Ja sam imala konizaciju i hpv visokog rizika. Operirana sam na način da mi je dosta cerviksa odstranjeno. Za začeće to nije problem, ali problem je u trudnoći ako se naglo počneš "otvarati". Moraju podvezivati cerviks a nakon toga, mirovanje.

Ne preporučam da ideš na IVF. Imaš problem koji moraš riješiti i koji nije bezazlen.

Postoje razni načini i liječnički stavovi o tome kako se riješiti HPV virusa. Jedna liječnica sa Instituta za tumore, vrlo ugledna i uspješna, u slučaju ovog virusa preporuča slijedeće:
"HPV virus liječi se tako da se 6 mjeseci apstinira od spolnog odnosa. Nakon toga virus se povlači."

U Njemačkoj je u eksperimentalnoj fazi cjepivo protiv HPV-a, no još nije ispitano za tržište i HZZO ga nema na listi lijekova. To znači, ako ga i uspiješ šverc kanalima nabaviti izlažeš se riziku i jako visokoj cijeni tog seruma. Na tržištu uvijek procure "dileri" kojima nije za vjerovati i na to ne pomišljaj. Eliminiraj svaki takav prijedlog.

Operacije se kod jedne liječnice u Zagrebu rade laserskim putem. To je način na koji se HPV operirao u inozemstvu još od doba kada su mene iskasapili u RH. No, i to košta. Ako želiš, javim ti kliniku, ali na pp.

Inače, vulgaris metoda koja se rabi u našim bolnicama je operativni zahvat sa mjesec dana i više mirovanja i godinu dana kontrole zbog recidiva. Dve godine ako prođe i na tom mjestu se virus ne vrati izlaziš iz rizične skupine.

I na kraju, virusom si zaražena za cijeli život, ali ga tijelo pobjeđuje. Ako jako oslabiš tijelo dijetama (rigidnim) i stresovima, metaplastične se stanice mogu ponovno pojaviti. Zato se i zove humanoidni virus. Otporan kao i ljudsko tijelo.

Meni se nakon tri IVF-a i 2 laparoskopije, virus nije vratio u rizičnoj mjeri. Na VV te neće primiti u postupak sa lošom papom, a neće bojim se, niti bilo koja druga klinika.