Pozdrav svima!
Lidija i ja imamo Gorana od 5,5 i Janu od 2 godine. Uvijek su svojim sjedalicama (Goran u boosteru) i uvijek se vežu. Vrijeme nam je Jani nabaviti veću sjedalicu i imamo više-manje jasnu ideju što nam treba.
Osim svih stvari koje zaista doživljavamo važnima ima i ta koja se tiče ECE R44. Naime, ovdje i drugdje se izričito navodi na puno mjesta kako sjedalice moraju biti po ECE R44 preporuci.
Gdje to, dakle, piše? U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama NN 179/2004 sigurno ne. Također niti nikakav pravilnik na tu temu nisam na www.nn.hr uspio naći. Štoviše, gdje piše da sjedalica ne smije biti prestara? (Da se razumijemo - prihvaćam da korištenje stare sjedalice znači povećan rizik i taj rizik mi nismo spremni snositi!)
Konačno, nešto što je preporuka niti ne može imati normativnu snagu (obvezu primjene). Normativnu snagu može imati samo norma (HRN EN ...).
Na kraju, da pojasnim, vidio sam nekoliko boostera koje imaju oznaku sukladnosti s ECE R44, a koje su u osnovi (po čvrstoći materijala i pouzdanosti izrade) kudikamo lošije od Goranovog boostera s naslonom kupljenog iz kataloga (koji jest sukladan, ali slučajno, jer nismo uopće to tražili) koji je koštao 3x manje od spomenutih, a 25% manje od jednako loših, ali bez oznake sukladnosti. :shock:
Dakle, platiti toliko (500-700 Kn) više samo radi oznake o sukladnosti koja, u biti, ne jamči ništa (barem kad se radi o boosteru), čini mi se, u najmanju ruku, nerazumnim.
A da i ne započinjem o sramotno visokim cijenama koje trgovci pokušavaju kod nas naplatiti za ovu opremu (koje vješto prate vještu medijsku promociju koja ljudima daje misliti kako je obavezno da je sjedalica sukladna ECE R44).

Odgovori s citatom
) procijeniti koliko je jedna sjedalica sigurnija od druge. To sto meni ili tebi nesto izgleda cvrsto, mekano, elasticno ili izdrzljivo u stvari nist ne znaci. Ono sto se racuna su rezultati koji se dobiju testiranjem te sjedalice na testnoj klupi simulirajuci sudar. Ono sto oznaka ECE R44 osigurava je da, sluzeci se ovim objektivnim i znanstveno osnovanim rezultatima, ta sjedalica zadovoljava minimalne propise sigurnosti. Ali, istovremeno, neke sjedalice ce na tom testiranju samo zadovoljiti propise, neke ce ih i prešišati (pa time, eventualno, i pružiti djetetu bolju zaštitu). Ti kao kupac ne možeš znati koji su rezultati testiranja, osim eventualno ako ih tražiš od nadležne institucije koja je izdala atest za tu sjedalicu (i ako ih, kada ih dobijes, uopce možeš razumjeti).