Citiraj Ancica prvotno napisa
Citiraj Emil prvotno napisa
Pozdrav svima!
Pozdrav i tebi
Gdje to, dakle, piše? U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama NN 179/2004 sigurno ne. Također niti nikakav pravilnik na tu temu nisam na www.nn.hr uspio naći.
U Pravilniku o tehnickim uvjetima vozila u prometu na cestama (N/n. br. 92/05. od 27.07.05.) piše:
Članak 63.

(4) Dječja sjedala koja se postavljaju u osobni automobil i kombinirani automobil moraju biti u skladu s direktivom ECE R 44.03 i moraju biti postavljena na stražnje sjedalo na način kako to preporuča proizvođač dječjeg sjedala.
E, sad (a imam s ovim neka iskustva), mogli bi zaviriti malo u druge zakone i vidjeti što oni kažu na temu toga da se tehnička smjernica (direktiva) nekog tehničkog komiteta uzima kao obvezna za primjenu. Tehnička smjernica je samo smjernica. Da je ona kao takva nedvojbeno ispravna i jedino ispravna, već bi bila norma, pa bi, u tom smislu mogla biti i obvezna u primjeni.

Međutim, zanimljivo mi je da u tom istom citiranom članku Pravilnika (btw, hvala za referenciju, pretpostavljao sam da mora postojati pravilnik, ali nisam ga mogao naći) stoji da dječja sjedala moraju biti na stražnjem sjedalu. Dakle, isključena je mogućnost postavljanja 0+ košare na suvozačko sjedalo (naravno, uz uvjet onemogućavanja suvozačkog airbaga), a koju nude sve upute takvih košara (nosiljki, sjedala...), svih proizvođača, sa i bez R44 smjernice.

Konačno, nešto što je preporuka niti ne može imati normativnu snagu (obvezu primjene). Normativnu snagu može imati samo norma (HRN EN ...).
Neznam na što se ovo odnosi.
Odnosi se na to da ECE R44 nije hrvatska norma, nije čak niti europska norma pa njena primjena ne može biti obvezujuća Zakonom, odnosno podzakonskim aktom.

Dakle, platiti toliko (500-700 Kn) više samo radi oznake o sukladnosti koja, u biti, ne jamči ništa (barem kad se radi o boosteru), čini mi se, u najmanju ruku, nerazumnim.
Problem je u tome što ti i ja ne možemo svojim okom, dodirom (mirisom ili okusom ) procijeniti koliko je jedna sjedalica sigurnija od druge. To sto meni ili tebi nesto izgleda cvrsto, mekano, elasticno ili izdrzljivo u stvari nist ne znaci. Ono sto se racuna su rezultati koji se dobiju testiranjem te sjedalice na testnoj klupi simulirajuci sudar. Ono sto oznaka ECE R44 osigurava je da, sluzeci se ovim objektivnim i znanstveno osnovanim rezultatima, ta sjedalica zadovoljava minimalne propise sigurnosti.
E, kamo sreće da to tako ide... Da se baviš poslom kojim se ja bavim, znala bi, kao što ja znam, da se uglavnom uvjerenje o sukladnosti svodi na formalno-administrativno dokumentiranje. Uglavnom test se radi na nekom prototipu, a nakon toga proizvođač ishoduje suglasnost da je konstrukcija proizvoda jednaka konstrukciji prototipa pa je, dakle, i proizvod jednako dobar.

A da čovjek ne može okom, prstom (pa i nosom i zubima) ocijeniti kvalitetu i čvrstoću ipak ne može biti istina. Ako u jednom proizvodu imaš čelično ojačanje, sigurno ga je teže deformirati (pa time i dijete koje se u njemu nalazi) od onog koji je napravljen od 100% poliuretanskog granulata i ugiba se pod jačim pritiskom prstiju.

Slažem se s tobom da su cijene sjedalica sramotno visoke ali one to sigurno nisu zbog (sasvim razumljivog) inzistiranja da one zadovoljavaju minimalan standard sigurnosti (kada vec sluze za to da pruze sigurnost) jer su na drugim trzistima gdje takoder postoje minimalni standardi (a cesto i rigorozniji barem u nekim aspektima) cijene puno niže.
Ponovno naglašavam - ECE R44 je tehnička smjernica (direktiva), dakle čak ne ni preporuka, a kamoli standard (norma). Prema tome, ne može se inzistirati na minimalnom standardu sigurnosti koji se bazira na samo jednoj od brojnih svjetskih preporuka i smjernica na ovu temu. Laički karikirano, smjernica kaže "mi koji smo ovo napisali mislimo da se to-i-to treba raditi tako-i-tako", preporuka kaže "mi, koji smo dokazano kompetentni za to-i-to područje, tvrdimo da se to-i-to treba napraviti tako-i-tako pa, ako ne znate bolje, napravite i vi tako", a norma kaže "to-i-to se radi tako-i-tako i točka".

No, da ne širimo, molio bih, ako imaš tu informaciju, za izvor po kojem je korištenje sjedala upravo po ECE R44 obavezno i u npr. Njemačkoj (gdje se solidna sjedala 9-36 sukladna R44 prodaju već od 25 EUR).

Hvala, E.

PS

Sjetimo se nedavnih reflektirajućih prsluka koji su se prodavali i po basnoslovnih 200 kn da bi ih na kraju dijelili badava na pumpama uz malo veći račun za gorivo. Organizirani racket.