Bubica prvotno napisa
U mojoj se obitelji dijete ne tuče, nikada, nikako. No to ne znači da moje dijete slobodno gura prste ili vilicu u šteker ili da bježi samo na ulicu iz stana. U ovih nekoliko stvari naše su granice vrlo čvrste i da bi ih takvima održavali nisu nam potrebne nikakve batine.
Idemo..logički slijed. Usprkos tome što dijete ne tučete, ono ne gura prste u šteker. što je izvanredno postignuće u mojim očima.
A ja usprkos razgovoru i svime čime sam raspolagala (između ost. i produženo nadojena VKD) imam dijete koje je guralo prste u koješta, znajući da je zabranjeno i skrivajući se od mene.
Jel na taj način možda možemo zaključiti da imamo različitu djecu ili da smo možda mi kao roditelji različiti i da je genetska raznolikost upravo bogatstvo ljudske vrste? Da djecu možemo odgajati kao što se proizvodi konfekcija u Varteksu..ne bi li tek onda ovaj topic bio 100% točan u zastupanju jednog i isključivo jednog stava? (samo logička premisa..nikako inicijacija za rafale..nikako opravdanje za ponižavanje djece - opravdanje samo za razločitost)
Stav da su svake batine zlo shvaćam otprilike kao stav da je svaka droga loša. Bila ona laka il teška. Jer za neke je laka droga uvod u tešku ovisnost i to mora apsolutno vrijediti kao društveni stav. Iako će neki uživati u marici cijeli život bez nekih posebnih posljedica. Ali putokaz mora biti nedvosmisleno usmjeren. Radi svih onih koji bi u iznimci od pravila mogli nadrapati.