Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 61

Tema: kurikulum za OS, ima li raspolozenih sa susret

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kurikulum za OS, ima li raspolozenih sa susret

Nacrt nacionalnog okvirnog kurikuluma za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi stavljen na javnu raspravu
    na linku http://public.mzos.hr/lgs.axd?t=16&id=14170

javna rasprava je produzena do 31. ozujka

ima li zainteresiranih da se okupimo jednog popodneva i da predjemo dokument i vidimo koje su primjedbe nas roditelja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zagreb

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ovo je odlicna ideja, a nisam siguran da se jos ijedna "roditeljska" udruga ovime pozabavila! super curke, samo naprijed!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam za!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Već sam počela čitati, ali se do druge polovice veljače ne mogu tome ozbiljnije posvetiti. Sastanak da, ali na taj način da si ipak damo vremena da proučimo taj dokument.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

JA sam također za!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

i ja sam za

YosephK, pa lijepo dođi i ti pa iznesi svoje mišljenje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super
    sto se tice termina, drugi dio veljace

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

biljezim se

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tu sam

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    YosephK, pa lijepo dođi i ti pa iznesi svoje mišljenje
    nisam bas siguran da ja kao ne-roditelj mogu vasem sastanku pripomoci. ipak vi tu trebate iznijeti svoju, roditeljsku strane price.

ono sto cu vam svakako preporuciti jest da si zajedno sa tim pogledate i državni pedagoški standard, jer već on puno toga definira sto se treba uciniti do 2012. godine, a sto do 2022. godine.

nalazi se: tu

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mogu i ja ak ustreba

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ja sam zainteresirana, ali također nisam baš sigurna hoću li stići proraditi dokument(e) kak' spada... Uglavnom, bilježim se, pa ćemo vidjeti!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mozda se i ja ukljucim, nadam se da cu ga stici revidirati.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vodite racuna da je rok za javnu raspravu do kraja sijecnja 2009. do tad treba dostaviti sve primjedbe.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Rok je produžen do kraja ožujka.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    vodite racuna da je rok za javnu raspravu do kraja sijecnja 2009. do tad treba dostaviti sve primjedbe.
    Citiraj ivarica prvotno napisa
    Nacrt nacionalnog okvirnog kurikuluma za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi stavljen na javnu raspravu
    na linku http://public.mzos.hr/lgs.axd?t=16&id=14170

javna rasprava je produzena do 31. ozujka

ima li zainteresiranih da se okupimo jednog popodneva i da predjemo dokument i vidimo koje su primjedbe nas roditelja

:?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isprika, opet su je produzili. idem vidjeti jesu li sad dodali i predskolski.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel ima mogucnosti da bude on-line nasa rasprava?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo i mene.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvi tjedan u ozujku
    dogovorite se do kraja ovog tjedna koji dan bi bio za susret, pa da mogu rezervirati termin u gnijezdu

sve i svi su dobrodosli, nemojte pitati jelmoguja
    flo, pokusat cemo

hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dolazim.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pratim 8)

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne mogu 2.3.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas sam nasla tjedan
    u tom tjednu je rasprodaja, primopredaja i svasta

ajmo tjedan iza

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    pratim 8)
    I ja!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

vidim nikako da netko ponudi konkretan termin...pa ću ja 8)

11. ili 12. 3. (srijeda ili četvrtak)

kako vam se to čini?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja ne mogu četvrtkom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ideja je super!

A jel' moze i rasprava na forumu? mislim...ne zivimo svi u Zg.

p.s. mi smo kurikulum vec procitali i proucili uzduz i poprijeko na zupanijskim aktivima (strani jezici). poslali mail s komentarima...ne znam sto bih vam rekla. previse primjedbi, premalo pohvala.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dio o stranim jezicima je jedan od najgorih - premjestanje jednih te istih fraza iz kucice u kucicu, a sve skupa doslovno prepisano iz The Common European Framework of Reference for Languages.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni pase na netu sri ili cet iza 20.00 - jel imamo mogucnost to tako izvesti?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Dio o stranim jezicima je jedan od najgorih - premjestanje jednih te istih fraza iz kucice u kucicu, a sve skupa doslovno prepisano iz The Common European Framework of Reference for Languages.
    mene osobno najvise nervira ona recenica kojom zapocinju stupanj znanja nakon svakog razreda: vrlo jednostavno znati opisati..., jednostavno znati prepricati..., jednostavno znati objasniti...

i onda pisu test vanjskog vrednovanja... i on je sve samo ne jednostavan.

i isto tako uvodjenje onih A1+...mislim, wtf? pa to u CEFu ne postoji. mi smo valjda pametniji, pa smo si uveli taj neki misticni +.

sorry, curke na OT. evo, obecajem, necu vise.

p.s. svakako bi bilo lijepo da nam saopcite vasa razmisljanja kao roditelja nakon svega.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

meni je općenito cefr

mislim, desetljećima su ga sastavljali, skupili hrpu love a napravili

Podržavam ideju da se razina znanja jezika jasno definira, i da su kriteriji jednaki u cijeloj europi (prije je svaka škola stranih jezika u svakoj državi imala svoje stupnjeve, koji su bili jasni samo vlasnicima škole).

Dobar mi je način korištenje deskriptora tipa: učenik je u stanju opisati svoj tipični dan jer se naglasak stavlja na ono što učenik može, zna, je u stanju. meni je to draže nego da piše: present simple (što pr. simp.? u kojim situacijama ga zna koristiti, s kojim glagolima, nauči i upitni oblik ili ne...)

istina je i da su deskriptori nepopravljivo monotoni

Ovo sa A1+ nisam znala (možda se hoće reći da učenici znaju više od A1 ali manje od A2 )

općenito su plan i program učenja stranih jezika u hr. školama preopširni, tj. previše bi se toga trebalo naučiti a za to nema vremena, tj. može se sve što piše učiti ali nisam baš sigurna dal učenici mogu sve to naučiti :?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima kakvih vijesti?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nemam riječi... Pa gdje mi to živimo...?
    :shock:
    A taman sam se bila dala na ozbiljno proučavanje ovoga prvog prijedloga...
    Još nisam ni došla do kraja, kad eto novoga!

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

htjela jucer isprintati neke dijelove da ih bolje proucim, ali nisam stigla, srecom

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A ja sam sve proučila i napisala valjda 10 kartica primjedbi. Laknulo mi je ipak kad sam pročitala da se neće uvoditi novi predmeti, jer predmeti i međupredmetne teme kao: Učiti kako učiti, Građanski odgoj, Poduzetništvo, Održivi razvoj Odgoj i obrazovanje za osobni i socijalni razvoj, Odgoj za vrijednosti, Profesionalna orijentacija i vlastita budućnost za mene su zastrašujući, a Domaćinstvo i Obrtnička proizvodnja nepotrebni, a za Religijske kulture sumnjam da su smišljene samo kao protuteža konfesionalnom vjeronauku. I, naravno, većina tih predmeta kao slučajno je svrstana u čušpajz koji se zove "Društveno-humanistička grupa predmeta". Nije teško pogoditi kojim bi se predmetima smanjivala satnica da bi se zadovoljile potrebe ovih monstruoznih naslova. A da o kadrovima za predavanje tih besmislica uopće ne govorim...

Odvratan mi je i neinventivni, neradnički i sluganski stav prema kurikulumu koji je rezultirao time da nikakvih naših posebnosti u njemu nema nego je najvećim dijelom samo katastrofalno loš prijevod europskih dokumenata (skrećem pažnju na sljedeća mrcvarenja hrvatskog jezika: kroskurikulumske teme“, „tekstne vrste“, „jezično međudjelovanje“, „međujezični povoljni prijenos“, „višejezični posjed učenika“, „nedovoljna ovladanost“, „okomito dvojezična, odnosno višejezična osoba“.)

Imam još hrpu drugih ozbiljnih primjedbi načelne naravi. Iako se pitam koliko je novaca i vremena uloženo u izradu kurikuluma koji se sada odbacuje da bi se pravio novi, sretna sam da je odbačen, jer me već nekoliko dana steže oko srca zbog sudbine obrazovanja koja je njime bila predviđena i kao majku i kao sveučilišnu profesoricu. Živi bili pa vidjeli kakav će biti novi. Na čeki sam.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kakva bi to bila okomito dvojezicna osoba? :shock:
    ima li onda i paralelno dvojezicna osoba?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam nedavno od stručne službe u školi čula da će se prijedlog mijenjati. Isto mi je pao kamen sa srca... Malo sam "zaspala" jer sam imala jedno bolesno dijete, a sad je i drugo na putu da se razboli.

Primjedbe sam i sama počela sastavljati, ali odustala kad sam naišla na ove iste nebuloze koje spominje Zdenka2. Nisam znala kako da to uobličim.

Moja osnovna primjedba može stati u jednu rečenicu. Ovako ja kao roditelj i građanin gledam na kurikulum - to bi po mom mišljenju trebao biti jasan, jednostavan, pregledan i kratak dokument. Kao što je ustav temeljni zakon države, kurikulum bi trebao biti temeljni okvir školstva. Unutra bi se trebali navesti ciljevi i svrha (može se to nazvati misijom i vizijom, ako nam nisu dovoljno dobre normalne hrvatske riječi). Razrada ne mora biti u istom dokumentu.

Zdenka2 sigurno ima pravo kad kaže da je to samo loš prijevod europskih dokumenata. Osim toga, sklepan je kao "patchwork" i to se vidi. Unutra je mnogo elemenata koji, po mom mišljenju, pripadaju u Nastavni plan i program. No, držimo fige da nova verzija bude bolja!

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

taj kurikulum je u najmanju ruku smece koje moze eventualno posluziti ako nema wc papira. ali nema tu cudjenja. pogledajte samo HNOS! pa ne zovu ga nastavnici zaludu Hrvatska Nacionalna Obrazovna Sramota!

nedavno nama u skoli bio jedan od tvorana kurikuluma odrzati predavanje o kurikulumu. i veli covjek (stari cica, samo sto ne padne i okrene se): "danas ionako svi imaju one torbe na kotacice. kako onda netko moze tvrditi da HNOS nije rasteretio djecu?". cijeli auditorij je samo utihnuo i u nevjerici ga gledao. ako jedna takva persona moze biti u radnoj skupini za kurikulum, onda ne vidim da o icemu dalje mozemo razgovarati.

ja imam mali milijun primjedbi na taj obrazovni uzas... ali mi se nekako sve cini da ce sve nase primjedbe zavrsiti u recycle binu....

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    taj kurikulum je u najmanju ruku smece ...
    ja imam mali milijun primjedbi na taj obrazovni uzas... ali mi se nekako sve cini da ce sve nase primjedbe zavrsiti u recycle binu....
    XX (za ono drugo ne bih ga upotrijebila)

Ne može sve završiti u recycle binu, ako primjedbe budu artikularne i dovoljno glasno iskazane.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Započelo s radom novo Vijeće za nacionalni kurikulum
    4. ožujka 2009.
    << Prethodna Slijedeća >>

Danas je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa održana konstituirajuća sjednica novoimenovanog Vijeća za nacionalni kurikulum. Za predsjednika Vijeća imenovan je dr. sc. Nevio Šetić, a za zamjenike predsjednika akademik Stanko Popović i dr. sc. Branislava Baranović.

Vijeće za nacionalni kurikulum savjetodavno je tijelo ministra koje se bavi pitanjima izrade i razvoja nacionalnog kurikuluma i kvalitativnim unapređenjem odgojno obrazovne djelatnosti na predškolskoj, osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini. Novoimenovano vijeće za nacionalni kurikulum predstavlja kontinuitet rada na izradi i razvoju nacionalnog kurikuluma.

Dosadašnje vijeće za izradu i razvoj nacionalnog kurikuluma za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, imenovano 2006. godine, izradilo je Prijedlog nacionalnog okvirnog kurikuluma. Prijedlog je krajem prošle godine dan na javnu raspravu, koja će potrajati do 31. ožujka ove godine. Od otvaranja javne rasprave, Ministarstvu je pristiglo čak 120 priloga, od toga 70 upućenih od strane različitih ustanova iz odgojno-obrazovne infrastrukture, te još 50 od pojedinaca.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Znači li to da je rasprava o starom kurikulumu još otvorena? Zar će novi biti samo poboljšana varijanta starog?

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Iz ovog gore teksta meni ništa nije jasno...
    Još nije završena rasprava o "starom" kurikulumu (dapače, trajat će još mjesec dana, ako sam dobro razumjela), ali je zato već oformljeno novo vijeće, koje će izraditi "novi" kurikulum!? Majko moja!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nek me vrag odnese ako nije to samo sebi svrha...

Iz cijele te priče proizlazi nešto što me straši i užasava - na razini ODGOVORNIH nema volje, interesa, snage, znanja... da se nešto pomakne na bolje.

Mhm, pitam se kako li će to sve završiti..... :?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mene zanima ima li smisla slati primjedbe na stari kurikulum. Naime, moje primjedbe su supstancijalne i svakako bih ih htjela poslati, ako to ima ikakve implikacije na novi prijedlog kurikuluma.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mene zanima ima li smisla slati primjedbe na stari kurikulum. Naime, moje primjedbe su supstancijalne i svakako bih ih htjela poslati, ako to ima ikakve implikacije na novi prijedlog kurikuluma.
    Ja bih poslala. Možda će nekome pasti na pamet da pogleda primjedbe na "stari" pri izradi novog.

Inače, nebuloze poput ove da javna rasprava o starom još traje istovremeno dok nova skupina počinje s poslom uobičajene su za naše Ministarstvo. Ima i ovakvih bisera - odaslani su novi udžbenici na recenzije, recenzije treba napraviti odmah, a nema udžbeničkog srandarda jer se on još čeka! Mislim da su neki pobrkali redoslijed poslova.

Nisam se do sada javljala jer sam u stisci s vremenom, ali pratim ovu temu i smatram da je jako važno da se čuje što više glasova jer je u pitanju budućnost naše djece.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Iz cijele te priče proizlazi nešto što me straši i užasava - na razini ODGOVORNIH nema volje, interesa, snage, znanja... da se nešto pomakne na bolje.
    Peterlin, rekla bih da je problem u tome što na razini odgovornih NE POSTOJI kategorija odgovornosti!
    (To je, nažalost, malo širi problem, nije na razini samo ovoga Ministarstva).

Zdenka2, svakako pošalji primjedbe (i ja bih, ali nisam stigla do kraja, u stvari odustala sam kad sam shvatila da se ide na novi prijedlog, moja greška), i svakako insistiraj da se uzmu u obzir prije donošenja prijedloga za novi kurikulum!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ima smisla.
    Danas sam na jednom Državnom skupu prisustovala okruglom stolu gdje smo dobili povratnu informaciju da se taj mail ZAISTA čita ma koliko god netko bio skeptičan. Isto tako zamoljeni smo da, iako smo zajednički donijeli osvrt na kurikulum, to napravimo i osobno.

I nije odgovornost samo na tamo nekome nego i na nama. I kako reče jedan od predavača: vrištite sada da ne biste vrištali sljedećih 10 godina.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •