Točno, ja sam pod nadzorom dr. svakih 6 tjedana upravo radi trudnoće, prije sam 2 put godišnje vadila hormone čisto da se vidi jel treba nešto regulirati (a to je sve krenulo radi neplodnosti) meni nikad nije bio niti jedan od hormona van granica ali je bilo dovoljno da mi smeta i da ne mogu zatrudniti dugi niz godina
Evo jedan zanimljivi linkić
http://www.poliklinika-harni.hr/Defa...aStranica=1247
Mene samo zanima kako će mi srediti terapiju - inače prvo idem kod endice, pa vađenje krvi, i onda za neka 2tj nalaz dođe doma i piše terapija. Pa ako ću tako čekati do polovice 7.mj već ću biti dalje u trudnoći. Ne znam da li da još malo prije pregleda tamo odem i privatno izvaditi...
Vrci, meni je moj dr. naglasio da je bitno da stalno vadim u istom labu.
Na Rebru se prvo izvadi krv, nalaz bude za koji dan, pošalju ti doma, ali i prije nego što dobiješ možeš doktoru, on naravno ima nalaz u bazi podataka i određuje terapiju. Meni je to ok.
vrci ja sam čim sam ostala trudna otišla vadit tsh i onda kod endokrinologa i povečala mi je dozu i sad svaka 3-4 tjedna vadim tsh i ft4,jesu tebi rekli da vadiš ft4?
Meni inače u bolnici vade tsh, ft3 i ft4.
Uz betu sam samo vadila tsh.
Meni je isto u bilo koje doba godine... Cijelo vrijeme sam na istoj terapiji bila i tsh bio jednak...
Ja ne znam koliki mi je trenutno tsh u 9om mi je bio 0,4 u 12om 0,09 i onda smo smanjili dozu sa 100 na 75 da bi mi u 3em tsh skocio na gornju granicu i bio 5nesto onda smo opet promjenili terapiju.. Jedan dan 100, drugi 75 i cim odem u postupak ili ostanem trudna dignuti na 100 vaditi krv i javiti se endicki..
Ja sad nakon O pijem 2 dana 100 pa onda 1 75mcg ne znam nisam pametna, privatno mogu vadit u Ri a ne da mi se uzimat GO zbog toga a moja opce prakse je skrta s uputnicama i njoj je 5 bilo U REDU![]()
Hmm svasta al pametan neki tsj tvoj doktor![]()
Moj TSH se spustio s skoro 9 na 3 za cca 3 tjedna pojačane terapije.
evo da i ja javim, da nakon 26 dana korištenja euthyroxa od 25 mg, moj TSH je sa 5,94 pao na 3,13!!!![]()
Možda netko zna (nisam trudna niti planiram): TSH mi je oko 3, ali imam već dugo sve simptome hipotireoze. Na sistematskom me internist poslao napraviti TSH jer mu je moj vrat "izgledao kao hipo", ali je rekao da je 3 ok. Sad mi je jedna žena sa hipo bacila bubu u uho, rekavši da bi njezin endokrinolog sigurno htio spustiti taj moj TSH. Jeste kad čule nešto slično?
izvadi antitijela na stitnjacu
U kontekstu IVF-a se čuje puno toga sličnog, jer su Ameri reki da je za trudnoću idealan ispod 2, ii tako nešto ako se dobro sjećam. To jest, moja ti je poruka da pitaš krivu publiku, osim ako ne namjeravaš ići u novu trudnoću, ovdje se visine TSH-a razmatraju primarno u kontekstu neplodnosti i trudnoće.
Za MarttinuP, ,još malo:
Kako to izgleda hypo vrat? Malo veća štitnjača? Ako je tkao, onda je i moj vrat hypo, a THS mi je varirao od 1-3,5 kad sam liječila neplodnost (nisam pila nikad lijekove za štitnjaču). I sad, nakon IVF-, a u laganim hormonskim promjenama, vadim ga svake god u sklopu sistematskog, ginćka i dr. opće su samo komentirale da će mi vjerojatno skočit preko granice i da bi tad trebala na terapiju,k ali kao OK ako svake godine vadim TSH, ove godine mi je opet oko 2, prošle godine je bio oko 4, ništa nisam koristila.
U sklopu nepl. sam vadila i antitijela svojedobno - tada bio sve ok, povremeno bi i nakon neplodnosti (tj. nakon što sam prestala ići u postupke) užicala na sistematskom uzv štitnjače jer sam puno hormona popila pa kao kontrola, i stalno mi je kao malo povećana (i meni, i sestri, i mami), osim tog povećanja, sve ok.
Simptoma nekih lošeg osjećanja zasad nemam.
Ne znam pomaže li ti ovo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 01.07.2013. at 12:02
I, mislim da mi je i ovaj reproduktivni ginić kod kojeg sam svojedobno bila kad sam liječia neplodnost koji naginje štitnjača terapiji na pregledu odmah vizualno isto malo bio nezadovoljman izgledom vrata.... točnije reći primijetio izgled vrata.... ma ono, zapelo mu za njegov interni dijagnostički skener, preteška je riječ "nezadovoljan". Tako da to što ti je netko "nezadovoljan" izgledom vrata nije odmah neka panika.
Pođi od toga kako se ti osjećaš, ako ti nije za trudnoću. Ako je za trudnoću, onda bi ja bila sklonija držat se isto ispod 2. Normala je do 4,2 za opću populaciju, u hrvatskoj još uvijek, ako dobro kužim, nisu to spustili.
Posljednje uređivanje od ina33 : 01.07.2013. at 12:05
I da, to što su ti jednomo izmjerili 3 ništa specijano ne znači. Meni je dosad, a namjerila sam ga se (relativno) varirao od 1-4, u razdobolju od 10 godina, ali ne da stalno raste ili da stalno pada, nego "šara". Prošle godine u 5.-me je bio 4 i kao laganini panikica tipa moramo ovo držat na radaru (nevezano za trudnoću, ne pokušavam više), ove godine u 5.-me je bio 2. Ništa nisam koristila.
ina33, da, valjda mi vrat izgleda kao da mi je uvećana štitnjača (doduše, još prije 12-13 god je moja tadašnja liječnica isto govorila, ali je TSH i tada bio u granicama). Ja se čak i nadam da bi bio problem u štitnjači, jer bi mi to objasnilo puno tegoba koje se vuku godinama, a na koje i nisam obraćala pažnju (jer je to tako oduvijek, valjda). Plus neke druge tegobe zadnjih 5-6 godina (zapravo od prvog poroda).
Kreni onda u obradu (antitijela, UZV štitnjače), jer ja se relativno dobro osjećam. Sve ovisi koliko ti je godina, puno simptoma i hormonalnih promjena preklapaju se sa simptomima štinjače (od ubrzanog rada srca, znojenja, male snage itd). Tj. koliko se meni čini, simptomi štitnjače mogu bit relativno nespecifični i poklapat se sa sto drugih stvari (tipa umor s manjkom željeza itd.). Ali, koliko shvaćam, ti si puno mlađa. Nađi dobrog endokrinca i kreni. Ko što svi govore, ne liječe se lab vrijednosti, nego simptomi. Veliki zagrljaj i sretno!
Posljednje uređivanje od ina33 : 01.07.2013. at 12:12
Hvala![]()
A ni samo povećanje, tj povećan izgled ne mora značit neki poremećaj u funkciji - mojo sisterici je povećana od dječje dobi, sve uvijek uredno (osim toga), tri nezaštićena odnosa = tri trudnoće, osjeća se OK. Teško je bilo što reći samo na temelju informacije TSH 3, uvećana štitnjača, ali ako se ne osjećaš dobro, kreni u istragu svakako.
Posljednje uređivanje od ina33 : 01.07.2013. at 12:21
martinaP, meni je ORL rekao da mi na temelju izgleda vrata ne bi nikad rekao da imam preoblema s štitnjačom.
Rekao je da imam tzv. "sportski vrat" kakav imaju žene koje se cijeli život bave sportom.
Meni su hipotierozu otkrili iz antitijela, tsh, t3 i t4 su bili uredni i onda smo ih pratili dok nisu poceli rasti i tada sam dobila terapiju..
Moj savijet ti je vaditi ponovnoo tsh, ft3 i ft4 i obavezno ANTITIJELA, napraviti utz stitnjace i sa svim nalazima se naruciti u kbc kod endokrinologa jer sada mozda ne planiras trudnocu al nece uvijek biti tako..
Vidi mene 91 otkrili, 94e me detaljno obradili, od 97e na terapiji.. 2008/2009 ne znam tocno mi je ginekolog rekao da cu teze zatrudniti, a mm je odmahivao rukom.. Od ljeta 2010e se ne pazimo (al se nismo ni trudili) trudimo se aktivno od 5/2012 i bebe nema..
Mene je iskreno šokiralo kad me endokrinolog na zadnjoj kontroli kad smo razgovarali o trudnoći pitao da li sam več u postupku potpomognute oplodnje.
Aerin, meni je neozbiljno da ti tako da da sama dižeš dozu
Ja danas bila na kontroli, kaže dr da je i u prvom tromjesečju trudnoće ok tsh do 2,5. A i da ide više, lako se regulira. Iskreno, meni se čini da ovako, e sad ti uzmi malo više liječenje baš i nije nešto predobro... Pa nek ti bude tsh sad kako treba. Kad zatrudniš odmah ideš na kontrolu i regulira ti dozu. Neće se ništa štetno dogoditi
Znaci da nista ne dizem? Nego nastav piti jedan dan 100mcg a drugi 75mcg kako mi je i rekla.. Ne znam zasto al kao i kad ostanem T da odmah dignem.. Ne kuzim ju..
Pa meni je bolje da prvo izvadiš TSH i onda vidiš jel trebaš dizati i za koliko. Ovo mi zvuči kao da se njoj ne da toliko često te gledati...
Zapravo to možeš i sama vidjeti, ako ti je uredan, ostavi dozu. Ako raste, onda ju poslušaj
Jer meni je moja rekla, ok tsh ti je u redu. Kad zatrudniš, odmah dođi. Uz betu se izvadi tsh i odmah znaš na čemu si. Nije da će tjedan-dva-tri u trudnoći odmah tsh skočiti za 20, da nećeš stići reagirati. Ali to je moje mišljenje, meni taj Euthyrox nije baš tako bezazlen...
Zapravo mi je glupo, odeš u postupak, ne uspije, ti si digla terapiju, pa ti ona može i previše onda srušiti tsh
Uglavnom svašta je moguće
A koliko ti je bio zadnji puta?
Posljednje uređivanje od Vrci : 02.07.2013. at 19:05
potpisujem sve šta ti je vrci rekla da se ne ponavljam, u trudnoći štitnjaču kontroliraš svaki mjesec uz tsh vadiš i ft4.
Ehhh maja prica ide ovako.. Pila sam jedan dan 50 drugi 75 tsh bio na gornjoj granici oko 5 i tada mi je digla terapiju na 75 svaki dan 10/2011 i rekla je da kada pocnemo radit na bebi neka si dignem svaki dan na 100.. Naravno ja to nisam napravila, a nisam niti ostajala trudna i onda mi je jedna pametna frendica rekla neka to napravim i dignem ja sredinom 7og na 100, vadim tsh u 9om on 0,4 reko ok al cinio mi se prenizak a na kontrolu sam isla tek u 12om i onda sam izvadila tsh privatno i bio je 0,09 shock otisla ja u hiper..
Ona se tada ogradjivala i napisala kako sam ja to samoinicijativno digla.. Ok terapija opet svaki dan 75 i kontrola u 4om..naravno tsh opet oko 5 a u međuvremenu su mi otkrili cistu na sitinjaci koju sam bila i punktirat i koja kao moze zbrkat tsh.. U glavnom NJOJ SE DEFINITIVNO NE DA MENE GLEDAT i orepise mi dozu jedan dan 100 drugi 75 i naruci me u 10om i opet kaze onu glupost..
Najgore od svega je sto moja dr opce prakse svaki put kaze da su mi nalazi ok (dok god su u granicama ref.vrijednosti) i ne voli davati uputnicu za vađenje hormona vise od 1 do 2 puta god jer kao to nije u redu.. Za privatno vadjenje moram u Ri a to mi sad nikako nije usput i morala bi uzet GO![]()
Tebe bi endokrinologica obvezno trebala bolje pratiti, ovo što ona radi nema smisla. Pa može se naći doza gdje budeš bila u redu. I ako ideš u MPO, i dr ti sazna da ti tako skače TSH, moguće da ne bude sretan
Lako ti se opet dogodi takav pad... Jer tijelu treba 6-8 tjedana da reagira na novu dozu.
Tebi treba dobro uštimavanje doze s češćim kontrolama, barem dok se ne stabilizira.
Hvala Vrci.. znam ALI to je kbc jedino da odem privatniku ..
Aerin, meni se takvi skokovi događaju od minimalnih promjena doze. Znači u mjesec dana meni zna TSH skočiti s 0,nešto (ispod donje granice) do 9 i obrnuto.
U domu zdravlja se kod nas čeka nalaz cca 3 tjedna, a za to vrijeme ja več imam drugu situaciju, pa lijepo plaćam privatno nalaz po potrebi, a realna potreba kod mene bi bila svakih 4 tjedna.
Vadim rijeđe, radi financija.
Da kod nas je isti slucaj..al da bi isla privatno moram u Rijeku pa mi nije bas usput al u trudnoci cu definitivno iskesirati svaki mj 100kn za tsh jer nema smisla cekati 3tj a kontrole ce mi biti svaki mjesec..
Eh da tada (krajem 8og 2012) sam pocela piti peruansku macu pa je mozda ona pridonjela toj promjeni tko zna..hmm u glavnom negdje u 10om sam prestala piti..endokrinologica nije nikad cula za to pa mi nije niti rekla jel mogu ili ne to piti..
Aerin, naš ovih dana nabavila tu macu i sva se poveselila kako ću je početi piti i sad svigdje nalazim da osobe s Hašimotom ne smiju konzumirati macu.
Da i ja tako, a ja sam prvi put citala o njoj u jednoj knjizi u kojoj ju ta zena bas nama preporucuje i nasla sam linkove o tome al na engleskom..
http://www.soulcysters.net/showthrea...idism-and-Maca
http://www.thyroid-info.com/articles/macaq&a.htm
Evo nasla sam nesto ovdije.. http://www.femmenessence.hr/proizvod...opauza-hormoni
8. Što ako uzimam lijekove za štitnjaču?
Zahvaljujući adaptogenom efektu Femmenessencea (što uključuje i djelovanje na štitnjaču), kupci koji uzimaju Thoxine/Oroxine ili biljne preparate kao nadomjestak za nedovoljno aktivnu štitnjaču (npr. Hashimoto) trebaju biti pažljivo praćeni kako bi se izbjegla mogućnost predoziranja.
Kliničke studije Femmenessencea provedene su na ženama kod kojih je funkcija štitnjače i drugih endokrinih žlijezda bila u granicama normalnih laboratorijskih vrijednosti. Ako uzimate hormone štitnjače ili druge lijekove, trebali biste se posavjetovati s nadležnim liječnikom. Nadzor razine hormona može indicirati smanjenje terapijskih doza u skladu s razinom reakcije koju vaše tijelo ima na Femmenessence.
Zbog toga mi je doza bila pre jaka, a kad smo smanjili pre slaba jer sam prestala uzimati macu..
Evo za mjesec dana imam kontrolu kod endokrinologa, mogu pitati za macu.
Ajde bas me zanima jel tvoj endic zna vise od moje.. Ja sam postavila upit na femmenessence pa cekam odgovor, imaju i gonekologa koji odgovara na pitanja al nije mi se dalo zvati..
zadnji mjereni TSH (prije godinu i pol) je 1 . znam da je to super, a pogotovo za mojih 41-god
no kako inače imam povećanu štitnjaču svake 2 godine radim komplet pretraga na VV i dok mi je rekao da čim zatrudnim da se javim jer može poluditi a to se treba kontrolirati
danas sam skupa s drugom betom, vadila i TSH i iznosi 2,74
pretpostavljam da je povišen zbog postupka, ali kaj mislite nije to ništa alarmantno. Dosta mi je ovih uzbuđenja i niskog tlaka
draga, ja ti nisam dovoljno u tematici da bih ti davala neke savjete, za to ipak trebaš konzultirati svog dr.
do tada, mogu te utješiti da je moj TSH uvijek između 2,5-2,7
takav mi je bio i u prve dvije trudnoće, takav je i sada
moj MPO dr. veli, kad je sve skupa pogledao, da je sve ok i da ne trebam nikakvu terapiju
ništa nisam uzimala niti u prethodne dvije trudnoće
ti javi što je tebi rečeno
![]()
Ponavljam, meni je endokrinologica rekla da se u prvom tromjesečju trudnoće preporuča tsh do 2,5.
Na tvom mjestu bih se naručila kod endokrinologa na raniju kontrolu. Ako si na VV možeš napraviti kao i ja - uzmeš uputnicu za kontrolu i samo se javiš na šalter onoj sestri, kažeš da si trudna i da ti je tsh narastao. Mene su tako primili preko reda (samo ja sam prije zvala da pitam što s naručivanjem, rekli su da samo dođem)