Evo vikend update:
J. Juul procitan (u subotu dovrsio "Kompetentno dijete") i, reakao bih, dobrim dijelom apsolviran tj. citao sam ga sa razmisljanjima o nasoj sadasnjoj situaciji (naravno, bit ce tu jos citanja, pogotovo kad me budu interesirale druge stvari). Mislim da je jedna od bitnih cinjenica na koje smo zaboravili one osobne poruke (odnosno JA-poruke, kako ih zovu u nekim drugim knjigama). O tome sam vec citao u jednoj drugoj knjizi (ne sjecam se vise kojoj, mislim da je bilo nesto od tandema Miljkovic/Rijavec) i primjenjivali smo to neko vrijeme s klincima i koliko se sjecam dobro je primljeno ... e, onda smo iz nekog razloga zaboravili na to.
Ja sad krecem s time i nagovaram MZ da to isto ucini (jos nije procitala knjigu) pa da vidimo efekt. Obzirom da imamo vec iskustva s time vjerujem da cemo se dosta brzo snaci, no vidim da me sad na pocetku sve vuce na "ublazavanje" tj. onaj kondicional i neutralni govor za koji J.J. kaze da nije efikasan i da ne odrazava osobni stav. Eto, vidjet cemo ...
Pokusat cemo isto tako ukinuti kazne, odnosno na neki nacin prebaciti odgovornost na Vedrana kod stvari/situacija koje su sad malo problematicne (recimo, jutarnje spremanje). Shopping groznica je osjetno slabija otkako ima svoj tjedni/mjesecni fonda novca i otkako ga dajemo direktno njemu u kasicu pa ga on zaista fizicki vidi. Isto tako, navecer ide lakse na spavanje otkako mu MZ cita pricu, a ne ja (obzirom da je problem da on zeli vise druzenja sa mamom).

Preko vikenda smo imali jedan oduzi ispad kad je maltretirao Zrinku, pokusavao sam prvo rijecima, no nije islo pa sam ga morao fizicki odvojiti (isli smo na izlet pa sam ga iznio iz stana pred haustor) i onda se sam od sebe ohladio. Sebi upisujem plus sto sam bio cijelo vrijeme cool i kontrolirao se, a Vedranu jedan plus sto se nakon izlaska brzo sam ohladio, a minus zato sto ga je zaista obuzeo bijes i kidisao je nekoliko minuta kao da mu zivot ovisi o tome ako udari Zrinku.
No, cim smo sjeli u auto, otisli na izlet, bili tamo satima sa prijateljima ... sve je bilo OK.

Za kraj jedno pitanje svima: da li mislite da je u ovakvoj situaciji bolje klince malo razdvojiti da se situacija smiri pa onda polako povecavati zajednicko vrijeme usporedo sa ansim drugacijim pristupom (osigurava vise mira u kuci, no nije nam cilj da tako dugorocno rjesavamo problem) ili ih pak namjerno drzati vise zajedno pa da tako poticemo rjesavanje te situacije (pa makar kroz sukobe ...)?
Meni se cini da je prvo mozda pametnije (a sigurno i lakse za nas i nase zivce), no rado bih cuo komentare!