Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Zašto mi nije uspio kruh?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Zašto mi nije uspio kruh?

Naslov sve kaže. Tijesto nije naraslo.
    Stavila 60 dag crnog i 40 dag raženog, dva suha kvasca, soli, šećera i vode, i još dodala u tijesto bučinih golica. Ma trebalo je biti mljac.

Umijesila kuhačom da se zamjehura i odvaja od posude. I... Ništ. Naraslo minimalno (a treba se poduplat). Bacila u smeće. Šta sam napravila krivo? Možda je brašno bilo vlažno? A kupila sam ga prije par dana. Ili je nešto drugo? Je li tijesto od raženog brašna dobro naraste? (ako nije glupo pitanje )

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa sigurno ti ne bude naraslo kao od bijelog. Zato su svi kruhovi od raženog ili kukuruznog brašna tvrđi i svi imaju i bijelo brašno.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E da, bučine golice su ti isto bile prepreka dizanju. Ali kruh bio sigurno bio fini da is ga probala.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    E da, bučine golice su ti isto bile prepreka dizanju. Ali kruh bio sigurno bio fini da is ga probala.
    Misliš da sam ga trebala ipak staviti peći? Onak gnjecavog, nikakvog?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naravno.
    Samo takav i pečem.
    Možda još nisu odnijeli smeće?

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Pa sigurno ti ne bude naraslo kao od bijelog. Zato su svi kruhovi od raženog ili kukuruznog brašna tvrđi i svi imaju i bijelo brašno.
    Ovo kaj veli Poslid - ne bude ti naraslo. Mogla si staviti i malo bijelog brašna. A ako baš nisi niti to htjela, trebala si staviti peći ovako kako je bilo. Kad pogledaš one "čiste" (pod navodnicima jer nigdje nisu skroz čisti) ražene kruhove u pekarnama, uvijek su puno tanji od bijelih.

A bijelo se brašno stavlja i da se kruh rađen od druge vrste brašna ne bi i mrvio (npr. kuružnjak).

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Huh, miša mu poljubim, bacila sam "ispravan kruh"? Sram me, nije to mali trošak. (dobro je da barem nisam ubacila još planirane sjemenke suncokreta, lana i sezama)

Danas idem na popravak, možda ubacim malo polubijeloga brašna (bijelo neću iz principa).

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Jučerašnji uradak je ispao fantastično! :D 50 dag polubijelog, 30 dag raženog, 10 dag crnog, 10 dag integralnog brašna i ostali uobičajeni dodaci. Upravo degustiram s putrom i domaćim medom. To i moje dijete obožava. Predobro je!
    Ni ovaj put tijesto se nije poduplalo, ali kad sam ga nakon sat vremena dizanja premijesila i prebacila u protvan, sasvim se lijepo diglo.

Uglavnom, jaako sam zadovoljna, ova kombinacija mi je favorit za sada.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Bravo za Dijanu, vrijedi pokušati.
    Da vas sjemenke koje dodajete u kruh nebi dovodile u zabludu kod narastanja tijesta, one se mogu dodati ( čak je i preporuka, pogotovo gdje tijesta duže odmaraju ) kod premjesivanja, samo se umjese u tijesto. Tvrdoća zamjesa ionako ostaje ista.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U mojim receptima se dodaci dijele na one koji piju vodu i one koji ne piju. Bučine sjemenka ne piju i ne mijenjaju količine ostalih sastojaka u receptu. Njihov utjecaj na dizanje kruha je marginalan.
    Dodaci koji piju vodu doziraju se tako da se za njihovu težinu smanji količina brašna.

U principu sve modifikacije treba činiti u odnosu na osnovni polubijeli kruh. Najbolje je naučiti sva svojstva kompletne mehanizacije na nečemu jednostavnom i ponovljivom.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

OK Davore u pravu si - mekinje upijaju vodu , ali Dijana odaje bučine sjemenke, suncokret, lan i sezam koji može umjesiti i kasnije. Mislim da se razumijemo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pozdrav!
    Trazeci po netu recepte za kruh iz pekaca naisla sam na ove vase topice o kruhu,isprobala Davorov recept i morala sam se registrirati samo da bih mogla napisati da je kruh ispao fantastican.
    Davore,svaka cast!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •