cini mi se da se misljenja o ovome jako razlikuju.
u prvoj trudnoci imala sam jednokratno krvarenje u 12. tjednu.
na ultrazvuku je otkriveno da je pukla neka kapilara, nesto kao manji hematom i nije mi prepisano nikakvo bolovanje niti mirovanje, a ostatak trudnoce sam provela izuzetno aktivno i sve je proslo u najboljem redu. tu prvu trudnocu sam vodila u inozemstvu.
drugu trudnocu vodim u zagrebu. takodjer u 12. tjednu krvarenje identicno onom prvom. medjutim bez da su me pogledali na ultrazvuk i pokusali otkriti koji je uzrok krvarenju, preporuceno mi je strogo mirovanje, terapija dobrostanom i normabelom i u slucaju ponovljenog krvarenja hitan prijem u bolnicu.
ljekove nisam popila, a mirovala sam, hm...ne moze se bas reci. a i pitam se kako se to miruje kad vec imas jedno dijetesve je proslo u najboljem redu, ali ipak sad u visokoj trudnoci (27. tjedan) osjecam i sama da trebam malo stati pa gledam kad god mogu da legnem i mirujem, ne dizem nista tesko, cak sam se i s m. jako disciplinirala i vise je uopce ne nosam ni ne dizem, ne jurim za njom po parku itd.
medjutim nekako mi jos uvijek nije jasno to s mirovanjem u trudnoci. nakon svakog vaginalnog pregleda moja mi ginekologica kaze "super" u smislu da nisam otvorena, a mirovanje preporuci pretpostavljam preventive radi jer se svako krvarenje u trudnoci uzima kao rizik, moze biti znak nadolazeceg prijevremenog poroda i sl.
s druge strane cini mi se da se mirovanje previse olako prepisuje trudnicama. negdje sam citala da u biti uopce ne postoje dokazi o tome da mirovanje pomaze pri ocuvanju trudnoce, a takodjer da je radjeno nekakvo istrazivanje gdje se pokazalo da mirovanje u trudnoci moze biti itekako stetno, nesto vezano za osteoporozu, u smislu gubitka kostane mase...sad sam vec zaboravila pojedinosti.
ono sto me pak danas jako zacudilo, kaze mi frendica da se terapija jako razlikuje od doktora do doktora i da ce u slucaju otvorenosti cerviksa jedan doktor zavezati za krevet, dok ce ti drugi reci da slobodno setas. takodjer veli da zna curu koja je otvorena od 3. mjeseca pa da je prehodala cijelu trudnocu. e sad to mi je stvarno jako cudno i prvi glas. mislila sam da je otvorenost cerviksa ozbiljna dijagnoza i prijetnja trudnoci, nisam imala pojma da se s tim moze prehodat.
eto bas sam ga razduljila, u biti me zanima u teoriji o toj otvorenosti, ulozivosti i sl. meni je nalaz najcesce "uloziva za vrsak prsta". jel to normalno? i kakva su vasa saznanja o svemu tome? takodjer koja bi bila dopustena tezina koju trudnica smije dizat? bilo bi super da se javi netko strucan, a takodjer iskustva iz prve ruke me jako zanimaju.
pozdrav svima, odoh lezat![]()