Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: kako se "obraniti" od rutinskog poroda?

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno kako se "obraniti" od rutinskog poroda?

Citam vasa iskustva i argumente za sto prirodniji porod i sve mi to zvuci divno i krasno, mene ste uvjerile (sto nije tesko, ja sam uvijek otvorena za sve sto zvuci razumno), ali kako da ja uvjerim druge?

Kad doktoru spomenem zelju za izbjegavanjem epiziotomije, on mi kaze da to ionak necu ni osjetit pa da se ni ne brinem... Prijateljicu koja je nedavno rodila pitam zasto su joj busili vodenjak - "jer to ubrzava porodjaj, zakaj bi se bezveze duze mucila s trudovima? Mogu samo zamisliti kako ce to izgledati kad uletim u guzvu rodilista.

Zato lijepo molim sve iskusne mame da nama buducim i zasada neiskusnim mamama daju par savjeta kako se obraniti od toga da vas u rodilistu stave "na pokretnu traku".
    Kakva su vasa iskustva? Kako odbiti doktora kad vam pozeli sati drip/probusiti vodenjak i sl.? Kako nagovoriti babicu da vas ne reze ako bas nije nuzno potrebno? Koliki je rizik da cete izigravajuci prepametnu svojeglavu rodilju na sebe navuci bijes osoblja, a time ugroziti i sebe i svoju bebu?...

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Hm, ja ću pokušati mada nisam baš kompetentna jer meni je kod poroda asistirao liječnik koji je pratio trudnoću i kojeg sam na svakom pregledu "gnjavila" svojim zahtjevima.
    Mislim da je najvažnije od svega da ti znaš zašto ne želiš epiziotomiju, drip, prokidanje vodenjaka ili bilo koju drugu intervenciju, dakle edukacija je obavezna, znam za par slučajeva gdje je rodilja odbijala zahvate zato što je to sad in, zašto bi nju rezali kada frendicu/susjedu/kuminu sestričnu nisu, a zanemarila je sitnicu da se ta rodilja educirala i točno znala sve prednosti/nedostatke pojedinog zahvata;
    Ako otac djeteta ide s tobom na porod može ti puno pomoći da, ako ti u bilo kojem slučaju sama ne možeš, ipak uspiješ dobiti ono što želiš;

Koliki je rizik da cete izigravajuci prepametnu svojeglavu rodilju na sebe navuci bijes osoblja, a time ugroziti i sebe i svoju bebu?...
    Teško je reći, mislim da "oni" općenito ne vole da im se mješa u posao, zato opet ponavljam, bitno je da se educiraš, da argumentiraš svoje zahtjeve.

Nije nevažno ni rodilište, ni način poroda; npr: ako se odlučiš za alternativni način rađanja u npr. Rijeci (voda, stolčić) automatski dobivaš ekipu koja je sklona prirodnom porodu, dok je recimo u Petrovoj malo teže, oni su po defaultu rodilište za patologije pa tako tretiraju svku trudnoću/porod.

Pročitaj malo priče s poroda, ima cura koje su se zaista izborile da im bude savršeno, sigurno će ti pomoći, a i na portalu imaš super članaka o trudnoći i porodu.

Nisam baš od pomoći, što ću kada volim trkeljat'

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje iskustvo sa SD-a je sljedeće: ako si informirana i sigurna u ono što želiš i ako porod ide ok, poštivat će tvoje želje. Znači, čim dođeš što je ljubaznije moguće (ali odlučno) naglasiš da želiš prirodan porod, ako ponude drip ljubazno kažeš da bi radije isprobala loptu, babici naglasiš da ti je iznimno važno da ne budeš rezana...Tako sam barem ja napravila, a imala sam (po njima) rizičan porod. Dakle, ako su u takvim okolnostima uvažili moje želje...Pogledaj ako želiš cijelu priču na pričama s poroda, tamo je sve detaljno opisano.

Za ostala rodilišta ne znam.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam dobila porod kakav sam htjela (SD) - iako se radilo o carskom rezu.

moja priča je ostala negdje na starom forumu, zajedno s pp-ima nekih cura koje nisu vjerovale da sam se izborila baš za ono što sam htjela .

frida ti je odlično napisala: educiraj se. to je najbolje oružje

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Meni su prokinuli vodenjak nakon sto su se bebi jako ubrzali otkucaji srca. . beba se mucila. . . :/ Bila sam otvorena dovoljno i to je ubrzalo porod, dali su mi drip i sve je bilo gotovo za manje od 3h.
    Kada cemo ici na drugo dijete zeljela bih ponovo ovakav porod. . .

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam rodila prije 10 dana, prirodno, ali na "prijevaru" i uz sukob s doktoricom.
    Ona mi je htjela inducirati porod, a ja sam ga dan po dan odgađala dok nisam dočekala svoje trudove.
    U zadnji tren (trudovi svakih 5 min.) otišla sam u rodilište, te u predrađaoni ostala dok nisam ušla u tranziciju. Na stol sam legla i rodila za 20-ak minuta.

Sve dane prije poroda sam bila jako zabrinuta, jer iščekivanje poroda je samo po sebi teška i okupirajuća stvar, pri čemu ti ne treba i dodatni stres natezanja s napasnom doktoricom koja te pri svakom pregledu lagano diletira i plaši kako ti je mliječna voda zrela i da te ne želi poroditi noću.

No, ono čega sam se držala tih dana bilo je da mi ne može napraviti ništa što ne želim dok ne legnem na stol za porod, a to sam maksimalno odgodila dobro se informiravši o fazama poroda.
    Dakle, ne treba ići u rodilište dok stvarno ne dođe vrijeme za to: trudovi svakih 10 minuta (provjeriti podatak) koji traju 2 sata za prvorotkinje.

Naravno da je pomoglo i iskustvo iz prošlog poroda, kojeg ti nemaš, ali mislim da nije presudno.

Osim toga, pomoglo mi je postavljanje manjih ciljeva: nisam inzistirala na prirodnom porodu po svaku cijenu, samo sam željela da porod sam započne, kad beba dade signal za to - pucanje vodenjaka ili trudovi.

Mislim da epiziotomiju možeš pokušati bezkonfliktno izbjeći tako da pripremiš međicu na rastezanje, vježbanjem, i onda pri porodu upozoriš na to babicu.

I, na kraju, samim tim što imaš svoj stav o porodu, većina osoblja gledat će te moždau čudu, ali to ne znači da će svi biti ljuti.
    Naše je pravo da budemo informirane i da aktivno sudjelujemo u odlukama koje se tiču vlastitog poroda.

...narafski da sam većinu ovih stavova izgradila čitajući članke na portalu, forumu, te na drugim mjestima, tako da sam ti samo prepričala toplu vodu

Hoću reči: informiraj se dobro, odluči se o minimumu uvjeta koje ćeš tražiti, a onda opuštena dočekaj početak poroda, znajući da si učinila sve što je do tebe, a ostatak prepusti dobroj sreći koja će te pratiti.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj gigi prvotno napisa
    Dakle, ne treba ići u rodilište dok stvarno ne dođe vrijeme za to: trudovi svakih 10 minuta (provjeriti podatak) koji traju 2 sata za prvorotkinje.
    Ja sam prvorotkinja i moja doktorica mi je rekla da krenem u bolnicu kad trudovi budu na 4-5 minuta. . . . na svakih 10 minuta su meni krenuli prvi pravilni trudovi u 21h i do 6 ujutro su dosli do 5 min . . onda sam se krenula polako spremati. . .
    Zene ponekad nemaju tocne informacije pa dodju u rodiliste prerano pa ili ih vrate doma ili se pate u bolnici.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kako se obraniti od toga da vas u rodilistu stave "na pokretnu traku".
    moguca strategija je provesti veci dio trudova kod kuce (uz prisustvo neke zenske osobe koja je rodila i ima znanja i povjerenja u prirodni porod) i zajedno s njom, otici u bolnicu u zadnji tren.
    Ako otidjes ranije, moguca strategija je povesti ovu gore osobu sa sobom, da ti bude zastita.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i onda setati oko rodilista...do doslovce zadnjeg trena

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Mislim da je najvažnije od svega da ti znaš zašto ne želiš epiziotomiju, drip, prokidanje vodenjaka ili bilo koju drugu intervenciju, dakle edukacija je obavezna
    Ja bih možda htjela provjeriti svoje "znanje", zapravo pitati te koji su tvoji razlozi. Pa da vidim jesam li možda u zabludi, ali čak totalno neinformirana. Dakle, sve ovo što si nabrojala, moj razlog zašto bih htjela odbiti jest dati bebi priliku da krene kad sama odluči. Epi ne želim i iz razloga da odmah budem fit za borbu za svoje dijete (dojenje bez nadohrane npr.). Što još ima što mi mogu pokušati nametnuti? Ne pada mi sad na pamet. :/

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Eh, sad sam se sjetila. CTG! Ako želim veći dio vremena prohopsati na lopti, ne mogu ako me prikopčaju. Zapravo, ja ni ne znam kako izgleda taj ctg, još hvala bogu nisam bila. Kako to glatko odbiti, koje argumente dati?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

jelka, opašu te 'remenom' oko trbuha i praktički se ne možeš dizati iz kreveta-eto, to ti je ctg

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    Citiraj Frida prvotno napisa
    Mislim da je najvažnije od svega da ti znaš zašto ne želiš epiziotomiju, drip, prokidanje vodenjaka ili bilo koju drugu intervenciju, dakle edukacija je obavezna
    Ja bih možda htjela provjeriti svoje "znanje", zapravo pitati te koji su tvoji razlozi. Pa da vidim jesam li možda u zabludi, ali čak totalno neinformirana. Dakle, sve ovo što si nabrojala, moj razlog zašto bih htjela odbiti jest dati bebi priliku da krene kad sama odluči. Epi ne želim i iz razloga da odmah budem fit za borbu za svoje dijete (dojenje bez nadohrane npr.). Što još ima što mi mogu pokušati nametnuti? Ne pada mi sad na pamet. :/
    Epiziotomija: vani se gotovo nigdje više se prakticira rutinski, pucanje se može izbjeći perinealnom masažom, a u toku poroda kontroliranim tiskanjem, masažom međice, toplim kompresama (za ove tri stavke potrebna je babica koja želi surađivati) i ne nalijeganjem na trbuh rodilje. Pucanja lakše zacjeljuju jer su najčešće samo površinska, a kod epija se reže nekoliko slojeva koji se šivaju, naravno da oporavak traje dulje, šav kasnije može smetati, žene nakon epija se često boje stupiti u intimne odnose..., a njihova zastrašivanja da ćeš popucati "od pupka do š****" ne drže vodu jer su takva spontana pucanja izuzetno rijetka. Ovo što kažeš da hoćeš biti fit može, a i nemora biti, sigurna sam da će ti se javiti i mame koje su bile fit sa epi.

Dripom i prokidanjem vodenjaka se porod ubrzava, zbog čega tehnikom ubrzavati nešto što je priroda zamislila? Iskreno, kada sam ja prvi puta razmišljala o odbijanju ovih dviju intervencija jedan od razloga je bio i strah od boli, ja sam deklarirana kukavica, a sve priče koje su uključivale ovo dvoje imale su u sebi veeeelike količine boli (ok, znala sam da porod boli ali mi je prirodna bol puno prihvatljivija od one umjetno izazvane).

CTG - bebine otkucaje se može pratiti i fetoskopom ili te prikapčati povremeno, stroj ti je inače kutija iz koje idu dva remena sa sondama, jedan bilježi otkucaje bebina srca, a drugi jačinu trudova. U toku poroda ti mogu prikočati i tzv. scalp, to ti je sonda (molim da me se ispravi ako ovo nije pravilan izraz) koja se prikopča na bebinu glavicu. Nekad davno sam pročitala da je CTG ključni dokument ako nešto pođe po zlu i da liječnik snosi odgovornost ako nema ispisa sa istog, tako da pretpostavljam da ti i to spomenu prije prikapčanja.

Ovo ti je nabrzinu, razloga ima još, u trudnoći sam istog trena znala sve, a sada mi se mozak blokirao, toliko toga bi htjela napisati, a ne ide

Sigurno će ti se javiti još cura, nadam se da će njihovi postovi biti malo smisleniji od moga.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ukratko

educirat se, biti siguran sto zelis i doma ostati sto duze

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moj je problem sto sam strasno neuvjerljiva kad drugim prepricavam argumente koje sam "negdje cula ili procitala" - obicno me odmah usutkaju protuargumentom, a ja se ne volim svadjat, pogotovo ako ne mogu recenicu zapocet s "u istrazivanju tom i tom DOKAZANO je..."

Sto cete, profesionalna deformacija jedne znanstvenice

S obzirom da se o argumentima najvise informiram na ovom forumu, vidim da se tu ponekad nadje i link s "znanstvenim" objasnjenjem svega: postupka, te pro i contra argumenata. Ako me netko moze na tako nesto uputiti, bit cu super zahvalna, educirana i uvjerljiva.

p.s. inace, thanks svima na korisnim savjetima, dobro je cuti i da funkcioniraju stvari tipa:

"Znači, čim dođeš što je ljubaznije moguće (ali odlučno) naglasiš da želiš prirodan porod, ako ponude drip ljubazno kažeš da bi radije isprobala loptu.."

... jer dobro je imati vec spremnu (njima ipak prihvatljivu) alternativu kad vec pocnes trubit da nesto neces...

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pitanje: kako se "obraniti" od rutinskog poroda?
    odgovor: rukama i nogama
    p.s. čitaj ove stranice i na dobrom si putu

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

S obzirom da se o argumentima najvise informiram na ovom forumu, vidim da se tu ponekad nadje i link s "znanstvenim" objasnjenjem svega: postupka, te pro i contra argumenata. Ako me netko moze na tako nesto uputiti, bit cu super zahvalna, educirana i uvjerljiva.
    argumenta potkrijepljene istrazivanjima imas na topiku o neinterventnom porodu
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=25493
    Istrazivanja koja se u njemu navode, mogu se isprintati (abstract) s Pubmed, najvece virtualne medicinske knjiznice koja je na
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi

Neka istrazivanja mozes naci na Primal Health Research bazi podataka
    http://www.birthworks.org/primalhealth/keywords.html
    koju je utemeljio Michel Odent

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamabanana, čitam ovo o profesionalnoj deformaciji jedne znanstvenice i mislim si da bi ti možda pomoglo saznanje da se mnogi liječnici ne ponašaju kao znanstvenici, pogotovo ne ako je tema fiziološki porod.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj mamabanana prvotno napisa
    Moj je problem sto sam strasno neuvjerljiva kad drugim prepricavam argumente koje sam "negdje cula ili procitala" - obicno me odmah usutkaju protuargumentom, a ja se ne volim svadjat, pogotovo ako ne mogu recenicu zapocet s "u istrazivanju tom i tom DOKAZANO je..."
    U potpunosti potpisujem! Ja sam ista! Doduše, kasnije napravim po svome, ali u situacijama kada mogu kontrolirati. Bolnica, trudovi, bolovi, nervozni muž... Ufff, tu sam na nepoznatom terenu.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zato sam nakon prvotnog šoka šta moram ubolnicu na jedan dan tu opciju prihvatila sa radošću. otišla sam, iznjuškala šta se sve može i ne može, izgnjavila rodilje sa tisuću zašto, na koncu, upoznala teren u smislu gdje je zahod šta mi se također čini dosta bitno, jer ne želim u situaciji nakon poroda ko bez duše bauljat hodnicima tražeći određenu prostoriju.
    i otkud bi da nisam bila, pobogu, znala da samo u jednom zahodu ima tople vode za tuširanje čitav dan - u ostalima je hladna

naravno, ne pruža se svakome ovakva prilika, ali da nije, sjela bih za vrat nekoj koja se friško vratila od tamo i započela unakrsno ispitivanje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma zašto bi ikome išta objašnjavale?!
    Dovoljno je znati da rodilja ima pravo odbiti bilo koju intervenciju nad sobom i/ili djetetom - dakle - "ne želim epiziotomiju i preuzimam odgovornost za pucanje do Zanzibara" will do.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kužim ja LR kaj ti veliš, ali ako si pored svega i dosta neuvjerljiva (kao što ću ja bojim se biti), trebaš čvrrrrste argumente da ti se skinu s grbače.

Inače, bacila sam se na čitanje priča s poroda pa se na jednom mjestu govori o izgledu plodne vode na pregledu. I sad mene zanima kak ona može izgledati, i u kojim slučajevima smijem odbiti da me zadrže?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E, vidiš, to i mene jako muči ili me mučilo. Mislila sam da me prošli put doc naručio za indukciju jer mi je plodna voda bila mliječna. A onda ovdje pročitam da je mliječna plodna voda dobar znak, znak da je beba zrela i spremna za porod i da se počeo ljuštiti verniks, od čega i je mliječna (izvor Fidji), ali da takvo stanje može potrajati i do sedam dana, ukoliko se želi pričekati s porodom, a da se ništa loše ne dogodi (izvor TinnaZ - priča s poroda)
    Vjerojatno je samo treba češće kontrolirati. A amnioskopija opet može potaknuti trudove

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim da bi se dosta argumenata (za plan poroda) pro i contra nekih stvari na porodu moglo izvući i iz dokumenta "Skrb tijekom normalnog porođaja - praktični vodič" koji izdaje WHO.
    ako im to nije dovoljno stručno, onda nema nade
    Pa tko hoće......

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Mislim da bi se dosta argumenata (za plan poroda) pro i contra nekih stvari na porodu moglo izvući i iz dokumenta "Skrb tijekom normalnog porođaja - praktični vodič" koji izdaje WHO.
    ako im to nije dovoljno stručno, onda nema nade
    Pa tko hoće......
    Imam dvije super curke, (razlika 13 mj), i oba su poroda prošla SUPER! prvi je počeo pucanjem vodenjaka u 7.55, ja sam se laganini spremila i otišla u bolnicu, rodila sam u 1.35 u noći, nisam imala trudove, pa su mi stavili gel ( zaboravih kak se zove). prvi put sam rezana jer nisam slušala babicu, drugi put sam dobila svoje trudove u 6.30 ujutro, rodila u 10, došla sam u bolnicu u 9, nisam rezana, ovaj put sam fakat slušala babicu i opet je prošlo savršeno....
    mislim da se rezanja zbilja ne trebaš bojati, samo razmišljaj o tom malom anđeleku kojeg nosiš u sebi i osjećaju kada će ti ga /je staviti u naručje. mene su mogli prerezati na pola, bilo bi mi tak svejedno, samokada se sjetim tog trenutka.... ( samo da se naspavamo i idemo na treće dijete)

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

cini se da je dosta vazno sto kasnije zaputiti se u bolnicu i tako izbjeci preveliko natezanje s doktorima. ipak, vidim da se dogadjaju i slucajevi da zeni pukne vodanjak, a od trudova ni t. jel sigurno onda ostati doma i cekati trudove? jel moguce naskoditi bebi ako predugo ceka?

ili isto tako, odes na pregled (redoviti), ti nista ne osjecas, ali ctg pokazuje trudove i samo te otpreme u predradjaonu. i od samog si pocetka u bolnici...

ima li netko takvih iskustava?

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

cini se da je dosta vazno sto kasnije zaputiti se u bolnicu i tako izbjeci preveliko natezanje s doktorima. ipak, vidim da se dogadjaju i slucajevi da zeni pukne vodanjak, a od trudova ni t. jel sigurno onda ostati doma i cekati trudove? jel moguce naskoditi bebi ako se predugo ceka?

ili isto tako, odes na pregled (redoviti), ti nista ne osjecas, ali ctg pokazuje trudove i samo te otpreme u predradjaonu. i od samog si pocetka u bolnici...

ima li netko takvih iskustava?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da se rezanja zbilja ne trebaš bojati, samo razmišljaj o tom malom anđeleku kojeg nosiš u sebi i osjećaju kada će ti ga /je staviti u naručje
    Jel to meni upućeno?
    Ja se ne bojim rezanja, već sam to prošla, ali ga ne želim ukoliko nije nužno potrebno. I poprilično sam sigurna da ga ovaj put mogu izbjeći.

A što se tiče i ostalih intervencija, ne mislim prvenstveno na sebe, već na svoje dijete.
    Jer ni za dijete nije dobra niti indukcija, niti prokidanje vodenjaka niti ikakva analgezija.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja u tom slučaju mislim vratiti se kući. Bitno je koliko sam otvorena i kakva je plodna voda. Ako je sve normalno, neće me vidjeti još neko vrijeme.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

zeni pukne vodanjak, a od trudova ni t.jel sigurno onda ostati doma i cekati trudove
    tako je krenuo moj prvi porod. ginekolog koji mi je vodio trudnoću je u par navrata naglasio da kad pukne vodenjak treba odmah u bolnicu, jer može doći do više komplikacija. trudovi nisu došli ni nakon dvije doze gela, nego tek nakon 2 sata dripa :/ , a došla sam u bolnicu "otvorena" pola prsta. osobno se ne bih usudila kod kuće čekati trudove sa puknutim vodenjakom... ima li nekog tko će me razuvjeriti? ili ako tko zna koje komplikacije mogu nastati? jer onakav postupak mi se stvarno zamjerio...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto se tice vodenjaka, plodna voda se uvijek obnavlja, cak i nakon sto pukne i otekne dio, tako da beba nikad nije na suhom. kod nas se forsira porod pod svaku cijenu u roku 12 sati, u stranim rodilistima se uglavnom ceka 48 ili 72 sata...
    ako je voda prozirna, nema razloga za trenutni odlazak u rodiliste.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mamabanana, evo kako smo se mi obranili:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=19577

definitivno se ne upuštaj u nikakva objašnjavanja, tvoje pravo je da kažeš ja ne želim i to je dovoljno, a sve pristanke dati ću naknadno u toku poroda, te potpisati iste nakon poroda ako bude potrebno

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne potpisuj nikakvu opću suglasnost na ulazu i ne mogu ništa kontra tvoje volje dokle god si svjesna

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ne potpisuj nikakvu opću suglasnost na ulazu i ne mogu ništa kontra tvoje volje dokle god si svjesna
    u nekim rodilistima se ovo opce ne potpisuje

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

e tam potpiši/napiši na bilo kakav papir da niti na kakve rutinske zahvate ne pristaješ unaprijed prije informiranja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •