Nedavno mi se pojavio problem s Mihom. Naime, kad smo negdje vani, npr. u dućanu, a njemu bude dosadno, osobito ako moramo neko vrijeme čekati u redu, prorade crvići u guzi pa se počne vrtit, ne zna kud bi sam sa sobom, rukama, nogama i ostalim dijelovima tijela. I onda počinje šou - počne mi zavlačiti ruke pod majicu i među noge. Kad sam ga pitala zašto to radi, veli da ih grije. Ali to mu je valjda prvo čeg se mogao dosjetiti jerbo mu nikad nisu hladne. Meni je užasni neugodnjak kad me nehotice dopola skine ili uhvati za intimne dijelove, osobito pred drugim ljudima. Inače to doma ne radi. Eventualno juriša na cice kad vidi da braco papa. Upozorim ga, mičem mu ruke sa sebe kad mu pobjegnu, peti-šesti put već iznervirana povisila sam glas. Imali smo razgovor danas nakon dućana o tome (obožava ići u dućan sa mnom). Tada mi je rekao da on "grije ruke". Odgovorila sam mu da mi ih onda stavi u džep, a ne među noge. Rezultat je bio da mi je odjednom obje ruke utrpao u isti džep hlača na gumu pa sam skoro ostala i bez njih. Na ulici. Pokušala sam mu objasniti da nije pristojno ni lijepo kad pipa i skida mamu, ali bojim se da je to njemu jednako apstraktno kao da sam mu objašnjavala bozone i kvarkove.
Inače, Miha kuži fizičku razliku između spolova, ne sramimo se skinuti ili otići na wc pred njim, ali još nema pojam o spolnosti. Kak da izbjegnem takvo njegovo ponašanje? Do sljedeći put sigurno će opet zaboraviti. Ima još jedan mali detalj, kad navečer netko legne k njemu u krevet za uspavljivanje, osobito kod bake jer voli spavat u krevetu s njom (deda dobije izgon na njegov krevet), voli grijat svoje nogice između nogu onog tko je s njim. Mislim, i ja sam to dugo radila, već sam i u školu išla, ali sad mi se čini da bi moglo biti povezano s ovim da mi gura ruke "na grijanje" među noge na javnom mjestu. Još sam razmišljala, tijekom kolovoza provodi većinu vremena kod bake na selu, po vlastitoj želji, jer tamo ima veliko dvorište, ogroman prostor za igru, prijatelje i ne mora biti zatvoren u stanu i ovisiti o tome kad će braco spavati ili mama kuhati. Budući da se dobro slaže s bakom i baka s njim, ja zadovoljna. Sad se pitam, nije li to pipkanje možda izraz nesigurnosti i želje da bude sa mnom u fizičkom kontaktu. Danas je npr. izrazio želju da hoće doma pa ga je deda dovezao. A sutra bi se već vratio baki. Ne znam...