Citiraj marta prvotno napisa

Bas sam nesto razmisljala o takvim situacijama kad klincima kao nudimo da nesto sami izaberu, a zapravo im ne nudimo nista. Odnosno umjesto da budemo jasni, tipa cokoladu cemo jesti poslije rucka, sad ne moze, pakiramo to u neki sareni papiric koji se zove mogucnost izbora.
mislim da je to jedna od stvari koja mi se kroz juula razjasnila. to pakiranje u sarene papirice.
koje je manipuliranje. i zbunjujuce za dijete. mada zvuci mekse, demokratskije, tolerantnije... a nije.

dakle sto se hrane tice, ona jede manje vise sve i nemamo nekih muka ili problema
ali:
ako kaze da nije gladna , ne mora jesti. bez obzira sto ja mislila o tome. i ne pokusavam je uvjeravti da bi trebala biti gladna zbog ovog i onog.
i ne dopustam da je u to bake ili bilo tko drugi uvjerava. i da je dave da se tanjur mora pojesti do kraja i slicno.
ako ima vise jela na stolu, moze izabrati koja ce jesti.
ako kuham nesto sto znam da nikako ne voli, za nju napravim nesto drugo.
ako za nesto sto inace jede rado, a jedan dan veli da nece i kaze mi "nije mi fino" (to obicno, ako joj se zuri nesto igrati ili slicno) , a nema nista drugo na stolu, onda ja kazem:
bas mi je zao, sto ti danas ne prija, ali ja bih rado da pojedes iako ti nije fino.
i ona u 95% slucajeva kaze: ajde dobro, moze i zavrsi sa njam, nam.
u 5% nece pojesti, sto je meni isto ok.
ali ja je ne uvjeravam, kako bi to njoj moralo prijati, biti fino i slicno.

isto tako joj za nekeve cudovisne marseve, pinguine, one groznomorne obojane i presladene, mineralne vode koje su hit u becu, jasno kazem da ne moze i lijepo joj objasnim zasto ne moze - jer je lose za zdravlje, zube mozak, jer je marketinski trik i podvala, procitam joj sastav i objasnim joj sastojke.
ali se ne pacam u njene osjecaje, njenu zudnju i zelju za tim, niti pokusavam svoj stav zapakirati u bilo sto sareno i dopadljivo.
i ok mi je, ako je ljuta na mene zbog toga.
i ok mi je, da ce me sljedeci put u ducanu opet moliti i da cu joj ja jednako mirno i cvrsto objasniti da ne moze.

jer ja postujem nju i ona postuje mene.