Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: dijete mi je premršavo :-(((((

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno dijete mi je premršavo :-(((((

Bili smo na pregledu i Maureno ima 8800gr.Sretan je ,veseli,zadovoljan,i kaj je najbolje jak je i bucmasti izgleda.Ne jede nikakav junk food nego ga koliko toliko zdravo hranimo,a ponekad nam se zalomi slatkač,štrudlica,muffin i tak.<<visok je 73,5cm.Kaka 2-3 puta na dan,i stolica mu je poprimila krući oblik.Još uvijek ciki ali od kad sam počela radit svelo se na 5-6 podoja.U međuvremenu je sa 12mj i 17dana prohodao i postao turbo aktivan kakav je u biti cijelo vrijeme.Najgore od svega je što je od zadnje kontrole kad je imao skoro 10mj do sad dobio samo 500gr :? i po tablicama i krivuljama se nigdje ne uklapa.Nikada do sada nije imao proljev ili da je povraćao.Imamo je samo dva puta zaštopani nosić.Pedijatrica je ostavila sve na mjestu i predložila adaptirano u kombinaciji sa malo jačom kalorijskom vrijednošću.mI smo otišli kod privatnika koji nam je savjetovao adaptirano i pregled kod gastroenterologa na Rebru najviše zbog 2-3 stolice na dan.<<ja osobno nisam za odlazak na Rebro jel jel jel........vjerujem svim srcem da je sve ok i da se više moram potruditi oko njega dok jede što i radim ovih tjedan dana i sve je u najboljem redu.Šta da radim?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

i andrea ima 2-3 stolice dnevno. zakaj je to problem :?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vjerujem da bih i ja na tvom mjestu jednako postupila. otvorila četvero očiju, a djetetu dopustila da bude vitko, kad je već takvo stvoreno. (i ja i oboje moje djece smo puno viši i mršaviji od prosjeka). prvi put čujem da je kakanje 2-3 puta na dan razlog za gastroenterologa... :?
    možda da uvedeš češće obroke, tj. jače međuobroke (npr. ne samo voće, nego voće s pahuljicama i sl.)?

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

I M. isto ima 2-3 stolice dnevno. Romina moj M. ima 80 cm i 10 kg, a tvoj M. 73 cm i 8800, znači malo je niži i ima manje kila...meni to ne izgleda baš zabrinjavajuće.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

sad sam gledala tablicu razvoja, ni moja andrea se bas ne uklapa.
    budi mirna, ti ipak najbolje poznas svoje dijete

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

romina, pogledaj nove standarde WHO

http://www.who.int/childgrowth/stand...boys_p_6_2.pdf

i o percentilima

Važno je znati da percentili opisuju rast Vašeg djeteta u usporedbi sa ostalom djecom iste dobi. Npr. ako vam je dijete na 50. percentilu težine, to onda znači da je 49% djece iste dobi lakše, a 50% djece teže od njega. Znači, ne može se reći da je 5. percentil nešto loše ili 95. percentil nešto bolje.

U slučaju da dijete nije u očekivanim okvirima rasta novorođenčeta, potrebno je pobliže preispitati dojenje, od tehnike do broja podoja, kako bi se osiguralo da dijete dobiva hranu i tekućinu koja mu je potrebna.

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj ivonna prvotno napisa
    budi mirna, ti ipak najbolje poznas svoje dijete
    Potpisujem.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

I Ivan kaka 2-3 puta dnevno a još je i malo stariji...

ja bih svakako otišla na preporučene pretrage da ti srce bude na mjestu, ali budući da je zdrav, veseo i aktivan ne bih se previše zabrinjavala što se dijete, eto, njima ne uklapa u tablice...

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Romina, potpuno razumijem da si zabrinuta, ali nikako ne mogu shvatiti napore liječnika da maurena uguraju u kategoriju teškaša kad on to, barem za sada, nije. ako ga hoćeš ugojiti, tj. nabiti kilažu, to se postiže određenom prehranom, ali koliko je meni poznato ne ovom kojom ga ti sada hraniš. prženom hranom, junkovima svake vrste i sl. sigurno će nabiti kilažu. a vjerojatno i adaptiranim. ali ne vidim zašto nabijati kilažu djetetu za koje kažeš da nije mršavo.

gastroenterolog :? ne razumijem čemu i s kojim ciljem. dijete je dobro, zdravo i veselo i .......sitnije, ali to nije indikacija za odlazak gastroenterologu. 2-3 stolice na dan? so what? znam neke kojima je to norma i osjećaju se bolesno ako ne obave nuždu 2-3 puta dnevno.

u toj dobi lada je isto imala oko 2-3 stolice na dan, što sam jedva dočekala jer smo prvih 6 mjeseci imali prosjek 8. i sada sa 2,5 g. često obavlja veliku nuždu ujutro i navečer.

Citiraj romina prvotno napisa
    i po tablicama i krivuljama se nigdje ne uklapa.
    kojim? ako je zaista tako, tj. ako ne prati svoju krivulju rasta i nalazi se ispod granica normale, onda trebate posjetiti endokrinologa, koliko je meni poznato. ali ja sam uvjerena da to neće biti potrebno.

oprosti ako sam zvučala malo grubo, ali ne mogu prihvatiti to da se svi moramo uklapati u krivulje prema kojima svi moramo biti veći i tustiji.

i ljubi miša

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Meni ga je bed navlačit po doktorima a znam da je sve ok

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

romina, pogledaj tablicu, pa ces vidjeti koliko odstupa

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Po njima odnosno tablicama bi trebao imati dvije kile više.MM odnosno Maurenov tata je 1.80 i ima 60 kg a stvarno puno jede,tako da i teorija o genetici valjda igra neku ulogu.Pedijatri su ga cijelog isprepipali,M. je plakao,nama knedla u grlu,i sad da mu to još jednom priuštim.....ma koma.Stavit ću vam link na njegovih par sličica

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa kako 2 kg vise?

stavila sam ti link na nove tablice

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

romina
    stavila sam ti link na nove stadnarde rasta svjetske zdravstvene organizacije

jer su stare krivulje rasta napravljene su prema djeci hranjenoj adaptiranim mlijekom i ne uzimaju u obzir genetske predispozicije kao ni etničke razlike

pogledaj
    http://www.who.int/childgrowth/stand...boys_p_6_2.pdf

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nemrem ih otvorit jel mi se prikazuje neki error,a i baš se ne snalazim u tablicama

Sve u svemu svi smo protiv odlaska barem do slijedeće kontrole.Sad smo se svi primili hranjenja i vidim da mu se sve to nekako simpa hehe pa ćemo kroz mjesec dva vidjeti.Kupila sam mu i zelenu magmu zbog hemoglobina .Najžalosnije od svega je što me gledaju kao frika koji još doji i koje dijete doslovce guši sa stavljanjem na cicu

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zao mi je sto ti javlja error

ali po ovim krivuljama rasta, 8,8 kg za dob 12. mjeseci ne izgleda alarmantno...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Maureno će sad imati 14mj pa jel bi mogla pogledati za tu dob...pliiiiz

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pogledala sam ja...maureno je nešto ispod 15. centile za svoj uzrast. to znači da je nešto manje od 15% djece njegove dobi s manjom kilažom, a a negdje oko 85% djece je teže. on je u granicama NORMALE.

romina, bitno je da prati svoju krivulju rasta, a da ne pada. imaš prijašnje mjere pa da pogledamo (recimo, 6, 9 i 12 mj.) ?

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

I ja bi malo proučila tablicu, ali ne mogu otvoriti link...

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Imam sve zapisano ali to mi je doma a mm se snalazi u tome kao ja u tablicama

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što je z-scores, kod ovog pinokijiničinog linka

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kako vidim z-scores su isto sto i standardne devijacije. to ce matematicarke bolje da znaju (statistika), ali kao vidim po ovom njihovom anthropometric calculator-u, maureno ima sledece brojke:
    tezina prema visini: 27.8%, tj. -0.59SD
    visina prema dobi: 4.7% -1.67SD
    tezina prema dobi: 11.4% -1.21 SD
    BMI prema dobi: 38.6% -0.29SD

I prema svemu se da zakljuciti da je malo nizi, ali nikako niije mrsav!
    Mnogo me nerviraju pedijatri sa svojim tablicama, tako su i nama jednom rekli da je novi "manji od prosecne devojcice".

Takodje, nikako ne odustaj od dojenja!
    Imam malog rodjaka koji je bas mrsavko, a mnogo je voleo da siki, i cesto. Kad je imao godinu i po svi su krenuli da spopadaju njegovu mamu kako je on mrsav upravo zbog dojenja. Ona je posustala, i prekinuli su dojenje.
    Klinac sad ima 4 godine i pogadjate - nije se udebljao, mrsav je k'o grancica.

A kako reaguju kad im se pojave dzinovi na adaptiranom? I kad se ne uklapaju u tablice ali s one druge strane - nikako!

I da - i novi kaki 2-3 puta dnevno!

I najvaznije - ljubi malog plavotana!

I jos - hemoglobin 111 nije anemija.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

maureno je jednostavno sitnije građe i nemoj uopće brinuti oko toga.
    meni uopće na slikama ne ozgleda mršavo.

baci malo pogled:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...er=asc&start=0

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

romina, šta da ti kažem nego da i Vid spada u laku kategoriju s 8460 gr (početkom 6 mj, je bio visok 71 cm) a za 2 dana imat eće puno godinu.
    Onaj dana kada smo se čule, nije mi ni na kraj pameti bilo da je tako malo dobio na kilaži jer jede ko' vuk, kaka 2-4 puta dnevno (s tim da je 2 tjedna imao "krčku" virozu praćenu proljevom, a skoro 14 dana šmrcao)

mi drugi tjedan idemo do pedijatrice pa me zanima njeno mišljenje, do sada je Vid uvijek bio po težini ispod prosjeka a po visini u prosjeku i nije se previše uzbuđivala - on je isto kao Maureno punašan (s tim da ima veću glavu)
    po meni je gastroent. u svrhu konzultacija Ok ali nikakve pretrage ne dolaze u obzir

Mislim da nema mjesta za paniku.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    što je z-scores, kod ovog pinokijiničinog linka
    gustoća kostiju

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok da li je gustoća kostiju ili standardna devijacija.
    onaj -1 i -2n su me podsjetili na koliegij teorija pogrešaka ali sam pomislila da sam luda. sad će na kraju ispasti da je .
    zar se tako maloj djeci određuje gustoća kostiju?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma daj Romina, dovoljno si dugo na forumu da znaš da je većinom sve izvan foruma podređeno adaptiranom, nemoj se ništa uzbuđivati i budi sretna jer ti ruka ne otpada dok ga nosaš okolo

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ne znam da li sam bila jasna, htjedoh reći da je sve ukalupljeno i mora imati brojke, a znamo da kod dojene dječice to nije, i evo im figa zbog toga i jedan veliki beeeelj zato što su te uznemirili

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ma cure su ti već sve rekle... mogu se samo složiti da nikako nije mršav... možda niži, sitniji, ali omjer težina-visina je skroz ok.... jesi pogledala topic "sitna djeca", po mnogima tamo on čak nije niti sitan

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moji klinci su kao bebe (a i sad) bili vanstandardno visoki, ali relativno mršavi (no u tablicama za težinu su zbog visine bili normalni), osim mlađeg koji je marljivo dojio. Sad je i on ko grančica, a mršavljenje je krenulo oko godine i pol, ubrzo nakon što je prestao dojiti, iako se broj stolica tada smanjio (u smislu zatvora i tvrde stolice, ne premalo hrane).

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Oba moja sina su stala na kilazi kad su prohodala, isto tako sam cula sa puno druge dijece. Moj savjet je hrani dijete sto zdravije i ne obaziri se na savjete onih koji i ne poznaju tvoje dijete. Ako vec imas neki osjecaj da nesto nije u redu, to provjeri.
    Ubaci jos koji visoko kaloricni snack ili dodaj malo vise masnoce u njegovu hranu i naracno sto vise ne preradjene hrane. Moji djecaci su vegani i po visini su puno veci nego norma. Mladji je cak jaci nego stariji. Ja koristim ulje od flaxa, mislim da je to laneno ulje, radi onih omega kiselina. Isto tako koristim sirovi samljeveni hemp radi proteina, te laneno samljeveno sjeme za bilo koje deserte, palacinke itd, te klice zitarica jer su bogate uljima i vitaminima. Moj mladji je kao beba obozavao avokado i znao ga je pojesti citavog za snack. Inace, umjesto kravljeg mlijeka oni piju svjeze bademovo ili neko sl. mlijeko, koje je dodatno masno i zdravo. Koristimo puno sjemenki i cak ih znam samljeti i koristiti u frapeima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Romina, ništa mi se ti ne nerviraj..Glavno da mu je krvna slika dobra, ona razigran i vesel...a kile će nadoć ko' i kod nas

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne mogu niti ja otvoriti.
    Može li mi netko pogledati.
    13 mjeseci, 82 cm, 11kg.
    Stolica 1 dnevno, oobilna (ovo nema veze sa mjerama).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

TinnaZ

po kilaži spada u 85% populacije, po visini isto tak. Super!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

e super, hvala ti.
    Pedijatrica nam je rekla da bi do sljedeće kontrole trebao dobiti još 2 kg, što sigurno neće - ali da se ne brinemo, jer njoj izgleda skorz ok.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Curke moje evo i mene s našim gabaritima i mojim komentarom....Moja Mara je rođena ko vanstandardno duga beba (55 cm) što sam odma komentirala da bu mamina manekenka i zbog kilaže(3330g)...ja sam imala trbuh velik ko kuća i mislila sam da bu detence imalo bar 5000g...ona je bila stvarno napredna beba u prvim mjesecima kaj se tiče i dužine i težine....dobivala je po 1000g pa čak i do 1300g u mjesec dana i rasla po 5-6 cm...a onda je negdje u 6.-om mjesecu usporila dobivanje na kilama što je po meni o.k. jer bi prijašnjim tempom bila s godinu dana beba div....danas ima točno 9 mjeseci i dugačka je 77cm i ima 8500g...meni ona super izgleda, ima buckaste rukice, nogice i obraziće al nikako nije debela a bome ni premršava...iako nam je naš doc danas rekao da bi bilo dobro s obzirom na dužinu da ima bar još 200-300 g...ja sam mu rekla da je Mara beba koja je stalno u pokretu, papa dosta često(još je na ciki i to kad hoće i kolko hoće, uz ciku papa i kašice od voća i povrća i meseko papa i sokiće pije) i zbilja mi se ne čini da bi se trebalo nekaj brinut....ona papa češće al manje količine i opće se ne zamaram onim mjerama kolko bi beba njene dobi trebala popapati grama ovog ili onog, kolko treba ona ume, ne planiram ju šopat, ona isto kaka po 3-4 puta dnevno a ja mislim bolje tak nego da ne kaka danima....malo mi to ide na živce šta svi hoće neke standarde nametat u svakom pogledu a opet bi se kao trebalo radit na nekoj individualnosti....mene je isto mama forsala da nek joj dajem adaptirano mlijeko jer moje možda nije dosta jako pa ona stalno hoće ciku i sl. nebuloze što sam ja naravno odbijala....opet s druge strane znam slučajeve gdje neke bebe koje su samo na ciki imaju po meni preveliku težinu i pedijatar čak brani dohranu i veli mami nek ne daje bebi svaki put ciku kad beba traži :/ ...i kud onda sve to vodi...ja mislim da ne treba decu forsat s nekim pretragama i vukljat ih po bolnicama ak se normalno ponašaju i mama osjeća da su zdrava....možda eventualno radi nekog svog unutarnjeg mira...ja svaki put idem ak doc predloži ne zbog sebe već zbog mm jer je on totalni paničar kaj se male tiče pa onda da bu mir u kući.....i do sad smo svaki put išli bezveze,hvakla Bogu...
    Eto, nadam se da sam neke mame malo utješila i kao što ste vjerojatno već i čule mislim da mamin unutarnji osjećaj najbolje zna jel s bebekom sve štima....
    :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •