Ponudila bih seitan Jani, ali ne znam kako da ga pripremim. Može kakav prijedlog?
Ponudila bih seitan Jani, ali ne znam kako da ga pripremim. Može kakav prijedlog?
Najbolje s povrćem, barem ga mi tako pretežno jedemo. Primjerice, s mrkvom i tikvicama. Mi imamo pet dana više od vas i jeli smo sejtan već sa jedno osam ili devet mjeseci. Oooooobožavamo ga.
Možeš ga i nasjeckati na sitne kockice i skuhati u povrtnoj juhi.
Zatim, možeš ga nasjeckanog(otprilike 50 g) staviti u ekspres lonac sa 1/2 šalice integralne riže i 4,5 šalice vode i kuhati 40 min do 1 sat. Po potrebi ispasiraš vilicom. (ovaj recept je iz knjige J. B.Pejić.)
S obzirom da ti je dijete starije od godinu dana, možeš ga i ispržiti i to tako da ga narežeš na tanke kriške, pospeš s nekoliko kapi shoyua, tavu premažeš s uljem i na zagrijanom ulju pržiš 2-3 min s jedne, pa sa druge strane.
Pa zatim sve ovo možeš kombinirati sa velikim brojem žitarica i svježeg povrća kojeg sad ima na placu, i u tako dobiješ ogromni broj recepata, te u seitanu možete uživati još duuugo, duuugo.
Zapravo možeš napraviti bilo što, jer je to kompletno gotova namirnica. Pšenični gluten prestane biti ljepljiv i gnjecav tek kada se dobro skuha pa su svi postupci naknadne dorade gotovog seitana tek kozmetičke prirode.
Napravi seitan sama 8)
hvala na savjetima! nisam znala da ga se može i kuhati. mi ga uglavnom pržimo s povrćem i pohamo, a to mi baš nije primjereno za janu... seitan, njamDavor prvotno napisa
![]()
![]()
Ja pročitala "šejtan"...
Ej, šta vam je to seitan?
Skuhani pšenični gluten.
Uzmeš kilu polubijelog pšeničnog brašna, umijesiš s 6 dl vode, strpaš u zdjelu i preko toga naliješ vode tako da se tijesto ne suši. Nakon minimalno 2 sata, a najbolje preko noći to tijesto pereš tako da ga u puno vode mijesiš. Oslobađa se škrob, a kad voda postane jako mutna, baciš i doliješ novu. OPREZ, ako ti komad glutena ode u slivnik sva je prilika da će ga kvalitetno začepiti. Kad ispiranjem postigneš da se škrob više ne oslobađa, imaš grudu glutena. Njega ocijediš koliko ide, potrpaš u gazu i skuhaš u začinjenoj slanoj vodi, cca pola sata. Dobila si seitan, jaku juhu i zmazanu gazu.
mislim, nemojte se ljutiti, ali kome to treba?!
Ili, drugim riječima - isplati li se sve to ispiranje glutena?
Tko ne ispire kupuje ga po cijeni od cca 90kn/kg, a jako je fino za papat![]()
S druge strane, brašno i voda za dobiti kilu seitana koštaju manje od 10kn.
Malo off topic, s obzirom da nije za male bebe - volim staviti seitan umjesto mesa u kombinacije mesa i povrća, ali uvijek mi ispadne žilav. Znalci su mi rekli (a i zbirka recepata potvrdila) da ga treba pržiti. Ima li kakav drugi način da postane ne-gumaste strukture?
Inače, MM je par puta radio seitan i nije ga stavljao u gazu za kuhanje, ostao je lijepo loptast.
Ostane i meni lijepo četvrtast kad ga skuham u takvoj posudi u mirkovalnoj![]()
Skontao sam da je to žilaviji što mu više vode ižmičeš na kraju. Dakle, ako voliš rahlo (kao ja) onda čim je ispran samo ga ovlaš ocijediš i na kuhanje.
A da to nije mozda sto bi mi bosanci nazvali tarhana?
Nije.
Dobro sam ja rekla na početku...taj vaš seitan je pravi "šejtan"!Mejra's mommy prvotno napisa
![]()
Svaka vam čast kad vam se to da praviti!!!
Meni se ne da![]()
Kupim gotovo i pripremam ko meso. Jako fino i zdravo!
Nikad čula,učiš dok si živ...
Da neispadnem bena ak ga zatražim u konzumu,recite di ga kupujete,da isprobam i ja?
Metro, Konzum(veliki), bio&bio, Gea, Mercatone....
Ima i varijanta "pšenično meso". Ista stvar, samo zbunjujući trgovački naziv.
hagulkica
Postano: uto kol 22, 2006 4:58 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Možeš ga i nasjeckati na sitne kockice i skuhati u povrtnoj juhi.
Zatim, možeš ga nasjeckanog(otprilike 50 g) staviti u ekspres lonac sa 1/2 šalice integralne riže i 4,5 šalice vode i kuhati 40 min do 1 sat. Po potrebi ispasiraš vilicom. (ovaj recept je iz knjige J. B.Pejić.)
S obzirom da ti je dijete starije od godinu dana, možeš ga i ispržiti i to tako da ga narežeš na tanke kriške, pospeš s nekoliko kapi shoyua, tavu premažeš s uljem i na zagrijanom ulju pržiš 2-3 min s jedne, pa sa druge strane.
Pa zatim sve ovo možeš kombinirati sa velikim brojem žitarica i svježeg povrća kojeg sad ima na placu, i u tako dobiješ ogromni broj recepata, te u seitanu možete uživati još duuugo, duuugo.
Povraćala je kašicu od riže ili kašicu +seitan? I koliko puno?
Ako je ovo drugo, probaj joj dati posebno rižu i posebno seitan(npr. u juhici) pa ćeš vidjeti da li na nešto od toga reagira.
Tirna je ponekad nakon hranjenja znala dosta bljuckati. Ja se na tvom mjestu ne bi još zabrinjavala, probala bih joj dati još par puta, jer mogla je povraćati i zbog drugih razloga.
Držim fige!
kasicu od rize! sve je povracala. prvo sma joj dala u kombinaciji sa rizom, pa je malo povratila.a onda sam ipak probala samu i onda je sve islo van. poslala sam mail jadranki.tek mi je kad sam poslala doslo do mozga kako sam citala oseitanu i prvi put vidjela da neko spominje tu knjigu pa sam se zaletila. toliko ljudi znam kojiema je tabu tema da neko ne jede meso, da je makrobioticar, makronova.. da sam stavrno ostala iznenadena.kasno je bilo.seitan joj jos nisam dala.