mara33 prvotno napisa
Blago stimulirani ciklusi sa klomifenom također se ubrajaju u one "prirodne".Klomifen se daje ženama za poticanje ovulacije kao i onima koji imaju ovulaciju ali je cilj dobiti više od jedne jajne stanice (najbolje dvi,tri).Problem kod klomifena je taj što on znatno stanjuje stijenku maternice tzv.endometrij što nije dobro za zatrudnjivanje.Zato poneki doktori uz klomifen daju još i dvi tri ampule gonala kako bi se taj stanjeni endometrij poboljšao.Jednoj mojoj prijateljici je sada jedan doktor dao nekakav američki lijek za poticanje ovulacije koji daje rezultat slično kao i klomifen dakle dvi tri j.s. ali taj lijek ne stanjuje endometrij.Cijena tog lijeka je oko 500kn plus cijena postupka od 4500kn koliko iznposi za takav "prirodni"IVF postupak.
Participacija na VV je uvedena nedavno radi velikih gužvi kako bi se na taj način smanjio pritisak na tu bolnicu.
To je odluka bolnice a ne cijena koja je regulirana zakonom u HZZO-u.
Kao što sam rekla isto se ne plaća na SD.
I na kraju, iako sam prošla i prirodni i stimulirani ciklus IVF-a, i čak i zatrudnila iz ovog stimuliranog ,ipak,svima koji mogu sebi priuštiti češći odlazak u ZG preporučam prirodni postupak IVF-a jer je rizik po zdravlje zanemariv u odnosu na stimulirani postupak.