iridana, ginekolozi uglavnom slabo znaju o fiziologiji normalnog poroda (neuznemirenog, nemedikaliziranog) , a jos manje imaju iskustva u njemu. Tvoji par potvrdjuje istrazivanja na tom podrucju koja su obavljena, npr u Engleskoj, gdje bi 30 posto lijecnica ginekologinja izabralo carski za nerizicnu trudnocu (dakle, elektiva).
Zasto bi to one izabrale? Mozda ne zato jer znaju da je to bolje za njih i njihovu djecu, dugorocno ili kratkorocno.

momze, iskustva privatnih klinika na ovim prostorima su takva da je carski i upotreba epiduralne, indukcije itd...znatno ucestalija nego u drzavnim bolnicama (a i one to dijele sakom i kapom)
Moje prvo porodno douliranje me dovelo u doticaj s najpoznatijom londonskim privatnim rodilistem, Portland , u kojemu je elektirala Spiceica (sada zovu "too posh to push" ), i situacija je sljedeca:
kazu ti da sve mozes sto hoces, mozes hodati, hopsati, aromaterapirati se, reci svima da odu i puste te na miru, nositi svoje pokucstvo ( a mozes doci u predtrudovima i traziti epiduralnu, elektivni carski, da dijete odnesu na neodredjeno itd...), dakle mozes traziti prirodni porod a la carte, ginekolog sarmira i uvjerava te da je tebi na raspolaganju (oni iz Harley Streeta). Kada se stvari pocnu odvijati, i ako ne daj boze dodjes prerano, tada pocinje standardni interventni porod u rukavicama: "vec je pola noci, vidite da ste umorni, mogli bismo sada to malo ubrzati....."
il "jeste li sigurni da ne zelite epiduralnu, cini se da vam je jako tesko, a to je stvarno nepotrebno...."

klasika
samo su puno ljubazniji i stalno se suosjecajno smjeskaju.
eto, cini mi se da je to kljucna razlika
smjesak koji se skupo placa