Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Mora li baš toliko željeza?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Mora li baš toliko željeza?

Od dvadesetog tjedna trudnoće moj mi je gin. prepisao željezo, i to Heferol kapsule, jednu na dan. Jedna sadrži 115 mg željeza. Uz to, već nekoliko tjedana pijem Prenatal. Natural Wealth-ov Prenatal sadrži 28 mg željeza u jednoj tableti, što predstavlja 156% dnevnih potreba trudnice. Znači ako je:
    28 mg - 156% dnevnih potreba; onda je
    115 mg - 640% dnevnih potreba.
    Uzimajući obje ove tablete po jednu dnevno moj organizam dobiva 796% dnevno potrebne količine željeza!!!
    Ne bi me ove brojke uopće zamarale, ali imam strahovitih problema od kada konzumiram željezo u ovim količinama, počevši od žgaravice, muke u želucu do otežanog rada crijeva. Tko zna, možda sve potječe od toga da organizam ima strašne muke dok izluči višak željeza? Treba li baš uvijek slušati liječnike, pogotovo kad se radi o tim dodacima prehrani za koju ginekolozi baš i nisu usko specijalizirani stručnjaci? Zašto onda postoji Prenatal koji predstavlja uravnotežen dodatak prehrani specijalno za trudnice, ako još povrh njega treba uzimati ove baš enormne količine željeza?
    Kakva su vaša iskustva?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kakva ti je krvna slika?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    A kakva ti je krvna slika?
    Potpisujem pitanje.
    Ako imaš manjak željeza onda je opravdano uzimanje u tolikim količinama.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kaže gin. da je sve, pa i željezo u normali, ali Heferol moram uzimati zato jer sredinom drugog tromjesečja često uzmanjka željeza. Ma to je u redu, ali zar baš u tolikim količinama???

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se isto čini puno, ako ti je željezo u redu, i posebno ako je bilo u redu prije nego si počela piti bilo kakve preparate (uključujuči prenatal i bilo koje vitamine sa željezom unutra, dakle samo prehrana).
    Preporučam ti da se posavjetuješ sa svojim dr. opće medicine.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

je istina je da željeza u trudnoći uzmanjka ali je stvar i u tome da su tablice, odnosno u njima navedene 'normalne vrijednosti' za ženu /muškarca koji nisu u drugom stanju. kad se gledaju nalazi trebalo bi uzeti u obzir da se gleda za trudnicu i zapravo je normalno da vrijednosti željeza budu blizu donjih granica. ako su u sredini ili više ne znači ništa loše, samo ako su i blizu donjih istoo ne znači ništa loše.

u prvoj trudnoći sam uzimala dodatno pripravak željeza (neke sa F) i to mi je dr rekao da popijem otprilike svaki drugi dan po jednu. da su mi vrijednosti na granici pa da malo podebljam no da je željezo ipak 'teško' za organizam. u prvoj trudnoći sam redovito radila krvnu sliku (sigurno svaki drugi mj)

ovoj trudnoći dr je pristupio skroz opušteno (a i ja). na početku je krvna slika bila savršena i eto radila sam je ponovno, sad pri kraju i ona opet savršena i to po mjerilima za 'netrudnu' ženu.

u ovoj trudnoći nisam pila niti prenatal niti željezo.

hoću reći, mislim da ne treba pretjerivati jer je i za očekivati da vrijednosti željeza budu niže ali to je zapravo normalno.

ljiljan@, probaj pitati još mekog dr za mišljenje ako nisi sigurna i fino papaj

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da, zbunjujuće malo.
    gledam bočicu željeza od twinlaba, uzima se jedna dnevno a sadržava 18 mg i po njima zadovoljava 100% dnevnih potreba.

s druge strane, po preporuci ginekologa uzimam ferrum 2 x 1. jedna sadrži 100 mg, dakle progutam dnevno 200 mg.

pored ovog ferruma twinlabov mi izgleda ko dječja igra, i pitam se čemu se proizvodi i prodaje; da bi ga pili iz zabave ?!
    jer njihovih 18 mg naspram ovih 200 zvuči samo kao marketinški potez za laike koji košta 70 kuna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inesica ti je dobro napisala.
    Te su tablice i vrijednosti za ne trudnicu, i onda svi panicare ako je vrijednost malo niza ili blizu donjoj granici. Negdje sam citala, sada bih bas morala potraziti, uglavnom to pise jedna babica, da je to pretjerano krkanje zeljezom stetno u trudnoci jer se organiram prirodno priprema za porod i da je i ta naizgled mala kolicina zeljeza sasvim dovoljna za mamu i bebu, stvar je samo u tome da se krv zbog svoje volumena razrijedi. Ako nisi bila anemicna prije trudnoce i na pocetku, nemas nikakve brige oko tog zeljeza.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni je željezo na prvom vađenju krvi na početku trudnoće bilo ispod donje granice dakle 5, a normalno je od 8-30 pa sam pila Ferum 100 i na prošlom nalazu dakle prije nekih mjesec dana mi se željezo popravilo i vrijednost mu je bila 13 i to je uredu. Mislim da ovaj prvi nalaz kod mene nije bio dobar i da je u tom slučaju potrebno piti željezo jer manjak željeza u trudnoći nije dobar. Sada ga popijem onkako nonšalantno kada mi padne na pamet čisto iz straha da mi se željezo ne pokvari pred porod pošto sam i inače imala problema s njim. No ja odlično podnosim te tablete i jedini " problem" mi je crna stolica, a boja mi ionako nije bitna

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Neke tablete željeza imaju i dječju varijantu, mislim da imaju 40 mg. Možda je to bolje nego uzimati svaki drugi dan jednu za odrasle.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sad mi onda pogotovo nije jasna svrha tih twinlabovih koje imaju 18 mg. čemu služe, za prevenciju ?!

cccc... papilova

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Na Natural Wealth-ovom Prenatalu piše da se jednom tabletom dnevno dobiva 28 mg željeza, što predstavlja 156% dnevnih potreba trudnice i dojilje. Znači ima dovoljno, a za svaki slučaj i ponešto viška. Čemu onda uzimati 796% samo u tabletama, a uz to nešto valjda dobivamo i hranom (imala sam dovoljno željeza u krvi i prije Prenatala). Nije da pozivam na neposluh protiv liječnika, samo se pitam valja li ih baš uvijek slijepo slušati. Razumijem Dototeu koja nema problema s probavom viška Fe, nema potrebe da uopće razmišlja o tome, ali mene odmah nakon tablete počinje mučiti žgaravica, muka na želucu (inače nisam uopće imala mučnine u trudnoći) i težina u crijevima.
    Dobro kaže Mamazika posavjetovat ću se sa svojim doktorom opće medicine, vjerujem da će mi preporučiti smanjenje doze, a tražit ću i ponovnu krvnu sliku.
    Hvala vam cure svima koje ste mi pomogle savjetima, svako mišljenje mi je vrijedno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam mišljenja da ne treba pretjerivati, pogotovo ne isključivo sa jednim elementom...uravnotežene tablete kao Prenatal ili New life ok, ali i jedno i drugo, mislim da ne.... uostalom, nešto uneseš i sa hranom...
    ja osobno, ako bih primijetila probleme (žgaravica itd. ) ne bih toliko pila...
    najbolje ti je izvaditi krv i pitati nekoga tko zna...
    javi nam što si otkrila..

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Problem je sa pretragama za željezo što bi ga neko vrijeme trebalo prestati uzimati prije vađenja krvi, a to u trudnoći baš i nije preporučljivo. Ne znam točno koliko, mislim da se radi oko tjedan dana, možda i više kad su ovakve megadoze. Postoje pretrage koje pokazuju rezerve željeza (TIBC, UIBC, feritin) i nisu ovisne o trenutnom unosu, ali treba pažljivo interpretirati s obzirom da se mogu fiziološki promijeniti u trudnoći.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Bila sam dugi niz godina anemicna prije trudnoce i to jako. Zeljezo mi je bilo cak i 2 u jednom periodu. Uglavnom, samo zeljezo nije mjera da li ga i koliko nedostaje. Postoje jos i UIBC i TIBC, odnosno koliko ti je tijelo sposobno vezati zeljezo jer se ne mora svo zeljezo koje uneses i "iskoristiti". A i zeljezo 8 ti je donja granica.
    Heferol kapsule su i meni bile jako teske na zeludac, ali njih dobijes na recept. Ako trebas jos dodatnog zeljeza, mozda trebas probati sa nekim sirupima koje sama placas ali se svakako posavjetuj sa lijecnikom.

P.S.
    Meni nikako nije odgovarala kombinacija heferola i kave. Kada sam izbacila kavu sve je bilo OK.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

puno mi se čini previše. ja sam čula da su ponekad i doze koje se dobivaju prenatalom prevelike ako se osoba normalno hrani. navodno je prevelika količina željeza jedan od uzročnika novorođenačke žutice??????? preporučam da se konzultiraš još s nekim doktorom i da smanjiš možda na svaki drugi dan.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U međuvremenu sam otkrila da mi Lekove tablete za žvakanje Ferrum 100 pričinjavaju mnogo manje muke.
    Prošli tjedan bila sam kod ginekologa i htjela sam se malo s njime konzultirati o tome. Međutim, kada sam na nalazu vidjela da mi je propisao Heferol s 350 mg (!!!) željeza - jednu dnevno, izgubih volju za razgovor. Mislim da beba uz 128 mg željeza dobiva dovoljno i previše, a meni će moj želudac biti potreban i nakon poroda...
    Uostalom, liječnici propisuju te dodatke prehrani kao da smo sve mi trudnice iste fizičke konstitucije, savršena zdravlja i kao da sve imamo uvijek savršenu probavu.
    A ova teorija o žutilu beba uslijed previše željeza u trudnoći me je jako zaintrigrirala....

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja sam u 17. tjednu trudnoće i do sada sam pila jednu tabletu prenetal (polja prirode) i 1 kapsulu heferol 350 mg na dan. inače sam malo anemična i imam nizak tlak pa mi je u trudnoći dosta teško (u smislu da mi se skroz vrti i mrači pred očima pa sam se par puta i srušila od slabosti). doktorica mi je na zadnjem pregledu rekla da trebam piti 2 tablete željeza i prenatal što je i meni izgledalo previše pa sam ju pitala može li to biti štetno.odgovor- ne jer se višak izbacuje stolicom i veća je šteta ako imam manjak željeza nego višak. (to je ono -od viška glava ne boli)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •