Stranica 4 od 23 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 1136

Tema: TSH

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj crvenkapica77 prvotno napisa
    cure pitanje........Tsh 2,22.....T3 2,48.......T4 89.3......antitijela negativna....MS negativna.......
    zanima me sta znaci ako je negativno u ovom slucaju? pozzzz

Super da su ti antitijela negativna! A vidim da ti je tsh dobar,pa bi mogla i u postupak!

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ne mogu da vjerujem da za 3tj. ovakva razlika....
    da , to je super , sad se vise necu s tim optericivat i idemo dalje ...
    hvala sto ste tako brze na odgovorima....ah sta bi ja bez vas
    strike

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

imam hipotireozu vec 15 god... i redovito idem na kontrole...neki dan sam vadila hormone i TSH mi je povisen,nije tako strasno ali ipak je...
    7,42 je,prije 6mj je bio 3,60,a prije godinu 1,70. strah me da li ce mi to sad smetat radi MPO kad budem isla u 2mj 2010? inace ne osjetim neke tegobe,osim sta sam se uprasila naglo,ne dobivam stvari bez dabrostona,kosa mi se jako masti,pada,koza mi je suha,itd. T3 je na donjoj granici ali u granicama normale a T4 ok.u 12mj idem na kontrolu pa cu vidjet sta mi dr. kaze...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Barby, otidji na kontrolu sto prije mozes, moli, kumi da te prime ako ti je postupak u 2. mjesecu. Sa ovakvim rezultatom ne mozes u postupak, u stvari sve se moze ali je fakat uzaludno. Ako ti se sada korigira terapija, zaista ima nade da sve bude pod konac za drugi mjesec.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Usput, moram komentirat tvoju recenicu da "ne osjecas tegobe osim nagle debljine, izostalog menzesa, masne kose i suhe koze". Draga, ne znam sta bih ti rekla...........

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Barby, svakako na kontrolu, to su bas izrazeni simptomi.

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Timmy prvotno napisa
    Usput, moram komentirat tvoju recenicu da "ne osjecas tegobe osim nagle debljine, izostalog menzesa, masne kose i suhe koze". Draga, ne znam sta bih ti rekla...........
    mozda sam to malo rekla preglupo..pa se krivo shvati...nemam neke tegobe kao da se lose osjecam,..to sam mislila,ali se poremetilo to sigurno je,kako sam navela da sam se udebljala i sve ostalo...nema sanse da idem prije 12mj na pregled,jedva jedvice ce me i tada primiti.nema mjesta jednostavno,ovo me preko veze ugurali...nadam se da ce biti sve u redu i da mi to nece omest da idem u postupak...

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

barbyRI mislim da nikako nebi trebala ići u postupak sve dok ti je povišen Tsh......Meni na VV nisu dali da uđem u post dok mi nije pao ispod 4, savjetovali su i da bi najbolje bilo oko 2 da bude......
    Sve što ti je potrebno je povećanje doze i do 2mj to se da riješiti, dakle brzo, brzo kod endokrinca......

GIZMOS avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Mislim da i ne moraš ići kod MPO doktora već kod doktora koji ti je dosad prepisivao terapjiu (endokrinolog) i objasni da krećeš u postupak i on će ti već prilagoditi dozu. Koliko mi je poznato u Rijeci ionako ne mare previše za hormone (barem su se tako ponijeli kad je bila riječ o mom prolaktinu...nije to ništa i te priče). Ma uopće ne mare za puno toga? mene je doktorica neki dan (nakon godinu dana druženja) pitala da li sam ja to namjerno radila abortus jer je vidila da mi u kartonu piše (pobačaj:1) i to me naljutilo pa sam joj odbrusila da sam imala abortus missed! Oni prvi put upišu sve nalaze u karton i to je za njih zatvorena priča i onda šiškaju po nekim svojim putanjama ovisno o dijagnozi TM!
    Tako je barem ako je na očigled sve u redu na tim prvim nalazima, ali svi smo svjesni da se oni mjenjaju iz dana u da. Recimo, meni su se svi, baš svi hormoni povisili od kad sam krenula na inseminacije, iako nisam uzimala nikakvu terapiju osim dabrostona u 2 djelu ciklusa i da si to nisam sama provjerila vjerovala bi da je sve super, a nije! Sretno!

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

šniki a kako si smanjila tsh,povisili ti dozu tableta ili?pretpostavljam da ce mi sad povisit euthyrox.sad pijem 75mg vec duze vrijeme. nakon koliko vremena ti se smanjio tsh opet?pa kud me bas to sad moralo zadesit kad toliko cekam taj MPO.a dugo vremena mi je bio ok.

GIZMOS ja i idem kod endokrinologa u 12mj,pocetkom narucila sam se ali prije nikako ne moze a kod ginek za MPO idem iza 15.12 tako mi rekao da dodjem na dogovor.pa cemo vidjet,onda cu znat sta kaze endokrin. drzite mi fige....poludit cu ako me ne pusti u postupak...

modesty4 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Cure moje svašta sam pročitala ovdje o TSH, mislim da kod mene nije ništa strašno, ali ste puno stručnije od mene pa vas molim za mišljenje!
    TSH je 3,406 (0,46-4,68), FT4 14,2 (10-22), FT3 3,5 (1,9-5,7), s time da sam nalaze radila i prije godinu dana i TSH je bio gotovo identičan (3,411). Nakon prve pretrage moja ginekologica me je odmah uputila da obavim pretrage zbog štitnjače. Išla sam na ultrazvuk i dr. je rekla kako je sve uredu! Da li je to uredu ili takav nalaz može biti razlog izostanka trudnoće? Da li je potrebno napraviti još nekakve pretrage i koje?

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

barbyRInisam vidjela ovaj tvoj post, sorry kaj nisam prije odgovorila, ugl povisilu su mi euthyrox, sad sam na 100, jedno vrijeme sam bila na 125 svaki drugi dan......vrlo brzo mi je pala vrijednost, tako da mislim da bi mogla ući u protokol na vrijeme, nemoj se samo živcirati.......ma već kroz mj dana su mi se vrijednosti počele smanjivati......

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

modesty, ne znam sto bih ti rekla, u stvari ne znam odgovor na tvoja pitanja. ovi rubni, taman iznad granice TSH rezultati u najtezi za interpretiranje, pogotovo sto su ti Ft4 i Ft3 dobri. jesi li ikad radila antitijela? iako, rezultat se nije pomjerio od prosle godine, znaci da tkivo ne propada (ili se mehanizmi stitne jos uvijek dobro drze). otidji kod endokrinca i savjetuj se s njim (iako vjerujem da ce ti rec da je sve ok :/ ).

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

meni je isto TSH 3,22, a sve ostalo ok. vadila sam i antitijela i uzv i sve 5... sad imam debeli minus na testu, ali nekako to i ne povezujem s TSH - nasa romanica je iz prve uspjela s TSH 4,7! ali nikad se ne zna - mozda nekome to sprecava zacece, a nekome ne stvara apsolutno nikakve probleme... ne znam :/

modesty4 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I ja sam to pomislila da je ovo najgore u smislu interpretacije. Kada sam išla na UZV dr mi je rekla kako nema potrebe da radim više ikakve pretrage jer je sve uredu! Nije našla niti jedan čvorić ili nepravilnost, ali mi je zato MPO dr dala do znanja da je idealan TSH 1-2 i nije više ništa komentirala! Timmy objasni mi molim te koja su to antitijela i da li se ona rade iz pretrage krvi i može li mi uputnicu dati dr općeprakse, jer dok se naručim kod specijaliste na pregled, pa nalazi...dugo mi je to!

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj modesty4 prvotno napisa
    I ja sam to pomislila da je ovo najgore u smislu interpretacije. Kada sam išla na UZV dr mi je rekla kako nema potrebe da radim više ikakve pretrage jer je sve uredu! Nije našla niti jedan čvorić ili nepravilnost, ali mi je zato MPO dr dala do znanja da je idealan TSH 1-2 i nije više ništa komentirala! Timmy objasni mi molim te koja su to antitijela i da li se ona rade iz pretrage krvi i može li mi uputnicu dati dr općeprakse, jer dok se naručim kod specijaliste na pregled, pa nalazi...dugo mi je to!
    antiTPO i anti Tg- normalno vađenje krvi,može ti dati uputnicu i dr.opće prakse,ako nisu nešto mijenjali.

A privatno ti ova antitijela koštaju oko 600kn(zajedno).

modesty4 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala Strike, privatnik ne dolazi u obzir, obzirom da ga ovdje kod nas u provinciji nema!!

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj šniki prvotno napisa
    barbyRInisam vidjela ovaj tvoj post, sorry kaj nisam prije odgovorila, ugl povisilu su mi euthyrox, sad sam na 100, jedno vrijeme sam bila na 125 svaki drugi dan......vrlo brzo mi je pala vrijednost, tako da mislim da bi mogla ući u protokol na vrijeme, nemoj se samo živcirati.......ma već kroz mj dana su mi se vrijednosti počele smanjivati......
    joj,nadam se da cemi se snizit u 2mj i da mogu kako je dog. na MPO.ja sad uzimam 7mg vec duze vrijeme,a prije sam jedno vrijeme bila na jedan dan 75mg,drugi 100mg.

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Cure,molim pomoć: Današnja beta je pozitivna,a s time se i povisio TSH.
    Th: jedan dan 25 mcg,drugi 50mcg Euthyroxa

TSH- 4,54 (0.400-4.000)

ft3- 5,32 (3,65-6,75)

ft4- 19,84 (10,00-24,50)

1.UZV kod ginekologa i endokrinologa imam 18.12.

Dal da sad na svoju ruku povisim na 50mcg ili da pričekam tih tjedan dana?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Draga Strike, ja sam sa betom 30 imala gotovo identican nalaz, a euthyrox sam pocela da pijem tek negde u 4. ili 5. mesecu trudnoce, i to tek 12.5ug, a posle nedelju dana 25ug.
    Do porodjaja sam "stigla" na kombinaciju 75/100.
    Mislim da je ok, za nedelju dana se sigurno nece nista promeniti.
    Osim toga, Ft4 ti je ok za trudnocu, a bitno je da bude preko 10 ili 12, ne secam se tacno, oko 11. nedelje trudnoce.

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    Draga Strike, ja sam sa betom 30 imala gotovo identican nalaz, a euthyrox sam pocela da pijem tek negde u 4. ili 5. mesecu trudnoce, i to tek 12.5ug, a posle nedelju dana 25ug.
    Do porodjaja sam "stigla" na kombinaciju 75/100.
    Mislim da je ok, za nedelju dana se sigurno nece nista promeniti.
    Osim toga, Ft4 ti je ok za trudnocu, a bitno je da bude preko 10 ili 12, ne secam se tacno, oko 11. nedelje trudnoce.
    Znači,bolje da pričekam?I ja mislim da se za tjedan dana nebi smjelo ništa dogoditi. Ipak mi je ovo dugo očekivana trudnoća

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Joj znam kako se osecas, iako sam ja prirodno i lako zatrudnela ta trudnoca je bila posle misseda, i jako sam bila zabrinuta, silno sam zelela tu bebu.
    Znas kako je divan "ispao"
    Nisam lekar da dajem savete, ali moje misljenje je da ti, na osnovu procitanog i poredjenja iskustva, stitnjaca nece uticati na trudnocu.

Meni je endokrinolog kad sam dosla na taj pregled s betom 30 36.DC, i tsh skoro 5, u nalazu napisao da stitnjaca sigurno nije bila uzrok predhodnog misseda, bas je napisao u nalazu tako...

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Strike draga,nemoj to nikako raditi da si sama povečavaš dozu Euthyroxa,nema potrebe ništa se neće dogoditi u tih tjedan dana,lijepo pričekaj razgovor sa endokrinologom i sve će biti ok... do tada uživaj u trudnoći i ne zamaraj se puno..

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

TSH mi je blizu donje granice 0,65 (0,4 - 4,2), ali mi je FT4 ispod one granice od 15 koja se spominje na forumu. Interval za FT4 je 10 - 25. Je l zna netko što o ovakvoj kombinaciji? Čitam da ako su oba preniska da može biti o hipotireoza vezana uz rad hipofize, ali ne znam što točno znači prenisko, s obzirom da sam u dopuštenim intervalima, a za nas očito neki drugi vrijede...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jelena, a kakva su ti antitjela? Da li ti je TSH uvijek tako nizak? Uzimas li kakve lijekove (Eutirox) za stitnjacu? Hm, na ovakvu kombinaciju hormona nisam jos naisla pa stvarno ne znam sta bi ovo moglo znaciti... A da pitas dr. R. na onom forumu?

Miki76 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Jelena, ni ja nemam iskustva s niskim TSH, više s onim prema gornjim vrijednostima.
    No, znam da mi je dr.R. veću pažnju pridavao FT4 nego TSH. (moj TSH mu je bio samo okidač da me pošalje na dodatne pretrage štitnjače i tako smo saznali da mi antitijela luduju). Objasnio mi je da, kad je hašimoto u pitanju, da TSH jedan čas može imati jednu vrijednost, a već nakon sat vremena sasvim drugu. Kad sam mu nakon 2 mjeseca terapije došla s novim nalazima, komentirao je da se vidi da su mi se hormoni počeli stabilizirati jer mi se FT4 popeo s 14 na 17. TSH više uopće skoro nije gledao (a i on je automatski došao na "idealnih" oko 2).
    I ja ti predlažem da mu pošalješ upit sa svojim točnim vrijednostima na Zdravlje i život. Brzo će ti odgovoriti pa će ti biti lakše.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Miki76 prvotno napisa Vidi poruku
    ...jer mi se FT4 popeo s 14 na 17...
    Znači tebi je 14 bio problematičan. Gledam stare nalaze 05/2010 sam TSH imala 0,9, a 05/2009 0,8. To nisam na Rebu vadila, nego SD, a izvađen mi je T4, a ne FT4 pa ne znam usporediti. Antitijela su mi 04/2004 bila OK. Nemam nova, čekam... Kad sve skupim idem osobno kod dr R.

Ja sam proletila tu kroz forum, samo sam i nalijetala na previsoki TSH.

Miki76 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Jelena, mislim da mi samo FT4 14 ne bi bio toliko problematičan da nije bio u kombinaciji s povišenim antitijelima i TSH koji dosta šeće. Ipak su moja antitijela bila glavni razlog za terapiju. No eto, velim, po FT4 se dr.R. ravnao da li mi terapija djeluje ili ne.
    Dakle, TSH (+ činjenica da imam jako slabi postotak oplodnje js) je bio poticaj da me se pošalje na dodatne pretrage, antitijela razlog za utvrđivanje dijagnoze i uvođenje terapije, a FT4 indikator da li terapija djeluje. Tako nekako sam ja povezala tu priču.
    Koliko vidim, kod tebe je ipak TSH stalno tu negdje, ne varira previše, pa se nadam da je kod tebe sve ok.
    Pričekaj još antitijela pa odi do dr.R. kako si naumila. On će ti ipak najbolje reći koja je situacija kod tebe.

PS: Da li imaš povišen kolesterol? Ja imam. I dr.R. mi je rekao da je i to od bolesne štitnjače jer je sve to metabolizam i utječe jedno na drugo. I savjetovao mi da provjerim i kolesterol nakon 2 mjeseca terapije. I gle čuda, i on se smanjio. A od početka terapije Euthyroxom u 7/2010 do danas sam izgubila 7kg bez da sam promijenila išta u načinu prehrane i stilu života. (Ovaj dio mi je najdraži , iako mislim da tebi nije potrebno mršavljenje.)

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    TSH mi je blizu donje granice 0,65 (0,4 - 4,2), ali mi je FT4 ispod one granice od 15 koja se spominje na forumu. Interval za FT4 je 10 - 25.
    možeš li molim te staviti link di se priča o fT4 oko 15? na ovoj temi i pretražniku nisam uspila pronaći
    a zabrinula sam se jer je moj fT4 8.5, ali kod mene pišu i različite ref.vrijednosti (7.9-14.4, a ne ovo 10-25 ?)

kod mene je situacija donekle slična Miki76, TSH šeće 1.7-3.2;
    hašimoto dokazan,bez terapije sam. i sad me ovaj ft4 zbunjuje.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Eto meni je isto zbog tog FT4 propisao terapiju jer je bio ipod 15, dok je TSH oko 3,5 no da je samo to bilo u pitanju sumnjam da bi mi išta dao, sad baš čekam nove nalaze pa ćemo vidjeti, no ono što mene zabrinjava da sam ja uz svu terapiju nabacila 2 kg u posljednje vrijeme, nije baš da mršavim (dobro i jela sam više slatkog oko blagdana)

Miki76 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Prima, ni mene ne bi stavljali na terapiju da nisam u mpo-u jer se, usprkos povišenim antitijelima, TSH još uvijek nekako drži, odnosno najveća vrijednost koju smo uspjeli izmjeriti prije terapije je bila 4,29. Objašnjeno mi je da je moja bolest tek u začecima i da sam "normalna" žena koja se ne bori s neplodnošću, da me još ne bi stavljali na terapiju, već samo više pratili kako se bolest razvija. Jer, jednom kad kreneš s Euthyroxom, on postaje tvoj prijatelj za cijeli život. Međutim, s obzirom na moju povijest bolesti, nisu htjeli riskirati, iako mi terapija nije visoka, 50 mcg/dan.
    Ja sam još, nakon prve dijagnoze dr.R.-a, otišla i na Rebro kod dr.Kusačić-Kune na nuklearnu medicinu da imam specijalista baš za štitnjaču koji će me sada konstantno pratiti i ona se u svemu složila s dr.R. Radila mi je i UZV koji je pokazao promjene na štitnjači u skladu s dijagnozom, ali ništa alarmantno. Baš ovih dana moram na kontrolu kod nje nakon 6 mjeseci terapije pa ćemo vidjeti kako sada stvari stoje.
    Izgleda da imaš sličnu situaciju kao ja. Ako su i tebi povišena antitijela (a pretpostavljam da jesu ako imaš dijagnosticiran hašimoto), vjerujem da bi te dr.R., da mu odeš, isto stavio na tu preventivnu terapiju.
    Evo, baš sam izvukla svoje nalaze. Moj fT4 je u pmol/L, a referentni interval je 10-25. Pogledaj u kojim jedinicama je tvoj fT4 i probaj na internetu iščeprkati koji je odnos tvojih jedinica i ovih koje imamo Jelena i ja pa si preračunaj.
    I da, ako se dobro sjećam, postoji tu kod nas na forumu i tema "TSH i antitijela štitnjače", mislim da smo tamo svojevremeno raspravljale o tom fT4 iznad 15 pmol/L.

Još jedan mali detalj. Pričala mi je dr.K-K da kod nekih žena i tako "mala" bolest štitnjače može raditi velike probleme, dok neke žene sa puno razvijenijom bolesti zatrudne bez problema i bez problema imaju urednu trudnoću. Dokaz je i moja kuma koja je prirodno zatrudnila iz prvog pokušaja bez terapije s TSH 8, na terapiju su je stavili tek nakon 2 mjeseca trudnoće (odnosno nakon što je uopće skužila da je trudna), trudnoća joj je više nego uredna i za par tjedana treba roditi. Dakle, ni tu nema pravila.

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Jelena T4 i ft4 je isto tako da možeš usporediti..

Miki76 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    Jelena T4 i ft4 je isto tako da možeš usporediti..
    Kiara, T4 i fT4 nije jedno te isto. Međusobno povezani jesu, ali nije isto i nije usporedivo. Dr.R. mi je čak crtao kako funkcioniraju svi ti hormoni štitnjače međusobno, no to mi je već bila znansvtvena fantastika i nisam sigurna da sam sve dobro pohvatala pa se ne osjećam kompetentnom prenositi vam objašnjenje.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Miki76 hvala, ja planiram sljedeći IVF, i kod "mog" MPO-ovca sam se dogovorila da radim TSH ponovo, i ako je viši od 2,5 uvodimo terapiju. ponovljeni TSH je 2.04 i sad očito neću dobiti terapiju.
    ali evo tek sad malo dublje kopam i skužim da kod hašimota (da, povišena su mi antitijela:antiTPO 296;antiTg 351+difuzne promjene na UZV) TSH svakako varira, i ko će znat kakav će biti u postupku. a ovaj fT4 je i meni u pmol/L, ali ref.interval 7.9-14.4 ?
    po ovom klik na foto
    ovaj ref.interval sa mog nalaza odgovarao bi mjernoj jedinici pg/mL, ali piše na nalazu pmol/L (kod izmjerene vrijednosti, za ref.int. ne piše jedinica) ?

Miki76 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Da, to je to što sam pisala da mi je dr.R. objašnjavao. Kod hašimota, TSH ne da varira od dana do dana, već od sata do sata. I to poprilično. Rekao mi je, da sam vadila krv samo sat vremena kasnije, pitanje je koliki bi mi onda bio TSH.

A za tvoj nalaz fT4 i referentne vrijednosti, onda mi stvarno nije jasno u čemu je caka. Da li je moguće da su u labu stavili krivu mjernu jedinicu? Ili to možda ovisi o reagensima koje ima određeni lab?
    Probaj pitati svog mpo-ovca da li on ima koju ideju. Ako bude te to još mučilo i ne budeš našla zadovoljavajući odgovor, možda da ponoviš fT4 negjde drugdje? Ja sam ga radila na Rebru i u poliklici Sunce, oboje imaju u pmol/L, s tim da je na Rebru referentni interval 10-25, a u Suncu 12-22. No, to je tu negdje pa se nisam zamarala tom malom razlikom u referentnim intervalima, protumačila sam si samo da su u Suncu malo "stroži" prema rezultatima.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moj tsh je šetao od 3.2 do 3.6. uzv uredan, ostali hormoni - t3, t4, slobodni t3 i t4 u redu. uzimam već godinu ipo euthyrox od 25 i nisam primjetila da mi je išta snizio tsh. ostala sam trudna kad mi je vrijednost vjerojatno još uvijek bila lagano iznad 3 /nisam tada provjeravala/. vadila sam ga ponovo prije par tjedana i bio je 3.6.
    moj mpo liječnik koji mi vodi trudnoću rekao je da je to u redu i da nastavim sa euthyroxom od 25.
    endokrinolog mi je rekao da je po njemu sve super, ali ako moj dr. zbog mpo preporuča euthy. da se on slaže.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pinky , a nećeš kontrolirati ft4? zar nije to u trudnoći bitno? nadam se proučavati tematiku za koji mjesec

Miki76 imam 2 nalaza istog laba, oba puta isto napisano. ako uzmem da je izmjereno u pg/L (iako lijepo piše pmol/L) i pretvorim to u pmol/l onda mi je rezultat u dva mjerenja 11 i 11,48. iliti, niže od 15.pročitala sam čitavu temu TSH i antitijela, ali nisam ništa pronašla o preporučenom fT4, ukratko šta znači ako je fT4 tako prema nižim vrijednostima?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nitko mi nije spominjao kontrolu ft4. a endokrinološki sam ok, tješim se.
    u dubrovačkoj županiji (a čula sam da je to novo pravilo i u st-u) ne možeš vaditi uputnicom t3 t4, ft3, ft4 ako ti je tsh u referentnim vrijednostima. tada se smatra da te dalje ne trebaju čačkati.
    2 puta sam vadila ove f-ove, uvijek su mi bili ok, tako da se neću sad i sa tim zamarati.
    ionako sam luda ko kupus od trombofilije i fragmina, ne treba mi još jedno žarište trudničkog ludila lol

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Miki, kolesterol sam provjeravala na nekom sistematskom pred dvije godine, imam i dobri i loši uredu, ali mi je njihova suma nešto viša od dozvoljene vrijednosti. Nisam za to dobila nikakvu terapiju, ni dijetu.

prima, ja sam tu naletila na granicu od 15

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    nitko mi nije spominjao kontrolu ft4. a endokrinološki sam ok, tješim se.
    u dubrovačkoj županiji (a čula sam da je to novo pravilo i u st-u) ne možeš vaditi uputnicom t3 t4, ft3, ft4 ako ti je tsh u referentnim vrijednostima. tada se smatra da te dalje ne trebaju čačkati.
    2 puta sam vadila ove f-ove, uvijek su mi bili ok, tako da se neću sad i sa tim zamarati.
    ionako sam luda ko kupus od trombofilije i fragmina, ne treba mi još jedno žarište trudničkog ludila lol
    tako je i kod nas u VŽ,vade samo TSH...ako je uredan ne vadi se više ni jedan t...

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    tako je i kod nas u VŽ,vade samo TSH...ako je uredan ne vadi se više ni jedan t...
    nije istina, meni moja dr. spec. nuk medicine u Vž uvijek traži za kontrolu TSH i fT4 i to već par godina

Miki76 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Prima, na žalost, ne znam ti reći što je točno fT4 i zbog čega je preporučeno da on bude manji od 15. To spada u onaj dio koji mi je dr.R. crtao, a ja baš nisam uspjela razumjeti toliko u detalje (valjda moja inteligencija za biologiju seže do te točke i ne mrda dalje ). Sjećam se samo da mi je crtao neke stanice te neke molekule na njima koje ne mrdaju (T3 i T4, odnosno vezani T-ovi???) i neke molekule koje putuju negdje oko i iz stanica (fT3 i fT4, odnosno slobodni T-ovi???). No, velim ti, nemoj me tu sad uzimati skroz za ozbiljno, vidiš iz priloženog da se i sama na ovom nivou već gubim.
    Probaj pročitati što piše na ovom linku što je stavila Pinky, vidim da i tu objašnjavaju kako sve to funkcionira, možda ti uspiješ više toga pokopčati od mene.
    Ono što sam ja shvatila dr.R.-a, to je da nije dobro da fT4 bude manji od 15 zbog kvalitete js kod nas koje se pripremamo na trudnoću, a nije dobro ni u trudnoći, no ne znam zbog čega točno tada.
    Ja sam bila uvjerena da smo o tome pisale prošlo ljeto na nekoj od tema o štitnjači... Uglavnom, dr.R. je taj koji inzistira na toj granici 15 i koliko znam, i drugim curama koje su bile kod njega je govorio isto.
    A što se tvojih nalaza tiče, još uvijek mi nije jasno pa ti i dalje predlažem isto što i danas prije podne: prvo pitaj svog mpo-ovca da ti objasni ako zna, a ako ne, probaj ponoviti nalaz u nekom drugom labu.

Pinky, tvoj nalaz TSH ne šeće ništa neobično. Tako male razlike od nalaza do nalaza su ok. A i ovaj TSH u trudnoći ti je skroz ok jer u trudnoći TSH obično raste. Još uz sve ove ostale hormone i UZV koji su ti ok, ti stvarno nemaš brige u vezi štitnjače. Možeš i dalje svo svoje slobodno vrijeme posvetiti fragminu i bebicama.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Miki76

baš planiram ponoviti nalaz u drugom labu, pa ću bit pametnija.
    Jelena mi je gori stavila link na priču o fT4

a već sam imala problema sa nekvalitetnim js,koje se onda nebi oplodile uz savršen spermiogram ( biologica mi je rekla da je potpuno isključila muški faktor, i da se radi o nekvalitetnim js)

Miki76 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    a već sam imala problema sa nekvalitetnim js,koje se onda nebi oplodile uz savršen spermiogram ( biologica mi je rekla da je potpuno isključila muški faktor, i da se radi o nekvalitetnim js)
    Ovo je bio jedan od glavnih razloga zašto je dr.R. kod mene ko iz puške posumnjao na problem štitnjače. Iako spermiogram MM-a nije savršen, nije ni toliko loš da bi mi se bez razloga oplodila samo jedna js od njih 6.

I još jedna mala info. Potrebno je otprilike 6 mjeseci da euthyrox počne djelovati svom svojom snagom, odnosno da do kraja dovede u red sve hormone štitnjače. Naravno, možeš u postupak i prije, ali citiram dr.R.: "Nemojte biti razočarani ako onda reakcija ne bude onakva kakvu ste očekivali."
    Moj prvi postupak otkad sam na terapiji je bio 2 mjeseca nakon početka terapije i to u Mb. Bio je to totalni fijasko, dobila sam samo 2js i jedna se oplodila, no tu je bilo još puno drugih problema o kojima neću sada pisati, tako da mislim da je štitnjača najmanje utjecala na tako lošu reakciju.
    2 mjeseca nakon Mb-a sam sasvim neočekivano ostala trudna iz AIH (trebao je biti prirodni IVF, ali nam je pobjegla js). Na žalost, završilo je blighted ovumom, no ovo je prvi put u 5 godina da sam uspjela zatrudniti "skoro pa prirodno" (ako ne i prirodno jer smo mi tada bili aktivni i doma odmah nakon štoperice za svaki slučaj ako js pobjegne pa ni ne znamo da li je dobitni spermić bio iz kućne radinosti ili iz AIH). Da li je za to zaslužan euthyrox, ne bih znala reći...
    Evo, sad mi je baš prošlo tih 6 mjeseci terapije i baš me zanima rezultat stimuliranog koji bi trebao biti u 3/2011...

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Miki76 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, sad mi je baš prošlo tih 6 mjeseci terapije i baš me zanima rezultat stimuliranog koji bi trebao biti u 3/2011...
    ~~~~~~~~~~~~~~ za uspjeh!
    a ja sam fakat imala sreće, i MPOvci mi to često napomenu, u dobitnom postupku sam imala 5 js, nekvalitetnih, oplodila se samo jedna, dječak iz potpisa.

Miki76 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Hvala prima.
    I da, imala si sreće, ali baš mi je drago da jesi i da si dobila svog malog princa. To je još jedan dokaz onoga što nam dr.-i stalno ponavljaju, da u mpo-u nema pravila i da u prirodi 1+1 nisu uvijek 2.
    A ja sam ti ovoliko u detalje ispričala svoju situaciju, baš zato što mi se čini da je kod tebe situacija vrlo slična mojoj što se štitnjače i js tiče.
    Ispričavam se ostalim curama što smo malo uzurpirale temu, no nadam se da će još netko iz svega ovoga uspjeti izvući korisne informacije.

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

sta nije ft4 isto sto i t4 ??? i koji su sad ti?

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

taman prestanem razmisljat o TSH i opet pocnem....meni je dr. rekao da moram ponovit TSH .....koji mi varira od 2,22 do 3,60 ....t3 i t4 u redu ,antitijela u redu ....nikad cula za ft4

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj crvenkapica77 prvotno napisa Vidi poruku
    sta nije ft4 isto sto i t4 ??? i koji su sad ti?
    nije isto, T4 je ukupan tiroksin, a fT4 slobodni (free) tiroksin. i tu moje znanje prestaje. ja sam ga se uhvatila jer vidim da je nekim doktorima bitan za postavljenje dijagnoze i određivanje terapije. Meni endokrinolog obavezno to traži na kontroli.
    Evo Pinky piše da ga u našim krajevima ne žele napravit u labu, meni su ga dva puta uredno napravili na uputnicu, zadnji put u 10/2010.

Stranica 4 od 23 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •