Vidi rezultate ankete: Koliko vremena mjesecno provodite bez djece?

Glasači
90. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Djeca su stalno sa nama, nemamo mogucnosti za to.

12 13.33%
  • Djeca su stalno sa nama, ne zelimo se odvajati.

63 70.00%
  • 1-2 dana mjesecno

8 8.89%
  • Nekoliko dana mjesecno (vikend ili dva i slicno)

6 6.67%
  • Tjedan dana ili vise

1 1.11%
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 60

Tema: Koliko vremena provodite bez djece (ako imate tu mogucnost)?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Koliko vremena provodite bez djece (ako imate tu mogucnost)?

Mislim da je o ovome bilo govora jednom davno, ali u nekom nevezanom topiku (ispravite me ako grijesim) ... naime, zanima me koliko vremena vi, roditelji, provodite bez vase djece?
    Na ovo me potaknuo primjer jedne obitelji, nasih prijatelja, koji si cesto, recimo bar jednom mjesecno, a nekad i cesce, priuste vikend ili cak tjedan dana bez djece. Djeca odu kod bake i djeda (zive u okolici grada), maminih ili tatinih, ili na more s njima. Za to vrijeme roditelji se naspavaju, odmore, obave neke vece poslove u kuci ili odu na neki izlet ili putovanje (recimo ovo ljeto an jedrenje ili jednom prije na par dana po Evropi) ...

Neki si to mogu priustiti (imaju zive bake i djedove ili druge rodjake i priajtelje koji stanuju blizu), neki ne mogu (nemaju ih ili zive daleko), no sad me zanima koliko se to uklapa u vase vidjenje obiteljskog zivota? MZ i ja si cesto mastamo o kojem slobodnom vikendu (na zalost, zbog stanja kod djedova/baka, to si ne mozemo prisutiti cesce od 1-2 puta godisnje), no recimo cijeli tjedan bez djece mi je malo previse, nedostajali bi mi (a vjerojatno i mi njima) ...
    Malo zavidimo tim prijateljima na slobodnom vremenu, ali nam je i tesko odvojiti se od nasih klinaca ...
    (za nas je to cisto akademsko pitanje kad si i ne mozemo prisutiti vise, no bas me zanimaju odgovori ...)

Kako je kod vas?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tatek, gdje ti je u anketi:

- manje od sat vremena tjedno
    - 1-2 sata tjedno

pa da ti mogu odgovoriti

jest da je moje dijete još malo, ali ovo što ti opisuješ mi je pretjerano... djeca su dio obitelji.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam ova 'nekoliko dana mjesecno'
    cure cesto idu kod bake i dide ( vikendom)
    njima pase, nama pase

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

odgovorila sam da smo stalno zajedno jer ne zelimo da se odvajamo. do sada smo se odvajali na po 5-6 dana preko leta kada ih posaljemo kod mm-ovih u kucu na selu. i stvarno nam prija- naspavamo se, izlazimo, posvetimo se samo jedno drugom. ali, vec drugi-treci dan devojcice pocnu uzasno da nam nedostaju.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne odvajamo se jer nama tako paše. Ostao je kod mojih možda par puta u ove 3,5 godine i to isključivo ako bi otišli na neku svadbu ili nešto što ne možemo s njim, recimo kupovati kuhinju.
    A to kad je ostao, doveli bi ga popodne i drugo jutro pokupili.
    Imamo i mi frendove koji ostave dijete svaki vikend kod bake a oni tulumare, ali meni je to nepojmljivo.
    Ne kažem da mi ponekad ne bi dobro došlo da se malo odmorim ali ipak mi uvijek prevagne osjećaj da mi je ljepše s njim nego bilo gdje i bilo šta bez njega.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Do sad je spavala kod bake 2x na vlastiti zahtjev. Inace, nemamo potrebu za time.
    Ponekad provede par sati kod bake i dede (na istom katu u zgradi, drugom stanu) ili ode s njima u setnju, uvijek na vlastiti zahtjev.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa

- 1-2 sata tjedno

pa da ti mogu odgovoriti

jest da je moje dijete još malo, ali ovo što ti opisuješ mi je pretjerano... djeca su dio obitelji.
    Ti zbroji koliko to iznosi tjedno pa odaberi pravi odgovor ...

Jasno, ovisi i koliko su klinci veliki, nije isto sa djecom od 2-3 godine i sa onima od 7-8 ili pak vise.
    A sve ovisi i o obitelji, nije isto ako obitelj preostalo vrijeme provodi zajedno ili ako npr. muz ili zena rade do kasno navecer ili idu na sluzbene puteve ...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja sam odgovorila 1-2 dana mjesečno, mada nekada nije ni toliko npr. jučer je bebach bio kod bake od 10 ujutro do 15 sati jer sam ja imala veliko spremanje. Tako je jedan do dva puta mjesečno kada sve dižem, ali smo poslije toga išli hodati i igrati se kako bismo to nadoknadili

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa

- 1-2 sata tjedno

pa da ti mogu odgovoriti

Ti zbroji koliko to iznosi tjedno pa odaberi pravi odgovor ...
    I ja isto lupam gluposti, htio sam reci "mjesecno" ...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa negdje pola do tričetvrt dana mjesečno , ali nije isto sat-dva svake subote ili 8 sati odjednom.

eee zaboravila sam, tad je s tatom. dakle ispada da ga uopće ne ostavljamo, ali baka ga čuva dok radimo i to mu je i previše bez nas. zato nam je bezveze slati ga od nas i vikendom...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

... djeca su dio obitelji.
    Zar baka i djed nisu dio obitelji :/

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jasno da jesu, ali nije mi ok da djeca pola vremena provode kod njih (i bez roditelja). više-manje svi radimo, djecu čuva netko drugi... tako je malo vremena koje provodimo zajedno.

(nemojte pliz to sad interpretirati kao da petogodišnjak ne bi trebao otići baki na selo preko vikenda ili nešto slično)

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ne odvajamo se od Frana bez prijeke potrebe, jer nam oboma uzasno nedostaje kad nismo zajedno... Baka ga cuva dok radimo i vrlo rado bi ga uzela i na vikend pa i duze, ali meni se ta ideja bas ne svidja, Fran je sad tek 20 mjeseci i mislim da je to predugo (narocito stoga sto jos dojim). Pokatkad izadjemo mm i ja, ali ga pokupimo na povratku i nosimo doma (ili baka dodje k nama cuvati dijete ako mislimo ostajati do kasnih sati).

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    ... djeca su dio obitelji.
    Zar baka i djed nisu dio obitelji :/
    Kod nas su dio prosirene obitelji, ali ne i uze. Vidimo se obicno 2-3 puta mjesecno (klinci su inace preko dana u vrticu) i do sada su djeca kad nisu s nama ostajali samo kod njih odnosno kod prabake/ujaka dok je tamo bila i baka.

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

opcija 2 8)

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ove godine smo prvi put prakticirali ljetne praznike, skoro pa 2 mjeseca kod dede i bake na selu. Vidali smo ih redovito vikendima ili smo ih dovodili na 2 dana (pet-ned) k nama. "Priustili" smo si i jedan 7-dnevni zajednicki boravak.

Ne znam pod sto ovo strpati, ali mi smo definitivno pod ljetne praznike, jer ja se bas i ne volim odvajati od njih i ostavljati ih na brigu nasim roditeljima, ipak su to MOJA djeca i meni trebaju najvise.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Cisto kao tema za razmisljanje - znam i ljude cija djeca do 18. godine nisu provela ni jednu noc odvojena od roditelja (dakle, nije bilo odvojena spavanja kod djedova i baka, prijatelja, nije bilo visednevnih skolskih izleta, zimovanja itd).
    To mi nije OK, nekako mi ne vodi u smjeru polakog osamostaljivanja djece od roditelja ... (vidi opet J.J.ove knjige)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja isto mogu pristupiti temi samo akademski, jer imam malu bebu (iskreno se nadam da ne postoje roditelji koji djecu od par mjeseci ostavljaju kod dide i bake preko vikenda): dok ne može verbalno izraziti svoje želje (dakle, nije mi argument za ostaviti to što se jako veseli i smije baki, npr.) i nazvati nas u bilo koje doba dana ili noći da dođemo po njega, neće biti govora o nikakvim prespavljivanjima van kuće.

Kad malo poraste (okvirno: 3+ godina) moći će ostajati kod dida i baka kad god sam izazi želju, koliko hoće i naravno, moći će se predomisliti čak i kad je već odlučio da ostaje.

Po pitanju razdvajanja namjeravam se potpuno prilagoditi djetetu (dakle, ne odvajati ga na silu "za njegovo dobro") zato što znam jako puno (sad već odraslih) ljudi koji su u djetinjstvu silno patili zato što su ih roditelji ostavljali npr. na selu kod dide i bake (za njihovo dobro, naravno - friški zrak i sl. - meni na klackalici na kojoj se važu friški zrak i djetetova emocionalna sreća ipak uvijek prevaže ovo potonje).

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Kad malo poraste (okvirno: 3+ godina) moći će ostajati kod dida i baka kad god sam izazi želju, koliko hoće i naravno, moći će se predomisliti čak i kad je već odlučio da ostaje.
    eh mi već imamo problema sa izražavanjem želje, jer često jednostavno neće da ide od bake i maše nama papa i daje puse, kao da ne postojimo. A pošto ja stvarno ne volim da on spava bilo gdje, onda moramo i njega i baku izvesti u šetnju i nakon toga ga strpamo u auto i kažemo da je baka umorna i da mora ići nunati, tek onda se smiri, ali do kuće ponavlja baki umojila ide nuna , ali već sada zna kada smo u autu koje je skretanje put za baku, a koje za nanu :shock: to mi još niko ne vjeruje...misle da kao majka malo sve preuveličavam

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja isto nisam odgovorila na anketu, jer nema pravog odgovora za nas. Mi imamo mogućnost ostaviti dijete kod mojih roditelja - oni to žele, a želi i on. Međutim, to ne prakticiramo redovito, jednostavno zato što želimo biti s njim. Kad ode k njima to je na dan, dva, iznimno je bio kod njih u vikendici 4-5 dana, prošlog i ovog ljeta. Mislim da su djed i baka članovi obitelji i da je dobro i potrebno da se djetetu omogući posebno vrijeme s njima i obratno. Ja bih jako voljela i podržala kada bi i druga baka htjela provoditi samostalno vrijeme s M. no to nije slučaj.

Od M. se odvajamo i zbog posla. MM je glazbenik i često mora otputovati zbog koncerata. Ja moram zbog posla putovati u Dubrovnik, a povremeno odem i na znanstvene skupove. U takvim situacijama M. ostaje sa mnom, odnosno s tatom. U slučaju potrebe, uskaču moji roditelji.

Ovog ljeta se prvi puta on odvojio: bio je 10 dana s vrtićem na moru. Sve je bilo dobro - osamostalio se i naučio neke stvari koje ne može naučiti ni u vrtiću ni doma.

Što se tiče večernjih izlazaka, možemo to organizirati s mojim roditeljima, ali baš i ne želimo. Ja ponekad odem u kazalište sama, a MM ode ne koncerte. Ponekad odemo zajedno, a kad god možemo povedemo i M. I sad na moru, izlazili smo tako da je i on mogao izlaziti. Nakon toga, kad je morao ići spavati, mi smo izlazili na terasu, s knjigom i čašom vina. Meni su to bili super izlasci.

Naizlazila sam se itekako u svim godinama kad nisam imala dijete. Sad ga imam i želim biti s njim.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tatek, Luna, Zdenka2, potpisujem sve

Naš je domet da Leonu bližoj baki "uvalimo" na pola dana ako moramo nešto obavljati gdje znamo da bi ona šiznula od dosade....
    Drugi razlog je bio i ljetos kad smo se ipak odlučili malo guštati, vozit bajkovima po Žumberku, pa je bila tih trifrtalj dana kod bake, al eto, to nam je max s kojim se osjećamo ugodno i mi i ona...

Vidjet ćemo kako će biti kad bude veća i kakve će biti njene želje...
    Možda joj bude baš super da bude kod druge bake na moru x dana/tjedana i ak će je veselit, nek bude...

Ali za sada, biti bez nje mi jednostavno nije neki poseban gušt, ne mogu uopće zamisliti odmor i opuštanje bez bubice koji bi trajali više dana, umrla bi od tuge za njom...

Pa, tako je malo viđamo preko tjedna, da bi mi bilo krajnje ludo da je uvaljujem baki vikendom, onak, pod normalno...
    Rodial sam dijete sebi, hoću ja uživati u njoj!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne vjerujem da će ikud ići do maturalca u sedmom razredu,a i nadam se da će se ta praksa do tad ukinuti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

opcija 2, jer nam tako paše, a i dojimo još uvijek, ali jednom da kad bude htjela.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

do sada još nigdje nije bio bez, ili mene ili MM; osim kada smo mi na poslu, onda je kod bake

ovo ljeto je bio 6 dana kod svekija na selu, bez mene, ali je MM, naravno, bio s njim

nitko od naših baka i djedova ni ne očekuje da ostane sam, bez nas, znaju da je još premali za takve eksperimente

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj andrea prvotno napisa
    do sada još nigdje nije bio bez, ili mene ili MM; osim kada smo mi na poslu
    ovo bih potpisala
    i dodala, da nece ni biti dok ne bude sam zelio da ode....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

opcija 2

jednom prespavala kod svoje sestrične, par puta dio noći provela s bakom (sveki), ako bi mi morali negdje otići, i to u našoj sobi, baka bi došla gore, jer su kat ispod

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fran je u dvije i pol godine života bio u dva navrata bez mene.
    jednom je to bio neodgodiv poslovni put prije godinu dana (ove godine opet moram na taj sajam/kongres, ali ovaj put sam bookirala let i smještaj i za njega +baku i dedu, jer mi je prošle godine bilo preodvratno bez frana).
    Drugi put je bilo ovog ljeta, kad je 4 noći bio bez mene.Isto iz prijeke potrebe.Nisam našla za njega adekvatno čuvanje, a i morala sam pozavršavati neke projekte pa sam radila cijeli dan (ali smo nakon toga dva tjedna bili nerazdvojni).
    Meni paše biti s Franom i poprilično me živciraju, konstantni upiti, zašto ga ne pošaljem baki i dedi na more. Kao njemu bi bilo super a i ja bi se odmorila i zabavila. Ja s druge strane mislim da je njemu najsuper samnom (al sam tašta)a i ne osjećam da mi treba odmor od njega ili neka posebna zabava.
    Kad želim staviti mozak na pašu pričuva ga netko par sati, i to mi je dovoljno za potpuni recovery. Kad bi se opt natjerala na autogeni vjerujem da bi mi se baterije i brže punile.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ne vjerujem da će ikud ići do maturalca u sedmom razredu,a i nadam se da će se ta praksa do tad ukinuti
    Misliš li na praksu maturalca ili praksu da nekud ide?

Ja nisam išla na maturalac u sedmom nisam htjela ostaviti mamu, zaozbiljno, ali sam zato u srednjoj uživala.

Moji nigdje ne idu spavati. Prošle je godine D išao s mojima na more, ali MM i ja smo se skoro posvađali oko toga i bilo nam je grozno kad ga nije bilo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ni za nas nema pravog odgovora. Još nikad se nismo razdvajali preko noći. Dosta mi je što ga preko tjedna 9 sati dnevno čuva druga osoba, ne bih se mogla od njega odvojiti još i za vikend.
    Kako će biti kasnije, neću se sad zamarati. Kako bude rastao, mijenjat će se vjerojatno i neke naše navike.
    A zapravo ne znam ni kome bih mogla slati dijete i kad bude veći. Em su nam starci u Zagrebu (pa i nije neka promjena i razlog za "slanje"), em smatram da u našoj maloj obitelji ima psihološki puno zdraviju atmosferu nego kod dede i bake (na žalost, zbog raznoraznih okolnosti, kojima ovdje nije mjesto). Jedino ako izrazi želju da ide s vrtićem na zimovanje - meni je i dan-danas žao ko cucku što mene mama nije pustila u Kranjsku Goru s 5 godina.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

opcija 2

Preko tjedna je 7 sati u jaslicama.
    Ostalo s nama ili s jednim od nas. Tako nama odgovara, a Lovri najviše odgovara kada smo svi zajedno "i mama i tata i Lovro" .

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ja isto mogu pristupiti temi samo akademski, jer imam malu bebu (iskreno se nadam da ne postoje roditelji koji djecu od par mjeseci ostavljaju kod dide i bake preko vikenda): dok ne može verbalno izraziti svoje želje (dakle, nije mi argument za ostaviti to što se jako veseli i smije baki, npr.) i nazvati nas u bilo koje doba dana ili noći da dođemo po njega, neće biti govora o nikakvim prespavljivanjima van kuće.

Po pitanju razdvajanja namjeravam se potpuno prilagoditi djetetu (dakle, ne odvajati ga na silu "za njegovo dobro") zato što znam jako puno (sad već odraslih) ljudi koji su u djetinjstvu silno patili zato što su ih roditelji ostavljali npr. na selu kod dide i bake (za njihovo dobro, naravno - friški zrak i sl. - meni na klackalici na kojoj se važu friški zrak i djetetova emocionalna sreća ipak uvijek prevaže ovo potonje).
    X.
    A vec vidim da ce biti pritisaka da ga ostavimo i ranije - ali 'uzalud vam trud, sviraci...'

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    A vec vidim da ce biti pritisaka da ga ostavimo i ranije - ali 'uzalud vam trud, sviraci...'
    gdje me nadje
    moja mama bila juce kod nas, kaze eto sad kad imate veci stan, premjeti ti njega u svoju sobu nek spava i polako ga odvajaj od sebe za njegovo dobro

no comment
    ma ne dam ga u drugu sobu a kamo li dalje

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo tonceka prvi put ostavili (na 3 ili 4 noci, ne sjecam se tocno) kad je imao 23 mjeseca - isli smo na nekakav skup (MM i ja smo u slicnim strukama, pa nekad idemo skupa na konferencije), i kasnije jos nekoliko puta tako.
    Osim toga, nekoliko puta je svojevoljno ostao spavati kod bake i dede (i jednih i drugih) jednu noc, i moram priznati da nam je to pasalo, iako smo na kraju shvatili da bar 80% tog "uzivanja u samoci" provodimo pricajuci o Tonceku.
    Dio ljetovanja provodimo takodjer s dedom i bakom, pa smo mogli slobodno izlaziti jednom kad bi on zaspao (spavao je u kinderbetu i nije se budio nocu).
    No, od kad se tonka rodila, nismo proveli niti jednu noc bez djece (ona je jos mala), a i vecernji izlasci su nam (odn. meni) skroz ograniceni - tonka spava s nama u krevetu, budi se tijekom noci i onda trazi cicu.
    A i toncek vise ne zeli ostati spavati nigdje bez tonke!

Ipak, najduze razdvajanje od tonceka bilo je njegovo sedmodnevno skijanje s vrticem ove zime. On je sam zelio ici (iako zapravo taj pristanak nije bio "informirani pristanak" - on jos nije imao tocnu predodzbu o tome sto je to sedam dana). I uzasno mi je falio, i bila sam nesretna bez njega (kad bi ostajao s bakama, nisam se gotovo uopce brinula), a na kraju je ispalo da sam imala dobar osjecaj: nije mu bas bilo lijepo, i bio je tuzan bez nas, i ne zeli ici ponovo!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jednom mjesečno spava kod mojih (ne provede tamo više od 16 sati), jednom mjesečno kod muževih (živimo u istoj kući, vrata do vrata).

da poželi ići češće, vjerojatno bi išla češće.
    da uopće ne želi, ne bi ni išla.

nemam problema s tim, dokle god vidim da je sretna.
    ali, dalje od dvadeset-minuta-autom-od-kuće je još ne bih davala.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja sam glasala za ovih par dana mjesecno,kad moj stariji sin ide kod oca ili bake kako je sporazumno dogovoreno izmedju nas
    a od mladjeg se ne odvajam -ne odvajamo

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

praksa maturalca ovakvog kakav je sad

da planiranoj i zahtjevnoj terenskoj nastavi,ne maturalcima

i da ovo moje ne mogu komentirati oni koji su VODILI i došli doma barem 3 ekskurzije što sedmaša što maturanata u zadnjih 10 godina

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

2.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Puštam ih samo na poludnevno čuvanje u obitelji ...
    Odnedavno opet dežuram i to su prve noći koje moja djeca provode bez mene, samo s tatom i užasno mi je.
    Inače vučem ih svuda sa sobom. Već svi znaju da odbijam daleka službena putovanja, jednom kad sam trebala biti preko bare i na svu sreću ostala, moje je dijete 7 dana kurilo ...
    Zapravo putujem samo kad i njih mogu voditi skupa. Vjerojatno se kolege čude mojim klincima na doručku u hotelu, a ja se čudim onima koje ostavljaju prehlađeno dijete zbog nekog navodno važnog ili zanimljivog simpozija. Ja budem onoliko koliko baš moram, a zatim idemo skupa istraživati okolo. Naravno, moja karijera bye, bye

Meni zapravo nigdje više uopće nije zanimljivo ako ne mogu i njima to pokazati i ako one to ne mogu doživjeti ...

P. S. Ja sam ekstreman primjer, dosta sam se naputovala u životu, ali uz ovu teoriju vjerojatno više neću ...
    I nisam išla na maturalac, moji su nešto [/i]izorganizirali

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Naizlazila sam se itekako u svim godinama kad nisam imala dijete. Sad ga imam i želim biti s njim.
    potpisujem.
    Ja sam silom prilika dosad bila odvojena od M. 8 neprekinutih i najdužih dana u svom životu, doduše ona je tad bila s MM, ali nije to to.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mrzim maturalce, ne spavam ta tri-četiri dana

Mi smo non-stop uz dijete. Zapravo, nemamo kome ostaviti dijete. Moja mama još radi i nije uvijek u istom gradu kao i mi, a roditelji MM su isto u drugom gradu.
    Dogodi se jednom mjesečno da ode na čuvanje, ali to je samo kad ja imam obaveza ili npr. kao ovaj vikend kad samo MM i ja otišli u Pulu na Gibonnijev koncert.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

opcija 2.

u ovih godinu dana možda smo bile odvojene 1-2 dana... kad bi se sve zbrojilo...
    nikad ju ne ostavljam da odem na kavu, u šoping isl... jedino ako baš moram negdje, a nije dobro za nju da ide... ionako će uskoro u jaslice pa ćemo biti odvojene i previše...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pod 2. (za mene, a mm je bio odvojen od luke i po par tjedana a kako je luka veci to mm-u sve teze pada) a tako cemo i nastaviti do daljnjeg iako pritisci okoline polako pocinju...

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Glasala sam za 2. H. nikada nije ostala kod nikoga, osim kada smo mi na poslu (kod baka) ili, možda dva ili tri puta u svom životu na sat vremena, kad smo stvarno nešto morali obaviti (isto kod baka). Za nas je to, s jedne strane naš izbor, jer smo jedva i teško dočekali i želimo što više biti s njom. S druge strane...pristala bi na možda dva vikenda godišnje..(jer je istina da nam treba samo malo odmora), ali ona to ne želi...i ne mora. Kad je bila sasvim mala, plakala je čim bi je netko na sekundu uzeo, a kamoli na duže, a sada lijepo kaže da ne želi ostati...nikad je nismo na ništa prisiljavali pa nećemo ni sad početi, pogotovo što želimo biti s njom što više (naravno, da imamo kriza i trenutaka kad se poželimo samo malo odmoriti).
    Kad bude spremna i kad bude izrazila želju za tim...moći će ostati. Do tada...i za nas i za nju vrijedi 2. opcija .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Cisto kao tema za razmisljanje - znam i ljude cija djeca do 18. godine nisu provela ni jednu noc odvojena od roditelja (dakle, nije bilo odvojena spavanja kod djedova i baka, prijatelja, nije bilo visednevnih skolskih izleta, zimovanja itd).
    To mi nije OK, nekako mi ne vodi u smjeru polakog osamostaljivanja djece od roditelja ... (vidi opet J.J.ove knjige)
    jedan jedini put u 18 godina sam bila odvojena na par dana..
    tatek, možda sam se zato jedva čekala osamostalit
    doduše, ja sam uvijek bila poprilično samostalna

Inače, Luce je ostala 2 puta u bake spavat radi svadbi (bila je beba), a jednom je ostala kući (svojoj) s bakaom i djedom-mi smo otišli na prvenstvo u Njemačku na tri dana

Volilo bitti zajedno, pogotovo što se puno radi..

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da sam psiholog ili sociolog, bacio bih se odmah na istrazivanja o povezanosti roditeljskog naslijedja (kako su oni zivjeli u svom djetinjstvu) i toga kako oni odgajaju djecu, mislim da usprkos svih istrazivanja na tom podrucju jos ima puno toga za istraziti. Recimo, bilo bi zanimljivo vidjeti da li je vise roditelja koji sto se tice odvajanja djeteta od roditelja slijede roditeljsko ponasanje ili onih koji cine suprotno.

Kod nas je MZ kao mala (u dobi od 3-4-5 godina) provodila sa roditeljima tokom toplijeg doba godine samo vikende, dok je tjednom bila kod bake na selu u blizini Zagreba umjesto da ide u vrtic, dok ja imam sasvim drugacije iskustvo, do 15 godine sam bez roditelja spavao samo dvaput, jednom na ljetovanju u 5. razredu skole i drugi put na malom maturalcu nakon 7. razreda osnovnjaka. Prvi put sam spavao bez roditelja, a da nije u skolskom aranzmanu, tek sa navrsenih 18 godina za prvog samostalnog ljetovanja nakon zavrsene srednje skole.
    Zasto je bilo tako? Ne znam ni sam ... bake i djedovi nisu bili osobito prisutni u nasim zivotima (i bili su mi uglavnom stranci), nije bilo novca za nekakve skolske izlete, stari je bio bolestan od moje 10. godine pa se u to doba nije uopce razmisljalo o bilo kakvim posebnim dogadjanjima nevezanim uz puko prezivljavanje, a da sam nekad cak i sam pozelio to napraviti (prespavati kod nekoga), vjerojatno se ne bih usudio pitati zbog straha od oceve reakcije. :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

tatek, ja moram naglasiti da sam živjela u istoj kući s bakom i djedom, ali na katu
    kada su umrli (u dva dana oboje), doživjela sam stvarno šok i golemu tugu (imala sam 8 godina), jer mi se stvarno čini da sam djeda voljela više od majke i oce

mislim da bake i djedovi, pod uvjetom da su onakvi kakvima bi ih mi priželjkivali svojoj djeci, igraju ogromnu i važnu ulogu u životima djece, doživljavam to kao veliku prednost..ali..
    roditelji bi uvijek trebali biti sa svojom djecom i djeca bi trebala svoje roditelje volit više od bake i djeda

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Glasala za 2. opciju.
    Preko tjedna ga čuva baka, dok mi radimo. Kad treba nešto hitno obaviti opet ga pričuva baka. Tako da je i previše vremena odvojen od nas. Još kad MM radi poslijepodne, dogodi se da se njih dvojica ne vide po 2 - 3 dana. I to malo vremena koje možemo provesti skupa, želimo maksimalno iskoristiti za zajedničko druženje. Izlazimo tamo gdje možemo s P., a za neke večernje provode smo preumorni. bit će vremena za tulumarenje kad P. pođe na fakultet

mislim da bake i djedovi, pod uvjetom da su onakvi kakvima bi ih mi priželjkivali svojoj djeci, igraju ogromnu i važnu ulogu u životima djece, doživljavam to kao veliku prednost..ali..
    roditelji bi uvijek trebali biti sa svojom djecom i djeca bi trebala svoje roditelje volit više od bake i djeda
    Slažem se s Majom Majicom. I mene i MM su čuvali baka i djed, bili smo strašno povezani i jako smo tugovali kad su umrli. To je jedna posebna ljubav, i sretna sam što P. ima priliku i sam to doživjeti.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MajaMajica prvotno napisa
    tatek, ja moram naglasiti da sam živjela u istoj kući s bakom i djedom, ali na katu
    kada su umrli (u dva dana oboje), doživjela sam stvarno šok i golemu tugu (imala sam 8 godina), jer mi se stvarno čini da sam djeda voljela više od majke i oce

Mozda se nismo razumjeli, ja podrzavam da djeca koji put budu (pa i prespavaju) kod bake i djedova, i mi bi nase "koristili" malo cesce da imamo mogucnost.
    A meni osobno je zao sto osim roditelja nisam nikad imao ni jednu drugu blisku osobu stariju od sebe - i bake i djed i ujaci, stricevi ... svi su mi bili daleki, a osim bake po maminoj strani koju sam ipak vidio nesto cesce, svi su mi bili i izrazito antipaticni i posjeti njima i ostaloj obitekji su mi bili jedna od najgorih iskustava u djetinjstvu. Slinave puse, prenemaganja, "budi miran" satima ... aaargh.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

tatek dobro smo se razumjeli..ti bi volilo da si imao djeda i baku, odnosno da si bio bogatiji za takav odnos, pa sam zato i napisala da sam sretna što sam imala takav odnos..

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MajaMajica prvotno napisa
    tatek dobro smo se razumjeli..ti bi volilo da si imao djeda i baku, odnosno da si bio bogatiji za takav odnos, pa sam zato i napisala da sam sretna što sam imala takav odnos..
    Jest, dobro smo se razumjeli.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •