-
Nemoj biti nestrpljiva Dodo. Ostavi TSH na miru, nemoj se opterećivati, sve će doći na svoje.
Postoje još različiti (a ne napredni i ne napredni) stavovi o normalnim granicama TSH, neki zaista smatraju da je "normalniji" oko 2, ali realno tvoj se vrti oko gornje granice normalnog, 4. Svi smo mi u nekim stvarima prosječni, a u nekima malo izvan prosjeka, tako i ovdje.
Tebi je ključno da ti niža vrijednost koja se može postići uzimanjem hormona neće pomoći da dobiješ bebu i za to ti ne treba lijek.
Naime, povišeni TSH je posljedica autoimune bolesti štitnjače, znači u tijelu se stvaraju antitijela koja napadaju vlastitu štitnjaču. Općenito, sklonost autoimunoj upali može imati negativne posljedice na mogućnost začeća. S obzirom da mi imamo umjetno sintetizirani hormon štitnjače u obliku tbl. Euthyrox, mi možemo liječiti posljedice, ali zapravo ne liječimo uzrok bolesti, autoimunu upalu, niti se to može zasada liječiti.
Situacija se mijenja u slučaju trudnoće, tada vrijednosti iznad normale nisu dobre, ne prvenstveno zbog tebe, već zbog bebe i zato tada uvođenje lijeka ima smisla.
Pokušavam pojednostavniti 8) :
Kod pacijentica koje planiraju trudnoću strategija je da ako imamo povišen TSH i povišena antitijela onda svakako uvesti Euthyrox. Ako imamo samo povišen TSH, a ne antitijela, ponoviti nalaze, najvjerojatnije će TSH biti normalan kod ponavljanja jer bez antitijela nema ni pravog razloga za povećanjem. Ako imamo samo pozitivna antitijela, a TSH između 2 i 4 mislim da je uvođenje nadomjestka hormona kontroverzno.
Kod onih koje ne planiraju trudnoću za uvođenje nadomjestka hormona može se čekati i do TSH 10.
P.S. Pazite se liječnika koji uvode Euthyrox uz normalne vrijednosti TSH. U privatnoj medicini je to dobar izvor izmišljanja pacijenata.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma