Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Bolovanje za njegu djeteta - neispravan obračun?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Bolovanje za njegu djeteta - neispravan obračun?

Šogorica mi radi, a ima curicu od 1.5 koja je stalno bolesna jer ide u jaslice.
    Pitam ju zašto ne ostane s njom doma da skroz ozdravi, a ona mi kaže kako joj previše skinu na plaći.
    Kažem joj kako ima pravo na 100% plaću dok je na bolovanju za dijete do 3. godine i neka obavezno traži da joj plate.
    Ajde, uspijem ju nagovoriti ...
    Prije par dana pitam što su joj rekli, a ona mi kaže da su joj odbrusili kako ona nema pravo te novce, nego firma :shock: . Pa oni još i zarađuju na njezinom bolovanju!!!
    Sad sam joj iskopala zakon pa nek ode i pokaže onoj koja tvrdi da ti novci pripadaju firmi...

Editirala sam naslov i jednu malu rječicu iz posta. Minnie

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Spooky, za bolovanje zbog bolesti djeteta, roditelj ima pravo na naknadu do 100% plaće (ALI NAJVIŠE DO 4.250 KN :/ ). S druge strane, ako traži bolovanje zbog sebe, ima pravo na cijelu naknadu plaće (nema limita u iznosu, ali ima u danima ..mislim 42.dana).

A što se tiče toga da firma ima pravo na njene novce...zadavila bih golim rukama tog pametnjakovića i tužila ga za pronevjeru....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Spooky, za bolovanje zbog bolesti djeteta, roditelj ima pravo na naknadu do 100% plaće (ALI NAJVIŠE DO 4.250 KN :/ ). S druge strane, ako traži bolovanje zbog sebe, ima pravo na cijelu naknadu plaće (nema limita u iznosu, ali ima u danima ..mislim 42.dana).

A što se tiče toga da firma ima pravo na njene novce...zadavila bih golim rukama tog pametnjakovića i tužila ga za pronevjeru....
    Njezina ukupna plaća ne prelazi 4250 kn.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tim prije bih ih tužila...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Spooky, obavezno joj isprintaj sa weba HZZO-a:

http://www.hzzo-net.hr/osnovno/nakna..._bolovanja.htm

Naknada plaće iznosi 100% osnovice:
    - za vrijeme bolovanja zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, odnosno zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu
    - za vrijeme bolovanja zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem
    - za vrijeme korištenja obveznog porodnog dopusta
    - za vrijeme njege oboljelog djeteta mlađeg od tri godine života
    - za vrijeme bolovanja zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe
    - za vrijeme dok je osiguranik izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini.
    Neka im odnese isprintano od HZZO-a i neka im reče da zovu HZZO ako im treba uputa kako se obračunava bolovanje za njegu djeteta i koliko novaca treba dobiti roditelj koji koristi to bolovanje.

Treba im pokazati da poznaje propise, obično to bude dovoljno.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

da ne otvaram novu temu.... i mene muči obračun plaće kad sam na bolovanju zbog malenog
    naime kad sam na bolovanju dobijem veću plaću, nije da se bunim, ali mi nije jasno po kojem principu neki dobiju više a neki manje
    ne razumijem se u računovodstvo, ali koliko sam shvatila onaj dio koji mi daje hzzo nije oporeziv pa zato dobijem veću plaću :?
    da li sam u pravu?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Najvjerojatniji razlog su radni sati u mjesecu: mi svi obično imamo nekakve ugovorene bruto plaće za jedan mjesec, a naknada sa HZZO-a određuje se prema ranoj satnici. S obzirom da mjeseci imaju različita radne sate, tako varira i naknada.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

možda je ono što joj je "firma" htjela reći je da oni dobiju refundaciju od hzzo za plaču koju isplate majci koja je na bolovanju zbog bolesti djeteta mlađeg od 3 godine...
    po tom da, zaista firma dobije "tvoju" plaču nazad

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I ja sam ( čitaj: Generalić) povjerovala u famozni povrat plaće od 100% sve do prvog bolovanja kada sam radi 6 dana b. ostala bez 2.000 Kn , da bi saznala - da dobiš povrat, ali ne više od 4.250 Kn i još gledaju prosjek posljednja tri mjeseca.Tako da ukoliko odeš na bolovanje u periodu do 3 mjeseca nakon porodiljnog nećeš dobiti više od tvoje porodiljne naknade( max. 2.500Kn).
    Zato, ja sad sva bolovanja od moje ribice pišem na sebe i tako dobim više nego da idem na njihovih 100%

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam isto dobivala veću lovu na bolovanju jer imam plaću manju od 4,250. razlog je to što ti naknada za bolovanje ne ulazi u poreznu osnovicu, tj. ne oporezuje se. tako da ako si cijeli mjesec na bolovanju, zapravo dobiješ bruto plaću. bedasto, znam, ali tako je!

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A kako se obracunava za djecu stariju od tri godine?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

razlog je to što ti naknada za bolovanje ne ulazi u poreznu osnovicu, tj. ne oporezuje se. tako da ako si cijeli mjesec na bolovanju, zapravo dobiješ bruto plaću.
    Ne dobiješ bruto plaću, nego neto. Razlike se stvaraju radi satnice, mi često imamo istu plaću bez obzira koliko određeni mjesec nosi radnih sati. Po ER-1 obrascu izračuna se prosječna neto satnica i s njom se računa naknada svakog mjeseca, množi se prosječna vrijednost neto sata sa radnom satnicom određenog mjeseca.

Pogledaj obrazac, na njemu su i upute o ispunjavanju:
    http://www.hzzo-net.hr/obrasci/R1_11.pdf

A kako se obracunava za djecu stariju od tri godine?
    Isplaćuje se 70% izračunate naknade na gore opisani način, ako se poslodavac nekim aktom (kolektivnim, pravilnikom...) nije obvezao na povoljniji postotak.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da, po obrascu ispada da je neto. bruto bi stvarno bilo previše. ja sam nekako živjela u uvjerenju da je to zbog toga što se naknade ne oporezuju. hvala na upozorenju!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno re

ako traži bolovanje zbog sebe, ima pravo na cijelu naknadu plaće
    meni rekoše da ne, nego isto 70% od prosjeka zadnjih 6 mjeseci :?

Za djecu stariju od 3 godine isto tako.

I još nešt, neki doc opće prakse ti neće/ne može otvoriti bolovanje na tebe kad ima potvrdu od pedijatra "preporuka za bolovanje" ili kak se već zove taj papirić i to mu je pokriće za inspekciju. Tako meni bar moj reče :?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Drage moje,

da li netko zna?

Imam li ja kao otac pravo na korištenje bolovanja za njegu djeteta ako je mama još na porodiljnom?
    Naime događa nam se da moramo voziti dijete na preglede a mama se dobro ne snalazi u prometu a meni je problem dobiti slobodan.

Pozdrav...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja mislim da imaš.
    dok sam ja bila na mirovanju zbog komplikacija u trudnoći, MM je koristio bolovanje radi starijeg djeteta. Mislim kaj sam ja trebala u 8-om mjesecu trudnoće navlačiti starije dijete teško 20kg po doktorima (još je i ospice tad dobila, a malo malo pa je bila bolesna).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •