Onaj klasicni slajoš radim ovako (doduše, ja imam aparat za sladoled, pa cu napisati obje verzije i za aparat i za frižider):

4 zutanjka + 4 žlice secera izmutim i skuham na pari (nema teorije da jedemo termicki neobradjena jaja usred ljeta). U to ulijem 2dl mlijeka i 2 dl slatkog vrhnja, dodam aromu (znaci cokoladu, jagode, breskve, visnje, šta već imam doma) ulijem u aparatic i nakon 20 min, slajos je tu.

Ako ces samo zalediti u frizeru onda umjesto mlijeka u zutanjke ide vrhnje, znaci 4 dl slatkog vrhnja istučenog.

Sladoled od voca moze i bez jaja, samo vrhnje i voce (eventualno secer po potrebi). Znaci moze se upotrijebiti i neko drugo vrhnje i slad.

Moja baka pravi genijalnu kremu od jagoda tako da na pari tuce bjelanjke sa secerom, zatim u to doda jagode i smrzne.