Uspješno i isključivo dojimo 5,5 mjeseci. Od njezinog 3 mjeseca borim se s kombinacijom svojih osjetljivih bradavica i njezinog načina prihvata dojke - lijepo je širom otvarala usta puna 2 mjeseca a onda nadošla na slurp tehniku, kako ja to zovem, dakle usiše bradavicu i veliki dio areole bez da otvori jako usta. Nekako sam se navikla da takav prihvat iako je isti u početku rezultirao ragadama popriličnih razmjera na obje dojke. Dobro napreduje i dobiva na težini (oko 1000 grama mjesečno u prosjeku, čak je i u 5. mjesecu dobila 900 grama. Otpuštena iz bolnice sa 2.850 g a sad ima preko 7 kg), sretna je i vesela pa prema tome zaključujem da usprkos tom bleskastom prihvatu, cjelokupno dojenje odlično funkcionira.
E sad, uz slurp tehniku primanja cice, zadnjih 4 dana helena ne otpušta cicu tako da otvori usta već trzne glavom sa cicom u ustima pa se cica i vakum otpuste nasilno u momentu kad se bradavica ne da više fizički razvuč u dalj toliko koliko ona okrene glavu. Ovo radi i po 5-6 puta tijekom jednog hranjenja. Naravno, eto novih ragadica... Lijeva cica mi je koma i stalno mi curi krv prilikom svakog hranjenja na istoj, a na desnoj mi se napravio kao žulj - 1. sloj kože se napuhnuo i kao odvojio od ostatka. Uglavnom užas. Boli katastrofa. I prije i tijekom i poslije dojenja. Stalno. Al' nema veze, od dojenja ne odustajem osim ako mi radi tog natezanja ne otpadnu obje cice...
Moja pitanja:
1) kako spriječiti takav način otpuštanja cice obzirom da se radi o tako maloj bebici koja ne kuži što i kako. Pokušala sam razne tehnike dojenja: sjedeči, ležeći, u tišini, zamračeno... Najbolje pali dojenje uz šetanje, tad otpusti cicu na ovaj način samo 2-3 puta
2) da li nastaviti dojiti s obje dojke, usprkos krvarenju iz lijeve cice ili se izdajati iz lijeve a dojiti iz desne. (inače, izdajanje MRZIM jer mi je to jako bolno obzirom da mi refleks otpuštanja mlijeka šteka prilikom izdajanja pa sve to jako dugo traje i ne mogu izdojiti neku suvislu količinu)
3) u slučaju da nastavim dojiti iz lijeve cice, može li što biti heleni ako cica mlijeko začinjeno mojom krvlju? (ovo me posebno brine)
4) da li i ako da, s čime, mazati bradavice. Za sad ih samo luftam.
Cijela priča ne bi mi bila tooooliko jaaaako užasna da ne prolazimo, čini se, skok u razvoju jer se zadnjih par dana i noći ne skida s cice. Dojim doslovno svakih 45 minuta, bila noć ili dan. I sad kad se još pri tom moram šetat da bi ona koliko-toliko mirno jela možete si mislit koliku kilometražu prehodam u 24 sata...