Pravilnik iz NN na koji si me uputila izrijekom je naziva direktivom. Ali to zaista nije bitno, jer nije norma. Sumnjam da se u Njemačkoj propisuje obvezna primjena nečeg što nije prihvaćeno kao norma (zato sam i pitao) jer je tek tada jednoznačno prihvaćeno i dovoljno detaljno opisano da bude normativni temelj.Ancica prvotno napisa
No, da ne šiljimo dalje (konstruktivni ne možemo biti, pa čemu onda gubiti energiju), zahvaljujem na detaljnom i preciznom tumačenju. Svakako ću proučiti linkove koje si navela. Nikako ne bih htio ostaviti dojam da je tvoj trud uzaludan, no moj je stav i dalje taj da se radi manje-više o trgovačkom racketu, a ne (nužno) o stvarno objektivnim razlikama u kvaliteti i sigurnosti (kao što je slučaj i s mnogim drugim stvarima u životu).
Slažem se da ne može svatko. Slažem se i da ne mogu ja sve to procijeniti. Ali nešto mogu (npr. svojstvo gorivosti materijala - btw - poliuretanska masa od koje se rade školjke sjedalica je teško goriva, ali ipak razvija otrovne plinove u požaru). A po tome što mogu, očito je da između dva odabrana modela (jedan sa oznakom sukladnosti, a drugi ne), oba podjednako loša, onaj dvostruko skuplji to jest samo zbog sukladnosti sa ECE.Npr., sigurna sam da ne mozes procijeniti okom ili opipom kako ce pojas sjedalice reagirati ako je izlozen ekstremnim temperaturama, niti kako ce kopca podnijeti otvaranje i zatvaranje tijekom zivota sjedalice ili kako ce materijal kojim je sjedalica presvucena reagirati ukoliko dode u dodir s plamenom.
Aha, tu možda nisam bio jasan - nije meni želja uštedjeti novac kupnjom nesukladne sjedalice, nego me ljuti da mi netko podvaljuje smeće za velik novac samo zato što ima neku tamo markicu (pitanje je čak da li je autentična ili falsificirana).

Odgovori s citatom