Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Ne govori dobro Hrvatski a zeljeli bi tamo u cetvrti osnovne

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Ne govori dobro Hrvatski a zeljeli bi tamo u cetvrti osnovne

Moze malo predloga, imamo jos godinu, jer dogodine namjeravamo ici u Hrvatsku na duze vrijeme i imamo djecu 8 ipo i 4 ipo koji bi tamo isli u cetvrti i vrtic. Za mladjeg mi nije uopce problem, ali cetvrti razred osnovne, tu ce biti sigurno problema, posebno zato sto jos uvijek ne koristi Hrvatski. To su sve vrlo kratke recenice i sa dosta gramatickih pogresaka. Nismo tako cesto ni bili na ljetovanju, tako da nije mogao niti vjezbati. Tek u zadnje dvije godine imamo vise filmova na Hrvatski, knjiga, koju igricu i sl. Stariji je u skoli do 3 popodne, pa onda domaci rad koji uzme uru ipo, tako da ne preostaje sad vise vremena za jos uciti Hrvatski puno . I sad pokusavam nabaviti udzbenike za cetvrti, ali niti ne mogu skuziti koliko to knjiga iz hrvatskog imaju u cetvrtom?
    Puno bi mi pomoglo sa savjetima tipa, koje su knjige najbitnije ili najvise mogu pomoci nekom tko ne govori dobro Hrv? Sto ocekivati u cetvrtom osnovne? I bilo sto drugo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerujem da će ti se javiti mame osnovnoškolaca sa savjetima o knjigama, no iz mog osobnog iskustva - otišla sam u Francusku u 5. razredu a da nisam riječ francuskog znala - nakon tri mjeseca već sam odlično vladala jezikom.

Djeca brzo upijaju stoga mislim da se ne trebaš brinuti što ne zna dobro jezik. Važno je da se na to upozore profesori, učitelji, te da imaju malo više strpljenja s djetetom, možda da prva dva-tri mjeseca ne dobiva ocjene ili da ga se ispituje pismenim putem i sl.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala, zvuci normalno, ali iz iskustva jedne poznanice koja se je preselila iz Kanade, me malo sve to plasi. Ona jedino sto spominje je skola kao nocna mora. Idemo na more i to u manji grad. Iz njenih prica, ucitelji joj nisu uopce izasli u susret, vec su samo pregovarali kako to djeca ne govoru vec Hrvatski. I naravno najvise sto me sokiralo je da su rekli da bi bilo odmah dobro da ga vrate jednu godinu unazad, jer ionako Americke skole nisu nesto.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a zasto ti s djecom na pricas hrvatski kad ste sami doma?
    tako bi najlakse naucili

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marilu prvotno napisa
    Hvala, zvuci normalno, ali iz iskustva jedne poznanice koja se je preselila iz Kanade, me malo sve to plasi. Ona jedino sto spominje je skola kao nocna mora. Idemo na more i to u manji grad. Iz njenih prica, ucitelji joj nisu uopce izasli u susret, vec su samo pregovarali kako to djeca ne govoru vec Hrvatski. I naravno najvise sto me sokiralo je da su rekli da bi bilo odmah dobro da ga vrate jednu godinu unazad, jer ionako Americke skole nisu nesto.
    predloži ti njima da godinu ide unaprijed jer ako izgubi godinu onda neće biti u zaostatku, a ako prođe još bolje ...

takav odnos je poptnu neprofesionalan i slobodno u slučaju problema obrati se ministarstvu prosvjete

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda bi bilo dobro doći mjesec, dva prije početka školske godine u HR, gdje bi ti klinac bio među djecom, i vjeruj mi vrlo brzo bi savlado jezik. Jer kao što kaže Vrijeka, djeca brzo upijaju, pogotovo kroz igru!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Škola ne mora bit noćna mora-zašto mora prvo polugodište imati neki vrhunski uspjeh???Važno je, mislim da se na taj početni period pripemite i vi roditelji i djeca.
    A meni je super čuti egzotične verzije hrvatskog-imam rođaka u Americi i super mi je njegov hrvatski :D

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Marilu, pogledaj zajedno s djecom ovaj kink- možda pomogne kao priprema na ono što vas čeka.

http://www.inet.hr/~ifalak/index.htm

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    a zasto ti s djecom na pricas hrvatski kad ste sami doma?
    tako bi najlakse naucili
    Ja sa djecom pricam Hrvatski, ali nije to tako jednostavno kako ti se cini. Ovdje se prica Engleski, tako kad upalis, kompjuter, domaci rad, radio, susjedi, prijatelji itd, svi su na Engleskom, tako da je i meni samo Engleski u glavi. Ja se stvarno trudim koliko mogu da pricam Hrvatski, ali nije tako jednostavno objasnjavati domaci rad na Hrvatski, ako je ono na Engleski. Ovdje djeca dodju doma u tri popodne i citav dan slusaju Engleski. Nije ni njemu lako sad doma Hrvatski. Mislim ima on dosta rijeci, ono razumjije kad imamo obicnu konverzaciju, ali me plasi da nece tako lako razumijeti kad dodje u skolu, mislim da nece bas na njega cekati. I zato mi treba da se prije pripremim, da znam sto me donekle ceka. Zato ako netko ima cetvrtasa, da mi otprilike objasni sto se uci, itd. Neke sam stvari vidjela na internetu, ali mi se cini previse komplicirano, previse knjiga, udzbenika, vjezbenica, radnih listova i to samo jedan predmet.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    Citiraj marilu prvotno napisa
    predloži ti njima da godinu ide unaprijed jer ako izgubi godinu onda neće biti u zaostatku, a ako prođe još bolje ...

takav odnos je poptnu neprofesionalan i slobodno u slučaju problema obrati se ministarstvu prosvjete
    Mislim da to ne bi ucinili, jer on treba odavde donijeti potvrdu da je zavrsio treci. Usput, odavde pa u peti, mi zvuci katastrofalno.
    Pokusat cu da ga ne ocjenjivaju ispocetka ili vec nesto slicno. Zanima me ako predlozim da ja idem s njim povremeno u skolu, da onako pomazem u razredu, tako da znam sto da uci doma, ali bi me primili. Ne znam dali kod vas u osnovnoj skoli ima roditelja koji pomazu uciteljici. KOd nas ovdje je to normalna stvar. Tako ja sam zaduzena za Art Vista ili ti ga nesto slino LIkovnom, i Clay program, sto je onaj rad sa glinom, pa se poslije pece, boja i ispadne kao porculan. Usput dobrovoljno citam djeci pola sata sedmicno. A roditelji pomazu i pri puno toga kad su zabave, ili prodaj koristenih knjiga i sl.
    Ja kad sam isla u skolu, to je bilo skoro da mi mama nije znala niti sto ucim ili koje predmete imam.

magi

Početno

Moja starija je otisla iz Hr kada je imala 3g a mladja se rodila vani, i obje govore hrvatski jako dobro. Uzeli smo satelitsku karticu za HRT, tako da se uglavnom to gleda, a i "sluzbeni" jezik u kuci je hrvatski

Primjetili smo da dosta nasih prijatelja prica engleski s djecom, tako da se onda ta djeca ni ne trude pricati hrvatski, pa ga govore slabo.

Sto se tice djece i savladavanja jezika, vec nakon nekoliko mjeseci ta djeca mogu pratiti nastavu bez vecih problema i ovdje se od toga ne pravi problem. Mozda je u Hr ipak drugacije s obzirom na nas mentalitet

I mene zanimaju iskustva s ukljucivanjem u Hr sustav skolovanja za djecu koja dolaze iz engleskog govornog podrucja...

Sto se tice pomaganja u skoli, mislim da toga nema u Hr.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mi smo dosli u hrvatsku mjesec dana prije pocetka nastave. Krenula je u 2. razred a da rijec nije znala. Nakon dva mjeseca ko da je tu rodjena.
    Djeca su ko spuzve, njima je to najmanji problem.
    Sretno

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Malo cu obnoviti ovu temu, jer me jos vise zanimaju razna iskustva. Pa ako znate za kakve problemcice ili dobra iskustva da se javite. Idemo negdje krajem sestog mjeseca. Poslala sam e-mailova skoli ali nitko se ne javlja, a radi razlike u vremenu mi je tesko zovniti i dobiti nekoga s kim mogu razgovarati. Znam i da bih trebala kontaktirati i vrtic nekako da upisem mladjeg na vrijeme.
    Usput doznala sam da djeca koja nemaju HRvatske dokumente, i kartu u jednom smijeru mogu imati problema sa ulaskom u Hrv. Sto mi nije nikako logicno, jer imam njihvo rodni list gdje pise da sam im ja mama sto znaci da mogu bez problema imati i nase dokumente. Sad me iz konzulata traze da im pravim domovnice. A to mogu jedino dosta dugim putem preko punomoci da mi netko napravi doma ili cekati 3-6 mjeseci preko konzulata. A mogu uci u zemlju i kao Americki turisti, koja tlaka!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •