meni je apsolutno strasan nivo generalizacija na ovom forumu. djeca nisu klonovi niti roboti, NE postoji jednak nacin da se prema svakom ophodi. ljubavi, to se slazem, nikad dosta ni za jedno dijete. ali molim vas lijepo, generalizirati da ni jedno djete nikad nije zasluzilo po guzici, to vec granici s idiotarijama. ako zelite povlaciti paralele: nisu ni svi ljudi isti. svi smo u nacelu "dobri", ali neki stvarno krse pravila i prekoracuju granice, a dok za odrasle postoji zakon, za djecu smo mi apsolutno jedini izvrsni suci.

e pa sad, kao sto rekoh, nisu sva djeca ista. ja ih imam cetvero ispod 10 godina i nakon dugogodisnje prakse moj je zakljucak da treba pratiti svoje dijete i na sto najbolje reagira. imam curicu od 6 godine koja je toliko emotivna i mirna da je moram samo krivo pogledati i ona ce brzo poslusati i briznuti u plac sto me kao "uzrujala". a imam decka od 4 s kojim sam vodila borbu oko istrcavanja iz stana tjedan dana, pokusala apsolutno sve metode i nije stao dok nije dobio po guzici. i njemu to apsolutno nikakva trauma nije bila, nego nesto sto je RAZUMIO, sto mu je bilo jasno NE od mene, dok su sve ostale kazne bile mucenja. nakon toga mu vise nije palo na pamet, a meni je izuzetno vazno da znam da je to shvatio (vlastita sigurnost). da ne bi bilo "a, to je bio kraci izlaz", vjerujte mi da nije. kao sto rekoh, tjedan dana je trajala ta borba i narazgovarali smo se o tome (probajte vi pricati sa cetverogodisnjakom i uvjeriti ga u nesto), ali nakon batina je bilo prvi put da me pozorno poslusao i odgovorio mi poslusno.

iskreno, zao mi je roditelja koji se boje uspostaviti disciplinu, vidjela sam slucajeve gdje se to veoma odbilo ljudima o glavu. u teen godinama je vec daleko prekasno za ikakve intervencije. kad budu odrasliji, slazem se da cemo imati vise odgojnih opcija. ali uz toliko djece i toliko prakticnih poslova tokom dana, ja sam naucila slusati svoju djecu kroz njihove osobnosti, i ne bojim se batina ako situacija to zahtijeva.

zaista se cudim nekim zenama ovdje, a malo me i brine kako ce iduca generacija djece izgledati uz ovakav "odgoj". ako dijete shvati da je najgora posljedica necega sto ono ucini time out od 20 minuta, uskoro ce prokuziti da se to mozda i isplati. velim, ne sva djeca, ali iz vlastitog iskustva sa svojim malisanima znam da to nekad tako ide. a nesto NAJGORE mi je gledati kak se djeca po ducanima bacaju oko jedne igracke ili slatkisa, a roditelji to toleriraju ili popuste. to opet isticem, nece napraviti svako dijete nego samo ono koje smatra da si to moze dozvoliti. a imajte na umu da se licnost 75% razvija do pete godine zivota. VI odlucujete koje ce karakteristike i koji stupanj discipline dijete do tada imati.

ja ne kazem da su moji klinci savrseni. daleko od toga. ali postuju me i znaju tocno gdje lezi granica moga strpljenja te posljedice koje slijede. uclanila sam se na ovaj forum zbog jedne pomalo nevezane stvari (malom mi raste prvi zubic pa sam malo browsala o savjetima) ali ovakve me teme sa ovakvim postovima jako JAKO ljute. licemjerje i liberalizam na stetu samog djeteta.

ok mislim da je to to . necu vise gnjaviti, ali morala sam bar ovo napisati... ako ista imam, to je iskustvo u odgoju.