Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: koliko vam je vazan materijal platnenih?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno koliko vam je vazan materijal platnenih?

Sigurno ste vec pisale negdje o tome, ali ja nisam nasla.
    Kad sam se odlucivala za platnene jedan od motiva mi je bio 'da bebina guza ne provede 3 godine u plastici'. Tak da mi je super koristiti pamucne pelene (imam smibove).
    E sad, vidim da su tu najpopularnije razno razne stranjske pelene, recimo fb mi se cine da su medu popularnijima, a one su od umjetnih materijala.
    Zanima me slijedece - da li vam je vazno da bebina guza bude u sto prirodnijim materijalima (pamuk?)
    Da li koristite uglavnom, tj. najvise bas pamucne pelene, a ove od umjetnih materijala samo povremeno, u nekim posebnim prilikama kad vam je prakticnost, brzina, manja guza vaznija nego inace? Meni se cini da cu ja tako.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

da, meni je vazno!

koristila sam iskljucivo pelene sa slojem od pamucnih materijala uz bebinu kozu... iskreno, i usprkos opcem forumskom odusevljenju pelenama sa sintetickim slojem uz kozu, ni u jednom trenutku nisam se osjetila zaintrigiranom, niti pozeljela to staviti na svoje dijete, cak ni u posebnim situacijama. i, mozda je posve iracionalno, ali grozim se takvih pelena . ima sasvim dovoljno vrsta kvalitetnih AIO pelena s pamucnom unutrasnjoscu, pa ne znam zasto bi moralo vrijediti prakticnost=sintetika?

i malo off-topic ali ovo mi se vec duze vrijeme mota po glavi... nikad mi nece biti jasno koja je prednost jedne uvazene, lijepe i ovdje rado spominjane marke AIO pelena (necu je imenovati). po cemu je ista zavrijedila da se za nju placa bezobrazno velika kolicina dolara, usprkos tome sto je svakih nekoliko pranja treba u kucnoj radinosti prskati nekakvom kemijom :shock: da ne bi propustala?

moje je misljenje da, konkretno koristenjem takve pelene, vise od jedne stavke s popisa 'prednosti platnenih pelena nad jednokratnima' je dovedeno u pitanje, da ne kazem - potpuno izvrnuto... jedini, meni razumljiv razlog zasto nabaviti takvu stvarcicu je - strastvena kolekcionarska znatizelja.

sorry na offtopicu i nemojte se ljutit, cure.... uvijek rado pogledam vase prelijepe sarene hrpice, osobito one od nasih kreativki iz kucne radinosti , i svidja mi se kad pomislim koliko se zbog svih vas na ovom planetu trosi manje jednokratnih...

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam jedna od onih koji su svoje platnenopelenaše obukli sami. Uzela sam nešto rabljenog s foruma, ostalo sašila.

Sloj koji stavljam na guzu u većini je slučajeva flanel. Imamo kombinacije flanel unutra, vani šifon ili oboje flanel. Upijajući sloj flanel ili frotir. Puno smo toga reciklirali (koristili materijale druge prvotne namjene).
    Muku sam mučila s zaštitnima pa sam i tome doskočila na kraj time što sam joj zaštrikala vunene zaštitne gaćice.

Imamo par AIO, ali ih ne preferiramo. Kupljeni su zbog jaslica, ali sam odustala jer bi tete zbunjivalo. Dakle, i u jaslicama pamučne sa zaštitnima.

Od tih stranih proizvoda mi se posebno sviđaju zaštitne koje dišu (ima i onih koje su apsolutna plastika) i takve redovito pratim na forumskoj burzi.

U platnenima smo tek od ljeta, a cura će mi uskoro dvije godine. Iskusih, dakle, obje strane medalje.
    Apsolutno sam oduševljena ekološkom stranom svega ovog pa platnenopelenaštvo nastojim poticati i u svojoj okolini.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam popustila ovoj maniji, jer stvarno je zarazno, ali sam krenula totalno iz tih postavki. I mislim da ću kupiti još AIO pamučnih: meni se strašno sviđa jednostavnost korištenja takvih pelena, Gab se jako vrpolji tako da mi ga je puno lakše namjestiti a i uskoro ide baki na čuvanje. I još jedan veliki plus bi trebalo biti odvikavanje od pelena.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato ja ne volim americke pelene (kako ih ja zovem ), svima pod dodirom osjetim sintetiku....
    mislim, ne mora biti to nuzno lose, ali meni osobno nije drago...

ja volim domace sivene pelene (pamucne, frotirne) i kushies obicne....

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Isključivo pamučne, to mi i jest poanta platnenih koje mi nazivamo pamučnim.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel se smijem ja javiti

ma da, ja se ni ne brojim, nemam sta ni stavit nego uvijek jedne te iste

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Znaci ima vas. Wildflower mislim da uopce nisi offtopic, to sam i htjela cuti, i ostale cure (litala, javi se, ja ne znam sto mislis o tome i koje koristis

Ja kad sam pocinjala s platnenima, tj. dobila prve smibove, smetale su me npr. te sinteticke zastitne gacice. Htjela sam skroz prirodne pa sam razmisljala nabaviti vunene, ali u tome bi joj guza zbilja bila ogromna (moja curka ima 3 mjeseca)
    S obzirom da sam ja u svemu ovome relativno nova i jos dosta zbunjena, pomozite. Babyiris, kakve su to zastitne gacice koje disu?
    Za ove smibove, koje koristim, mislim da su oni napisali da kao disu a ne propustaju vlagu, ali ja sam dosta skepticna, ne djeluju mi bas kao da disu.

ima sasvim dovoljno vrsta kvalitetnih AIO pelena s pamucnom unutrasnjoscu, pa ne znam zasto bi moralo vrijediti prakticnost=sintetika?
    Wildflower, koje su to AIO pelene s pamucnom unutrasnjoscu? Naravno zanimaju me one koje ne treba spricati s kemijama.

Kakav je materijal cotton fleece?

Prihonja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi smo vrlo friški platnenopelenaši (noćas nam je bila prva noć, a po danu ih nosimo 4 dana). Ja priznajem da sam i ja poludila za svim onim stranim pelenicama - mea culpa i kupila sam 3 prekrasne FB premda ih još nismo ubukli. Na HH koja ima slični materijal, stavim uložak uz guzu.
    Činjenica je da najviše koristim krpene i to Kamaris (iz druge ruke, al su odlične) i nove SMIB te još nekoliko Home made na tu foru. One su mi super, a na ove koje imaju taj poluprirodno-sinteticki dio, ja stavim uz guzu uložak od pamuka, flanela i slično.
    Voljela bih čuti one iskusne pelenašice što misle po tom pitanju i njihova iskustva

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja smatram, a ako sam u krivu neka me se demantira, da fleece ni približno nije loš kao jednokratne tretirane i punjene raznim štetnim kemikalijama

a da ne kažem da me ta vrsta pelena spašava u kritičnim situacijama, primjerice nedavno je imao jake ojedine od kakice, bio je strašno osjetljiv, zacrvenilo bi se doslovno dok bi kakao, promptno mijenjanje pelene nije pomagalo i onda bi trpio samo te pelene dok mu ne prođe crvenilo

uz to sam i ovisnica

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zaštitne koje dišu su prije svega vunene zaštitne. One su i 100% ekološke. Da bi postale nepropusne lanoliziraju se nakon pranja. Možeš ih sama naštrikati pa ti ispadne i jeftinije. Imaš topice o tome.

Evo mojih!http://public.fotki.com/babyiris/rukotvorine/

Dakle, ako štrikaš po mjeri, guza ne bi trebala biti ogromna. Tek toliko više koliko i s drugim zaštitnima. Ovdje na slici je guza moje curice u nešto većem formatu jer je slikano pred spavanje kad sam joj stavila noćnu pelenu uz dodatak uložaka. Inače izgleda kao da je u vrućim hlaćicama pa joj da je toplije dodatna odjeća ne bi bila potrebna.

Ima ti razlika od zaštitnih do zaštitnih. Najbolje su mi Kamarisove. Ja sam ih kao početnica stavila naopačke pa su propustile. To mi je dokaz da dišu, bar jednosmjerno.
    Mislim da se da osjetiti i po mirisu. Ako guza smrdi nakon pišanja/kakanja kao u jednokratnima, onda mi je to dokaz da tu nema prirodnog. Koliko god skupe bile!

Mislim da pelene sa zaštitnima ne oduzimaju puno više vremena u odnosu na AIO. Upotrebljavam ih naizmjence i ne vidim veliku razliku. Ima zaštitnih koje su kao gaćice što sve još pojednostavljuje.

Dakle, glasam za 100% prirodno ili što bliže tome.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

100% pamuk,
    100% home-made

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ja sam od disnih zastitnih gacica koristila kamarisove i indisposables. smibove nisam jer se tada jos nisu pocele proizvoditi, ali cini mi se da su od slicnog materijala kao kamarisove. s vunenim i fleece zastitnima nemam iskustva.

ni ja nisam vjerovala da te zastitne 'disu', ali sam napravila pokus kad sam ih prala na ruke i uvjerila se da pore na materijalu zaista postoje

inace, od AIO s pamucnom unutrasnjoscu koristila sam i preporucam kushies ultra, koje su uz to i relativno povoljne, te bumkins (skuplje, s malo finijim vanjskim slojem).

litala - e, to se zove prava, principijelna platnenopelenasica

sintetiku direktno na kozu ne stavljam ni sebi, pa tako ne bih ni djetetu (ma koliko s proizvodjaci kleli u mekocu svog finog microfleecea). a jos kad vidim da na svojim sajtovima kao prednost tih pelena isticu to sto je bebina koza na suhom , jer vlaga ode u ulozak u unutrasnjosti pelene, a sintetika uz kozu se nece natopiti... pa zar nije smisao koristenja platnenih izmedju ostalog i da dijete ranije postane svjesno obavljanja nuzde?

aries - pa naravno da su sve varijante visekratnih pelena bolje od jednokratnih! u najmanju ruku iz ekoloskih razloga. ali - svi imamo svoje osobne preference, stavove i ocekivanja od platnenih, i specificne situacije s djecom - pa ih onda prema tome i biramo

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad sam počinjala s platnenim pelenama, pročitala sam sve na forumu i vidjela da se preferiraju pamučne pelene. Naručila sam pamučne raznih proizvođača i zaštitne gaćice od PUL-a, jedne vunene i jedne od flisa. Sve je super funkcioniralo dok se nakon dva dana nije pojavilo crvenilo u području pelena. Moje dijete jedno je od rijetkih koje reagira tako intenzivno u dodiru s mokrom pelenom iako se dosto često presvlačimo. Nisam htjela odustati od platnenih pelena pa smo se orjentirali na pocketice baš zbog flisa koji nam drži guzu suhom i bez ojedina. S obzirom da imamo još uvijek i te pamučne u krizi kad nema suhih i čistih pelena, stavim liner od flisa između guze i pelene.
    Ja isto mislim da su pelene od prirodnih materijala najzdravije za bebu, ali isto tako da su bilo koje moderne pocket ili AIO platnene pelene puno zdravije od bilo kojih jednokratnih pelena. O ekologiji da i ne govorim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

imam svakojakih platnenih pelena i kakav god materijal bio guza je uvijek bolje reagirala nego u jednokratnima. jedino na sto sam stvarno pazila su coveri, niame ima kod nas po apotekama nekakvih gumeno plasticnih covera, to sigurno nije dobro jer koza uopce ne moze disati. me coveri koji disu su mi bili super.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nije ni sva sintetika generalno loša.
    Inače, preferiram prirodne materijale.
    Ali, npr. imam jednu ljetnu majicu od nekakve sintetike- toliko je udobna i nikada se u njoj ne usmrdim ma koliko vruće bilo.
    l

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I mi smo od prvog dana ( minus dva prva tjedna) 100% pamučni i uvijek mi je to bilo najbitnije.
    Ali sada, nakon 6 mjeseci, mislim da se možemo malo i opustiti. Tko može odoljeti tim svim bojama i printovima . Tu je i funkcionalnost.
    Ma nije sve ni crno ni bijelo. Ipak je najbitnije da male guze imaju zraka i da nema kemije (mislim da lanoliziranje nije kemijanje). Mi smo naručili Fb :D.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ajde sad reci tko ti je cijelu trudnoću ispirao mozak sa platnenim pelenama

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

koliko besanih noci... mislim dok sam ih šivala

dugo cu te pamtiti aries

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Po danu samo pamučne (uglavnom Kamaris, nisu nešto za vidjeti ali su skroz ok što se tiče upijanja i održavanja). Po noći imam ME dry, sa slojem od umjetnog materijala uz guzu jer je Andrija dosta osjetljiv na vlagu, a mrzi prematanje. Da i po noći imam Kamaris, morala bih ga prematati barem svaka 3 sata (inače je guza crvena u roku od par sati).

Zato sam uzela ove dry. Inače, da guza nije tako osjetljiva, imala bih pamučne i po noći.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Joj sve su mi pelenice prekrasne, neke više neke manje. Pamučne su mi drage ali se jako dugo suše i još k tome u podsvijesti mi je uvijek ona važna napomena iz teretane (nikad na trening ili trčanje u pamučnim čarapama jer ćeš kad se oznojiš, od njih dobit žuljeve a meni je to bilo baš tako) .
    Imamo naravno pamučne, ali imamo i "umjetne". Coton fleece je pamučni flis i odličan je. Nalazi se u unutrašnjosti naših umjetnih pelena i stvarno smo jako zadovoljni.

Sto ljudi sto ćudi, sto djece sto guza (sto žena dvjesto sisa.. )

Živjele platnene :D

klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam se na dvoje djece uvjerila, da je za velike bolji flis, i zbog tanje pelene i zbog osipa.
    bebama su najbolje pamučne fitted.
    moje iskustvo
    jedino nam je flis ili suede spasio guzu od osipa

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

klmama - sto je taj suedecloth po sastavu (i kako se zove na hrvatskom)? nikako ne mogu pronaci...

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    ja smatram, a ako sam u krivu neka me se demantira, da fleece ni približno nije loš kao jednokratne tretirane i punjene raznim štetnim kemikalijama
    Citiraj Snowflake prvotno napisa
    Ja isto mislim da su pelene od prirodnih materijala najzdravije za bebu, ali isto tako da su bilo koje moderne pocket ili AIO platnene pelene puno zdravije od bilo kojih jednokratnih pelena.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja imam faze kad razmisljam ovako ili onako.... Uglavnom, po noci se drzim pamucnih pelena plus vuneni cover. Po danu i za van volim ove suhoslojne....

Sad sam narucila pul-ova u nekoliko boja jer mi je super imati gotovu pelenu u jednom jer je Liama uzzzasno tesko prematati, izvrce se na sve strane (ma znate i same) i cesto mu stavimo krivo, a takoder sam htjela radi svoje mame i tete cuvalice da im olaksam stvar sa aio-pocket pelenama.
    Jednom je moja mama stavila flis zastitnu plus pul zastitnu.. bez pelene... tada shvatih da treba odrzati jedno predavanje, ali im nekako i olaksati. A i ja volim, hop pa gotovo. I brzo se suse. Platnene cekam i po 2 dana... a ove su mi suhe za 5 sati max. Kombinirano i svima dobro.

Ali nekako ste me sad motivirale da kad mi stigne taj pul, napravim dobar dio i sa pamucnim slojem iznutra...

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja ću biti kratka i jasna, bez previše filozofiranja = vjerna pamuku

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Babyiris, na zalost ne znam strikati :/ , pa sam osudena na narucivanje.
    Ima netko neku preporuku za dobar, sto tanji, vuneni cover za naruciti?

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh da, meni najnajnajgenijalniji materijal - samo u teoriji, naravno - je organski velur. Najrađe bih sve fitteds imala od njega, a sve aio i pockets da ga imaju iznutra. Nažalost je poprilično skup, pa za sada imam samo par komada takvih pelenica. A prekrasne su!

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj coccinella prvotno napisa
    Sigurna sam da neće dugo ostati takva situacija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja jako volim frotir, pogotovo neizbijeljeni. Mana mu je sto s vremenom postane grub.
    Imam dvije pelene od velura i isto sam jako zadovoljna.
    Flanel mi je ok, ali ne drzi vlagu ni priblizno dobro kao frotir.
    Sintetike nisam ljubitelj zato sto ne upija dobro. Sto se tice pocket pelena, ta opcija mi se cini ok za bebe koje imaju problem s kozom. Inace ne.
    Za vecu djecu mi se cini jako vazan kroj pelene, radi kretanja. Pa sam odnedavno zakljucila da su mi jako dobre swaddlebees fitted i muttaqinbaby. Materijal je super, a uske su medju nogicama.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Jednom je moja mama stavila flis zastitnu plus pul zastitnu.. bez pelene... tada shvatih da treba odrzati jedno predavanje, ali im nekako i olaksati.
    Jakov ne podnosi presvlačenja. to mu je gubitak vremena. onaj tko ga presvlači obično se preznoji od glave do pete. kako smo duuugo koristili samo kamaris + zaštitne, mojima je bilo muka čuvati ga upravo zbog tog nesretnog presvlačenja .
    jednom prilikom htjela sam sestri olakšati, pa sam joj između ostalih donijela i SB pocket i održala predavanje... kad sam došla po Jakova, on u SB pocket + ME cover

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •