Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Što s 3.predembrijem?

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno Što s 3.predembrijem?

Drage moje, citam ove naše postove i primjećujem na nekoliko mjesta dileme
    naših suborki oko ET i trećeg embrija?? Uglavnom lijecnici ne preporucavaju vraćanje 3 zametka...A novi zakon ne odobrava zamrzavanje jer je neeticno itd.
    jel eticnije bacati zametke???? Možda bi bilo dobro dati i u javnost što se događa u praksi,
    a koju nam je nametnuo ovaj zakon??

P.S. ako sam zabrijala s temom, brišite me!!

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ako sam ja dobro shvatila zakon (cure ispravite me ako griješim) - ti na početku moraš reći hoćeš da ti krenu oplođivati 2 ili 3 JS i ako ti se oplode sve 3 onda više nemaš izbora - odnosno vraćaju sve 3. Koliko znam po novom ne može doći do bacanja zametaka jer koliko oplode toliko vraćaju. Tu smo došli do novog rizika - povećanje broja višeplodnih trudnoća koje su puno rizičnije za iznijeti sa jedne strane, a s druge strane povećanje broja neuspješnih oplodnji JS obzirom da biolog može odabrati samo 3 JS (ili ako pacijent odluči 2 JS) koje će krenuti oplođivati...

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Jel to sigurno tako??
    bilo bi lojeo da se jave cure s takvim iskustvom...nisam nigdje procitala da se
    netko odlucio na oplodnju 2 js

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evo ja ću biti ta - vjerojatno
    tražit ću da se oplode 2 ili ako se odlučim na 3, onda ću tražiti da se ide na blastice
    i nadati se, koliko to god ružno zvučalo, da neće biti sve tri blastice
    rodila sam carskim, pa vraćanje 3 zametka ne želim ni pod razno, tako da ću vjerojatnije ići na 2 stanice...

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Iako je ministar Milinović rekao da će se morati na početku odlučiti hoće li se oploditi jedna, dvije ili tri js. - to nikada nije uneseno niti u jedan zakon i pravilnik - tako da to nije zakonska obveza.
    Istina jest (prema informacijama od naših forumašica) da neke klinike traže da se prije oplodnje potpiše koliko stanica se želi oploditi te dau tom slučaju pristaješ da sve oplođene budu vraćene, međutim to nije na temelju zakonske obveze već je volja klinika (ne znam jedino da li su možda dobili neku internu uputu...zakonsku nisu).

Naime, novi (važeći) Zakon nigdje izrijekom ne brani (koliko mi je samo teško napisati ovu slijedeću riječ) bacanje predembrija, samo onemogućava njihovo zamrzavanje.
    Dakle, ukoliko ništa niste potpisali (ako potpišete predpostavljam da taj potpis pravno ima težinu obveze), nitko vas ne može prisiliti samo temeljem zakona da vratite sva tri predembrija, jer to u zakonu ne stoji.

Nažalost, kao odgovor na prvi post...da neetično je, strašno, tužno... i boli svakog onog kome se dogodi...bacanje predembrija...i nije čak ni u skladu s vjerskim principima na koje se Milinović poziva u zagovoru novog Zakona, ali je tako...
    O tome se već pisalo u medijima (tada je ministar izjavio da će on to zakonski regulirati ovim potpisivanjem...i na to smo reagirali ...a on to nikada nije napravio - srećom, ali u praksi se, dakle, očito ipak ponegdje tako radi.). Međutim sve je to bilo općenito, za aktualizirati ponovo tu temi, vjerojatno bi trebala jedna osobna priča koja će zakotrljati lavinu.

Tako, ako se nekom to dogodilo, i ako je spreman to ispričati, makar i anonimno, sigurna sam da ćemo naći put do medija.

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

BHany, pogodila si u srž!! Naime, gadi mi se ta dvolicnost zakonodavca ("zna se na koga mislim"),
    a s druge strane nas stavljaju pred strašne odluke...
    Danas-sutra ću biti i sama u toj situaciji i nesnošljiva mi je ideja uništavanja mojih JS, a kamoli
    odluke kojiko da ih oplode (s vjerojatnošću da se ne oplodi niti jedna, pogotovo ako znamo da statisticki od 3 JS, jedna ne valja...
    a opet šansom da se oplode sve tri i da nakraju budu trojke kao rizicna trudnoća i za bebice i za majku...
    Kako tu biti pametan?????

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

zedra mene npr. nisu pitali koliko želim da mi ih oplode a i da jesu opet bi rekla 3 jer se definitivno slažem da bar 1 od 3 js nije dobra. I meni je tako na kraju ispalo- vratili mi dva 8-stanična i jedan 4-stanični embrij
    Znam da je moja odluka možda ishitrena i da svjesno riskiram trojke ali ova želja za bebom je definitivno prevelika i ne mogu si ni zamisliti da bi bacili bilo koji moj embrij, pa čak i ako se dobro ne razvija
    Teška odluka koju nam je na vrat stavio zakonodavac (da se pristojno izrazim) i koja će mnogima umanjiti šanse za toliko željenim smotuljkom

amariya avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Znam da se to radi na VV. Sad kad sam bila na punkciji, cure koje su imale više j.s. odlučile su koliko hoće da se oplode 2 ili 3. Jednom sam bila u sobi kod sestara kad je dr. A stavio na stol papir na kojem je pisalo: punktirano 13 j.s. ..... dozvoljavam oplodnju 2 j.s. Prestrašno. Sa mnom je bila djevojka koja je imala 6 js, 2 su joj oplodili a ostale 4 zamrznuli što je također morala potpisati. Ja sam bila te sreće da sam imala 2 js, koje su se i oplodie, pa sam bila pošteđena milinovićevih sranja!
    BHany, kako si? Jel čekaš betu?

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj amariya prvotno napisa Vidi poruku
    hvala na pitanju, nisam sad bila u postupku, trebao bi to biti ožujak

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Jednom sam bila u sobi kod sestara kad je dr. A stavio na stol papir na kojem je pisalo: punktirano 13 j.s. ..... dozvoljavam oplodnju 2 j.s. Prestrašno.
    Ja mislim da bi se ja rasplakala da pred mene stave takav zahtjev, da moram unaprijed odrediti koliko želim da mi oplođuju (a pri tom znam da je odabir onih koje će se oplođivati - lutrija! A ostatak, možebit dobitnih j.s., će se zamrznuti, odnosno baciti).
    Hvala bogu, u Vinogradskoj nas ne stavljaju na takve muke. Zna se prešutno da će oploditi 3 (ako ih ima, naravno), nikoga se ništa ne pita, a ni ne vraćaju sva 3 pod svaku cijenu nego se ide na procjenu stanja pacijentice (godine, pokušaji, kvaliteta zametaka itd...)

Želim od sveg srca da se oni koji su glasali za ovakav zakon, nađu kao glavni protagonisti u njemu - pa da im dođe do mozga!!!

Isto tako shvaćam da ima ljude koji se tome protive i kojima vjera zabranjuje (npr.neki su protiv transfuzije krvi) i nemam ništa protiv osobnog odabira, ali da se to ne pretvori u zakon! Nego, tko hoće omogućit mu najbolju terapiju, a tko neće, naravno da ga nitko neće siliti.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj amariya prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam bila te sreće da sam imala 2 js, koje su se i oplodie, pa sam bila pošteđena milinovićevih sranja!
    koliko god sam zbedirana sto nosim naslo low respondera, toliko mi je drago sto ne moram prolaziti kroz dileme kroz koje "normalne" cure prolaze.
    sram bilo milinovica i svih 77 bezumnih podanika koji su digli ruku za ovu sramotu.
    a dan kad on ode ca sa funkcije i dan kad konacno padne kradljiva tvorevina zvana hdz proslaviti cu kao drugo rodjenje.
    nek me brise moderatorica ako sam predirektna, nemam vise pardona prema njima. ovo je jos i fino napisano. kad bih tek rekla sta mislim....

dani82 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Evo ja sam se baš vratila s transfera.... Oplođene su mi 3 js i treći dan nakon punkcije dobili smo 1 šesterostanični i 2 osmostanična predembrija.... Moja se doktorica strogo protivila vraćanju više od jednog embrija i tako smo se mi raspravljale 10 minuta (ja u neravnopravnoj poziciji- ležim na stolu raširenih nogu a ona stoji nad mnom)... nisam se dala smest i rekla sam da ću uzet dva i da je to moja konačna odluka... na kraju mi je na nalazu napisala ET (2) protivno mišljenju liječnika....

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pinky, potpisujem!! Ti si jedna jaka i genijalna žena!!

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    sram bilo milinovica i svih 77 bezumnih podanika koji su digli ruku za ovu sramotu..
    i mene izbrišite ako smatrate post neumjesnim...
    želim se nadodati na Pinky da su to sve prodane duše ne znam kako se svako jutro mogu pogledati u ogledalo i dalje živjeti sa svojim likom i djelom. Nadam se da će ipak doći dan kad će shvatiti koliko su nam naštetili ovim suludim zakonom i da će nam omogućiti normalno liječenje...

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pinky svaka ti čast... Ti si glasno izrekla ono što sve mi mislimo

dani82 a šta je onda bilo sa trećim??? kažeš da su ti 3 oplodili a 2 vratili??

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Dani82, bravo za tvoja 2!!!! I za ustrajnost!!!

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Dani, a u kojoj si klinici? Svaka ti čast što si se izborila za ta 2, a ne znam ni kako se ta doktorica može igrati boga i odlučiti kojem će dati šansu, i naravno, možda pogriješiti.

ninochka28 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Od kud njoj pravo da ona od tri opolđena tebi želi vratiti samo jedan?kakve su to gluposti?

innu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

dani svaka čast da si se izborila za svoje pravo na 2, a nalaz mora da je krasan protivno mišljenju liječnika- to me je baš zdrmalo!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Vjerujem da dr. ipak misle na rizike koje bi donjela višeplodna trudnoća pogotovo za prvi pokušaj je dosta riskantno vraćati više embrija, tako su i meni na prvom IVF-u htjeli vratiti samo 1 osmostanični al se isto nisam dala smesti i na kraju mi je bilo identično kao Dani no moj je dr. Vlastelić ipak bio popustljiviji i lako sam ga nagovorila. Tada u Rijeci još nije bilo zamrzavanja embrija i to mi se činilo strašno što bacaju "višak" embrija to je bio jedan od glavnih razloga zašto sam i prešla na VV prije 2 god. ali zbog zakona nisam još uspjela iskoristiti mogućnost zamrzavanja

dani82 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja sam na kbc-u u Rijeci.... Hvala cure na podršci... nadamo se najboljem (a to su dvojčeki )

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Potpuno mi je jasno da dr nije htjela vratiti dani82 sva tri zametka ali ono sto me ubija je cinjenica da je zakonodavcu bilo lakse presutno odobriti bacanje zametaka nego njihovo zamrzavanje. Sjecam se da je prof.Hrabar, koja je predsjednica drzavnog povjerenstva za MPO, na tribini na Pravnom fakultetu ponosno izjavila kako je spreman pravilnik prema kojem ce pacijentice same odlucivati prije oplodnje js koliko da ih se stavi na oplodnju i da samo sto nije objavljen u NN.Medutim, od tada je proslo oko 2mj a od Pravilnika ni traga ni glasa, sto ocito govori da s pravne strane tu nesto ne stima i da je stavljanje pacijenata u takvu poziciju monstruozno.U Italiji se nakon uvodenja ovakvog zakona broj trojaka povecao 6 puta a to su uvijek visokorizicne trudnoce.Po ovom zakonu mi smo u carobnom krugu, niti je normalno da odlucujemo o broju js za oplodnju niti je normalno da odbijamo transfer treceg embrija ako se isti baca.Kako god, u situaciji smo koja je protiv dobrobiti pacijenta radi necije nepromisljenosti (da se ne izrazavam cega sve).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sjećam se i kako je prije zakona jedna žena, koja već ima dijete iz IVF-a, inzistirala na vraćanju dvije blastociste, iako su je i on i Lana odgovarali od toga. Svugdje u svijetu (u državama normalnih zakona) cilj je SET, tj. transfer jednog embrija, jer je to stanje najsličnije spontanoj trudnoći, jer je to najmanje rizično i za plodove i za ženu. Ma koliko je to mama ili trudnicama sa trojkama teško čuti, a meni i zbog nekih koje poznajem teško i napisati, trojke su izuzetno rizična trudnoća i u IVF-u se smatraju neuspjehom te tehnologije. Na žalost, nedavno smo na ovom pdf-u čitali o tužnom završetku jedne trudnoće s trojkicama.

I sve je vezano za godine žene i za kvalitetu embrija. Neće bit problema ženi iz kategorije 39+ vratiti i 3 i 4 predembrija, jer je upitno da li će i jedan imati realne šanse za implantaciju zbog kromosomskih nepravilnosti. Sasvim će drugačija situacija biti kod žene ispod 30, primjerice. I u tom smislu liječnik je odgovoran ženi realno prezentirati stanje i dati svoju preporuku.

Naravno, ženina je zadnja. Ali mora bit svjesna rizika. Doktor se, po meni, može ograditi i napisati da je to protiv liječničke preporuke.

Doduše, ne razumijem reasoning zašto je u konkretnom slučaju liječnica bila toliko protiv vraćanja dva. Možda se radi o konstituciji žene (ako je izrazito sitne i gracilne građe, mislim da je rizik komplikacija blizanačke trudnoće veći).

dani82 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ina33 moja je doktorica poznata po tome da inzistira na vraćanje jednog predembrija i znam da je to trend u svijetu, ali u svijetu imaju puno bolji mpo zakon od ovog našeg. Nisam jaka žena ali nisam ni neka mimozica pa to ne mogu uzeti kao neki razlog... njoj su najsnažniji adut bile moje godine. Isti je dan kod iste doktorice bila cura koja ima 33 godine i jače je građe od mene pa joj je isto stvarala problema, no i ona je inzistirala na vraćanju 2 predembrija.

marcelina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj taca70 prvotno napisa Vidi poruku
    Sjecam se da je prof.Hrabar, koja je predsjednica drzavnog povjerenstva za MPO, na tribini na Pravnom fakultetu ponosno izjavila kako je spreman pravilnik prema kojem ce pacijentice same odlucivati prije oplodnje js koliko da ih se stavi na oplodnju i da samo sto nije objavljen u NN.
    Bila sam na spomenutoj tribini i (na moju zalost i s velikim razocaranjem) cula stavove gdje. Hrabar. Gdja. Hrabar je pokazala veliko nerazumijevanje elementarnih
    pojmova iz podrucja MPO i stvarno bi joj bilo pametnije drzati se svoje struke i ne zalijetati se u podrucja koja ne razumije.

marcelina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    sram bilo milinovica i svih 77 bezumnih podanika koji su digli ruku za ovu sramotu.
    a dan kad on ode ca sa funkcije i dan kad konacno padne kradljiva tvorevina zvana hdz proslaviti cu kao drugo rodjenje.
    nek me brise moderatorica ako sam predirektna, nemam vise pardona prema njima. ovo je jos i fino napisano. kad bih tek rekla sta mislim....
    Pinky, slazem se s tobom. Nazalost, nije problem samo u doticnom covjeku, doticnoj stranci koju spominjes i doticnim saborskim zastupnicima koji su glasali a
    da uglavnom nisu uopce razumjeli predlozeni zakon. Problem je u drustvu u cjelini koje
    dopusta da nekvalitetni ljudi obavljaju odgovorne funkcije. I naravno, problem je u odsutnosti bilo kakve gradjanske svijesti. Necu sad o tome,
    to nije tema za ovaj podforum...

Vojvođanka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja sam na KBC-u Rijeka, i meni se čini da su Dr.-i prešutno napravili dogovor da rade u korist svojih pacjentica u skladu sa svojim dosadašnjim iskustvom.
    naime mene su nakon punkcije izvjestili da imam 5JS, bez da su mi rekli o kakvoj kvaliteti se radi, meni je bilo normalno da pokušaju oploditi max br. JS odnosno 3 a preostale 2 ako su dobre da ih zamrznu (jer je ipak mala vjerojatnost da bi preživjele odmrzavanje i kasnije oplodnju)
    kada sam nazvala biologicu rečeno mi je da su samo 3 bile zrele i da su njih oplodili (ja nisam pitala a ona nije rekla šta su napravili s one2 - podrazumjeva se da su bačene)
    prije transfera sam dugo razmišljala koliko ih želim vratit, odluka je bila da ću pitati Dr. za savjet, međutim na sreću život je odlučio umjesto mene, treći se prestao razvijati, tako da sam vratila 2 uz odobravanje Dr.
    ne u mom slučaju - treći se prešutno baca - u interesu zdravlja budućih trudnica i prema iskustvu Dr.a
    Nije ni njima lako da balansiraju između glupog zakona - zdravog razuma - lječničkog iskustva - mislim da naprave najbolje što mogu - bar u Rijeci

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •