Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: maslinovo ulje za bumbara od 7 mjeseci

  1. #1

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    53

    Početno maslinovo ulje za bumbara od 7 mjeseci

    ajde pliz cure, mišljenje
    najavila sam prvu experimentalnu palentu na vodi uz 1 kap maslinovog ulja i ništa soli za bumbara i dobila burnu reakciju majke jedine (maslinovo ulje po njenom je out, bijeli griz je bolji za bebu i to na mlijeku :shock: )
    do sad smo probali krušku i jabuku (frišku i (kršitelj koda)ovu) i jako mu se sviđaju, a kad nas vidi da ručamo otvara usta, 'žvače' i mljacka... kao i nakon popodnevnih podoja

  2. #2
    Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    978

    Početno

    Mi palentu na maslinovom jedemo od početka dohrane i danas je obožava.
    A jedina majka a bogme i svekrva i njihovi savjeti .......

  3. #3

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    75

    Početno

    Citiraj Točkica prvotno napisa
    Mi palentu na maslinovom jedemo od početka dohrane
    i mi također.
    Palentu i griz (zajedno) ne kuham na mlijeku nego na vodi a unutra zgnječim bananu.
    Maslinovo ide u sve povrće...

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zapresic
    Postovi
    768

    Početno

    Ja maslinovo zasada samo u vodi za kupanje 8)

  5. #5

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    Ma da, griz na mlijeku, pih!
    Maslinovo stavljam sa svim povrćem, gotovo svaki dan. Za ručak.
    A jedina mama i svekrva šute, ali vidim im po faci da im je to malo too much.
    Da, maslinovo ulje ima poseban okus, što ne znači da je prejako za bebe.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    A što se tiče bijelog griza, ima gluten. Dakle, out!

  7. #7

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    135

    Početno

    a kad nas vidi da ručamo otvara usta, 'žvače' i mljacka... kao i nakon popodnevnih podoja
    Ma, i moja sunčica isto :D - i to neposredno nakon što smaže ca. 350 gr mesno-povrtnog obroka i nakon toga utaži žeđ. Dakle, mislim da je u njenom slučaju u pitanju znatiželja, a ne glad.

    Inače, maslinovo stavljamo u povrtni obrok.

  8. #8
    Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    978

    Početno

    jel može taj bijeli griz na vodi umjesto na mlijeku, mislila sam joj malo dati za promjenu.

  9. #9
    Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,081

    Početno

    Citiraj mama73 prvotno napisa

    Ma, i moja sunčica isto :D - i to neposredno nakon što smaže ca. 350 gr mesno-povrtnog obroka i nakon toga utaži žeđ. Dakle, mislim da je u njenom slučaju u pitanju znatiželja, a ne glad.

    Inače, maslinovo stavljamo u povrtni obrok.
    Ulje stavljate kad je jelo gotovo ili...? A kak znaš koliko je pojela u gramima? Mi smo počeli sa dohranom i nikad ne znam da li je prevelika ili premala porcija jer moj M. zijeva, a niti jednom nije pokazao kada mu je dosta.

  10. #10
    Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,081

    Početno

    Citiraj mama73 prvotno napisa

    Ma, i moja sunčica isto :D - i to neposredno nakon što smaže ca. 350 gr mesno-povrtnog obroka i nakon toga utaži žeđ. Dakle, mislim da je u njenom slučaju u pitanju znatiželja, a ne glad.

    Inače, maslinovo stavljamo u povrtni obrok.
    Ulje stavljate kad je jelo gotovo ili...? A kak znaš koliko je pojela u gramima? Mi smo počeli sa dohranom i nikad ne znam da li je prevelika ili premala porcija jer moj M. zijeva, a niti jednom nije pokazao kada mu je dosta.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    135

    Početno

    jel može taj bijeli griz na vodi umjesto na mlijeku, mislila sam joj malo dati za promjenu.
    Nože - tako ga i spremam. Pa unutra stavim skmiksanu bananu ili jabuku. I to što je bijeli je ok - jedino je kod celijakije problem gluten, a ne treba ga ni prerano uvoditi. L. ima skoro 10 mjeseci. Dakle, nema ni zdravstvenih ni dobnih prepreka za jesti griz.


    Ulje stavljate kad je jelo gotovo ili...? A kak znaš koliko je pojela u gramima?
    Da, kad je povrće kuhano izvadim ga u posudu, stavim par kapi ulja, te smiksam ili zgnječim. A, posuda ima oznake zapremine, pa ja odokativno ml pretvorim u grame (da ne važem).

  12. #12
    Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,081

    Početno

    Citiraj mama73 prvotno napisa
    A, posuda ima oznake zapremine, pa ja odokativno ml pretvorim u grame (da ne važem).
    Pa, da kak mi to nije palo na pamet i moja ima ml, ali gdje da nađem kolika je dopuštena količina papice za 6 i pol mjesečnu bebu.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    135

    Početno

    ali gdje da nađem kolika je dopuštena količina papice za 6 i pol mjesečnu bebu.
    Gle, ja ti tu postupam kao i kod dojenja: kad i koliko hoće. Nikad se nisam ravnala po tome koliko ml ili gr u kojoj dobi. L. i danas doji na zahtjev (nekad neće sok ni vodu nakon obroka, nego cicu), a u tolikoj količini i jede.

    Tebi za orijentir, sa navršenih 6,5 mj. je jela ca. 1-2 obroka dohrane (češće 1) u količini 100-150 gr po obroku, makar je nekad znala maznuti i 200gr (obično povrće, jer to voli, čini mi se, više od voća). Ali, zaista se nemoj ravnati po tome - najbolje ti je da pratiš svog bebača - ti i on ćete se najbolje dogovoriti !

  14. #14

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    46

    Početno

    da ne otvaram novi topic, probat ću vas tu priupitat : koje maslinovo dajete bebicama?

  15. #15

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Jel vi to dajete cisto radi poboljsavanja okusa? Koliko sam ja shvatila, ulje se tako i tako bez soli ne moze "apsorbirati" u organizam. A kako se sol ne daje prvih godinu dana, zasto onda ulje?

  16. #16
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Zorana, prvi put čujem za tako nešto, pa kako se ne bi moglo apsorbirati?

    Ako se dobro sjećam iz biokemije, baš se namirnice lipidnog karaktera dobro spontano apsorbiraju kroz staničnu membranu dok je ionima (soli) potreban posebni prenosioc.

    Uz to mnoge namirnice u sebi prirodno sadrže tragove soli, tj. NaCl, tako da ga dijete dobiva iako ga se ne dodaje.

    A maslinovo ulje je dobar izvor nezasićenih masnih kiselina.

  17. #17
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    M je od početka dohrane na maslinovom ulju. Počinjali smo s mrkvicom i uvijek sam dodala kap maslinovog ulja. I tak je do danas. Kupujemo SMS malsinovo ulje ili domaće provjereno kad smo u prilici.

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    uz mrkvu je uvijek dobro staviti: vitamin A se apsorbira uz masnoće.

  19. #19
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,685

    Početno

    Mi isto maslinovo od pocetka. Do duse, nekad mu stavim i malo drugog ulja (Npr. kad pecem bundevu pod folijom onda kapnem bundevino ulje po komadicima iste).
    Maslinovo u 99% slucajeva dodajem pred miksanje, a u prvo vreme je jeo neko kupovno italijansko, a sad jede (i kupa se u njemu) domace.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Ne znam odakle mi to, naci cu veceras. Uglavnom sam to negdje vidila da se masnoca ne apsorbira dobro bez soli pa da je zato nema smisla dodavati sve dok se u dohranu ne uvede sol. Mozda podatak ni nije tocan, al sjecam se toga jos iz doba kad je moja starija cura pocinjala s dohranom. Bila je cak i na forumu tema o tome.

  21. #21
    buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,873

    Početno

    maslinovo 8)

  22. #22

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,332

    Početno

    da ne otvaram novi topic...

    jel mi može netko objasniti zašto se u kašice treba dodavati maslinovo ulje?
    mislim, ja imam pravo, domaće, ali ga Roku (11 i pol mj.) nikad još nisam dala jer ga osobno ne volim pa se ne sjetim ni njemu ubacivati u kašice. jesam li trebala? za šta ono služi :? ?

  23. #23
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    miha, trebala bi biti neka masnoca dodana u kasice radi vitamina koji su topljivi u mastima (imas 2 skupine-vit. topljivi u mastima i vit. topljivi u vodi),
    a ti mozes birat izmedu maslaca, margarina i maslinovog ulja

  24. #24

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,332

    Početno

    eto, a ja tuka mislila kako zdravo hranim dijete jer izbjegavam masnoće :/ ...

    thanks!

  25. #25

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,332

    Početno

    još jedno pitanjce ...

    s obzirom da ga ne volim, ne jedem i da mi smrdi (sorry) kako da znam koje maslinovo je bolje?
    naime, imam dvije boce domaćeg, susjedi na moru radili, jedno je kao malo gušće (i malo mutnjikavo), a drugo bistro k'o suncokretovo! u čemu je štos?

  26. #26
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Nisam stručnjak, ali sam ljubitelj maslinovog ulja koje provjeravam organoleptički. Mislim da ne bi trebalo biti mutno, a boja ovisi o lokaciji i može varirati od žute do tamnozelene...
    I da, naš A. ga u malim količinama konzumira od početka prehrane.

  27. #27
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Ups...mislim dohrane

  28. #28
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    a joj ne mene, nisan ti ja neki strucnjak
    otprilike, mutnoca moze biti i zbog toga sto je ulje nedavno napravljeno. ali bitno da je domace, pa ne mozes falit
    a imas i jos jedan "testic"- ulje, ako je dobro, trebalo bi se kao zgusnit, zakristalit nakon stajanja u frizideru
    boja ne smi bit kao kod suncokretova, mora bit malo tamnije

    eto to je to a ja bi uzela ovo mutnije

  29. #29
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    eto na, i sta ces sada-ja i sis u isto vrijeme, razlicite informacije
    je, najbolje ti ga je provat, tako u biti prepoznas pravo ulje

  30. #30

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Konjic, BIH
    Postovi
    466

    Početno

    Citiraj luce2006 prvotno napisa
    ...a imas i jos jedan "testic"- ulje, ako je dobro, trebalo bi se kao zgusnit, zakristalit nakon stajanja u frizideru...
    Ovo je i meni rekao jedan barba koji pravi fantasticno masl. ulje

  31. #31

    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    835

    Početno

    eto, a ja tuka mislila kako zdravo hranim dijete jer izbjegavam masnoće
    Davor je na jednom topicu odlično rekao da se zdrava prehrana malih i malo većih bebača ipak razlikuje od zdrave prehrane odraslih osoba.

  32. #32

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,332

    Početno

    cure thanks, super ste !

    a što je s kupovnim, povrtim i mesnim kašicama - mislim, kad je panika dam mu ih...
    jel i u njih treba ubacivati maslinovo!

  33. #33
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    ja sam stavljala i u njih, mislim nije to velika kolicina, dosta ti je kap-dvi (doslovno) a ja sam ti od onih koji misle da maslinovo ulje (domace!!) moze donit samo dobro

  34. #34

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    498

    Početno

    Nije svako domaće maslinovo ulje dobro. Treba imat manje od 1 % ( a najbolje pola posto) nezasićenih masnih kiselina, lijepo pročitaj etiketu. Domaća uglavno imaju oko 2% jer to ljudi ne znaju i istina, onda imaju bolji okus od ovih s manje, al ih ja više ne kupujem upravo zbog toga. Kad se navikneš na okus onda ti prija super. Ja mogu jesti samo maslinovo i kruh koliko ga obožavam.

  35. #35

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,332

    Početno

    Citiraj Zvrk prvotno napisa
    Nije svako domaće maslinovo ulje dobro. Treba imat manje od 1 % ( a najbolje pola posto) nezasićenih masnih kiselina, lijepo pročitaj etiketu.
    koju etiketu kad je riječ o domaćem ulju koje radi moja susjeda na moru :? ?!

  36. #36
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    uf nisam strucnjak za maslinovo u praksi ali u teoriji jesam, jer kao i ti bas ga i ne volim. uglavnom probaj test s friziderom, jer ako je pravo i nerazrjedjeno onda fakat se treba skrutnuti radi voskova i drugih tvari viseg talista. ako zivis, recimo u stanu, kao ja onda ti je zgodno odliti malu kolicinu ulja u malu bocicu, a ostatak cuvati u frizideru, jer sad kad pocne grijanje lako ti se moze i pokvariti, a kako si i sama rekla da ga bas i ne jedes i da ti ima neugodan miris onda mozda neces prepoznati da su te dobre masne kiseline oksidirale, a tad vise i nisu tako dobre. Ovo sto je Zvrk rekla da treba imati manje od 1% nezasicenih masnih kiselina ne znam, ali ako ti je bad uvijek ga mozes malo razrijediti s suncokretovim. uf sto cu za ovaj svajet dobiti po nosu 8)

  37. #37
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj Zvrk prvotno napisa
    Treba imat manje od 1 % ( a najbolje pola posto) nezasićenih masnih kiselina, lijepo pročitaj etiketu.
    Za ovo kao sto sam napisala u gornjem postu ne znam, ali zasto je to tako bitno ako se i onako stavlja kap dvije maslinovog ulja?

  38. #38
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj luce2006 prvotno napisa
    a joj ne mene, nisan ti ja neki strucnjak
    otprilike, mutnoca moze biti i zbog toga sto je ulje nedavno napravljeno. ali bitno da je domace, pa ne mozes falit
    a imas i jos jedan "testic"- ulje, ako je dobro, trebalo bi se kao zgusnit, zakristalit nakon stajanja u frizideru
    boja ne smi bit kao kod suncokretova, mora bit malo tamnije

    eto to je to a ja bi uzela ovo mutnije
    nije svako domaće maslinovo dobro. ima ljudi koji još uvijek beru masline do siječnja, i onda melju, a u međuvremenu ih čuvaju u moru...

    ako je ulje mutno, to može biti samo u jesen nakon berbe, a kasnije se taloži, pa se treba dekantirati
    treba imati max 1% zasićenih kiselina, što manje fenola (to ne možeš znati bez deklaracije), mora biti bistro, zlatno-žuto-zelene boje, ne reskog i gorkog okusa...

    on topic - ja F u sve povrće od početka stavljam masl. ulje, jer jedino njega koristimo (suncokretovo imam nenačetu bocu već godinu dana...)

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •