Page 5 of 23 FirstFirst ... 3456715 ... LastLast
Results 201 to 250 of 1136

Thread: TSH

Jelena's Avatar

S wiki o slobodnom i vezanom T4. Čemu služi T4 ste vjerojatno čitale, katalitička funkcija u metabolizmu itd.
    Moram priznati da mene ta tema nije do sada baš zanimala, ali gledam simptome raznoraznih boleština, zbilja se ne vidim tu nigdje. Ali recimo da uvijek postoji neki početak pa sam možda tu negdje.

Most of the thyroid hormone circulating in the blood is bound to transport proteins. Only a very small fraction of the circulating hormone is free (unbound) and biologically active, hence measuring concentrations of free thyroid hormones is of great diagnostic value.
    When thyroid hormone is bound, it is not active, so the amount of free T3/T4 is what is important. For this reason, measuring total thyroxine in the blood can be misleading.

BlaBla123's Avatar

Prije nego mi dr pojasni nalaz, zanima me je li ok:

Tsh 2,33 mIU/L (0,27 – 4,2)
    FT3 5,0 pmol/L (3,1 – 6,8)
    FT4 16,2 pmol/L (12 – 22)
    ATG 15,3 IU/mL (do 115)
    Anti – TPO 10,2 IU/mL (do 34)

bugaboo's Avatar

Prije tocno tjedan dana vadila hormone, od stitnjace samo TSH i bio 3.55 pa posizila jer sam tu dosta citala da treba biti oko 2 za MPO.

Danas vadila u istom labosu:

TSH 3.05 mU/L (0.27-4.20)
    T4 109.90 nmol/L (66-181)
    T3 2.01 nmol/L (1.30-3.10)

U tjedan dana mi je TSH pao za 0.5 iz cista mira, nisam nista koristila od terapije, ali sam se prije 1. vadjenja dosta zivcirala (problemi na poslu).

Jel moguce da TSH tako naraste cisto od stresa?

cranky's Avatar

Quote Originally Posted by bugaboo View Post
    Prije tocno tjedan dana vadila hormone, od stitnjace samo TSH i bio 3.55 pa posizila jer sam tu dosta citala da treba biti oko 2 za MPO.

Danas vadila u istom labosu:

TSH 3.05 mU/L (0.27-4.20)
    T4 109.90 nmol/L (66-181)
    T3 2.01 nmol/L (1.30-3.10)

U tjedan dana mi je TSH pao za 0.5 iz cista mira, nisam nista koristila od terapije, ali sam se prije 1. vadjenja dosta zivcirala (problemi na poslu).

Jel moguce da TSH tako naraste cisto od stresa?
    Očito je moguće, jer je meni u 10 dana i 3 vađenja varirao od 5 i nešto preko 7 i nešto pa opet na 5 i nešto.
    Kod mene je, naravo, bio previsok i od onda sam na Eutyroxu, ali kao što vidiš varirao je jako.

meni se to isto desilo jednom...u roku 10dana sam ponavljala tsh jer mi je bio visok 3,66 , spustio se na 2,46 bez ikakvih lijekova ....kako tako varira ne znam, ja sam u biti isla ponovit zbog t4 i t3 i dobila i snizen tsh

Ako ovisi o stresu, onda "super". Meni ne prođe dan da se na poslu radi nečeg ne raživciram, pa kaj nam onda preostaje...meditacija na poslu Hihihi, šefovi će biti presretni...joooj, užas! Cijeli život učiš, studiraš, radiš i živciraš se, i onda zbog toga ne možeš doći do onog najvrijednijeg šmrc
    Meni je TSH 5,4, da Vas utješim I sad me šalju na ultrazvuk štitnjače, pa ću valjda onda dobiti lijekove...nadam se...

lberc's Avatar

Evo danas sam podigla nalaze hormona,jesu ok?
    TSH-tirotropin-2,540
    Lutropin LH-5,64
    Folitropin FSH-7,74
    Estradiol E2-0,34

jesu Eutirox i Euthyrox iste tablete ?

snupi's Avatar

tonii dva tjedna se cekaju nalazi!

snupi's Avatar

ja sam vadila prošli ponedjeljak anti tjela i ove obicne hormone na Vv.

123beba's Avatar

Quote Originally Posted by crvenkapica77 View Post
    jesu Eutirox i Euthyrox iste tablete ?
    Jesu... Piše se euthyrox.

I moj TSH je poprilično skakao i dr kaže da je to uobičajeno kod njega. Ali za postupak sam ga morala smanjiti pa sam za to bila 3 mjeseca prije ulaska u postupak na terapiji (i dalje sam) no, isto tako je meni jako povećan anti-TPO ( oko 500) čime su mi dijagnosticirali Hashimoto.

pirica's Avatar

Quote Originally Posted by snupi View Post
    ja sam vadila prošli ponedjeljak anti tjela i ove obicne hormone na Vv.
    jesi li se morala naručivat ili si samo došla?

Anemona's Avatar

Quote Originally Posted by pirica View Post
    jesi li se morala naručivat ili si samo došla?
    Na VV se uvijek naručujem za pregled, a onda nakon toga dr. salje na vađenje krvi. Ne znam da li se samo za vađenje krvi naručuje.
    Što se tiče "skakanja" TSH i mijenjanja razine u kratkom roku, meni je dr. zadnji put objasnio da on varira i u jednom danu, pa u 3 vađenja u jednom danu ne bismo dobili isti rezultat, a kamoli u nekoliko tjedana.
    (Radilo se o povečanju terapije, pa je dr. napomeno da čak i u slučaju da nalaz koji taj dan vadimo nakon kontrole dođe dobar, terapiju trebam svejedno povečati, jer imam skok TSH na drugom nalazu).

pirica's Avatar

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Na VV se uvijek naručujem za pregled, a onda nakon toga dr. salje na vađenje krvi. Ne znam da li se samo za vađenje krvi naručuje.
    Što se tiče "skakanja" TSH i mijenjanja razine u kratkom roku, meni je dr. zadnji put objasnio da on varira i u jednom danu, pa u 3 vađenja u jednom danu ne bismo dobili isti rezultat, a kamoli u nekoliko tjedana.
    (Radilo se o povečanju terapije, pa je dr. napomeno da čak i u slučaju da nalaz koji taj dan vadimo nakon kontrole dođe dobar, terapiju trebam svejedno povečati, jer imam skok TSH na drugom nalazu).
    meni ne treba dr već vađenje krvi

123beba's Avatar

Ja sam uvijek vadila u vinogradskoj i mora se naručivati, a na VV bih možda pokušala nazvati onaj kontakt Administrator – naručivanje: tel. 23 53 904.
    Taj br. se inače zove za androloga, no mislim da je to glavni šalter na 2. katu pa da tamo idu i ljudi koji neovisno o odlasku dr. dolaze obavljati neke krvne pretrage...

Anemona's Avatar

123beba je navela broj njihove centrale - nazovi. Naoružaj se strpljenjem, jer ih je obično teško dobiti.

mislim da je broj endokrinoloskog 2353-886 (ako mi memoriranje brojeva dobro funkcionira)

pirica's Avatar

Quote Originally Posted by bubekica View Post
    mislim da je broj endokrinoloskog 2353-886 (ako mi memoriranje brojeva dobro funkcionira)
    ne treba mi endokrinolog, i hvala cure al sve brojeve znam provela sam tamo puno godina

endokrinoloskog laboratorija - vadjenje krvi.

pirica's Avatar

problem je sto moram i OGTT i homocistein i 17OPH i bla bla vadit ja bi sve isti dan

pirica's Avatar

1dc se zove (jer se pretrage rade u prvom dijelu ciklusa) i može sve odjednom

a recite mi
    recept za euthyrox izdaje dr. opce praxe ? jel potrebna preporuka od endokrinologa ili nije ?

Quote Originally Posted by 123beba View Post
    Jesu... Piše se euthyrox.

I moj TSH je poprilično skakao i dr kaže da je to uobičajeno kod njega. Ali za postupak sam ga morala smanjiti pa sam za to bila 3 mjeseca prije ulaska u postupak na terapiji (i dalje sam) no, isto tako je meni jako povećan anti-TPO ( oko 500) čime su mi dijagnosticirali Hashimoto.
    mozes napisat svoj tsh koliki ti je bio ?

snupi's Avatar

Prica ja sam imala osim štotnjače i spolne hormone! zvala sam u petak i vec u ponedeljak sam bila na redu. Mislim da samo moras se javiti a broj telefona je 01 2353 883 pa pitaj!

snupi's Avatar

i krv sam vadila u sobi broj 3!

snupi's Avatar

da moze se i ja sam vadila sve spolne, štitnjaču i anti tijela, 170 HP .... moralo je biti vađeno između 2 i 5 dana ciklusa. nazvala sam u petak i rekla je da se vidimo u ponedjeljak između 9 i pola 10 da se javim gore na šalter. čekala sam nekih 10 minuta,

kiki30's Avatar

a recite mi
    recept za euthyrox izdaje dr. opce praxe ? jel potrebna preporuka od endokrinologa ili nije ?
    crvenkapice recept iz dr.opće nakon pregleda endokrinologa-moj TSH je bio 3,9 pa je mpo dr. tražio da se snizi ispod 2,dobila sam povećanu terapiju i nakon mj. dana mi je pao na 2,0-sad za 2 tj. idem opet vadit pa ćemo vidjeti koliki će bit..uglavnom da mora bit ispod 2 kad se ide u postupak

jasno mi je sve ali ....ako se nema vremena , ako ja nemam vremena ici endokrinologu ? postupak mi je u 3mj , tsh 3,57
    snizit ga treba kaze mpo - dr. ali kako cu dobit recept
    pogotovo kako vas citam ovdje , endokrinolog bas i ne daje svakome ispod 5 terapiju

jel kome dr. opce praxe dao recept bez preporuke endokrinologa , nego samo na zahtjev mpo lijecnika ?

kiki30's Avatar

Meni je mpo dr. napisao snizit TSH ispod 2,ja sam s tim papirom došla na šalter i bila odmah primljena,usput sam rekla kako sam već dugo u postupcima,imala dva misseda itd. tako da sam u 15min. riješila i dr. i vadila krv.I meni je endok. rekao da je to ok. nalaz ali ako sam u postupcima da će mi povećat dozu.Neka ti dr.opće da uputnicu za endokrinologa i napiše-hitno! Kad te na šalteru pitaju zašto hitno ispričaj im što si sve prošla i da taj TSH moraš snizit prije ponovnog postupka-sretno!

zasto onda endokrinologu ici ako dr. opce praxe priznaje preporuku mpo lijecnika ? gubim tako vrijeme
    nema endokrinologa u blizini , u mom gradu

123beba's Avatar

Crvenkapice, moj TSH se šetao od 3,6 pa do 7... Zadnji nalaz prije ulaska u postupak je TSH bio 1,84. Što se tiče recepta, mislim da ti niti jedan dr neće dati recept bez preporuke endokrinologa. Također, ja sam išla endokrinologu u Vinogradsku i dr. mi je rekao da inače za moje nalaze ne bi preporučio tako veliku dozu (ili možda čak nikakvu) euthyroxa, no obzirom da je to priprema za postupak da onda trebam. Znam da se endokrinologe dugo čeka, no ako ti nije problem financijski možeš se vrlo brzo naručiti nekom privatnom. Ja sam kasnije išla u polikliniku Leptir na uzv štitnjače i tamo mi je dr. napisala kakvu terapiju dalje koristiti te kako često se kontrolirati obzirom da u trudnoći TSH još više „divlja“. Jedno, ne znam od kud si ti pa niti koliko ti je zgodno dolaziti u Zg samo za to... no, bojim se da će ti to biti neophodno za dalje... sretno!

Što se tiče naručivanja na VV za vađenje hormona štitnjače, ja sam na kraju danas zvala i evo provjerenih info... Laboratorij se zove na broj 01/ 23 53 852. I naručena sam za 21.02.

123beba's Avatar

zasto onda endokrinologu ici ako dr. opce praxe priznaje preporuku mpo lijecnika ? gubim tako vrijeme
    zato što ti endokrinolog prepisuje koju količinu lijeka trebaš uzimati... Ja sam prvo uzimala 25 g, a kasnije 50.

hrki's Avatar

endokrinolog ti određuje terapiju tabletama(koje tablete od koliko miligrama )a dr.opće prakse na osnovi toga piše samo recept

Shadow2's Avatar

Ti zivis negdje blizu Splita? Neznam koliko ti je zgodno doci do St-a? Moja dr. Opce prakse mi nije htijela dati recept, bez nalaza specijaliste.
    Dr.Punda( koji radi u bolnici, a i privatno) ce ti dati bez problema, i dr. Gelic( privatno) ce ne samo dati,nego preporuciti,kad im kazes da ides na mpo.
    Endokrinolog mi nije htio dati eutirox, jer je smatrao da samo treba to pratiti.. A tri dr.mpo su rekli da moram uzeti.. Meni je tsh bio 1.98, ali mi je ft4 bio na donjoj granici.. I radi toga su mi dali...
    A ja sam sama naknadno vadila antitjela ( koja su bila 1200) znaci hashimoto je u pitanju...
    Pocela sam s 25 mg eutiroxa, sad sam na 50.
    Inace dr.Punda i dr. Gelic su specijalisti nuklearne medicine.

Vrci's Avatar

Kako znaju da je hashimoto, kad ti nije tsh bio povišen?
    Koliko kužim, ako imaš antitijela možeš imati jednu od dvije opcije
    tsh ide gore - hashimoto
    tsh ide dolje- graves
    Last edited by Vrci; 08.02.2013 at 19:31.

Shadow2's Avatar

Kao sta pise vadila sam naknadno( godinu kasnije) sama antitjela..i punkciju stitnjace..
    Kad su mi dali terapiju onda mi je tsh bio normalan, a na uzv stitnjace sam imala ciste vodene.. I radi ft4 su mi dali terapiju, jer sam im rekla da idem na mpo...tada sam dobila 25 mg, a kasnije sam dobila 50.. Jer mi je tsh poceo setati, najvise 3.9... S tim nalazom od 3.9 u Austriji su mi odgodili postupak, dok se ne spusti na 2.

Prije 20ak dana ( prije odlaska na konzultacije za mpo) sam vadila sve hormone stitnjace i tsh mi je bio 2.17, t3 1.8,t4 100, ft3 4, ft4 14.2( opet mi je na donjoj granici), antitjela 1236..
    Ono sta sam ja primjetila da oni bas puno ne obracaju pozornost na to,i svaki ali bas svaki put ja im ukazujem na to..
    Sad kad sam pitala dr. za misljenje o hormonima stitnjace.. Samo je rekla da moram tsh smanjit ispod 2, a ove druge hormone nije komentirala ...rekla ne sve ok..
    Anyway ja idem sljedeci tjedan kod specijaliste da cujem sta ce mi on reci,i ocu li opet morat povisit terapiju?

Shadow2's Avatar

Ispravak gore. Dr je rekla sve ok..

123beba's Avatar

Ako sam ja to dobro shvatila, pokazatelj Hashimota nije TSH već povećana antitijela... Uglavnom, zbog tih antitijela istitnjaca ne radi dobro pa hipofiza izlucuje više TSH nego treba...

amyx's Avatar

jasno mi je sve ali ....ako se nema vremena , ako ja nemam vremena ici endokrinologu ? postupak mi je u 3mj , tsh 3,57
    snizit ga treba kaze mpo - dr. ali kako cu dobit recept
    pogotovo kako vas citam ovdje , endokrinolog bas i ne daje svakome ispod 5 terapiju

jel kome dr. opce praxe dao recept bez preporuke endokrinologa , nego samo na zahtjev mpo lijecnika ?
    meni je mpo dr preporučio euthyrox i napisao privatni recept. Nisam ni išla po recept kod dr opče prakse nego sam tablete kupovala sa privatnim receptom, koštaju ti oko 20 i nešto kuna, pa ako imaš preporuku mislim da bi ti u ljekarni i s tim prodali

Shadow znaci i specijalisti nuklearne med. to daju , koliko citam endokrinolozi navise rade probleme

amyx to isto nije lose

za sada sam dobila tablete od 25mg kao sto je dr. preporucio , , bez ikakvih problema samo sam rekla da ih mpo lijecnik preporucio , ali npr...u buduce , ako bude trebalo ,daj Boze u trudnoci, onda bi trebala negdje kod specijaliste na pregled i određivanje terapije jel tako, pracenje tsh cijelu trudnocu ?

Shadow2's Avatar

Shadow znaci i specijalisti nuklearne med. to daju , koliko citam endokrinolozi navise rade probleme

amyx to isto nije lose

za sada sam dobila tablete od 25mg kao sto je dr. preporucio , , bez ikakvih problema samo sam rekla da ih mpo lijecnik preporucio , ali npr...u buduce , ako bude trebalo ,daj Boze u trudnoci, onda bi trebala negdje kod specijaliste na pregled i određivanje terapije jel tako, pracenje tsh cijelu trudnocu ?

Je ,u trudnoci ces samo cesce kontrolirati hormone stitnjace,i prilagodjavat ce se terapija po hormonima...
    A specijalist nuklearne med.je bas specijalist za stitnjacu.

Shadow2's Avatar

Ja sam nedavno dobila informaciju,da onaj ko ima povisen fsh,da najcesce u kombinaciji s tim bude povisen tsh.
    Ja imam i jedno i drugo...ali imam i ciste na stitnjaci...pa je bilo samo pitanje vremena kad ce poceti slabije raditi...

Vrci's Avatar

Quote Originally Posted by 123beba View Post
    Ako sam ja to dobro shvatila, pokazatelj Hashimota nije TSH već povećana antitijela... Uglavnom, zbog tih antitijela istitnjaca ne radi dobro pa hipofiza izlucuje više TSH nego treba...
    Ovisi o antitijelima

Thus, the key difference between the autoimmune thyroid disorders Hashimoto’s and Grave’s disease lies in the action of the autoantibodies that are produced.

-Hashimoto’s autoantibodies decrease precursors necessary for thyroid hormone production, thereby causing hypothyroidism.

-Grave’s disease autoantibodies stimulate TSH receptors, thereby increasing thyroid hormone production and causing hyperthyroidism.

Ali opet
    TPO je potencijalno i autoantigen. Visok titar anti-TPO je nađen u čak 90% bolesnika s kroničnim Hashimoto-tiroiditisom. U Gravesovoj bolesti oko 70% bolesnika ima povišen titar ovog protutijela.

Povišenu serumsku razinu antitijela na tiroglobulin (anti-Tg) nalazimo kod osoba s autoimunim tiroiditisom. Zajedno s antitijelima anti-TPO, anti -Tg nađen je kod 70-80% osoba oboljelih od Hashimota i kod 30% osoba sa Gravesovom bolesti.
    Razina anti-Tg može se tijekom bolesti potpuno normalizirati, no isto tako i opet porasti.

Koliko znam, dok tsh ne krene gore ili dolje,nekad je teško znati jel hashimoto ili graves
    Last edited by Vrci; 09.02.2013 at 00:21.

Vrci's Avatar

Inače, ja sam odmah otišla endokrinologu čim je tsh pokazan povišen. On je radio i uzv, i on mi vodi liječenje i kontrole. I rekao da mu se javim čim zatrudnim (jednom kad bude)

Quote Originally Posted by Shadow2 View Post
    Ja sam nedavno dobila informaciju,da onaj ko ima povisen fsh,da najcesce u kombinaciji s tim bude povisen tsh.
    Ja imam i jedno i drugo...ali imam i ciste na stitnjaci...pa je bilo samo pitanje vremena kad ce poceti slabije raditi...

zanimljivo, i ja imam fsh povisen

Pozdrav, predbilježeni smo u Petrovoj za ivf u 3 mjesecu, a kako sam dijabetičar išla sam kod dijabetologa u 1 mjesecu zbog divljanja šećera i jer sam se osjećala užasno umorna ( imala sam osjećaj da mogu zaspati čim vidim krevet), vadili su mi krv i utvrdili da mi je TSH 9,41. Doc mi je odmah povećao dozu eutyroxa na 100/125 mcg. Kako bi krajem 2 mjeseca trebala ići po lijekove, prije toga ću ići vaditi krv da vidim dal je TSH pao u prihvatljive granice...

Vrci's Avatar

Moj fsh je uredan, a tsh bio visok. I imam hashimoto

Shadow2's Avatar

zanimljivo, i ja imam fsh povisen
    To mi rekla dr.Lazarovska kad sam je pitala za hormone stitnjace...

Konfuzija's Avatar

Možda, ako se radi o nekom poremećaju hipofize, jer ona luči i FSH i TSH.. Inače, ženama se s godinama, tj. opadanjem reproduktivne moći, povećava FSH, a isto su tako žene zrelijih godina populacija koja ima najviše problema sa štitnjačom.

jel moguce snizit tsh sa 3,57 na barem 2 u roku 3tj sa dozom od 25mg ?

Page 5 of 23 FirstFirst ... 3456715 ... LastLast