Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Kako osjećate let-down?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kako osjećate let-down?!

Frendica mi je nedavno rodila.. i naravno sva je zbunjena s tim da li bebač sisa dovoljno i dovoljno dobro (o "podršci" u bolnici neću u detalje).. Jedan od pokazatelja da li se išta događa je i osjećaj let-down-a koji ona naravno (još) ne može prepoznati!!

Možete li vi opisati kako ste osjećale let-down. (Inače ne bi bilo loše da se od ovakvih opisa jednog lijepog dana složi i članak.. jer svi trudnicama pišu o let-downu, ali rijetko ima i opisa).

Pa da ja otvorim sezonu opisa:
    Meni je letdown na početku bio prilično bolno stezanje između bradavice i pazuha. Kao da me netko ne baš nježno ćopio...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=110&Show=1274

Mnoge mame osjete refleks i navalu mlijeka u bradavicu. Neke opisuju taj osjećaj kao trnce ili «mrave» u bradavici, no većini taj osjećaj nije neugodan. Mama može osjećati i ugodnu toplinu koja joj se širi kroz tijelo. Mami se može dogoditi da mlijeko spontano poteče i iz druge dojke (ako raskopča grudnjak, primijetit će kako mlijeko štrca u malim mlazovima) pa joj mogu smetati neprestane mokre mrlje na majici. U tom slučaju, zgodno je imati uložak u grudnjaku koji će upiti mlijeko koje navire, no ne smije se zaboraviti promijeniti uložak čim se natopi mlijekom, kako bi se spriječile moguće gljivične infekcije. U prvim danima nakon poroda, refleks otpuštanja mami može biti i neugodan i bolan jer oksitocin uzrokuje i stezanje maternice. No, na taj način, dojenjem beba pomaže stezanje maternice i tako ubrzava mamin oporavak nakon poroda. Isto tako, postoje mame koje ne osjećaju refleks otpuštanja, nego mogu samo primijetiti promjenu u bebinom dojenju.

i http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1294

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nesto izmedju struje, trnaca, stezanja, vibriranja....sve jace kako dolazi, od gornjeg djela dojke ka bradavici. nesto neopisivo i u pravilu ugodno.
    (nesto poput nadolazeceg orgazma...smijale su mi se prijateljice kad sam im to tako opisala)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kad beba uhvati dojku ne osjećam ništa prvu minutu-dvije. Tada počinje osjećaj kao da se dojke malo ukrute. Osjeća se bolje na slobodnoj dojci jer bebina masaža nadjača osjećaj u zauzetoj. Toliko o jačini. Zatim, nakon otprilike pola minute, na bradavici (slobodnoj) se pojavi kapljica-dvije mlijeka. Ako je dojka jako puna, pojavi se i cijeli potočić koji se slijeva, ne štrca. U to vrijeme beba počinje jednakomjerno gutati. Nakon otprilike četiri-pet bebinih gutljaja dojke se kao opuste i prestane curenje. Beba nastavlja dalje jednako gutati dok ne najede ili ne isprazni ciku. I to je to.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako prepoznati je li beba dobro uhvatila dojku?

Može se prepoznati po izostanku boli, po tome što beba efikasno i zadovoljno guta i izazove normalan refleks otpuštanja mlijeka.

Dojenje krene brzim neujednačenim pokretima sisanja. Nakon nekoliko sekundi do minute, pokrene se refleks otpuštanja mlijeka ili let-down. Tada beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mlijeko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usni i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to se u tišini može i čuti gutanje kao "kaa"-stop-"kaa"-stop-"kaa"… Beba mora bar nekoliko minuta po podoju gutati na ovaj način.

Ako za razliku od ovog zvuka čujete "coktanje" (glasnije), to znači da beba nije pravilno uhvatila bradavicu i da trebate pokušati ponovo.

Ako su vam dojke prepune ili kod ravnih bradavica, teško je bebu pravilno postaviti na prsa. Kod prepunih dojki može pomoći malo izdajanja prije dojenja, da bar vrh dojke omekša da ga beba može uhvatiti. Osim toga, u oba slučaja možete staviti nešto hladno na bradavicu (smrvljeni led u gazi ili gazu ohlađenu u zamrzivaču), tako da se prirodno bradavica stisne i izbaci prema van.

Ako je bradavica uvučena, tj. ne izbacuje se prema van na podražaj, onda vam mogu pomoći sistemi za izvlačenje bradavica koji se drže na njoj neko vrijeme prije podoja.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja dobrih mjesec dana (prvi mjesec) nisam osjećala taj let down ili ga u cijeloj strci nisam primjećivala. Sada ga imam,osjećam svaki put i to uvijek jače na slobodnoj siki,bar mi se tako čini. Trnci,peckanje od laganog pa sve jače dok ne krene štrcanje,curkanje mlijeka,a onda stane. tak nekak

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ga skoro uopce ne osjecam. ponekad laaagane trnce, kad bas dugo nije jeo na tu stranu. ali inace - nista. osim kad smo imali gljivice.

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ja osjecam peckanje u bradavici,to je znaci taj let down?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osjecaj kao da imam mrave u dojci, zatim mi mlijeko pocne curiti iz druge dojke.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Rency prvotno napisa
    ja osjecam peckanje u bradavici,to je znaci taj let down?
    mogao bi biti i soor?

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

hmm bila patronazna kaze da je sve ok :/

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Podizem...
    Uglavnom, kod nas je slucaj da je sve super kad krene let down, beba sretna i zadovljno cica, ali cim stane pocinju problemi. On kao da ne zna, tocnije ne zeli vuci, onako bas cicati, nego opet ceka let down.
    Da li se i kod vas oni ponavljaju i jede li beba izmedju njih ili vuce naprazno kao npr. moja?!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

uuu moja ljenivica mrzi desnu jer iz nje bas i ne curi. pa onda drzi bradavicu u ustima i ceka da se odvrne pipa (a taj pogled "ocel vise" )

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Po tome moj mrzi i desnu i ljevu! A i ja sam puno kriva, naucio malac na dudu pa radije cica nju makar nista ni ne izlazilo! Poludicu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •