Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: ACL koljena pocjepan! Da li operisati ili ne???

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno ACL koljena pocjepan! Da li operisati ili ne???

Molim nekog da mi pomogne oko ovoga. Naime moj muz je igrao fudbal i pocjepao je ACL. Imam nalaz na eng. (na nas ga ne znam bas prevesti), nadam se da cete razumjeti:
    ACL tear with pivot shift contusions.
    Some likely fibrillation of the posterior horn lateral meniscus. No discrete meniscal tear is definitely noted.
    Grade I to questionably Grade II MCL sprain.
    Moderate to large joint effusion.

Doktori mu predlazu operaciju i ugradnju novog ACL ligamenta. Medjutim htjela bih i vase misljenje doktora i onih koji su imali ovu operaciju i koji nisu. Neki kazu da je bolje uraditi, neki kazu i nije i da su se pokajali. Zanimaju nas prednosti i mane operacije i da li je nuzna?

Molim vas za bilo kaji savjet.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bolje bi bilo ojačati okolne mišiće (fizikalnom terapijom) i spremiti ih na razdoblje nakon operacije ako se na nju odlučite. Odluka je uvijek individualna.....Ako je profesionalni sportaš ili se često i aktivno bavi sportom bolje je operacijski rekonstruirati novi prednji križni ligament. A opet, svaka operacija je rizik sam po sebi.
    Nakon dobre fizikalne rehabilitacije (bez operacije) može se sasvim normalno funkcionirati u svakodnevnom aktivnostima.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hvala.
    A kako bi se terapija za jacanje misica trebala raditi? Nije profesionalni igrac, vec se voli baviti sportom radi rekreacije.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

MM je strgal i meniskus i prednji križni. operirao je meniskus i oporavljao se cijelo ljeto ( bio je aktivni sportaš). a za križni su mu rekli da je individualno; neki se nauče živjeti bez njega. ako se samo povremeno bavi sportom dovoljno je da se kupi kvalitetna ortoza koja će držati koljeno. okolne mišiće treba ojačati; ide se na fizikalnu terapiju (struja, vježbanje, bazen...).
    operacija križnih ligamenata je dosta teška jer ti kidaju dio tkiva i nasađuju ga tam di treba. oporavak traje nekih 6 mjeseci (iako hodaš drugi dan iza operacije).
    opet, s druge strane, gle ti naše kosteliće; njih režu i šivaju uzduž i popreko i ovi nastupaju za par mjeseci....samo pitanje je kak budu hodali sa 35 godina :/

legal alien avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ima li netko sa friskim iskustvom operacije prednjeg kriznog ligamenta?

naime prije skoro dvije godine sam obnovila ozljedu koljena (2003. pad na skijanju i djelomicno pucanje ligamenta) a dva mjeseca nakon toga ostala trudna s blizancima. kako sam u trudnoci morala dosta mirovati misici su dodatno atrofirali i sada usljed puno klecanja, cucanja i pune fleksije koljena dosta me boli. jednostavno vise se ne mogu osloniti sa sigurnoscu na koljeno. uvijek ga podsjvesno stedim.

prije obnovljene ozljede sam normalno trcala, planinarila danima po Velebitu sa 15ak kila na ledjima ma mogla sam skoro sve. nekad bi se javila bol ali rijetko.

doktor u privatnoj klinici je naravno odmah preporucio hitnu operaciju ligamenta za 26,000 kn. dok doktor u bolnici misli da ne treba zuriti vec da prvo izvjezbam kvadriceps pa da se onda vidimo na kontroli u devetom mjesecu.

nisam profi sportas. zelim samo da mogu i dalje planinariti, trekingirati, trcati za djecom kad prohodaju, da mogu cucnuti...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj legal alien prvotno napisa Vidi poruku
    i
    nisam profi sportas. zelim samo da mogu i dalje planinariti, trekingirati, trcati za djecom kad prohodaju, da mogu cucnuti...
    ja sve ovo normalno mogu bez prednjeg križnog ligamenta. a nemam ga već 23 godine
    čak sam i skijala.
    dva puta u te 23 godine mi je koljeno "popustilo" - jednom isto na skijanju. a drugi put kad sam u prazno stala, nisam vidjela prilično visoku stepenicu. brrr.

na tvom mjestu, mislim da za operaciju nikad nije kasno, prvo dobro ojačaj mišiće. kvadriceps. a ako i onda koljeno bude nestabilno, onda bih išla na operaciju.
    ovako kako je bibai napisala.

inače, i meni su mišljenja dr bila oprečna, to kad mi je ligament puknuo. jedan je bio za hitnu operaciju, a drugi za rehabilitaciju. ja poslušala ovog drugog.

legal alien avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

hvala cvijeta.

ma u mojoj glavi je operacija zadnja opcija. ono kad vise nemas izbora. ali me ovaj poznati ortoped malo zbunio.

sad cu se potruditi do jeseni maksimalno ojacati kvadriceps pa cu vidjeti kakvo je stanje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •