Citiraj tatek prvotno napisa
Citiraj anchie76 prvotno napisa
Jel joj narusavam integritet ako to ne dozvoljavam, tj. ako postavljam NJOJ granice?
A joj, nemam pojma. Mene to isto osobno muci. Vjerojatno da. Vjerujem da bi Flo bolje znala odgovoriti na ovo, a vidim da je nema tu ovih dana...
Mislim da je ovo pitanje samo vrh ledene sante ... zaista, na koje se sve nacine svima nama (i djeci i odraslima) narusava integritet? Odnosno, gdje zavrsava "zdravo" postavljanje granica, a gdje pocinje narusavanje integriteta?
Malo je ovo ispalo nespretno jer nisam quotala onaj dio prije gdje prica o hrani. Prvenstveno sam se odnosila na taj dio o hrani i nasem postavljanja granica NJIMA.

Po Juulu mi se nemamo sta petljati i odredjivati njima granice u sljedecem:
1. hrani - kad su gladni, koliko zele jesti, i sto zele jesti
2. spavanju - kad zele ici spavati i koliko zele spavati
3. osjecajima - da li im je hladno ili im nije hladno, jel im vruce ili im nije vruce, da li su ljuti, tuzni, veseli, itd.
4. ima toga jos al se ne mogu sjetiti.

E sad, mi mozemo postaviti SVOJE granice njima. Znaci ako on zeli spavati ujutro a ti zelis da stignete na avion, TVOJA granica JE da krenete do toliko sati ujutro. I to mu trebas reci, da je to TVOJA granica.

Kod nas kod kuce postoji pravilo da se zubi peru samo u kupaoni i postujemo ga i mi odrasli. Ponekad ga Vedran narusi (najcesce namjerno, jer zna da nas to ljuti) i za to ponekad dobije i kaznu i mi smatramo da je to OK, jer je dosad vec vise puta umrljao tepih pastom za zube, a jednom i odjecu (sakrio se sa cetkicom s pastom izmedju odjece u ormar), a to znate i sami da se tesko cisti.

Vidis ovo gore sto si naveo je meni tipican primjer TVOJE granice (dobro tvoje i TZ). I to treba biti receno djetetu u tom stilu, ne generalizirati, nego reci npr. "ne zelim da peres zube izvan kupaone jer ne zelim da ....". To je TVOJA granica. E sad zasto je on namjerno presao tvoju granicu znajuci da ce te povrijediti, treba stati i razmisliti. Vjerojatno je i njegova granica (nenamjerno) predjena i on uzvraca istom mjerom.

Mislim, meni je sad totalno bezveze sto ja sad toliko pametujem na temu JJ, jer fakat osjecam da ga trebam jos par puta procitati.. Da ni meni neke stvari bas nisu jasne... A i neke koje jesu, niti sama neznam kako bi ih provela u djelo. Tak da ipak vi sami najbolje procitajte Juula pa da zajedno razglabamo sto je pisac htio reci