Evo ja se spremam na porod u vodi, i kako stvari stoje, bit će ubrzo, tako da kroz koji tjedan očekujete i moje izviješće. Ja sam 37+4 trudna, ali s obzirom da sam na oba ušća otvorena već 3 cm, rekli su mi da će porod biti sigurno prije termina.

E sad, što se samog poroda u vodi tiče, kao i svi koje je zanimao, puno sam čitala, uglavnom neku stranu literaturu i na internetu, ali sam prilično svježa sa tečaja o porodu koji je završio u ovaj četvrtak. Sada ću vam napisati samo ono što sam čula od doktora i sestara na tečaju, a za koji tjedan, pisat ću vam i svoje iskustvo.

Dakle,
U Rijeci su prvi počeli sa porodom u vodi, početkom ove godine i do sada ih je bilo 60tak, što je 4% od ukupnog broja poroda. Kažu da su žene jako zadovoljne čak su i same sestre rekle da bi išle na takav porod.

U boxu u kojem je kada, sami regulirate temperaturu kao i temperaturu vode (bili i uvjerili se svojim očima).

U kadu se ulazi kada ste minimalno otvoreni 5 cm i kada su trudovi skroz uhodani (možda je u tome bio problem kod ankike!). U međuvremenu, može se hodati, plesati, ležati na krevetu, "cupkati" na lopti (koja, by the way, ubrzava otvaranje i trudove - tako nam rekoše), ili bilo šta drugo što vam padne na pamet, ali da ste opet u krugu koji lovi bežični CTG.

U kadi se može biti maksimalno 1,5 do 2 sata i onda se izlazi van na pola sata, ali kažu da se do sada to još nije desilo, odnosno da je rodilja u tih 2 sata rodila.

Kada se beba rodi, odmah vam ju daju na prsa na par trenutaka, onda ju uzimaju radi mjerenja i Apgara, i onda ju ponovno dobivate nazad. U međuvremenu se voda iz kade ispušta i čeka se porod posteljice (treće porodno doba), nakon kojeg se izlazi na krevet, šiju vas (ako je potrebno) i otprilike 2 sata ste na promatranju (4.porodno doba), odnosno gledaju koliko krvarite i sl. Kada vas sašiju bebu odnose u dječju sobu, i ponovno ćete ju vidjeti i od nje se više nećete razdvajati kada vas odvezu na odjel za babinjače (u Riječkom rodilištu se primijenjuje rooming in).

Voda u kadi je protočna, znači da stalno prolazi nova voda, a cijevi kroz koje prolazi voda su jednokratne! Rekli su nam i da im je potrebno 30-45 min da se kada očisti, dezinficira i da se promijene te cijevi, tako da je toliko potrebno i da prođe između dva poroda.

Eto to bi otprilike bilo to! Ako se sjetim još nečega, napisat ću, a ako ništa, pišem vam osobna iskustva za koji tjedan!!! :D