JEL MOŽE POMOČ VADILA SAM HORMONE ŠTITNJAČE ESTRADIOL E2 REZULTAT MI JE 37 A ref. interval je ( 77-921) dali je to opasno nisko ili ne...
JEL MOŽE POMOČ VADILA SAM HORMONE ŠTITNJAČE ESTRADIOL E2 REZULTAT MI JE 37 A ref. interval je ( 77-921) dali je to opasno nisko ili ne...
kalemica, estradiol nije hormon štitnjače već spolni hormon. Možda da pitanje postaviš na temi Stigao i moj nalaz hormona.
Posljednje uređivanje od fijolica : 08.02.2014. at 13:04
fijolica. jesam i tamo ali niko me ne doživljava![]()
Meni ništa jasno s tim tsh i ft4? Meni je TSH bio 2.73 (0.3-5), a fT4 12.10 (ref.int. 11.5-22.7). To je bilo 25.10. i za par dana smo krenuli sa stimulacijom, 10.11. je bio transfer i trudnoća iz tog postupka koja nažalost nije završila dobro, jesam li trebala nešto uzimat zbog tih nalaza? Nisam valjda zbog toga izgubila trudnoću?
kalemica, odgovorila sam ti nešto na drugoj temi
Frćka, sad će frka![]()
strašna, postoje anti-tpo i anti-tg. valjda postoji razlog što imaš samo jedno (mislim da je anti-tpo u više slučajeva povišen kod hashimota nego tg).
frćka, teško da je to razlog spontanog. ma gotovo nemoguće - nisu to neke draštične vrijednosti. ali možda bi se trebala posavjetovati s endokrinologom jer bi fT4 trebao biti iznad 15 - to je nekakav optimum. mada može biti niži u toplijem dijelu godine. a možda i da vadiš hormone nakon stimulacije, a prije transfera. i svakako kad dođe do trudnoće - sve ih to zna zbrčkati.
metla-woman![]()
Frćka, nisi zbog toga mogla izgubiti trudnoću. Premda bi bilo dobro malkice sniziti TSH, a povećati fT4. Kad bi mogla dobiti neku nižu dozu Euthyroxa ili da probaš s kelpom. Čisto da bude sve pod špagu.
Kalemica, estradiol je spolni hormon, ali enivej... Ne bih se zabrinjavala zbog nešto niže vrijednosti. Jednom sam vadila 2. dc i isto je bio oko 40. Sljedeći put 3. dc bio je oko 100. Ne znam koje si godište, ali ako imaš uredne cikluse i nisi blizu menopauze, nemaš brige. Uostalom, ako budeš vadila još koji put, vidjet ćeš...
Moj mpo dr. nije ništa komentirao nalaz! Divno! U ponedeljak imam dogovor gdje bi trebala od njega dobit da napravim sve nalaze koje do sad nisam, imunološke, kariogram,,,moram tu pročitat šta sve da tražim jer se bojim natezanja oko toga! Ja i Nera29 idemo u napad!Onda ću vjerovatno tumačenje nalaza tražit opet ovdje na forumu!
![]()
bok cure, imam pitanje za vas..tsh mi je 3,3 i moj mpo mi je rekao da bi trebala na ultrazvuk štitnjače i sniziti tsh lijekovima prije sljedećeg postupka. on kaže da to s snižavanjem tsh nije dokazano ali je preporučljivo itd..u svakom slučaju pitam vas.. ukoliko se krene s terapijom da li je to samo dok je postupak i trudnoća ili se ti lijekovi za štitnjaču moraju onda doživotno uzimati..
meni malo crnjak uopće s tim kreniti tj čačkati štitnjaču zbog svih drugih zdravstvenih problema i dijagnoza i lijekova koje unosim pa sad još i to..
i da..pitam se..kako sam sad pod velikim stresom zbog posla je li to moglo skočiti od stresa ..i da li se isto tako može to samo dovesti u red kad stres prekine??
hvala cure na odgovorima..
prag sve ovisi o tome kako se s tim TSH osjecas. svakako bi trebala izvaditi antitijela, antiTPO i antiTG i napraviti UZV kako ti je preporucio MPO doktor. euthyrox je sintetski hormon stitnjace tiroksin (t4), koji se daje kao dodatak prirodnom t4 ukoliko tijelo ima potrebu (TSH je blago povisen, prisutan je osjecaj umora, znojenje, osjecaj stezanja u grlu, porast kilaze...).
kako je meni moj endokrinac objasnio - niste vi bolesni pa da vam dajemo lijek, nego vam uvodjenjem euthyroxa povecavamo sanse za trudnocu stvarajuci u tijelu povoljnije energetske uvjete.
ako se ti s TSH 3,3 osjecas dobro, smatram da nakon trudnoce nema potrebe za uzimanjem euthyroxa.
inace, mozes pokusati TSH izregulirati i prehranom i stilom zivota, ako imas strpljenja i disciplinirana si![]()
izbjegavanje, tj. nejdenje: kupusarki, badema, lana.
smanjenje fizicke aktivnosti nakon sumraka (jutarnja tjelovjezba).
uvodjenje algi u prehranu.
meditacija, autogeni trening, redukcija stresa.
naravno, nema garancije da ce ista od toga znatno djelovati, ali recimo meni je kelp (alga) spustio TSH sa 3,08 a 2,66. i naravno, pricam o poremecaju rada stitnjace zbog stila zivota, a ne autoimune bolesti.
konfuzija. hvala na odgovoru menstruaciju inace nemam normalno ali us duphaston mi sada dolazi normalno, nisam u menopauzi imam 27g i pokušavam ostati trudna.
Žene evo mojeg friškog nalaza pa molim dobre duše da mi protumače
Iako mislim da nije dobar, u ožujku bi trebala u postupak..
Antitijela protiv tiroglobulina 35.7( ref. vr.<18.0)
Tsh 5.25(ref.vr.0.34-5.60)
T3 i T4 su ok...
Hvala!!!
kika222, to ti nije nikako dobar nalaz za kretanje u postupak, za takav TSH (uz to su pozitivna protutijela na tireoglobulin, a bilo bi dobro da imaš napravljen i anti-TPO) treba terapija.
Ljube anti tpo je ok. Idem ovaj tj kod dr pa ću vidjet šta kaže! Hvala ti!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mene s takvih tsh endić pustio u postupak, ali uz uvjet da uzimam terapiju. Ali definitivno treba srediti i sniziti tsh
Dosad mi je uvijek bio ok![]()
Ako uzimam terapiju ovaj mj jel postoji šansa da se u mjesec dana nalaz popravi???
Sent from my iPhone using Tapatalk
kika222 meni je toliki tsh bio kod predzadnje kontole,prepisali su mi 50 mg eturox ili kako se vec zove,nakon 8 tjedana na kontroli je bio oko 1,nisam kuci pa nemam nalaz pri ruci!
Ja sam na takav tsh dobila euthyrox od 25. Meni je tad i to bilo previse (tsh pao na 0,02 ili tako nesto u 3mn)
Evo mene da se ubacim, znam da sam već dosadna s ovim, ali taj euthyrox vam je dao endokrinolog, jel? koliko ste dugo cekale kod njega? ja sam isla pitat pa kazu da se toc eka na pregled po 3-4 mj :/
Ja sam onda isla privatno. Inace se ceka tako kao sto kazes
Ali po novome ispada da i opca praksa treba lijeciti stitnjacu i moze dati euthyrox,ali ne znam kako to ide. Za neke sam cula da rade,neki ne
Huh, nisam u svom gradu pa mi je i liječnik opće prakse daleko....al nipta..naručit ću se kod endokrinca...zbog sebe..pa kad bude...
Posljednje uređivanje od Strašna : 11.02.2014. at 13:55
Kako imam hashimoto i kako sam proucavala taj TSH citala sam kako je ta gornja granica od 5 previsoka tj da bi granica trebala biti max. 2,5 zasto ne znam al logicnom mi je cim mi je moja endo rekla da bi bilo dobro da ga prije trudnoce spustim ispod 2,5 tj. da bi oko 1 bilo idealno.
Znam puno cura koje su samo radi postupka pile 12,5 ili 25mcg euthyroxa i ostale trudne
Zeznuta je ta stitnjaca iako nema pravila, cure i s 5+ TSH ostaju trudne samo sto je onda to rizik za bebu.
Ima tocno tablica sa TSH po mjesecima trudnoce, a u prva 3 bi trebao biti najnizi jer tada bebi najvise treba..
Ja sam prije te kontrole pila 25 mg
tad je bio oko 4 kad sam prvi put pravila kontrolu,nakon 5 mj sam opet isla na kontrolu i bio je preko 5 zato su mi povisili dozu,sad cu opet ici na kontrolu posto imam osjecaj kako mi je sad premala doza,mozda se to stalno mjenja zbog silnih hormona koje spricamo! Sutra pravim termin pa cu za koji dan biti pametnija!
U prva tri mjeseca trudnoće tsh se drži ispod 2,5, a ostatak trudnoće treba biti ispod 3. Tako je meni endica rekla![]()
Za trudnoću TSH nije bitan, treba pratiti fT4 i držati ga oko 15. (TSH btw uopće nije hormon štitnjače nego hipofize.)
Konfuzija potpuno mi je logicno to sto kazes samo mene zivcira sto moram privatno vaditi ft3 i ft4 jer mi u labu naprave nalaze samo za TSH. Sada sam trudna pa je dr to navela na uputnici ali vec 15dana cekam nalaze pa nemam pojma hocu dobiti samo za TSH ili i za ft4
Ja sam dosad uvik vadila samo TSH, to je u sklopu onih hormona od 2-5 dc što se vade, a taj ft3 i ft4 nisam vadila i nitko me to nije ni upućivao da vadim, TSH mi je uvijek u granicama normale. Znači ja moram sama tražit uputnicu za ft3 i ft4 ako želim to vidit ili druga opcija privatno platit?
Cure, jesu li vama doktori to preporučivali da izvadite ft3 i ft4 ili ste samoinicijativno?
sara, mene uvijek mpo doktor uputi šta izvaditi. obavezno 2-3 tjedna prije postupka izvadim TSH i fT4
Moj ft4 je u trudnoci bio prvo 16, pa 18, 15, 16, 13. Znaci u zadnje vrijeme je padao![]()
Ali je endica rekla da je i tsh bitan, on je isto isao kao i ft4, prvo malo gore, onda se stabilizirao
Meni uvijek endo kaze sto da vadim, i prije i sad
Posljednje uređivanje od Vrci : 11.02.2014. at 23:59
TSH i hormoni štitnjače se uglavnom prate, znači kod hipotireoze TSH je povišen, a hormoni štitnjače sniženi (iako se može dogoditi da ukupni T3 i T4 budu ok, a slobodni sniženi, slobodni su međutim jedini aktivni i zato je bitno provjeravati baš njih), a kod hipertireoze obrnuto. No u nekim slučajevima su za razinu TSH odgovorni adenomi, tj. tumori hipofize ili štitnjače, zato je bitno napraviti kompletnu dijagnostiku (s uzv-om) barem prvi put i onda možda jednom godišnje ili kako specijalist već odredi da bi se kvalitetno pratio razvoj bolesti.
Detaljnije:
http://http://www.moja-stitnjaca.hr/...itna-zlijezda/
http://poliklinika-leptir.hr/ostitnjaci.htm
Aerin, možda u tvom labu ne rade slobodne, provjeri. Ili ako ne ide drukčije, odeš privatno i izvadiš samo fT4, to ti je nekih 70-ak kuna i nalaz isti dan. Jednom mjesečno nije previše za svoj mir.
Rade, samo nemaju materijala pa samoinicijativno već par godina daju nalaz samo za TSH, bez obzira što na uputnici piše
Di je ft4 70kn? Ja kad sam bila na sistematskom preko dodatnog osiguranja sam htjela da mi dodatno izvade tsh, ft3 i ft4 i to troje bi me bilo došlo 540knpa sam odustala, a onda preko HZZO-a dobila nalaz samo TSH
![]()
U Zagrebu u Poliklinici Stela je ft4 60 kn. Ne sjećam se koliko je u Breyeru, ali očito nije puno više
Fijuu, u Medicu je 180...cranky, to ti se isplati potegnut do Zagraba!
Konfuzija ma rade oni u Rijeci sve samo kazu da nemaju materijala, a nije to nego mi je rekla endokrinologica da je stednja i sko je TSH u granicama automatski ne rade ft4.
Zato i vadim privatno jer si zelim pratiti i ft3 i ft4 pogotovo sad u trudnoci![]()
Ja u Rijeci vadim u Suncu i isto me dodje hormon 70,80 kn i jos vađenje je 15kn a nalazi iduci dan na mail ili ih ides podignut
Vade jos tamo kraj nuklearne gdje je PET CT a tamo je mislim oko 90kn jedan hormon, moram provjerit.
Evo nasla sam mail.. S tim da je u Suncu onda jeftinije, prvi puta sam platila TSH, FT3 i FT4 oko 190kn a drugi puta je jeftinije jer dobijete popust.
Ovo su cijene u poliklinici Medikol
TSH - 70,00 kn
FT4 - 70,00 kn
FT3 - 70, 00 kn
vađenje krvi 20,00 kn,
krv se vadi od ponedjeljka do četvrtka, a nalaz je sutra dan, dovoljno je samo potvrditi dolazak.
Ako ti specijalist na nalaz napiše da mu se na kontroli pojaviš s ft4, nemaju oni šta odlučivat hoće li vaditi ili ne! Ja uvijek naglasim da želim tsh i ft4, ona kaže da će napraviti ono što je doktor napisao na nalazu (kojeg oni vide u sistemu i na kojem uvijek piše da se traži tsh i ft4) i do sada nije bilo problema. Pogotovo u trudnoći.
Jbg fijolica moja endo je pisala, moja dr prepisala, a ovi u labu bi vadili samo tsh :ne zna:
Sada im je u napomeni napisala da sam trudna i da endokrinologica trazi ft4 i tsh, jos cekam nalaze ak mislim da ce mi sad napravit za oba zbog trudnoce![]()
FT4 u Suncu (u Zagrebu) je 60 + vađenje 15 kn, nalaz na mail isti dan popodne. A popust je 25% od plaćenog iznosa sljedeći put, koliko se sjećam. Isplati se, pogotovo ako vadite više toga.
Posljednje uređivanje od Konfuzija : 12.02.2014. at 18:25
Aerin, ja bih ti preporučila da se ne zezaš sa čekanjem nalaza. U trudnoći, pogotovo ranoj, štitnjača zna popi*deknuti u roku tjedan-2.
Ma to cekam samo ovo preko hzzo, vadim privatno svaki mj![]()