesa i svježeg povrća.
A kako ja mogu znati koji je rok smrznutom paradajzu kojeg smrznem ja osobno? Mislim, kad kupim smrznuti grasak na njemu to lijepo pise..ali ovako.. :? Jel to mjesec, dva..tri?kalimero prvotno napisa
I moze li mi netko molim napisati kako kuhate taj paradaj za zamrzavanje?
Ja kuhani paradajz ne zamrzavam, nego pakujem u boce i izdrži mi godinu dana bez konzervansa.
Zamrzavan jedino cijeli paradajz koji dodajem u kotlovinu i nekim jelima. Paradajz samo operem , osušim i spakujem u vrećice.
Rokovi za smrznutu hranu nekad su bili u priručniku uz svaki zamrzivač, ne znam da li i sada to ima.
Znam da je najkraći rok za ribu 2-3 mj. meso nekih 6 mj, za povrće se ne sjećam ali ga ja trošim unutar tih 6 mj. Ustvari ništa mi od smrznutog ni ne traje duže od tih 6 mj.
Ako nađem taj priručnik - javim.
6mj, ajde super..ma ak je i 3-4 mj to mi je okej.
Hvala Kalimero, budem i ja probala pronac knjizicu od frizidera..mozda fakat tam nes pametno pise.
A kak smo krenuli s tim paradajzom ni ne znam hoce li mi sta ostati za zamrznut.![]()
našla ja svoju burdu za zamrzavanje:
blanširano povrće - rok trajanja:
karfiol, kelj,mrkva (na kockice ili kolutove), paprika 8 do 10 mjeseci
boranija, tj. mahune, grašak 10-12 mjeseci
pire od paradajza: plodove oprati,odstraniti osnovu peteljke i propasirati. pakovati u porcije za jednokratnu upotrebu. 10-12 mjeseci
paradajz - oprati, ne blanširati. može se zamrznuti cijeli, ili izrezan na kolutove.
itd...
Tražeći o zamrzavanju hrane skužim da je kod mene sa unutarnje strane poklopca od zamrzivača slikovito prikazano ovako :
1. riba, kolač,kuhani obroci --------- 2-3 mj
2. kruh, patka,kobasice-------------- 4-6
3.piletina, svinjetina,gljive---------- 6-8
4.janjetina, zec,šljiva, višnja,mrkva 8-10
5.govedina, paradajz, ------------ 10-12
E sad shodno tome mogu se u te kategorije strpati i druge namirnice.
Ajme, a ja se cijelo vrijeme pitam cemu sluze te slicice u frizideru. Stvarno sam genijalka.kalimero prvotno napisa
![]()
Al sad ne kuzim..pod 10 mi je nacrtana janjeca glava i nesto sto izgleda kao jaja..
Il te slicice necem drugom sluze, il ta jaja nisu jaja.. :/
No glavno da se paradajz moze zamrznut na dulje od 2mj, to mi je bilo bitno..a ostalo cemo u hodu.. Polako ali sigurno...ovo je meni potpuno novo iskustvo.. He, do penzije cu i krastavce kiselit..
retha:
Tješi se kad mene čuješ. Zamrzivač otvaram gotovo svakodnevno i nisam uopće percipirala te sličice.Ajme, a ja se cijelo vrijeme pitam cemu sluze te slicice u frizideru. Stvarno sam genijalka.Znam da sam davno nešto čitala o tome i da ne držim predugo namirnice i ja taj poklopac otvaram ko zombić, bez uključenog mozga. Sada sasvim slučajno skužim te sličice.
Valda sam previše gledala u sadržaj hladnjaka![]()
Ma valjda ih ni ja nebi dozivila da ih moja Buba ne obozava promatrati. Jos si svaki put mislim da kaj su bas tu morali staviti te slicice koje su klincima tak slatke..i onda mi Buba neda da zatvorim frizider neg si gleda..gleda..kalimero prvotno napisa
Povrće smrzavam blanširano (mahune, kelj, karfiol, poriluk, brokula). Neko je pitao zašto blanširati. Zato što enzimi koji postoje unutar stanica postanu nefunkcionalni tek nakon što ih se pofuri, a smrzavanje samo uspori njihov rad. Pa sirovo povrće u ledari nastavi lagano dozrijevati /prezrijevati/ kvariti se.
Mrkva mi nije fina iz zamrzavanja.
List peršuna, celera i mladog luka zamrznem sirov. Očišćene polovice crvenih paprika roga isto - njih koristim kao začin i dodatak boje.
Krajem ljeta ako stignem napravim zalihu ovih jela (koja nemaju krumpir u sebi) i to olakšava zimske brzinske ručkove: sataraš, dinstane bućice, dinstane mahune i umak od paradajza.
Znam smrznuti i jela tipa gulaš / paprikaš ako ih napravim previše, pa vodu od kuhanja šunke i sl. U jela koja imam namjeru smrznuti nikad ne dodajem ništa što je već bilo smrznuto, ni peršunov list. Jela za smrzavanje slabije začinim, to mi daje mogućnost kad ih izvadim da svako dodatno začinim, ne moraju biti svaki put ista.
Molim da mi netko kaze sta radite s jabukama? Kako zamrznuti?
Ja sam ih bila ribala jedne godine i tako zamrzivala..al to je takva gnjavaza..
A prokulice predpostavljam ne moram blansirat nego ih mogu sam tak sirove frknut u frizer?
Ja ne smrzavam puno svježeg povrća jer moji doma imaju savršeni podrum u kojem ono dugo traje. Smrzavam samo svoju buču (ribana), peršin (sjeckan, u posudicama), paradajz (mljeven u shake-u posudicama i vrećicama), mladi grah (u vrećicama) i neke začine kojih nema preko zime (mješavine u kutijicama).
Većinom zamrzavam prerađeno povrće:
- paradajz, paprika, patlidžani, tikvice-malo predinstano na luku
- pečene paprike (cijele i mljevene-kao začin)
- ribana mrkva, celer, sjeckani poriluk-malo predinstano
- punjene paprike (svježe mljeveno meso s dodacima strpam u paprike i zamrznem za kuhanje).
- tikvice malo predinstane na malo luka-mješavina za krem-juhu
- jabuke izrezane na kockice, predinstane sa šećerom kao nadjev za pite (isto radim i s drugim voćem)
E to mi zvuci vec primamljivije! Jerbo me ribanje jabuka izluduje..mim prvotno napisa
A zaboravih priupitati..molim tocni postupak..sta samo jabuke i secer? Bez vode?
Upravo tako. Izrežeš jabuke (kruške, šljive...kaj god) na kockice, komadiće ili ako je riječ o višnjama, trešnjama i ostalom samo povadiš koštice, staviš šećera i malo predinstaš. Kad se ohladi spremiš u vrećice u količini za jednu pitu. Lijepo izvadiš, odmrzneš ( čak ne treba ni do kraja biti odmrznuto) staviš na tijesto i-Hopla!!!-gotova pita, savijača, torta, kaj god.retha prvotno napisa
E, da, u jabuke možeš odmah staviti i grožđice, sve dinstati zajedno. Samo ne pretjeruj sa šećerom. Voda ti ne treba jer voće pusti svoj sok, a dinsta se kratko-možda malo više od 5 min.
Malo podižem, imam korabe koju nećemo uspjeti svu pojesti pa bi ju smrznula. Može li ju se smrzavati i kako?
Zanima me trebam li tikvice očistiti od kore prije blanširanja i zamrzavanja?? Domaće su, nešpricane i svježe ih koristim sa korom, ali ne znam kako ide kad se lede. Zna netko?
Ne blansiram tikvice. Narezem ih na kockice i zamrznem. Kora na mladim tikvicama ne smeta.
evo ovo sam pronašla, možda nekom pomogne: http://www.coolinarika.com/magazin/c...nje-namirnica/
ja zamrzavam nasjeckano sirovo. Nemamo mi boljeg omleta nego šaku poriluka istresti na ulje,kratko propirjati, dodat crvene paprike i jaja. Da moram čistiti poriluk to bih jela jedom godišnje, a s blanširanim to nije to. Zelje, poriluk, mrkvu, celere,ma sve zamrznem sirovo i naribano ili narezano i iskoristim unutar deset dana.
Ako napravim sataras od smrznutog povrca, da li mogu taj sataras zamrznuti? Tj. povrce je bilo svjeze smrznuto, pa onda je dinstano, pa se pitam da li se smije visak satarasa zamrznuti i onda opet podgrijavati?