Citiraj korason prvotno napisa
Citiraj Vishnja prvotno napisa
... ali mislim da je svakom detetu ipak neophodno da se ,makar i na kratko, oseti kao jedince koje prima stoprocentnu paznju.
Vishnja, imam samo jedno dijete pa nisam mjerodavna, ali mi se jako svidja ova recenica i zapamtit cu to za vrijeme kad dodje druga beba!
Kod Juula mi se skoro sve svidja i izgleda lako primjenjivo, samo iznenadila sam se koliko je tesko iskazati one osobne poruke.. koliko smo navikli koristiti neutralan nacin izrazavanja, prestrasno Tatek, slazem se da je to jedna od najvaznijih stvari koje moramo nauciti, i mi radimo na tome...
Situacija sa dvoje i vise djece je bitno razlicita od one sa jednim djetetom, bas sto se tice te paznje. Kod jednog djeteta je u vecini slucajeva moguce da ono ima paznju bar jednog roditelja skoro cijelo vrijeme. Sa vise djece, to postaje nemoguce, jer jednostavno roditelji ne mogu stici zadovoljiti svoje potrebe i osigurati funkcioniranje kucanstva i stalno se baviti djecom.
Meni osobno je ponekad strasno zao sto se ne mogu pozabaviti vise sa Zrinkom (kod mene je tu i faktor jezika, esperanta, kojeg govorim sa njom i kojeg zelim da ona nauci) ... ona nikad nece imati taj osjecaj pune paznje koju je uzivao Vedran 4 godine. A sad treba ta paznja njima oboma ... to je izazov, kako ju dati njima oboma i to na nacin da se covjek dijelom bavi i sa njima posebno, a i sa njima zajedno (tu je problem razlike u starosti i interesima i mogucnostima) ... Neki put mi se to cini kao nemoguca misija ... :/
Mislim, radimo sto i koliko mozemo, a zeljeli bismo vise ... a opet, zelimo zadovoljiti i svoje potrebe ... pa sad ti vidi i uravnotezi sve to. :shock: