Povrće i voće uvijek dobro oprati.
U povrće tipa mahune (blanširane) i grašak dobro je staviti grančicu peršina. Tada neće imati miris po "frižideru".
MAHUNE
narežeš na komadiće ili ostavljaš cijele, ovisi za koju vrstu jela, blanširaš, dobro ocjediš i ohladiš, potrpaš u vrećice, staviš peršin i u male vrećice ili u jednu veliku, ali tada trebaš svakih pola sata rastresti vrečicu dok se skroz ne smrzne.
GRAŠAK
očišćeni, direkt u vrećicu veliku, i rastresaš, sa malo peršine.
PARADAJZ
Ja paradajz kuhani zamrzavam isto u vrećicama, ali zamrzavam i cijeli - samo ga operem i u vrećicu. Super za variva ili gulaš - gutneš pod vrelu vodu zamrznut, oguliš kožicu, narežeš i super. Inače znam da sam negdje čitala da smrznuti paradajz je najbolji osim ditekt ubranog. Čim malo stoji, smrznuti ima više vitamina.
MLADI GRAH
Mladi grah isto samo natrpam u dvostruku vrećicu i malo rastresem pri zamrzavanju. Uvijek iz te vreće možeš uzet koliko ti treba.
PAPRIKA
Dio izdubim za punjenu papriku, dio očišćene polovice, i zamrznem.
Ove polovice su isto super za variva, gulaše i sl.
CRVENA PAPRIKA
Već opisano.
MRKVA; CELER; PASTRNJAK; PERŠIN-korijenCrvene paprike, tzv. rog koje su za zimsku salatu isto operi posuši i složi u protvan od pećnice pa stavi ih peći na gornju rešetku na 220 stupnjeva, kad potamne, okreni ih na drugu stranu a i ona potamni. Potom ih izvadi i ostavi neka se ohlade. Nemoj ispečenu kožicu odmah čistiti, već ih samo tako složi u vrećice i zamrzni. Poslije kad ih ideš koristiti i odmrznuti , kožica će puno lakše silaziti s paprika.
očišćeni, neblanširani, izrezani na potrebne komade
PERŠIN - list
Cijele grančice u vrećicu, kad trebaš, direkt smrznut otrgneš koliko ti treba.
Ili znala sam ga nasjeckati pa pomješati s malo vode i napuniti posudice za led, pa onda u vrećicu.
Iako meni najnolje samljeven zajedno s korjenom i pomješam sa solju i u staklenkama, bude kao svježi, a drži cijelu zimu.
ŠPINAT; BLITVA
Oprani i izblanširani listovi, cijeli, odjeljeni u porcije i u vrećicama. Obavezno napišite što je što ne vrećicama jer kasnije je jako teško otkriti što je blitva a što špinat...
TIKVICE
Najbolje ih je naribati i smrznuti, ali samo tako su mi dobre, jer smrznute puštaju puno vode, pa ih onda jedino tako mogu spremiti kao pohane sa krumpirom i drugim povrćem. Naribam svo povrće, pomješam sa malo griza ili prezle i pržim na ulju.
VOĆE
Bobičasto voće (borovnice, maline, kupine) obično spremam u posude od sladoleda, bez šećera, samo oprano i dobro osušeno.
Šljivama izvadim koštice i potrpama ili u kutije ili u vrećice.
Višnje očišćene u vrećicama (dvostrukim) po porcijama.