znam da je jednostavno al ja neznam kako?...
znam da je jednostavno al ja neznam kako?...
Moja ih mama radi odokativno... pa ću ja pokušati objasniti recept. Tijesto mora biti mekano ali ne gnjecavo a opet ne tvrdo...
Dakle:
1 kg brašna (glatko ili još bolje baš brašno za dizano tijesto)
7-8 dcl mlakog mlijeka
2 kockice kvasca
2-3 velike žlice šećera
2 male žlićice soli (ne pune!)
limunova korica (obavezno neprskana jer prskane su sa fungicidima pa ubiju kvašćeve gljivice i tjesto se ne digne! a i nije zdravo a ako nemaš.. može i bez toga, ili možeš koristiti suhu - ima za kupiti)
3 žumanca
20 dkg margarina
I radiš dizano tijesto:
Ja ga radim tako da prvo kvasac i margarin i šećer otopiš u mlijeku pa promješaš sa ostalim sastojcima. Dobro izmjesiš i pustiš da se diže u pokrivenoj zdjeli na toplom oko pola sata. Pa onda to premjesiš i neka se diže još pola sata.
Kada se tijesto drugi puta diglo istreseš ga na pobrašnjen stol i razvaljaš na debljinu od oko 1,5-2cm.
Režeš kockice 5x5cm, na svaku staviš po 1 žličicu pekmeza po želji i spajaš rubove tako da dobiješ kuglicu.
Kuglice slažeš blizu jedna druge u protvan (lim, tepsiju) no prije ju dobro namažeš sa uljem i svaku buhtlicu još namažeš sa uljem (ja pomastim sa dna lima - ne mažem posebno jer bi bilo premasno).
Tako napuniš protvan (buhtlice moraju biti zbijene!).
Ostaviš još jedno pola sata da se dignu pokrivene krpom u protvanu, dok ti se pečnica ne zagrije na 180-200'C
Staviš peći.
Peče se oko 45minuta, no predkraj malo smanjiš na 170-160'C. Kada ugasiš pečnicu,, buhtle premažeš sa sirupom od 0,5dcl vode i 4 žlice šećera da buhtlice budu lijepe sjajne (samo ih premažeš ne potapaš ih kao baklavu). Ostaviš još par minuta u pečnici i zatim vadiš van iz protvana na tacnu i svi se dive :D
Umjesto pekmeza možeš buhtle puniti sa:
orasima: pofuriš mljevene orahe, šećer sa malo griza, malo soli sa mlijekom
sirom: sir, jaje šećer, vanilija šećer, griz, malo soli i limunova korica promješaš sve sastojke zajedno
nutelom: ne moram ni pisati
makom: isto kao orasi (umjsto mljevenih oraha ide mljeveni mak)
Dugačko je za pisati ali nije tak strašno komplicirano!
ispale su mi jako tvrde...valjda sam pretvrdo umijesila tijesto,nemam pojma...
Meni ispale savršeno - evo upravo ih tamanimo! Hvala na receptu!
kasiopeja to je problem odokativnih recepata.. kad budeš drugi, treći, peti put radila budeš vidjela jel treba dodati malo brašna ili sipnuti još malo mlijeka.. jer recimo nije ni svako brašno jednako suho, pa ti recimo ovaj omjer mlijeko/brašno nije bio dobar (zato sam napisala 7-8 dcl mlijeka..) nekad će biti dobro sa 7dcl a nekad će ti trebati možda i više od 8..
Praksa..
Annie :D baš mi je drago da ti je uspjelo.. to je stari recept po kojem je još moja baka pravila buhtle.. (mislim da su ga donijeli sa sobom iz Slovačke!)
hvala na receptu, budem ga sigurno još isprobavala..![]()
Ja buhtle radim po slijedećem receptu :
40 dkg. brašna
6 dkg. šećera
malo soli
2 dcl. mlijeka mlakog + 1 dcl.za kvasac
0,5 dcl. ulja
3 žumanjka
korica od pola limuna
4 dkg. svježeg kvasca ( 1 kockica )
Svježi kvasac razmutim u 1 dcl. mlakog mlijaka, dodam žlicu od čaja šećera i ostavim da se digne kvasac.
Kad kvasc uskisne dodam u brašno kojem sam dodala sve gornje sastojke , izmješam dok se ne odvaja od posude i ostavim odmarati dok ne zaprimi dvostruki volumen
Nakon toga tijesto ne premjesujem nego odmah radim tako da ga razvaljam u kvadrat i režem manje kvadratiće koje nadjevam sa nadjevom, zamotam , složim u namazan pleh, premažem sa žumanjkom koji razmutim u malo mlijeka, i ostavim odmarati do duplog volumena. Bude oko 24 buhtle.
Pečem na 150 st. 30 min.
Nadjev od oraha ili maka :
20 dkg. mljevenih oraha
10 dkg. šećera
limunova korica
3 bjelanjka - snijeg
Šta otopiš sav šećer u svih 7,8 dcl mlijeka i dodaš margarin, pa pustiš da se diže ta smjesa, ili uopće ne puštaš da se diže nego ju odmah pomiješaš sa brašnom i ostalim društvom?anni frani prvotno napisa
Margarin otopiš "prirodnim putem" ili ga topiš "na vatri"?
Samo otopiš šećer u vodi ili kuhaš sirup (špinovani šećer)?anni frani prvotno napisa
I da, mora li biti svježi kvasac ili može i suhi, DIGO?anni frani prvotno napisa
Evo, opet ja!![]()
Nisam mogla dočekati odgovore, pa sam se dala u akciju. Kako sam odmjerila 8dcl mlijeka, sve sam to izlila u brašno, pa mi je onda trebalo više od kile brašna (još skoro 0,5kg). Tijesto ispalo super, dizalo se ko ludo, a buhtle još bolje!!! :D Dva velika protvana krcata buhtli!
Jedan je gotov, što se tiče pečenja, ali i jedenja, ostale samo mrvice.Sada čekamo da se druga tura ispeče, da možemo otići u šetnju, kako bi potrošili ovo što smo do sada pojeli
, pa da možemo nastaviti!!!
Winnie, sorry, ali nemam komp doma (stoji u kutiji od selidbe) pa vikendom ne idem na net..
Vidim da si uspjela i bez mene!
Ali eto da pojasnim:
Malo jače zagrijem mlijeko, pa u vrućem otopim margarin (margarin režem na listiće tako se brže otopi) i sav šečer, pa onda kad se malo prohladi od margarina stavim kvasac.anni frani (napisa):
Ja ga radim tako da prvo kvasac i margarin i šećer otopiš u mlijeku pa promješaš sa ostalim sastojcima.
Šta otopiš sav šećer u svih 7,8 dcl mlijeka i dodaš margarin, pa pustiš da se diže ta smjesa, ili uopće ne puštaš da se diže nego ju odmah pomiješaš sa brašnom i ostalim društvom?
Margarin otopiš "prirodnim putem" ili ga topiš "na vatri"?
Dakle, sav šećer, svo mlijeko i sav margarin.. i ništa se ne diže već odmah sipam u brašno i zamjesim!
Eto greška.. prokuha se šećer i voda.. ali samo prokuha ne da se napravi gusti sirup.Kada ugasiš pečnicu,, buhtle premažeš sa sirupom od 0,5dcl vode i 4 žlice šećera da buhtlice budu lijepe sjajne (samo ih premažeš ne potapaš ih kao baklavu).
Samo otopiš šećer u vodi ili kuhaš sirup (špinovani šećer)?
Može i suhi, isto dvije vrećice.. kvasac je kvasac i postupak ti je isti!2 kockice kvasca
I da, mora li biti svježi kvasac ili može i suhi, DIGO?
P.S.
Zaboravih napomenuti da se ovo tjesto koristi i za orehnjaču i makovnjaču!
Oprosti još jednom na odgovoru koji je zakasnio ali po svemu sudeći buhtle su ispale super!
:D
ma nemaš problema. Kao što sam rekla, sve je ispalo super, samo što mi buhtle nisu bile sjajne, a to je zato što sam samo pomiješala vodu i šećer. Znat ću za drugi put!!! (uskoro!![]()
evo provjerenog recepta 8)
40dag brašna
1 digo kvasac u kesici
2 žumanjka
8dag rastopljenog masla
8 dag šećera
2 dl mlika
sol, vanil šećer, limunova korica
10 dag rastopljenog masla
marmelada za nadjev ( može i nutela ili sl. )
šećer za posipanje
u brašno staviti kvasac i promješati
dodati žumanjke šećer maslo malo soli vanil šećer i limunovu koricu
sve zamutiti s toplim mlikom
mjesiti rukom dok se ne dobije glatko i sjajno tjesto
ostaviti ga da se diže na toplome
kad se digne premjesiti
kidati komade otprilike kao marelica
malo spljoštiti u ruci i staviti nadjev
sve krajeve tjesta skupiti preko toga i oblikovati kuglicu
uvaljati u rastopljeni maslac i staviti u tepsiju
slagati ih jednu do druge ali ne pre blizu
ostaviti ih jos 10 minuta stajati i peči oko 30 minuta na 180
u slast![]()
Anni frani, zasto 2 kockice germe na kg brasna?Pa zar to nije previse?
Pa jedan kvasac je za cca 0,5 kg brašna.
Radila sam u pekari kratko vrijeme ( nismo radili buhtle ) i na velike kolicine brasna isla je jako mala kolicina germe, ( 15kg brasna -2-3kockice germe) ,i to je jos bio integralni kruh sa mekinjama.Zelim reci da se bijelo brasno brze dize od npr razenog ili crnog. I brze se dize mekse zamijesano tijesto od tvrdjeg.
Kada radim kruh od polubijelog brasna+mekinje, na kg toga stavim 1/4 kockice germe i digne se jako lijepo, posto buhtle trebaju biti onak fino meke, pokusat cu na kg ostrog staviti pola kockice pa vam javim.
![]()
evo kako sam ja radila buhtle (recept od sveki)
1 kg glatkog brašna
1 svježi kvasac
1 vanilin šećer
2 cijela jaja
1 dl ulja
mlijeko po potrebi (meni je trebalo cca 5 dl ili mrvicu više)
naribana limunova korica
4 velike žlice šećera
koja žličica soli (ja sam opreza radi stavila 2 male žličice soli)
valjda nisam ništa zaboravila.
zamijesiti, ostaviti sat vremena da se diže na toplom
razvaljati, napuniti, premazati uljem i ostaviti još da se diže
prije pečenja posipati sa šećerom
peći na cca 180, 40 ak min i pred kraj smanjiti
(kaže sveki da je bolje staviti ulje nego maslac, kao što je u nekim
receptima)
mi sve smazali....
i da, bolje su mi sa pekmezom nego sa nutelom... 8)
Ja imam jedan standardni problem s buhtlama - naime nikako ne uspijevam izrezati tijesto i napuniti ga marmeladom a da ona ne iscuri tokom pecenja.
Moze li neki savjet kako to sprijeciti?
Meni se čini praktičnim recept od sanis baš zbog toga jer nema valjanja i rezanja. Trgaju se komadi, spajaju rubovi i oblikuju kuglice - nema kroz što curiti nadjev... Danas ću napraviti pa ti javim rezultat.ornela_m prvotno napisa
![]()
ja nisam radila klasičan oblik buhtli,ali su ispale mrak!
izerazala sam pravilne kvadratiće, pekmez na sredinu i savila
dva po dva kraja prema unutra i onda malo stisnula...i da, gusto sam ih poredala jedne pored drugih i ništa nije curilo..
moja sveki reže tijesto na romobove, na kraj bliže sebi stavi pekmez i frče s time da ''špiceve'' sa strane ''uvrne'' unutra...
e jesam objasnila..
uostalom, oblik i nije bitan, bitno je da se dignu i da budu ukusne..
ornela_m:
Čini mi se da jedni radite sa marmaladom a drugi sa pekmezom.Ja imam jedan standardni problem s buhtlama - naime nikako ne uspijevam izrezati tijesto i napuniti ga marmeladom a da ona ne iscuri tokom pecenja.
Marmalada ima u sebi više želina , dok je hladna fino se može rezati ali zagrijavanjem bude vrlo rijetka pa jednostavno iscuri.
Pekmezi pogotovo domaći više su ukuhani , postojani i na hladno i kod pečenja.
Probajte sa pekmezom makar i industrijskim , a ne marmaladom.
pogledah na teglici sa čime sam ja radila,sa industrijskom marmeladom...
i nije curilo...
anni frani buhtle su za prste oblizat :D :D :D ispale mi savršeno![]()
to je bila moja najdraza hrana u trudnoci. :D
Samo, zbog kvaca ne preporucuju se trudnicama. Od njih se javlja kiselina (koja muci trudnice) iliti tzv, zgaravica![]()
Ali, ja sam ih zderala ko luda :shock:
Ja sam prve buhtle u životu napravila slane, ove sa Coolinarike:
http://www.coolinarika.com/recept/slane-buhtle-sa-sirom
i ispale su odlično. Pretpostavljam da se recept za tijesto može kombinirati i sa slatkim..
Evo ubacujem još jedan recep po kojem buhtle ispadnu fenomenalno.
Tijesto:
50 dag brašna
4 dag svježeg ili vrećicu (7g) suhog kvasca
2 jaja + 3 žumanjka
4 dag maslaca
2,5 dl mlijeka
malo soli
5 dag šećera
kora od limuna (ne prskana)
Nadjev:
10 dag marmelade
Preljev:
10 dag maslaca
šećer u prahu za posipanje
Postupak izrade:
Kvasac razmutite s malo mlakog mlijeka, dodajte žličicu brašna i šećera, pokrijte i pustite dizati na toplom mjestu.
U 50 dag mlakog brašna, dodajte dignuti kvasac, 2 jaja, 3 žumanjka, 4 dag rastopljenog maslaca, 2,5 dl mlakog mlijeka, malo soli, 5 dag šećera i nastrugane limunove kore. Tucite dok tijesto ne dođe glatko i dok se ne odvoji od posude. Tijesto dobro pokrijte i stavite na toplo mjesto pola sata da se diže. Kidajte pojedine komadiće tijesta veličine mandarine, spljoštite ga rukama i u sredini stavite žlicu marmelade. Skupite krajeve tijesta, uvaljajte u rastopljeni maslac ( za to ja koristim ulje) i slažite sa spojenim krajevima okrenutim prema dolje počevši od sredine. Pustite da se tijesto diže još pola sata i pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva C oko 30 min. Pečene buhtle pospite šećerom u prahu.
(Ja sam napravila 15 kuglica koje mi stanu u okrugli pleh za torte od 26 cm.)
@ saki: taman sam probala tvoj recept;buhtlice mi se taman hlade i taaaako fino mirisu - jedva cekam da ih probam....
![]()
super su, mozda bi (za mene) mogle biti malo slade, ali to je vec druga prica. stvarno dobar recept i jako jednostavan, jos ne mogu vjerovat da je to prosli kroz MOJE ruke, hehe.
kalimero, znam da te neću dobit danas, ali za ubuduće
mora li na tako malo brašna cijeli svježi kvasac?
nije da zazirem :davor: ali čini mi se da mi buhtle budu "gumenaste" baš od puno kvasca... ili nije u kvascu problem?
mislim, fine su one, mekane, pune, baš kakve volim, ali mislim da im puno kvasca škodi..
što misliš?
I ja radim slično, možda pol kile brašna umjesto 40 dag i isto frknem cijeli kvasac. To je način da ne budu tvrde.... Krenem sa 40 dag brašna (a nije svako brašno isto) pa po potrebi dodam još brašna dok ne bude mekano kako treba - onak na ruku.... Jedini način za ovakve kolače je praksa. Ali ne uzrujavajte se ako omane, to se dogodi i najiskusnijim domaćicama jer nije svako brašno isto, nije svako jaje isto, a dovoljno je da temperatura sastojaka ne bude uravnotežena i stvar pođe po zlu.... Nema veze, rijetko je tak loše da se ne može pojesti. I fala na podsjećanju, baš bi mogli zavrtiti jedan pleh...
ja radim od 80 dag brašna, 40 nam je u 1. krugu na zub
ipak sam stavila 1 svježi kvasac na duplu smjesu, sad sam se uvjerila da je to sasvim dovoljno
fino se dignu i super su mekane
Prvi put sam ih radila prije ohoho godina i lose mi ispale. Usudila bih se opet, ali koji recept izabrati? :/
ja ih odavno radim po ovom receptu, i nikad nisu bile loše
http://receptiizmojebiljeznice.blogs...02/buhtle.html
spremam se raditi slane s sirom i mladim lukom sad zanima me orjentaciono kolko to smjese treba bit za punjenje, mislim raditi po receptu od amaltee ( ono ko za klipiće)
50 dag brasna, prstohvat soli, 1dl mlakog mlijeka, 1 jaje, 2 zumanca, 1 limun (naribana korica), 5 dag secera, 1 dk mlake vode 40 gr kvasca - jedna kockica
U posudu staviti brasno, dodati uzasli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga mijesati spiralnim nastavcima miksera. Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 40-tak min da se digne.
Pobrasniti radnu povrsinu pa na njoj premijesiti dignuto tijesto i razvaljati tako da bude prst debelo. Narezati na pravokutnike te na svaki zlicom staviti punjenje po zelji. Ja sam stavila marmeladu.
Zaviti svaki pravokutnik sa punjenjem u lopticu. Paziti da je dobro zatvorena sa svih strana kako se nebi otvorila prilikom pecenja.
Svaku lopticu umociti ili kistom premazati sa svih strana otopljenim maslacem pa ih odmah slagati u lim od torte koji ste isto tako premazali maslacem. Ponovno pokriti krpom i staviti na toplo da uzadu jos jednom.
Pecite ih na 180 nesto vise od pola sata. Posluzite ih tople, posecerene.