Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 95

Thread: sladoled - razni recepti

  1. #1
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default sladoled - razni recepti

    Ja ti slatkac delam ovak:

    kupim jogurt tekuci
    narezem u njega dostupnog voca ili sve skup zmiksam u multipraktiku
    nasipam ga u one kalupe
    smrznem
    i evo ti slatkac
    hama njama

  2. #2

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    London
    Posts
    1,542

    Default

    sladoled od banane:
    verzija 1:
    Narezati banane na kolutove, nanizati na stapice za raznjice i zamrznuti u freezeru, barem par sati. Kolutovi se prije nanizanja mogu umociti u otopinu rogacevog brasna i vode.
    verzija 2:
    izmiksati zrele banane i zamrznuti
    Sto zrelije to sladje, ne treba nikakav zasladjivac.

    nije za Klaru, ali mozda se svidi mami i tati :D

  3. #3
    sitroen3

    Default

    ja juce na Tv-u videla zgodan recept:

    4 zumanceta umutiti sa konzervom slatkog kondenzovanog mleka. U to dodati oko 1/2l umucene slatke pavlake (vrhnja) te kasikom promesati izmrvlejn cokoladni keks ili sveze jagode i sl. Delovalo je supeeeeerrrrr

  4. #4
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Onaj klasicni slajoš radim ovako (doduše, ja imam aparat za sladoled, pa cu napisati obje verzije i za aparat i za frižider):

    4 zutanjka + 4 žlice secera izmutim i skuham na pari (nema teorije da jedemo termicki neobradjena jaja usred ljeta). U to ulijem 2dl mlijeka i 2 dl slatkog vrhnja, dodam aromu (znaci cokoladu, jagode, breskve, visnje, šta već imam doma) ulijem u aparatic i nakon 20 min, slajos je tu.

    Ako ces samo zalediti u frizeru onda umjesto mlijeka u zutanjke ide vrhnje, znaci 4 dl slatkog vrhnja istučenog.

    Sladoled od voca moze i bez jaja, samo vrhnje i voce (eventualno secer po potrebi). Znaci moze se upotrijebiti i neko drugo vrhnje i slad.

    Moja baka pravi genijalnu kremu od jagoda tako da na pari tuce bjelanjke sa secerom, zatim u to doda jagode i smrzne.

  5. #5
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    To ti je dupla posuda, znaci ima dvije stijenke izmedju kojih je neka tekucina. Tu posudu stavis preko noci u skrinju za duboko zamrzavanje i ondak sutra ulijes unutra smjesu za slajoš. Na poklopcu je lopatica i motoric koji vrti lopaticu. Lopatica u biti struze smjesu sa stijenki posude i mijesa cijelu masu pa ti sladoled bude onako kremast ko u slasticarni jer se ne stvaraju kristalici leda.
    Ovako ti to otprilike izgleda:
    [img]http://img.epinions.com/images/opti/...resized200.jpg[/img]

    Mi smo nas, od oko litre kapaciteta platili oko 400kn. I bas nam je super.

  6. #6

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    London
    Posts
    1,542

    Default

    mamma juanita, evo jos jednog slaje, ne toliko bogat kao prethodnici, ali upravo sam ga degustirala i nije los...
    Izmiksati puno jagoda, malo sojinog mlijeka i neki zasladjivac (jer su jagode kiselkaste). Ja sam stavila malo fruktoze, ali cu drugi put izmiksati s tim jednu zrelu bananu (opet banana :D ....) jer ona fakat daje slatkocu.
    I to je to.
    Bilo je u frizeru tri sata pa vise nisam mogla odoljeti....
    Napravili smo jos jedan od banana, rogacevog brasna i kokosovog mlijeka sa dodatkom kardamoma, ali taj cu tek sutra degustirati

  7. #7

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Ja radim bez aparata. I ovo je jednostavan i super fini recept...

    2 žutanjka izmiješati s 2 žlice šećera, posebno istući snijeg od 2 bjelanjka i zatim sve izmiješati uz jednu šlag pjenu ili tučeno vrhnje. Uliti u plastičnu posudu i zamrznuti u škrinji.
    Jasno, smjesu slobodno povećaš, na svako jaje ide žlica šećera više, a na svaka dva ide extra šlag.
    To je osnovni, jajasti okus, a ja kombiniram još s mljevenim orasima (taj je naj-naj ), čokoladom, instant-kavom ili nekim šumskim voćem.
    Gotovo je brzo, slatkač je kremast i nema kristalića od leda. I ne treba aparat, jeee!!!

  8. #8
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Simple Solution:
    Here is the recipe for substituting 1 egg: INGREDIENTS
    1/3 cup water
    1 tablespoon whole flaxseed (available in most health food stores)
    Place the water and flaxseed in a pan, and bring to a boil. Lower the heat
    and simmer, watching closely as the mixture thickens to a gel (about 5
    minutes). Remove the pan from the heat before the mixture gets too thick and
    gummy. The flaxseeds don't need to be removed from the gel.

    flaxseed je laneno sjeme.

    Evo i linka:
    http://www.geocities.com/vegetarijan...a_za_jaja.html

  9. #9

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,389

    Default

    jedno pitanje vezano za sladolede - gdje se mogu kupiti oni stapici za smrzavanje sladoleda radjenog u kucnoj radinosti?

  10. #10
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    ako misliš na kalupe za sladoled na štapiću, viđala sam ih u konzumu

  11. #11

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,389

    Default

    da da to mislim. thanks aries. pogledat cu tamo

  12. #12
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ja sladoled radim sa Filipsovim aparatom za sladoled. Te aparate je držao Konokom. Ima i knjižica sa masom recepata. Sladoled ne bude igličast, što sam ranije imala problem kod klasičnog smrzavanja.
    Osnovni recept je slatko vrhnje, šećer ili sladila, mlijeko ( jogurt ), voće ( čokolada ) . Ostali dodaci po izboru kao i omjer.

  13. #13
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Nije Konokom nego Konikom

  14. #14

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    jako dobar 'home made' sladoled, autora neznam, ali je super, pa da podjelim s vama:

    1 slatko vrhnje (ili onaj biljni, 2dcl)
    1 kiselo vrhnje (necakinji alergisnoj na laktozu radim sa sojinim vrnjem za kuhanje)
    2 jaja
    vanili secer, smedji secer
    sok od 1/2 limuna

    vocna varijanta - miksane ili zgnjecene: jagode, banane ...
    mlijecna varijanta - kakao

    Dakle, standardno - zumanjak (meni se neda zumanjak obradjivati na pari) smiksati s vanili secerom i sokom limuna, dodati izradjenji bjelanjak, dodati kiselo vrhnje, slatko vrhnje, sve smiksati!
    U pola smjese ili vec kako tko voli dodati smiksano voce ili kakao po zelji, dodati secera ako nije dovoljno slatko!
    A, druga polovica je vanilija..!

    Skupa lijevati u neku PVC zdjelu - ispadne fora!
    Ili zasebno smrznuti svako u svojoj ili na stapic ili ....
    uglavnom u frizer i navalite! 8)

    Uzivajte!

  15. #15

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    - super je kad se u pola smjese (vanilija) doda nagrubo naribana tamna cokolada.... mmmm... mmm...

  16. #16

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    eh... sto se limuna tice, stavite par kapi pa probajte!
    MM voli kiselije pa ja stavim vise!


  17. #17

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    ..i mi imamo te kalupice za sladoled ali i nisu nam se nesto iskazali!

    Nama je super ona zlica za grabiti sladoled u kuglice!
    Pa onda jos ponekad kupimo i kornete u Getrou ili Metrou!

    A, ja inace i ne volim sladoled!
    Jedino Ice Caffe povremeno!! 8)
    Najvise jedu MM i Elena i necakinje.. 8)

    Ali eto ovaj 'home made' je bas dobar!

  18. #18
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja sam u medjuvremenu izbacila jaja, pa nam recept sad izgleda ovako:

    vrhnje
    banana
    mlijeko
    cokolada, rogac, kakao, voce, ili nesto trece....

  19. #19

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,389

    Default

    e tako nekako izgleda i nas kao martin. samo ja ne stavim mlijeka.
    ali sad trazimo te stapice jer bi cura lizala sladoled.

  20. #20
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default Re: sladoled - razni recepti

    Quote Originally Posted by Mukica
    Ja ti slatkac delam ovak:

    kupim jogurt tekuci
    narezem u njega dostupnog voca ili sve skup zmiksam u multipraktiku
    nasipam ga u one kalupe
    smrznem
    i evo ti slatkac
    hama njama
    je li netko probao u ovo staviti šlag? varijanta jogurt + voće mi se sviđa, ali bih ipak da bude kremasto.

  21. #21
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    slobodno stavi slag. nece se pokvariti.

  22. #22
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    a još ima jagoda na placu. 8) jedva čekam.

    imam stvarno odličan recept sa šlag kremom i šlag pjenom, ali uključuje sirova jaja a lijena sam kuhati.

  23. #23
    clio180's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pula
    Posts
    908

    Default

    mmmmmmmmmm... koji recepti. moram se baciti u izradu i lizanje!!! :D

  24. #24
    mery_200's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    42

    Default

    Evo jedan jednostavan:
    čaša plavog vrhnja
    čaša šećera
    čaša voća (bilo kojeg, ako je slatko može i manje šećera)
    jedna šlag pjena (ona iz vrečice)
    malo zmiksati ili dobro promješati i smrznuti. Njam!!!

  25. #25

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Jarun
    Posts
    296

    Default

    Quote Originally Posted by mery_200
    Evo jedan jednostavan:
    čaša plavog vrhnja
    čaša šećera
    čaša voća (bilo kojeg, ako je slatko može i manje šećera)
    jedna šlag pjena (ona iz vrečice)
    malo zmiksati ili dobro promješati i smrznuti. Njam!!!
    slag pjena iz vrecke- Kolika je to kolicina slatkoga vrhnja?

  26. #26
    znatizeljna's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Zagreb, Malešnica
    Posts
    347

    Default

    Jučer sam čitala ovaj topic i lagano slinila i odlučila napraviti jedan mix sladoled; od svakog recepta po malo i ispalo super.
    1 vrhnje za šlag (mojem prošao rok trajanja ), umutiti
    2 žumanjka istuči sa 3-4 žlice smeđe šećera na pari
    3-4 banane izgnječiti i pomiješati sa žumanjcima

    sve pomiješati sa šlagom i dodati mrvljene kekse (ja stavila choko kokos), promiješati i zalediti.

    Znam da nije zdravo, ali baš me briga

  27. #27

    Join Date
    May 2006
    Posts
    986

    Default

    a recept za sladoled od čokolade? što staviti, za bazu mi je jasno,ali taj čokoladni dio?

  28. #28
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    1)
    1 salica kiselog vrhnja
    1 salica voca
    1 salica secera
    - izmiksati

    2)
    2 slaga iz vrecice - izmiksati

    promijesati 1 i 2 (ne izmiksati) i staviti u led

    umjesto voca moze i nesto drugo, cokolada ili kokos. moze i bez toliko puno secera, naravno, ja sam stavljala uvijek zlicu, dvije, ne vise.

  29. #29
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    may, pa stavis kakao, ili ribanu cokoladu

  30. #30

    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    73

    Default

    kak dugo kuhate te zumanjke na pari dal treba isto dugo ko za kolace jer ak treba tak dugo onda sam ljene za to...

  31. #31

    Join Date
    May 2006
    Posts
    986

    Default

    napravila danas po nekom svome receptu..nije ispao tako loše...
    2 šlaga, 1 vrhnje, šećera od oka i cca 100 gr rastopljene čokolade i malo kakao praha

  32. #32

    Join Date
    May 2004
    Location
    varaždin
    Posts
    1,226

    Default

    Quote Originally Posted by may
    napravila danas po nekom svome receptu..nije ispao tako loše...
    2 šlaga, 1 vrhnje, šećera od oka i cca 100 gr rastopljene čokolade i malo kakao praha
    Trebala si staviti malo arome ruma (vjeruj mi rum daje sladoledu od čokolade pravu aromu) i ja bi izbacila kiselo vrhnje iz recepata jer mi nije baš nekaj kad se zamrzne.

  33. #33
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Nabavili one kalupe za sladoled na štapiću, fali mi samo još recept.
    Ima netko neki fini za preporučiti?

  34. #34
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    tona toga, mašta je limit

    ja u zadnje vrijeme stavljam unutra
    kiselo vrhnje (33%)
    med
    vanilija

    (moji su daaaanima jeli i oduševljeno pričali o tom sladoledu a da pojma nisu imali što je unutra, MM možda čak ni sad ne zna od čega sam radila Nevjerojatan im je bio i stalno su hvalili moju "vaniliju" kako je fiiiinaaaa)

    ili cijeli takav bijeli

    ili u slojevima izmjenjujem džem od maline i taj "bijeli" sladoled

    ili cijeli bijeli s mrvicama čokse unutra

    ili pekmez od jagode dodati u kiselo vrhnje + vanilija, i eto savršenog sladoleda od jagode - isprobano prefin

    ili izmiksati recimo jagode, dodati malo meda, možda vanilije i to smrznuti

    ili vrhnje za šlag + kakao + med + vanilija

    ili vrhnje za šlag + jagode + med + vanilija

    ili kiselo vrhnje (+ svj. sir) + sok limuna + med + vanilija

    opcija je bezbroj Nema druge nego probavati i otkrivati što vam je najfinije

  35. #35
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    pod vanilijom mislis na........
    mahunu, secer, aromu?

  36. #36
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    anchie, cure mi sline... ali daj još koji podatak veano za proces izrade, nisam nikad radila sladoled.

  37. #37
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    pod vanilijom mislis na........
    mahunu, secer, aromu?
    Ja mahunu uzmem i sameljem i onda posipam gdje treba


    anchie, cure mi sline... ali daj još koji podatak veano za proces izrade, nisam nikad radila sladoled
    Barem kod ovih sladoleda, procesa nema Doslovce samo izmiješaš ove gore navedene sastojke i to je to

    Za početak kreni od kiselog vrhnja s medom i vanilijom, zasladi po svom guštu (imaj u vidu kad je ledeno da se manje osjeti slatkoća) i ulij u par posudica. I onda s vremenom probavaj drugo, testiraj koliko su ti ledeni a koliko želiš da su kremastiji. Što je masnija masa koju stavljaš unutra to su kremastiji i tako. Nema tu pravila, samo pusti maštu na volju i igraj se

  38. #38
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Mislim nema procesa izrade zato što ih uljevaš u te posudice za sladoled na štapiću. To se smrzne, ti ližeš i to je to.

    Ja to radim limi dosta.

    Ali ja osobno obožavam OVAJ sladoled, moj oooomiljeni I taj jedan jedini sastojak uvijek imam frizeru po ljetu - smrznute (vrlo zrele) banane. I kad se zaželim, samo ubacim u blender pa ubacim još koješta što mi padne na pamet i voila -sladoled gotov za par minuta Svakako pogledaj kako izgleda na linku što sam stavila

  39. #39
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja miksam štapnim banane i vrhnje kao osnovu za sladoled. U to ubacim jagode, kakao, kokos i sl. Sad imam kalupa za 22 sladoleda! Konačno je dovoljno!

  40. #40
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Nabavili one kalupe za sladoled na štapiću, fali mi samo još recept.
    koje i kolko su došli
    ja uredno smiksam samo voće i trpam u posudice za slatkač na štapiću ( moje sve je bez ikakve primjese mliječnog)
    Last edited by jelena.O; 24.05.2013 at 16:24.

  41. #41
    Zuska's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    terra magica
    Posts
    4,092

    Default

    Ovaj sam jela prošle godine kod frendice koja ima dvije klinke i stalno im radi te home made sladolede, odličan je i brzo se spremi, a izvrstan je i bez dodavanja kakaa. http://sirovahrana.hr/clanak/super_c...i_sladoled-951

  42. #42
    giussepe's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    971

    Default

    Mene isto zanima gdje kupite te kalupe za sladoled?! Jel mpze u neke obicne plasticne posudice pa u frizer?!
    Probat cu ovo s bananom svakako!!!

  43. #43
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    mislim da sam u lidlovom letku vidjelakalupe za sladoled.

  44. #44
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by giussepe View Post
    Mene isto zanima gdje kupite te kalupe za sladoled?! Jel mpze u neke obicne plasticne posudice pa u frizer?!
    Probat cu ovo s bananom svakako!!!

    ebay

  45. #45
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ja miksam štapnim banane i vrhnje kao osnovu za sladoled.
    I meni su banane i slatko vrhnje bile osnova za sve sladolede prošle god

  46. #46
    giussepe's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    971

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    I meni su banane i slatko vrhnje bile osnova za sve sladolede prošle god
    Slatko vrhnje je ovo obicno za slag?!

  47. #47
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by giussepe View Post
    Slatko vrhnje je ovo obicno za slag?!
    Da. Slatko vrhnje je i ovo za šlag i za kuhanje. Samo što je ovo za šlag masnije, a u ovo za kuhanje nam uvaljuju manje masnoće i prodaju eto kao vrhnje za kuhanje.

  48. #48
    giussepe's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    971

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    Da. Slatko vrhnje je i ovo za šlag i za kuhanje. Samo što je ovo za šlag masnije, a u ovo za kuhanje nam uvaljuju manje masnoće i prodaju eto kao vrhnje za kuhanje.
    Ok! Hvala! Jedva cekam probat!!

  49. #49
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    mislim da sam u lidlovom letku vidjelakalupe za sladoled.
    Da, te smo kupili.
    Zadnja 2 komada u 10 ujutro onog dana kad su stavljeni u prodaju.


    Nego.. imam nešto kalupa za praline, bi išlo i u to?

    I.... hvala za recepte, samo dajte još.

  50. #50
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    naravno da ide i u to, ja stavljam u malo veće ledene kocke, stavim štapić od roštilja

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •