evo javlja vam se jedna friska kupacica :D koja je rodila prije sad vec skoro 2 tjedna u Petrovoj.

Prvo moram pohvaliti ekipu tamo - babice su bile fenomenalne i imala sam osjecaj da me drze ko malo vode na dlanu. Stvarno ugodno iznenadenje nakon svih onih mucnih prica o porodu koje sam stalno slusala. Moj je zapravo bio upravo suprotno - jedno stvarno prekrasno iskustvo velikim dijelom zahvaljujuci i njima.

Ja sam odmah u pocetku se dogovorla s njima da bi izgon ipak napravila na suhom, odnosno da bi bila u vodi samo za vrijeme dok traje otvaranje, (da mi voda zapravo djeluje opustajuce i da mi olaksa trudove), jer sam ipak prvorotka, a u vodi nije moguca nikakva asistencija tijekom poroda, znaci ni epizotija, niti okretanje bebe da lakse izade... odnosno prepusten si sam sebi, sto se ja za prvi put nisam usudila.

U kadu sam usla otvorena 5 cm. Do tada mi je bilo super jer sam imala CTG na daljinski - tako da sam se mogla setati okolo i okretati kako god mi je pasalo. U pocetku sam se setkala okolo po boxu, no nakon nekog vremena su me poceli grcevi hvatati u nogama (a mozda i zato jer sam cijeli dan od kada su me poceli hvatati prvi trudovi se setala i bila na nogama) i jednostavno mi nije vise pasalo setanje, pa sam se ipak odlucila leci i cuvati snagu za kasnije.

U kadi je bilo fenomenalno, topla voda stvarno opusta i trudovi su jedno 50% manje bolili nego vani. Mozes se izvaliti i namjestiti kako hoces, dobila sam cak i male luftice za namjesti si pod glavu... zakljucili smo da kadi jedino fali jacuzzi :D da bi dozivljaj bio potpun.

Bila sam u kadi preko sat i pol, ugodno sam pijuckala kavicu razgovora s babicama i sa mm koji mi je bio najveca potpora. Svaki put kada bi mi dosao trud bi napravili jednu minutu pauze dok me ne prode i poslije nastavili s razgovorom...bas ko na kavici.

Problem je nastao kad sam izasla van i kad su ustanovili da nakon sat i pol u vodi, sa urednim trudovima prema ctg-u, se nisam nista otvorila od onih pocetnih 5 cm s kojih sam i usla u kadu. Pa sam odlucila jedno vrijeme provesti vani.

No, kako sam izasla van najedamput su me copili jaki trudnovi ... i to je sad pocelo bolit ko vrag, nije vise bilo razgovora :D, i pocela sam se naglo otvarati, tako da sam odlucila da bolje izdrzat ove jake trudove vani koji su efektivni ... samo da to cim prije zavrsi jer sam vec bila preumorna, tako da se nisam vise htjela vracati u kadu.

Rodila za jedno sat vermena nakon izlaska iz kade.

Na kraju stvarno ne znam da li je voda djelovala na to da sam se na kraju pocela brze otvarati, no i pitanje je zasto se nisam otvarala dok sam bila u vodi...

U svakom slucaju mislim da je pravilo da nema pravila - te da se treba prilagoditi onome sto u danom momentu osjecate i mislite da bi bilo najbolje.

Ako se odlucis na porod u vodi (u Petrovoj), moras prvo ispunti neke preduvijete:
1. da imas urednu trudnocu bez ikakvih komplikacija
2. Potrebni su ti i uredni nalazi na hepatitis, hiv, urinokultura, te cervikalni brisevi
3. Moras se prije predbiljeziti za porod u vodi..odes u Petrovu, 1. kat, rodiliste
4. Cijena takvog poroda je 1500kn, no do kraja ove godine Radenska sponzorira porod - tako da je on do kraja godine besplatan.