-
HITNO - sojino mlijeko, kruh itd. za alergičnog dečkića
Bok, cure,
Javljam se prvi put i inače ne sudjelujem na raspravama jer nisam mama, pa se zato ispričavam zbog hitno-hitno-hitno posta, ali zbilja mi je hitno.
Naime, stvar je ovakva.
Moja sestra živi u Americi i ima dva sina, od kojih je stariji (3 godine) alergičan na:
- mlijeko (mliječni protein)
- jaja
- orašare (kikiriki najviše, ali ne daju mu ni orahe, bademe, indijske oraščiće, lješnjake... ma, kraće rečeno, ništa slično)
Općenito, vrlo je osjetljiv i alergičan na sve i svašta pa sestra i šogor strahovito paze na njegovu prehranu, do u detalja proučavaju sastojke na svakoj namirnici itd.
Za dva dana (točnije, u subotu) sestra s oboje djece i mužem stiže na dvotjedni odmor u Hrvatsku.
Sigurna sam da među registriranim mamama ovdje ima još mama čija su djeca alergična na dotične namirnice pa bih vas lijepo molila neke informacije.
- Koje je sojino mlijeko apsolutno 100% sigurno za dijete s takvim alergijama?
Znam da pitanje zvuči pomalo histerično - neki od vas sigurno se pitaju zašto BILO KOJE sojino mlijeko ne bi bilo dobro. No iskustvo nam govori da u pojedinim markama sojinog mlijeka ima svašta. Npr. jednom smo pronašli sojino mlijeko u kojem ima MORSKIH ALGI (ne zezam se), a među sastojcima nekih drugih piše neodređeno "bjelančevine", pri čemu odmah postajemo nervozni jer je dečkić alergičan upravo na mliječnu BJELANČEVINU. Da ne kažem kakva je panika nastala kad smo jednom kupili njemačko sojino mlijeko na kojem je među sastojcima stajalo "Eiweiss", što može značiti i bjelančevina i bjelanjak od jajeta, a momak je, rekoh već, alergičan na jaja. Zato bih vas lijepo molila - ako imate iskustva s raznim markama sojinog mlijeka, svakako mi ovdje ili na mail (zrinak@gmail.com) javite koje su marke sojinog mlijeka sigurne.
- Koji je KRUH siguran?
U većinu kruhova stavlja se mlijeko, sirutka, mlaćenica, putar, u neke se stavljaju jaja, u nekima ima orašara (pogotovo u integralnim kruhovima), a nama bi trebao kruh koji dečec može papati. Ovo nije toliko bitno kao sojino mlijeko jer si kruh u krajnjoj liniji možemo ispeći i sami.
- Sojini jogurti?
Dečko najviše na svijetu voli papati sojine jogurte. Kupili smo neke u Austriji (marka "Joya"), ali se moja majka i dečecova baka uspaničarila jer je među sastojcima i opet našla onaj nesretni "Eiweiss" koji može značiti i bjelančevinu i bjelanjak. Na sajtu proizvođača, http://www.joyasoja.at/index.php?id=10
doduše piše da su jogurti "100% pflanzlich", što bi valjda trebalo značiti da je jogurt sto posto biljni (i ja se nadam da to onda znači da tu nema nikakvih mlijeka, jaja, orašara, votever), no ako među vama ima maherica za njemački, dajte pliz pogledajte malo taj sajt pa mi recite vrijedi li to i za sojine OBIČNE i za sojine VOĆNE jogurte. Na čašicama koje imam u frižideru piše 100% pflanzlich i za jedne i za druge, ali htjela bih se dvaput uvjeriti.
Isto tako, ako znate neko mjesto u Zagrebu gdje se može kupiti jogurt koji je primjeren za dječicu s takvom vrstom alergije, cijenila bih bilo kakve druge informacije.
Naravno, ako bilo tko ima još bilo kakve druge savjete i napomene vezane uz alergiju i prehranu djeteta s takvom alergijom tijekom boravka u Hrvatskoj (boravit ćemo djelomično u Zagrebu, a djelomično na moru na Pagu), cijenila bih bilo kakve informacije.
Svima puno hvala!
-
Ja sam u Zg-u u trgovini Bio-bio kupila sojin jogurt. Sastav: soja iz organskog uzgoja bez GMO-a, voda, jogurt kultura. Za voćni samo smiksam s voćem. Proizvodi www.annapurna.hr
-
Mislim da ćeš se moći dobro opskrbiti u bio&bio trgovini, ima ih nekoliko u Zg ali preporučam onu u Ilici (sj. strana malo prema Britancu od Medulićeve) čini mi se da su u njoj više educirani (nastoj se obratiti muškim prodavačima, oni su već godinama u tome i dobro poznaju proizvode). Vjerujem da se većina alergičara tamo opskrbljava. Imaš i Geu u Domjanićevoj. Obje trgovine drže "Demetra" kruhove i kolače, koji imaju dosta opširne deklaracije (iako se i u nekima od njih sezonski mijenjaju neki sastojci što nije deklarirano).
Moja prijateljica koja živi u Americi isto ima kćer s takvim tipom alergije, još i više namirnica, uvijek sa sobom nosi injekcije protiv anafilaktičkog šoka, neka ih tvoja sestra svakako ponese jer ne znam koliko ih je lako kod nas nabaviti.
-
Pretpostavljam da mu možete kupiti i rižino ili zobeno mlijeko koje ima daleko bolji okus od sojinog, a i riža je manje alergena od soje. Najbolje da pitaš u bio/bio, oni ćeznati. Ne razumijem zašto ti smetaju alge? To je visokokvalitetan izvor minerala, pogotovo kalcija, okus se u mlijeku ne osjeti, a nisam nikad čula ni da je netko alergičan na alge.
Soja je izvor proteina (=bjelančevina; = Eiweiss) pa je logično da analiza sastojaka pokazuje da u njemu postoje bjelančevine - no, to nisu mliječne bjelančevine. Isto tako možeš vidjeti i da u analizi sastojaka piše "šećeri", ali to ne znači nužno da je dotični proizvod zaslađen šećerom. Ako piše 100% biljni, onda to i znači. U svakom bio&bio ima za kupiti i sojinog jogurta (Jurišićeva /blizu Draškovićeve/, Ilica 72, križanje Selske i Ozaljske).
-
Puno hvala na savjetima, divne ste.
Inače, naravno da seka na put nosi injekcije (zovu se api-pen ili tako nekako) i svi u obitelji smo educirani kako ih davati u slučaju šoka.
Što se algi tiče, nije alergičan na njih i ako nema nikakvog drugog sojinog mlijeka osim onog s algama, vjerojatno nema nikakvih problema da pije baš to, ali mislim da je jednostavno stvar u tome da inače ne pije to mlijeko, a sestra ne bi htjela eksperimentirati dok je ovdje, na odmoru.
No kako god bilo, puno vam hvala, savjeti su svakako korisni.
-
Sigurno imaš i drugih sojinih mlijeka osim tog s algama. Mi pijemo zobeno i rižino jer nam sojino nije fino, ali provjeri Alnatura mlijeka u dm-u ako ne nađeš ništa u bio&bio.
Što se tiče kruha, ja bih uvijek preporučila da ga radite sami. Demetra radi fine kruhove, ali ne znam kakva im je tvornica. Ako se kruh bez sjemenki radi u istoj prostoriji gdje i kruh sa sjemenkama, moguće je da se tragovi sjemenki nađu i tamo gdje ih ne bi trebalo biti.
Ne znam kako je to regulirano u RH, ali inozemne firme na svojim proizvodima moraju naglasiti ako postoji mogućnost da se u proizvodu nađu tragovi orašastih plodova.
-
OPREZ :shock: !!!
vidim da se često u ovom post-u spominje soja i svi njezini proizvodi - ne želim dizat paniku, ali pročitajte ovo!
http://www.bum.vjesnik.hr/pdf/2002%5...ena%20hrana%22
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma