Nisam jos stigla procitati tvoj post tatek, prvo cu odgovoriti zakaj a onda citam i komentiram tvoj.

Citiraj a zakaj prvotno napisa
taj dio mi je otprilike jasan.
problem je u tome da, onako kako sam ja protumacila Juulove poruke, roitelj ne smije djetetu reci "operi zube jer ce ti ses inace zaraditi karijes i to ce te boljeti i morat cemo ici zubaru" (jer time mu daje do znanja da bolje od samog djeteta zna sto je za dijete dobro, i time mu narusava integritet), vec mora to izreci kao svoj zahtjev: "Operi zube jer ja tako hocu!" (takvim nacinom roditelj preuzima odgovornost za pranje zuba, pa ne narusava integritet djeteta).
Vidis, ja to nisam tako protumacila. Ja ne vidim nekakvo narusavanje integriteta djetetu time sto ces mu objasniti sto se desava kad ne pere zubice. Cinjenica je da roditelj ZAISTA u tom slucaju ZNA VISE od djeteta (i u puno drugih slucajeva jer roditelj jednostavno ima zivotno iskustvo a dijete nema), i njegova roditeljska odgovornost je da to znanje prenese djetetu, tj. nauci ga, objasni mu sto ce se dogoditi i zasto to ona kao roditelj zeli i zasto na tome inzistira.

Narusavanje integriteta se desava kad djetetu govorimo jel mu hladno ili toplo, jel gladno ili nije itd. - ukratko, kad mu mi govorimo ono sto mu i samo tijelo signalizira.

A osobno izrazavanje zahtjeva znaci ovo : "(JA) Zelim da ti operes zubice jer ne zelim da ti se pokvare i da te bole.. jer kad ne operemo zubice desi se to i to bla bla bla..."

Znaci da se osobni zahtjev izrazi sa "Volio/voljela bih", "zelio/zeljela bih" i tog tipa recenice, u usporedbi sa

"Rekla sam ti da ides prati zube" "idi prati zube" i takve vrste recenica koje su cisto naredjivanje, nema osobnosti u njima.

odoh sad citati tatekov post....