Da poludiš...s jedne strane mi bude žao izgubiti postupak kojih je ionako malo,zbog nečega na što sam mogla utjecati.A s druge,dok se sjetim da mi se bude odgodio postupak,osječam se koma...
Da poludiš...s jedne strane mi bude žao izgubiti postupak kojih je ionako malo,zbog nečega na što sam mogla utjecati.A s druge,dok se sjetim da mi se bude odgodio postupak,osječam se koma...
evo svjezih nalaza, da ponovim - na terapiji sam euthyroxom, 1,5 x 25mcg, od 7mj.
tsh 1,36
ft4 21
th 134,4.
konacno na zelenu granu.
nisam smrsavia nit imam povecan apetit, tj. nisam primijetila. ja imam 70kg na 171cm.
Danas sam bila na redovnom godišnjem pregledu štitnjače. Dijagnoza mi je thyreoiditis lympohocitaria, TSH mi je 0,005mlu/l i doktor mi je rekao da cu sa takvim TSH teško (gotovo nemoguće) ostati trudna, a za sada nisam dobila nikakvu terapiju, njegove riječi su da se na tu dijagnozu ne daje terapija, samo se prati rad šitinjače.. Zanima me ima li koja od vas problema sa štitnjačom i jel išla u postupak ili se on odgađa dok se nešto ne promijeni? Koliko sam ga razumjela, ne postoje lijekovi koji bi TSH dignuli, samo ako je povišen. Ispada da trebam čekati da se desi čudo!
E ovako,dobila sam slom živaca kad sam danas digla nalaz i vidila tsh=5,75.
Sve skupila i krenula na uzv i otvaranje protokola i usput kupit nalaz za koji sam mislila da će bi ok,kad ono sr..Inače uzimam 1 dan 1,a 1 dan pola eutiroxa od 25mg.
U 10.mj mi je tsh bio 4,71 i sad sa terapijom skočio na 5,75 pa jel to normalno.Odmah sam išla endokrinologu i rekao mi da svaki dan uzimam 1 tbl od 25 mg,nije mi htio puno pojačati dozu,šta mislite o ovome?
meni je endokrinac na TSH 2,66 dao 25mcg, nakon 2 mjeseca je TSH pao na 2,06; pojacao mi je na 27,5mcg, nakon 3 mjeseca je TSH cca 1,5. mozda ce ti trebati jos mrvu jaca doza.
Sretna,ako si tek odnedavno na terapiji,moguce je da ce potrajati dok se nade dobra doza. Meni je trebala godina i nesto sitno da dobijem dozu na kojoj se tsh vise ne dize.
Pila sam 25, onda 12,5, pa naizmjence 25 i 50. Sad sam na 50
sretna 1506, rekla bih da ti je to ipak premala doza Euthyroxa, dugo će trajati da ti se snizi TSH.
Pa i ja mislim da je premala doza,ali dr.kaže da tako uzimam pa za mjesec dana ponoviti nalaz.Ne bi da sam u cvijetu mladosti i da imam vremena na pretek za tako sporo snižavanje tsh![]()
Meni je s 25 mcg dva mjeseca trebalo da s 3,12 dođem na 2,59, a onda je uvedena shema 50 mcg 5 × tjedno, vikendom 25 mcg i za dva mj. TSH pao na 1,37, ista terapija je ostala i dalje.
Sretna, a da promijeniš endokrinca? Idi negdje tražiti drugo mišljenje. S 25 mcg ćeš se načekati još mjesecima, ja bih odmah išla s 50. (Dr. Konfuzija već pomalo sama sebi određuje terapiju, ali o tome pssst.)
Pa i ja sam s tsh od malo iznad 5 krenula s euthyroxom od 25. I za tri mjeseca mi je tsh bio skoro nepostojeci, 0,002, tako nesto.
Zato je bolje u pocetku ne ici na velike doze, nikad ne znas kako bude reakcija
I da, treba 6-8tj da se vidi kako djeluje odredena doza
Posljednje uređivanje od Vrci : 15.01.2014. at 20:54
sretna to ti je definitivno mala doza ,po mom iskustvu trebali ste preć na 50 mg i kombinirat sa 25.
ta vrijednost od 2,66 je bila uz kelp, bez kelpa je 3,08. ft4 je bio nizi, a i zbog zivotnog stila (treninzi i zborske probe u vecernjim satima) - da malo napumpamo energiju. idealno za mpo je po mom endokrincu 1,5-2,0.
jel nijedna od vas nije imala nizak TSH,a normalne vrijednosti FT3 i FT4? i jako povišena antitijela veća od 7500?
Evo meni danas došao nalaz TSH i kaže 0,956 (ref. vrijednosti 0,350-5,00)
Šta je za reći? jel to malo sniženo? Niže od idealnog...![]()
Nije, to ti je taman
Ja sam imala uvijek oko 0.65, i rekla je endica da mi je to super za postupke i za budući trudnoću. Iako sam i ja mislila da je možda malo niži
Ja sam tek neki dan saznala da moj tsh kojeg je vidjelo dosta mpo liječnika, a nisu ga nikad komentirali, malo povišen za postupke. Iznosi 2.97. Nitko nikada!! Nisam još stigla do ivf-a. Očekuje me još jedan klomifenski tretman i aih. Tko daje uputnicu za endokrinologa? Hvala Bogu na forumu jer ovdje više saznam nego u razgovoru po bolnicama i klinikama.
na osnovu takvog TSH nece ti nitko dati uputnicu, jer je to uredan nalaz. a i rijetko koji endokrinac ce ti dati terapiju za takav TSH. tu se ne radi o lijecenju, nego o poboljsanju kvalitete zivota, kako je meni moj endokrinac rekao
uputnicu za endokrinologa ti moze dati i opca praksa i ginic, ovisno o dijagnozi.
Za takav TSH i malo snizen fT4 dobila sam terapiju 25 mg Euthyroxa. Ali samo zato sto je moj endokrinolog smatrao da za postupak TSH mora biti izmedu 1 i 2. Ostala sam trudna kad mi je TSH bio oko 1. Slucajnost ili ne,to ne znam.
ja ostala trudna s TSH oko 3,5. nije bitan samo TSH - mora se vidjeti kombinacija s ft4. ako je on iznad 15 (u hladnije doba godine), nema potrebe za terapijom. Krtice, provjeri i ft4.
Meni je TSH uvijek šetao između 2 i 3, ali je ft4 bio iznad 15, baš ovako kako frka kaže. Nitko nije spominjao terapiju a i ja sam se držala ove teorije (i ostala trudna i iznijela trudnoću). Nemam nikakvu dg od prije.
Strašna, i moj tsh je na zadnjem nalazu bio 0,9. Budući da je dr bio na godišnjem, nisam čula njegovo mišljenje, ali meni se čini da je to ok. fT4 mi je bio iznad 15. Uskoro ponovno vadim, baš me zanima kakvo je stanje i što će reći dr.
Evo i ja danas bila kod svoje doktorice. Zadovoljna je nalazom. Za TSH kaže da je super.
Hvala ženske!! Evo danas vadila sve hormone uključujući i hormone štitnjače koje ste spomenule. Nalaz tek za 20 dana.![]()
Evo meni danas novih nalaza......i naravno zbunjola... prije par dana mi je TSH bio 0,956.
Danas je TSH 3,677 (ref.vrijednosti 0,350-5,0).......................wtf!?
T3 je 1,43 (ref.vrijednosti 0,89-2,44)
i FT4 je 10,72 (ref.vrijednosti od 9,00-19,05)
Ajmo mudre moje....
pa ako si na terapiji, izgleda da je treba povećati. ft4 je prenizak.
Nisam ja na nikakvoj terapiji nit me ikad itko slao...FT4 mi je uvijek bio oko 11....
takve oscilacije tsh nisu baš dobar pokazatelj. a ft4 bi trebao biti bar oko 15. pogotovo zimi (ljeti može biti nešto niži). mislim da bi trebala do endokrinologa.
ja sam zatrudnila s takvim tsh i brzo je full pao, a s njim je, začudo pao i ft4 na oko 10. dr. R mi je rekao da bi to bilo za terapiju da je zima, ali kako je bio topliji dio godine, rekao je da provjerim situaciju u jesen.
Strašna, i meni se čini da je ft4 dosta nizak. Iako je u referentnim vrijednostima, on bi trebao biti viši jer direktno utječe i na tsh. Ne znam tvoje trenutne životne i zdravstvene okolnosti, ali ako nisi pod stimulacijom ili nekim drugim lijekovima ili pak u ekstremnom stresu, nije dobro da tsh tako skače u tako kratkom roku. Šta kaže endokrinolog? Da potražiš i drugo mišljenje?
Ah...nitko još ništa ne kaže...nisam se još nikud ni mrdnila. Danas pokupila nalaz. Tražit ću uputnicu za endokrinologa, ako mi budu dali...a sutra budem zvala svoju MPO doktoricu.
Ja bih svakako otišla endokrinologu. Malo si olakšaj (čitaj - ptilagodi istinu, reci da imaš smetnje tipa nesanica, usporen metabolizam, znojne ruke, dobivanje na težini, promjene raspoloženja,... Ne bi to trebali zanemarit već ti dati uputnicu za pregled. Ako ni to ne upali, uvijek možeš otići privatno nekom dobrom endokrinologu. Sretno!
Hvala cure! Sutra krećem u potragu za uputnicom kod endo. Nego...daje li mi to moj ginekolog, ili liječnica opće prakse? S obzirom da nisam u svom gradu, inače zovem doktore da mi to napišu pa mi mama šalje poštom-više manje dobijem šta tražim, pa se nadam da i ovaj put neće bit problema.
Strasna ja cu ti iz svog iskustva reci da ce ti dr vjerovatno dignuti dozu ta 25mcg al reci cu ti i da meni varira i tsh i ft4 i stalno mi je tsh bio blizu 5.
Od kad sam usla u mpo vode zamolila sam endo da dolazim svaka 3mj jer je kao tsh idealan oko 1.
Sad u trudnoci idem svaki mj a ft3 i ft4 su mi zadnji put bili idealni. Svoj Tsh necu komentirat jer sam na prirodnim hormonima.
Inace meni je dr rekla da prije postupka ili cim ostanem T obavezno digne dozu za 25mcg jer su hormoni jako bitni u prva tri mj trudnoce.
Strašna, meni TSH varira (pod terapijom) od 0,0 nešto pa do 9.
FT4 ti je nizak, vjerojatno trebaš terapiju.
Zvala danas MPO doktoricu, rekla da ne brinem...da mogu uzet kelp...ali da to nije zabrinjavajuce...pa rekoh znam, ali nije ni idealno...no ipak je ona ostala pri tome da nebi odgadjala postupak zbog toga...u medjuvremenu moj soc ginekolog rekao nek uzimam kelp, ponovim nalaze za cca 2 tjedna...i svakako mi dao da napravim UZV stitnjace i odem kod endokrinca.
Joj Strasna nemoj kelp.. Ja sam ga isto pila al na kraju je frendica u grupi o stitnjaci svasta nesto iskopala i nikako ne kelp.
Naci cu nesto pa ti posaljem pp pij 200mcg selena
Imas hashija jel da?
Nemam ja hashija..
Nit imam ikakvih problema sa štitnjačom, to pokazuju i nalazi u granicama normale. Stvar je u tome da nisu idealni za MPO postupak...
Cure bok, trebam vasu pomoc,situacija je sljedeca:
Nalazi od danas (otisla vadit jer i prije nekih mjesec dva TSH bio 0,008). Doktorica endokrinolog me pustila u postupak,ali trazila prije transfera da ponovim nalaz):
TSH 0,005 (ref 0,27-4,20)
T4 125,60 (ref 66,00-181,00)
T3 2,46 (ref 1,30-3,1)
PROLAKTIN 1137,00 (ref 127-637)
Trenutno sam u MPO, danas bila punkcija. U pon bi bio transfer.
Inace trosim Bromergon za snizavanje prolsktina, jer unatrsg dvije godine dijagnosticiran mi mikroadenom ( mali tumor od 4mm na hipofizi). nalazi prolaktina bili sve donedavno u granicama, sve dok nije pao TSH,pa se i prolaktin povisio.
imate li savjet,iskustvo?
Hvala....
Ne znas dal imas hashija ako nisi vadila antitijela, a ft4 ti je definitivno pre nizak.
Doktori danas prate tsh koji u biti i nije tocan pokazatelj. Ft3 i ft4 MORAJU biti na gornjoj granici da bi se ti dobro osjecala i samim tim ostala u drugom stanju. To sto oni brbljaju da nas se rjese nije istina. Meni je tek sad endica sve lijepo objasnila.
Ok, mozda je tebi sve ovo od stresa..sto je najvjerovatnije jer mpo nije lak i jednostavan put.
Za svaki slucaj trazi dr da ti uz tsh i ft4 da uputnicu i za antitijela jer bez njih ne mozes puno znati.
Zelim ti svu srecu i neka ti vec ovaj postupak bude dobitan![]()
slažem se da treba izvaditi antitijela - nagle oscilacije tsh i nizak ft4 su pokazatelji ne baš bajnog rada štitne. ali nije istina da se s nižim ft4 ne može zatrudniti. ali da je poželjno dovesti sve skupa u neki optimum prije postupka - sigurno je.
Geja, s takvim prolaktinom mislim da bi bi se trebao odgoditi transfer.
JEL MOŽE POMOČ VADILA SAM HORMONE ŠTITNJAČE ESTRADIOL E2 REZULTAT MI JE 37 A ref. interval je ( 77-921) dali je to opasno nisko ili ne...