Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: odrzite mi trudnicki tecaj, molim!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno odrzite mi trudnicki tecaj, molim!

evo za cure koje su prosle trudnicki tecaj molila bih vas da mi kazete sto se tamo radi. kako sam prvu trudnocu vodila u inozemstvu primalja mi je bila objasnila osnovne stvari, a kasnije kod nas vise nije bilo vremena za tecaj pa nisam nikada ni odradila to. sad posto sam vec rodila kontam da vec sve znam, a posto idem roditi u vinogradsku ne treba mi potvrda za muza, a osim toga moram mirovati, vec sam 27. tjedan...sve u svemu opet necu na tecaj, a stalno me kopka sto se tamo nauci?
    i moze li mi netko temeljito objasniti disanje? ako ima kakvih linkova o tome (moze i na engleskom). hvala

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja nisam isla na trudnicki tecaj u DZ jer sam vidjela da mi nemaju nis pametno za reci prema onome sto sam vidjela u programu:

-promjene u tijelu zene tokom trudnoce
    -potrebni pregledi u trudnoci
    -pravilna prehrana
    -priprema zene za aktivno sudjelovanje u porodu
    -vjezbe disanja
    -porod
    -njega novorođenčeta
    -dojenje i pravilni polozaj pri dojenju

jer sam se informirala po svim mogucim stranicama, posebice na Rodi i nije mi se iskreno dalo tjedan dana ici tamo po 3-4 h poslije posla, bilo mi je vazno jedino nauciti disati.
    Za to sam radije otisla privatno fizioterapeutkinji koja inace radi sa trudnicama koja je odradila s nama disanje i to kvalitetnije nego kada se radi u grupi, a i odradila je s nama sve detalje vezane za porod jer je i ona rodila u Vinogradskoj. . . I ja sam rodila u Vinogradskoj

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

mi smo išli na tečaj poliklinike vili, plaća se 500kn ali vrijedi toga. i dobiješ potvrdu koja važi svugdje.

prvi dan je fizioterapeutica (snježana što je napisala onu knjigu vježbe za trudnice) između ostalog nas je učila disanje, vježbali smo svi zajedno i stvarno je za svaku pohvalu.

iduće dane (traje 5 dana u predvečernjim satima) su se izredali ginekolog, psihologica, pedijatrica i babica. svatko od njih je pričao o trudnoći/porodu/dojenju/njezi za svog područja. definitivno je najbolja bila babica zadnji dan, nakon svih stručnih izraza i stajališta koje smo čuli predhodne dane, onako prisprosta žena sa bosanskim naglaskom nam je tako lijepo po svakodnevnim jezikom sve objasnila od onog trenuka kada parkiraš auto pred rodilištem...svi redom smo sjedili razjapljenih usta, nitko nije postavljao pitanja.

svakom bi preporučila tečaj jer je odličan, pogotovo zato što smo zajedno bili i MM je sve čuo i nekako je uključeniji. puno stvari koje smo tamo čuli mu ja definitivni ne bih znala objasniti, kao da se malo više opustio kada je sve tate da su došli sa svojim ženama.

pripremili su nas za porod (ako je to moguće), od tips and tricks do procedura, vježbali smo disanje (ma da sam ga ja učila iz knjige ali to ne možeš usporediti!), prešli dojenje, babinje, njegu bebe i mame, psihologiju baby bluesa (jako dobro da tate to čuju!) i sl.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bilo je nekoliko topica s detaljnim bilješkama s trudničkih tečajeva
    potraži možda su još tu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala, pronasla sam svastva sto me zanimalo.
    ok, nema smisla da idem na tecaj posto sam vec rodila ali svejedno bih rado da mi netko pokaze to disanje.
    jel znate kontakt od nekog gdje bih to mogla saznati? iva kolic? ima li nekih web linkova s objasnjenjem?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

33
    imas dvije skole disanja da tako kazem - jedna zagovara uvjezbano disanje a jedna da dises kako ti pase...

da sam na tvom mjestu, ne bi se toliko bavila disanjem, tj sad na 2. porodu nisam ga smattrala posebnom vaznim i disala sam kako mi pasalo...

imas dobro objasnjeno disanje, ako te bas zanima, u schustericinom knjizi,
    S.Vojvodić Schuster: "Vježbe za trudnice", Biovega, Zagreb 2004

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma ne trebaš se truditi da to učiš ... bitno je da teoretski znaš otprilike, kako je nama primalja rekla dišeš kao "pesek" ... ja sam osjetila potreba da dišem otprilike ovako hu, hu, hu, hi, hi, hi, hu, hu, hu ... hiiiiiiiiii ... pa predah, udah.
    I pomagalo mi je ako se to tako može reći. Kažu da bolje da se ne uči disanje (samo da znaš otprilike), jer se onda previše trudiš kopirati disanje sa tečaja, pa se ne možeš opustiti i disati onako kako ti paše.
    Imaš malo o tom disanju na Istinski neinterventni porod po MO.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala cure. ma zanimalo me zato jer sam na prvom porodu skoro ishiperventilirala disuci kao po svom filingu to je bilo onako uzasno duboko i glasno disanje, tako sam jedino mogla...kad sam vec skoro umrla onda je dosla sestra i pokazala mi to pasje dahtanje pa mi je ipak bilo nekako lakse. pa sam mislila da mozda nisam bas bila najbolje pripremljena barem sto se tice tog disanja. i da mozda postoje jos neke fore. pogledat cu ove knjige i linkove koje ste mi preporucile.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, i ja sam u prvom porodu disala užasno duboko, nije bilo baš ok...
    A sad u drugom, između tih hu, hi, na kraju kad je bebica krenula bilo je i ssssssss, i onda na kraju jedan grrrrrrrrrrrr, e na taj grr su babice skužile kaj je na stvari i dotrčale.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

duboko disanje je ok, kao uvijek, dise se kroz nos, ne kroz usta.

Ideja da je potrebno nekako pravilno disati tijekom poroda je "izumljena" relativno nedavno, s Lamazeovom metodom porodjaja, koji je smatrao da kada zena dise onako kako on predlaze, a muz je vodi i podsjeca na to kako "pravilno" disati, tada je porodjaj laksi, bez boli itd...

Osobno, mislim da je to jos jedna nepotrebna intervencija i potpisujem nekoga tko je na pitanje o disanju tijekom poroda, rekao: Da, svakako, treba se disati, vrlo je vazno ne zaboraviti disati cijelo vrijeme.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

eto, meni se na mom porodu bas nije tako pokazalo.
    saradadevii u pravu si, ali to sto kazes vjerovatno vrijedi na prirodan, neometani porod. kod takvog poroda zena vjerovatno zna sto radi i ne trebaju joj nikakva posebna objasnjenja.
    medjutim moje je iskustvo drugacije, nakon nekoliko sati trudnova na dripu jednostavno sam potpuno izgubila kontrolu od boli i jacine trudova i nisam se mogla pomaknuti, nego samo tako duboko, glasno disati sto mislim da nije uopce bilo ok, jer mi se strasno vrtilo u glavi i skoro sam povratila, i bilo mi je puno lakse kad sam krenula dahtati ko pesek, kako mi je pokazala sestra. pri takvom disanju sam jednostavno bila nekako puno bolje u kontroli. a recimo ne bih se sigurno intuitivno sjetila tako dahtati.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

33, gdje planiras roditi, koje rodiliste i hoces li biti sama?

mm je samnom uvjezbavao disanje i vodio me ako mi je trebalo, ili kod opustanja medju trudovima....i opcenito je bio od pomoci , dodavao vodu i sl....a voda mi je pomogla da mi se usta ne suse, sto mi je bilo vazno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ovaj put planiram roditi u vinogradskoj, a kao i prosli put mm ce ici sa mnom. meni je takodjer voda puno pomagala (premda sam zbog toga na kraju dobila kateter ) a i mm mi je bio od velike pomoci, vizualizirao sa mnom otvaranje, prodisavao trudove itd. no moram priznati da u samoj tranziciji, kad se stvar potpuno izmakla kontroli, nije nis pomagalo osim tog savjeta o disanju koji mi je dala sestra.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    eto, meni se na mom porodu bas nije tako pokazalo.
    saradadevii u pravu si, ali to sto kazes vjerovatno vrijedi na prirodan, neometani porod. kod takvog poroda zena vjerovatno zna sto radi i ne trebaju joj nikakva posebna objasnjenja.
    medjutim moje je iskustvo drugacije, nakon nekoliko sati trudnova na dripu jednostavno sam potpuno izgubila kontrolu od boli i jacine trudova i nisam se mogla pomaknuti, nego samo tako duboko, glasno disati sto mislim da nije uopce bilo ok, jer mi se strasno vrtilo u glavi i skoro sam povratila, i bilo mi je puno lakse kad sam krenula dahtati ko pesek, kako mi je pokazala sestra. pri takvom disanju sam jednostavno bila nekako puno bolje u kontroli. a recimo ne bih se sigurno intuitivno sjetila tako dahtati.
    Da, slažem se s ovim.
    Možda bih u sredini gdje se ne bih osjećala promatrano i disala kao pesek, tj. kako mi najblje odgovara. Ali u bolničkoj sredini pod svjetlom reflektora nije mi palo na pamet kako to izvesti u nekoj "pristojnoj verziji" u kojoj me primalja ne bi opet ismijala riječima "molim vas da ne vičete, pogledajete onu mladu trudnicu u susjednom boksu kako joj lijepo ide".
    A ja tada nisam mogla reći -to su nam pokazali na tečaju i baš me briga ako je vama smiješno-.
    Osim toga trudila sam se ne disati ubrzano, jer sam iamla osjećaj da ću nakon pola sata takvog disanja, usta totalno izgorjeti ako usput ne budem pila i vode, a vodu mi nisu dali. Primalja mi je gurnula nekakav vlažan komad krpe u usta. Sreća da je otišla, a MM je ostao sa mnom pa smo barem to riješili. I tako sam se ja trudila distai smireno i polako, a to smierneo i polako je postajalo duboko i dugačko , jer je naravno smireno i polako bila totalna utopija; i osjećala sam da mi uz sve to duboko disanje kao da mi fali kisika, da se gušim, primalja je rekla nije vam ništa gospođo, samo se smirite, a mene je počela hvatati nakon toga panika, ona kaže nije vam ništa, ja mislim da ću se onesvijestiti što od bola (drip) i osjećam da nemam dovoljno zraka. U drugoj trudnoći sam saznala i za drugi razlog osjećaja nedostatka zraka (vena cava). I cijelu trudnoću i porod me nije uhvatila panika jer sam znala kaj je to i kako da riješim. Ali ljudi dragi zar sam ja to sama morala otkriti, pa kaj je to tako teško reći trudnici/rodilji; čemu onda uopće služi primalja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    meni je takodjer voda puno pomagala (premda sam zbog toga na kraju dobila kateter )
    U vinogradskoj ne daju piti vodu, koliko ja znam. Provjeri si to prije.
    A zašto kateter. Kad su meni rekli -pa prije pola sata ste bili na wc-, ne trebate opet-, ja sam si pomislila pa neću se ja suzdržavati zbog vas, tko vas fućka, bitna sam ja i ja znam da li mi je sila ili nije, sad ću se ja fino opustiti i prestati suzdržavati, a vi čistite poslije ako se kaj dogodi.
    I tako sam se ja opustila, i gle izašlo je van svašta, malo mokraće ali i beba usput. E nastala je strka.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    U drugoj trudnoći sam saznala i za drugi razlog osjećaja nedostatka zraka (vena cava). I cijelu trudnoću i porod me nije uhvatila panika jer sam znala kaj je to i kako da riješim. Ali ljudi dragi zar sam ja to sama morala otkriti, pa kaj je to tako teško reći trudnici/rodilji; čemu onda uopće služi primalja.
    pa evo znaci ipak ima nesto u tom disanju...tinnaz, mozes li malo detaljnije objasniti ovo vena cava sto si spomenula?

U vinogradskoj ne daju piti vodu, koliko ja znam. Provjeri si to prije.
    A zašto kateter
    ne smije se ni na merkuru, ali eto ja sam pila...pa cuj ocito da nitko ne misli o rodiljama pa moras misliti sama o sebi. jer inace kako objasniti da puste rodilju u trudovima pet sati bez vode...samo zato sto je tako njima zgodnije? neljudski, ako mene pitas i naravno da sam pila.
    a kateter? ne znam, dobila sam ga, sjecam se samo da se doktor prije nego sto me sasio ili poslije, vise se ne sjecam, cudio zasto ima vode u mjehuru.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •