upomoć! nakon kozica gore nego ikad! ne pušta je,a bila se skroz odvikla,mi budale od straha joj ponudili dok je imala kozice.
upomoć! nakon kozica gore nego ikad! ne pušta je,a bila se skroz odvikla,mi budale od straha joj ponudili dok je imala kozice.
Koliko je stara?
I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Tako da, nemam ti pametnog rješenja za ponuditi.
Moj dječak ima 3 godine i 5 mj. I pored dudice, vuče za sobom i dekicu!!
Nemam srca ga još uvijek odvajati od toga (utječe na njega ko apaurin), ali kada gledam realno već pomalo postaje![]()
Samo pomisli kakve sve bakterije s tim unosi i imat češ srca![]()
pogubio ih je i više nisam kupila.....
naravno tek nakon što je progovorio,tražio je par dana i sad hladno prođe u dm -u kraj njih
za dudu krivim tetu čuvalicu jer je kod nas bila u opticaju samo u iznimnim situacijama,no njoj je bilo lakše dat dudu :/
Mia je imala dudu do 3 i pol godina. Kad sam počela razmišljati da je se rješimo nekako se izgubila iza kreveta i dok smo mi sve pretražili ne mogavši je naći, zaspala je bez nje. I tako nekoliko dana. Duda je sama odšetala. Poslije sam ne našla iza igračaka.
Čini mi se da se sami odviknu...
Nemoj mariti za to. Vidjet ćeš.
![]()
M ima 4 godine i kad ide spavati, stavi dudu.
Al ona nju vuče i vuče, cmokče dok je cucla.
I gubili smo je i nismo kupili novu, rekla sam joj da se ja o njenoj dudi neću brinuti, vidi kako je sva prljava i stara (bljak!).
Ja teoretičarkupila sam slikovnicu o vili dudilici i čitamo je već više od pola godine.
Već smo se dogovarale da će doći vila i da će vili dati dudu. Zauzvrat će joj vila donijeti dar. I što bi željela? Novu dudu. Ova joj je stara. Ja kažem ne može nova, zaželi nešto drugo. Ne treba mi ništa drugo.
Sad prelazim na ucjenu. Upisala se na balet, reći ću joj ili balet ili duda. Možda nije previše odgojno, ali samim čudom zubi su joj bijeli ko snijeg i svi ravni.
Ja kažem da ne može sve biti 5, pelene je skinula u jedan dan, a duda nikako van.
Ja sam dudlala do 5 godina. Možda je to u genima?!![]()
Moja je Magdalena ostavila dudu na podu( imamo psa) i ja rekla da je Timi dudu progutao,a novu ne mogu kupiti jer tak ovelikim curama nece nitko prodati.Trazila je par dana,ja svak ipšuta odverglala isto i gotovo.Slicno je bilo i sa flasicom,pregrizla je dudu,novu nam nitko nece prodati i gotovo.Naravno nisu svi isti,srednja kci je imala dudu do 4 godine a zatim ju je sama bacila.ne valja nista na silu,ako ne ide...pricekati.
Matilda, kad ovo čitam, dođe mi lakše, moj je dvije godine mlađi, pa imamo još vremena![]()
Matilda prvotno napisa
Ista stvar, al mi nemamo balet nego hrpu drugih stvari, no ništa ne pomaže. Kad se po danu razgovaramo, sve je super, ona je velika cura, samo bebe imaju dude, njoj ne treba, ali kako se bliži vrijeme spavanja, osjećaji nadvladaju razum i onda ne pomaže ništa, ni vila dudilica, ni obećanja ova i ona. Ništa nije vrijedno dude.
Ja sam isto imala dudu ali do treće godine kad mi ju je djed jednostavno bacio u smeće. sad, ja se toga ne sjećam, ali sam vjerojatno bila u komi kao što bi bila i Diana da ja to isto njoj napravim. Što mi ipak, još uvijek ne pada na pamet.
Moja mama je moju dudu bacila kroz prozor. A ja nipetnišest izašla van iz zgrade i po nju. Tolko sam bila dešperatna.
M pogubi dudu po kući, ujutro je negdje ostavi i poslije je teškom mukom nađemo. Ali dok ne nađemo, panika. Duda mora biti tu na oku.
A zanimljivo je da u vrtiću zaspi bez dude.
Znači može.
itekako, već cijelu prošlu godinu u vrtiću spava bez dude. i nije bed, jer tamo druga djeca nemaju dudu, pa ne treba niti njoj. ali doma je skroz druga priča... za koju još uvijek nemam rješenja, a iskreno mislim da neću niti imati, nego će ona biti ta koja će ju odbaciti. i u očekivanju tog dana![]()
Ahmed je skroz odbijao dudu dok su mu izbijale gornje jedinice. Ima 8 mj. i uopce mu vise ne nudimo ima i mjesec dana. Ali on nikad nije ni bio nesto narocito zalijepljen za dudu. Primao ju je jedino dok je bio pospan.
Milina sada. Daj gdje je ispala, isperi ju, trci kupi jos koju, vracaj se kuci zaboralili smo dudu.Sve je to iza nas!
Kod nas je identična situacija kao i kod Matilde, samo što ja nisam dudlala do 5 g![]()
Slikovnicu o vili dudilici smo pročitali zilijon puta. Odustala sam i čekam da sama odustane. Ona ju u stvari ni ne cucla nego žvače i vrti po ustima.
Neki me dan ugodno iznenadila išli smo se nać sa frendovima i Mia je u autu imala dudu. Prije nego je izašla rekla mi je:" Spremi mi dudu da me M (od prijateljice sin) ne vidi s dudom."
vjerujem da će ju to još kratko držat.
svakom slučaju za nas bi bilo kakava akcija prisile bila kontraproduktivna.
Mene je isto lagano hvatala panika jer mi je starija curica već imala tri godine, a duda još uvijek svakodnevni rekvizit. Kad je imala oko 2,5 g, rodila se seka, pa joj nismo htjeli priuštiti dodatni šok, nego smo je pustili da je još neko vrijeme tješi, davali joj do znanja da je i ona naša beba, da je volimo isto kao i drugu bebu, bla, bla... Jako sam se bojala da bi bilo kakvo odvikavanje ili promjena u to vrijeme bilo previše za nju (pelene je iješila rano, s 2 g.).
Pustili smo da stvari idu svojim tokom i gle čuda- malo iza trećeg rođendana moja je curka ostavila dudu (bacila u smeće i smetlari odnijeli- drugi dan je pitala jednog na cesti- "Striček, jesi ti odnio moju dudu?) i samovoljno se preselila u svoj krevetić. Bilo smo jako ponosni i sretni što je te dvije odluke donijela sama, tj. bila je dovoljno zrela da to sama učini bez prisile.![]()
Inače, kad sam se patronažnoj požalila da s tri g. imamo dudu, rekla je da do 4 godine nema smisla dizati frku. Samo malo strpljenja i bez puno pridavanja pažnje oni će sami doći do zaključka da su preveliki za dudu.
I kod nas je isto. Samo ju je jednu noc zafrljacio preko sobe.Mejra's mommy prvotno napisa
Doduse ni on nije bio narociti dudoljubac. Edita je nikad nije ni htjela.
:D :D Mi smo bez dude već 2 tjedna, i to bez muke i drame, pa sam jaaako happy zbog toga. Una je bila prilično ovisna o dudi u zadnjih par mjeseci, ali su ih u vrtiću sve počeli odvikavati, pa nam je teta predložila da i doma počnemo. Bili smo u strahu kak će to proći navečer jer je to bilo najcendravije vrijeme, ali na naše veliko i ugodno iznenađenje, prošlo je bezbolno. Par dana je pitala "Duda, di je?", ja joj odgovarala "miš ju je pojeo, šašavi miš - zabunio se i mislio da je to nekaj fino", ona bi prokomentirala "zločesti miš!" i to je to. Danas više ni ne pita![]()
Bilo je zanimljivo prošli tjedan kad je došla u dedin auto i tamo pronašla jedan zalutali primjerak (imali smo ih svugdje po nekoliko komada - iz Humane). Ona sva presretna viče DUDA! DUDA! a meni frka kak joj sad objasniti da ju nije pojeo miš. Dala sam joj da ju cucla kratko vrijeme, a onda ju uzela pod izgovorom da je jako bekina i treba ju oprat, njoj uvalila neku igračku i mala zaboravila na dudu. Od tad (danas tjedan dana) uopće nije ni pitala.
Mojoj sestri smo kad je imala 3 g prodali foru za vrijeme božića da mali isusek treba dudu jer je beba i ona je kao dala dudu isuseku a poslije ju je tražila nazad , al nema sad više , isusek odnio. od frendice mali sa 1g nije htio dudu ni bočicu više niti primirisati , sam od sebe. ja sam dudala do 5gi onda me mama nagovorila da ju bacim ali ja sam navečer otišla do kante za smeće , našla ju i metla u zube , mama je popiz.... uzela ju , zavezala vrećicu i otišla ju je bacit u kontenjer van. I rekla , sad nema više! Onda sam još godinu dana sisala palac , bože al sam bila tvrdoglavo dijete
mm je do 5 g imao bočicu i kad su je htjeli bacit morali su napravit sprovod i zakopat ju u dvorištu a deda ju je navečer morao ić otkopat
jer je ovaj vikao do besvjesti. drugi dan su je bacili i isto rekli nema više i to je nekak prošlo da je cvilio još par dana i -zaboravio.
Off topic
Ja sam dudala palac do 8. razredasandra23 prvotno napisa
. NIšta mi ga nije moglo oduzeti!
A onda sam se prvi put ozbiljno zaljubila i...![]()
Moja P. se riješila dude kad je imala 2,5 godina.
Jako je bila vezana uz nju, tj. uz njih, jer ih je istovremeno uvijek imala 3-4. Jednu u ustima, a ostale su joj bile po rukama.
Razmišljali smo kako da je odviknemo, a budući da sam ja u to vrijeme bila doma, trudna, otišla sam po nju u vrtić i kad je došla kući, otišla sam u njenu sobu i teatralno rekla:"Joj, jel znaš što se danas desilo?"
Ona me je pogledala onim velikim očima, a ja:"Danas kad sam došla u tvoju sobu spremati krevet, vidjela sam mišića kako bježi s tvojim dudama kroz balkon.Pokušala sam ga uhvatiti, ali bio je brži."
Njoj je to bilo tako zanimljivo, da me je i dalje ispitivala gdje je mišić otišao, da li i on voli dude i još sto pitanja tako da je navečer, legla spavati i bez problema zaspala. Tokom dana sam nazvala i baku da njoj kažem što se dogodilo da ih i ona sakrije i da joj ispriča istu priču.
Mislim da je sve to brže prošlo nego što sam se nadala.
Možda ta priča zvuči banalna, ali kod nas je upalilo.
Kod nas se situacija nije bitno promijenila. Andrej i dalje duda samo pred spavanje i noću. Ali u tome i jest problem. Danju mu mogu odvratiti pažnju, štoviše, sad kad ustaje iz kreveta, pruža mi dudu da ju spremim i ne pada mu na pamet da je traži tokom dana. Ali ne mogu zamisliti kako bi zaspao bez nje, jer se s takvom strašću baca na dudu kad legne u krevet... imam dojam da mu je to vrhunac blaženstva za taj dan. I noću, često zna stenjati, cendrati, dozivati, i kad pronađe dudu, smiri se i spava dalje.
Tješim se da će se i to vremenom smanjiti, kako je i ovo dnevno dudanje samo od sebe nestalo.
Kod nas je upalilo to da je jednu dudu slučajno pregrizla i više ju nije htjela. To je bilo kad je imala 2 godine. To je mami dalo ideju i jednostavno ( ne znam ni sama kak) preko noći su se sve "potrgale" ( čitaj: mama ih je razrezala nožem). Ujutro stavi curka jednu po jednu u usta i zaključi da su sve potrgane i da nijednu neće. Ja sam ju na to još nagovarala da si stavi u usta, a ona je mene uvjeravala da neće. Ispalo je super jer je ona mislila kako je to sama odlučila. Još je par dana svima ponosno govorila da ona neće dudu, mi smo je svi "tjerali" da uzme kako bi efekt bio potpuniji i onda smo jednostavno prestali govoriti o dudi.
Ista stvar je bila sa pelenama. Ja sam dugo ispitivala: " Jel ideš na tutu?" Ona bi mrtva hladna rekla da ne bi. Jedno jutro je samo rekla :" Idem na tutu, pejene su fuj". Ja sam ostala :shock: .Nikad joj više nisam stavila pelenu. Prvu noć sam stavila,ali je tražila po noći piškiti, pa je već drugu bila bez. Nisam mogla vjerovati, ali eto ona je tako odlučila, nešto se prelomilo u njenoj glavici i to je bilo to. Bitno joj je da ona sama odluči i samo je treba navesti da ona to odluči. I danas je tako. Sve je dobim na foru da ona sama misli kako je došla do toga
Moji malci nisu baš neki dudoljupci. Odbacili dudu negdje sa 6 mj.
Ali evo jednog prijedloga kojeg sam čula od poznanika![]()
![]()
Problem rješen tako da se duda svaki dan počela skračivati za cca 0,5/1 mm. Obrazloženje djetetu da se duda troši jer je postalo veliko pa se sada počela jednostavno trošiti. Rezati dudu od vrha - mic po mic i redovito prokuhavati jer je otvorena. U jednom trenutku jednostavno je prekratka za cuclanje. Ponoviti sa slijedećom dudom ako treba.
Njima je upalilo.
Isti problem i nas muči, više nemam ideja kako ju odučiti od dude.Napunila je 3 godine,Pelena se riješili u potpunosti a dude :? nikako ,pa nikako.Nema ju konstantno samo kako ona kaže za spavanje i kad mi bude trebala(U VRTIĆU KAD JE TETA KOJA JOJ NIJE DRAGA).
Al kaj kad ona kaže "mama odi kupiti novu"?Helga prvotno napisa
Moja bi isto tako rekla ,da joj kupim novu![]()
![]()
več viče mama dudu,čim se bliži vrijeme spavanja postaje nemoguča,plače ako joj sakrijem pa mislim da rezanje nebi došlo u obzir u našem slučaju.
Pa kupite novu dudu koja će se također istrošiti(Metodu nisam koristila tako da nemam iskustva iz prve ruke.)
Ja ponekad čitam upustva (sastojke, upute...) na glas i to zvuči otprilike ovako: Sastav bla bla bla; može se pojesti najviše 4 kom na dan; pije da mala djeca ne smiju jesti (cer) itd - sve popraćeno sa ozbiljnim tonom i zamišljenom facom (za stvari koje je teško objasniti).
Možete čitati ona upustva na poleđini duda i primjetiti da na poleđini sitnim slovima piše da je to za djecu do x godina i da se nakon toga troše.
Mislim - vjeruju u Djeda Mraza pa zašto ne bi i u to.
Još neke metode koje sam čula baš za dude - krađa duda. Došao lopov - tata zalupi vratima, mama skuži da nema duda i trči vidjeti tko je otišao. Ono lopov je pa prijava policiji. Pa najbolje tempirati nedjelja pa objasniti da ne rade dučani itd...
Frani je sa 3 god. duda pala u zahod. Pa necemo valjda pokakanu dudu u usta! FUJ KAKO SMRDI!!!! Ostale sam posakrivala i posla duda u zaborav! Uglavnom nemoj nikad nista raditi na silu i ne nudi joj! Neka je sama trazi!![]()
Odlično! Mene su po pitanju dude moja svekrva i Gabrijelin (njoj je malo više od 2 god.) pedijatar stavili na mjesto, jer sam i ja razmišljala da ju idem odvikavati. Svekina je da pusti klince da dudaju dok sami ne odbace dudu, a doktor mi je rekao 'a zar ste iakda vidjeli odraslog s dudom'?Linda prvotno napisa
Inače negdje sam u literaturi naišla na podatak da se klincima ne smije prerano oduzimati neka zanimacija za usta, jer posljedice mogu biti gadne - grickanje noktiju, pušenje, prejedanje... Primjećujete li da je sve vezano uz usta?
Mene je kao maleno dijete (ja se toga ne sjećam) baka išla silom odvikavati od dude. Kad mi je oduzela dudu počela sam cuclati palac. Do besvijesti. Kad mi je strateškim manevrom zamotala palčeve da ih ne mogu sisati počela sam gristi nokte. Radim to, jel mi to uopće pametno priznati, već 30 godina.
sandra23 prvotno napisa
![]()
![]()
a ja mislila da sam ja rekorder. Ja sam dudala do 5.Winnie The Pooh prvotno napisa
Ma ni ne nadaj se rekordu! Baba uvijek prica da je moja svekrva cuclala palac do udaje!Ustvari do 16 godine( samo kad bi isla spavati)
. Znam zvuci nevjerojatno ,ali trebas vidit taj palac.
![]()
![]()
![]()
Ja sam skrivala dudu u "kutu" kad sam išla u prvi razred, pa bi pod odmorom zbrisala u wc, malo si podudala i opet u džep od kute pa na sat![]()
![]()
E, sad moram napisati nešto što sam primijetila zadnjih dana. Zašto se odrasli srame svog djeteta koje hoda i govori i duda dudu?
Mislim, oni su mu je dali, je li tako, pa zašto ih je sada sram?
U kratko vrijeme vidjela sam dvije situacije.
Situacija br. 1: pred dječjim kazalištem, djeca jurcaju, a jedna curica, može joj biti 3 godine, s bakom, zatraži dudu. Baka joj da dudu i curica si duda. Onda naiđe moj Andrej, zagleda se u nju, pokaže prstom prema njoj i s divljenjem (i zavišću) u glasu kaže "DUDA!"
Na to je baka curici munjevito uzela dudu iz usta i počela je grditi da kako ona tako velika curica duda, itd, itd. Hoću reći, dvogodišnje dijete ju je izbacilo iz takta. Curica je cvilila i tražila baku da joj vrati dudu, ali ju nije dobila.
Situacija br. 2: centar Kaptol, terasa ispred igraonice. Curica, isto tako 2-3 godine, trči okolo s dudom i naviruje se kroz prozor igraonice. Mama trči za njom i kaže, sakrij se, ne smiju te vidjeti s dudom.
:?
Mislim, i moje dijete ima dudu, i ja nisam sretna zbog toga, ali vidim da će se s vremenom riješiti toga, pa se neću uzrujavati (ok, olakotna okolnost je što on duda samo doma, pred spavanje, nikad vani). Ali ovo, da roditelj posramljuje svoje dijete pred drugima zbog dude, to ne mogu shvatiti.