Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Pljesan i plućne bolesti

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Pljesan i plućne bolesti

Neki dan je na okalnoj televiziji bio neki dokumentarac (američki) u kojem su prikazivali slučajeve male djece (novorođenčadi) koja su iznenada dobila plućna krvarenja. Itraživanjem se dokazalo da je uzrok jedna vrsta otrovne plijesni u kućama. Daljnim istraživanjem povezali su tu specifičnu vrstu plijesni i sa astmom i čestim bronhitisima i kod starije djece. Uglavnom, na svijetu postoji oko 300 vrsta plijesni, neke od tih su vrlo otrovne, neke se čine bezopanima, ali nije isključno da svaka vrsta plijesni može izazvati probleme s respiratornim sustavom, pogotovo kod djece.
    Ono što je mene začudilo je to d ta plijesan ne mora biti posebno vidljiva. Prikazali su npr. jedan slučaj kad su krvnim pretragma potvrdili da se radi o otrovanjem s tom plijesni ali ju nisu mogli pronaći. Na kraju su u podrumu pronašli jednu točkicu od 1 cm. Ali kad su sklinuli onu gips ploču, ispod je bilo sve punio plijesni. Isto je i sa žbukom. Izvana ne mora biti vidljivo, ali iznutra može toga biti dosta. Jedini način je izmjeriti broj čestitca plijesni u zraku pomoću nekog malog aparatića (to kod njjih ima sanitarna inspekcija).

Ja zanm da u našoj kući ima vlage, ali nije tak strašno i nikad nisam to povezivala s astmom kod Anje i Aleksandra. A nije isklučeno....

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pretpostavljam Poslid da su im radili prick test zbog astme, u njemu koriste i probe za plijesni, pa bi se pokazalo da su na to alergični.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, to nisu standardni testovi. Ispituje se alegija na grinje, kućnu prašinu, dlake,..., ali ne i na plijesni!

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Potpisujem tvoj post, i nažalost sigurna sam da je plijesan uzrok tegoba kod mog sina.
    Alergološko testiranje smo radili ove godine 1.put, u 4.mjesecu, ali nije imao reakciju ni na koji alergen, pa ni na plijesan. Nažalost problemi se nastavljaju, ali on nema dijagnozu astme, za sada, i nema odgovarajuću terapiju. (ni nakon puuuno bronhitisa)

Naša kuća je katastrofa, i iako se ja iscrpljujem čišćenjem da bi koliko toliko poboljšala stvar, čestice pljesni su u zraku, i to je to.
    Užasavam se još jedna zime, jer to znači minimalno 6 mjeseci kašlja, nespavanja i strahovanja.
    Lavić je bio skoro 2 mjeseca na moru (hvala Bogu da mu to mogu priuštiti svake godine), i možda mu to ipak pomogne da lakše prebrodimo zimu, ali mislim da bi promjena životnog prostora riješila njegove probleme.
    Nažalost to si ne možemo trenutno priuštiti.

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ne znam kako se grijete u kućama.Mi smo imali centralno do prije 2 godine i znalo nam je vlažit po prozorima i vratima,u špajzi i u nekim ćoškovima.Onda smo uzeli peć-kamin,stavili ga na centralno mjesto u kući i od kada ložimo na drva nema više vlage i plijesni.U sobama i kupaoni nam još rade i radijatori kad je jako hladno ali su nam sva vrata većinom otvorena i peć grije i suši posvuda.A i zrak nije suh kao kad rade samo radijatori.I češće zračimo kuću zimi jer se brže zagrije.Dok smo se grijali na radijatore bilo nam je muka previše zračit jer se duže nije moglo zagrijat nakon toga.
    Ne znam,možda bi to pomoglo.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam kupila pročiščivač zraka baš radi istih briga.
    Nije neki fensi-skupi-zepter, u Metrou sam ga platila oko 500 kn.

Živomo u staroj kući koja je renovirana, ali od loših temelja povlači vlagu.
    Sve smo čoškove ovo proljeće premazali otopinom protiv plijesni (Algicid) i prekrečili sa Sipolom koji u sebi ima dodatak protiv plijesni.
    Nadam se da će držati kad počne zima.

(Inače, i to je jedan od razloga što prodajemo kuću i kupujemo novi stan.)

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Fidji, kako funkcionira to sa pročistačem zraka ? Misliš li da od toga ima koristi ?
    Ja moram pronaći neko rješenje jer sin mi je upravo prebolio upalu pluća, a o bronhitisima cijele zime neću ni pričati.
    Nije mu utvrđena alergija, ali sigurna sam da mu vlaga (i čestice plijesni koju ja doduše ne vidim, ali sugurno su u zraku) stvara probleme.
    Trenutno nemam mogućnost preseljenja.
    :shock: Pliiz, savjet !

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •