Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: zastoj mlijeka

ross

Početno zastoj mlijeka

Nekoliko dana osjecam bol ispod desne ruke.Napipala sam i malu kvrzicu i odmah otisla ginekologu.On kaze da je doslo do zastoja i pitao imam li ja uopce mlijeka. To me malo zbunilo jer dojim i cura je zadovoljna.Dvije noci je prespavala i ta se strana prepunila i to je vjerojatno od toga. Uglavnom, preporucio mi je Bromergon ( ako se stanje pogorsa ) koji ce zaustaviti proizvodnju mlijeka.E sad, sto to znaci da vise necu moci dojiti? Istina da me danas dosta jako i boli. Ali meni prsa nisu u kvrgama i boli me konstantno bez obzira na dodir.Rekao je da stavljam hladne obloge.Ni to mi nije bas jasno. U kojem se slucaju stavljaju topli a u kojem hladni oblozi? Ima li tko iskustva s tim Bromergonom?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na zalost, ne mogu ti nista reci o Bromergonu, nadam se da ce ti se druge savjetnice javiti sutra s odgovorom na to pitanje.

Ono sto zelim naglasiti je da zastoj mlijeka nije neuobicajena pojava, a sigurno ne razlog prestanku dojenja.

Kako si rekla da je beba prespavala par noci, to je vjerojatno razlog zastoja. Dojke su se prepunile i napravio se cepic mlijeka u kanalicu koji sprijecava da se taj dio dojke isprazni. I kazem namjerno dojke jer se pod dojkom racuna i dio tkiva koji "ne visi van" nego je pod pazuhom. Mlijecne zlijezde se u stvari nalaze u zidu prsnog kosa, ukljucujuci i dio ispod pazuha.

U principu kod zastoja mlijeka koristenje lijekova dolazi na tapetu tek kada su se sve druge opcije isprobale.

Prvo, jako je vazno da beba ne prestane dojiti naglo, a tu je ukljuceno i nocno dojenje. Neznam koliko je beba stara i da li je mozda jos premala za prekid u nocnom dojenju.

Ako je mala, trebala bi je nastaviti buditi za nocne podoje. Ako je starija, prvih par noci se pomalo izdoji kada osjetis da su ti grudi napete kako bi sprijecila zastoje.

Drugo, kako bi se rijesila ovog zastoja, vazno je da beba ili ti izvucete cepic. Ako prije i tijekom podoja stavis na bolno mjesto topli oblog (topli mokri rucnik, na primjer), to ce pomoci da se tkivo opusti i da se kanalici prosire (takoder pomaze i topli tus). Ako okrenes bebu tako da joj je brada u smjeru gdje je zastoj, nacin na koji ona sise ce vuci najjace iz tog dijela i brze ce izvuci cepic. Kako je tvoj zastoj pod pazuhom, najbolje je da bebu dojis dok lezis na ledima tako da joj tijelo i noge vise sa strane.

Trece, kod podoja, pocni sa tom, bolnom dojkom jer bebe najjace sisu na pocetku podoja, pa da iskoristis tu forcu. Ali pazi da ne zapostavis drugu dojku kako se ne bi u njoj napravio zastoj.

Cetvrto, za smanjivanje bola jako pomaze (ne pitaj zasto ) ako izmedu podoja u grudnjak preko dojke utaknes list kupusa kojeg si prije toga njezno izgnjecila oklagijom. Ali mijenjaj kupus svaka dva do cetiri sata i nemoj ga drzati dulje od osam. Takoder, za olaksanje bola izmedu podoja pomazu i hladni oblozi. Ali prije podoja nemoj koristiti hladne obloge jer oni ometaju otpustanje mlijeka i suzavaju kanalice.

I konacno, nemoj se uzrujavati jer stres pogorsava situaciju na nacin da ometa refleks otpustanja mlijeka (ne stvaranja) pa se mlijeko nakuplja ali ne otpusta. Mnoge od nas ovdje, rekla bih cak i velika vecina, su prosle kroz zastoje mlijeka, uspjesno ih se rijesile uz gore navedene strategije i dojile djecu jos dugo nakon toga. Zastoji mlijeka su iritirajuci, bolni i stresni ali su prebrodljivi. Javi se kako ide

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ancica ti je super detaljno objasnila, potpisujem cijeli njezin post i dodajem ovaj link na kojem mozes s naseg portala procitati o zastojima i mastitisu - http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1121

ono sto ti je ginekolog preporucio (prekid laktacije uz bromergon, hladni oblozi) savjeti su "stare skole", najvjerojatnije stariji od 30 godina

nadam se da ces uspjesno rijesiti zastoj

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ginekolog nikako nije prava osoba za rjesavanje problema s dojenjem

bromergon vodi smanjivanju kolicine mlijeka. a sto ce onda beba? ginekologu je svejedno hoce li jesti adaptirano ili majcino mlijeko? taj lijek uzmi ako si odlucila prijeci na adaptirano mlijeko, a razlog za to nikako ne mora biti jedan obican zastoj mlijeka. zastoj mlijeka je problem, ali daleko od toga da se zbgo njega treba uzimati bromergon i odustajati od dojenja.

u tekstu na portalu kojeg je litala navela su napisani svi nacini za rjesavanje zastoja mlijeka.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nisam znala dal da ovo stavim na produzeno ili ovdje, a nisam htijela otvorat novu temu... uglavnom... nakon 26 mjeseci potpuno savrsenog dojenja bez ijednog problema, mastitisa, ragade ili soora, prekjucer ujutro sam se probudila sa boli u desnoj dojci. ne boli to strasno, zapravo iskljucivo na grublji dodir, pritisak ili dok hodam po stepenicama.. nema kvrge.. dojka je mekana i osjetim samo zlijezdano tkivo ispod, bol je lokalizirana na gornjem dijelu dojke iznad bradavice, to mjesto nije toplije niti je crveno. jel to je zastoj?? naime, prošli tjedan je v. bio bolestan i dojio je stalno, pa mi je vjerojatno nabildao proizvodnju...ali opet, prvi zastoj sada? u 3. godini dojenja?? jučer sam stavljala kupus 10 sati sveukupno, nije pomoglo. tuširala se i masirala- ništa. dojila naopačke da on to malo izmasira, opet ništa. prekosutra putujemo u inozemstvo i ne bih htijela da mi se zakomplicira do mastitisa ili jos gore, ako to uopće jest zastoj????

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

najvjerojatnije je zastoj i ne bira u kojoj godini dojenja ce se dogoditi

prije izdajanj/podoja ugrij dojku barem 5 minuta, a izmedju podoja/izdajanja stavi na to mejsto hladni oblog ili oblog od zelenog lista kupusa (makni tvrdu zilu, malo zgnjeci da pusti sok i ne prekrivaj bradavicu i areolu; mijenjas list svakih 2-4 sata)

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

jos nesto: pregledaj bradavicu, da nemas nesto kao bijelu tockicu ili pristic? mozda je koza presla preko vrha kanalica i stvorila zastoj

je li te boli dok dojis?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mislim da nemam ništa na bradavici, pregledala sam ju uzduž i poprijeko. jučer sam držala zelje čitav dan, po noći nisam, sada smijem ponovno?? ne bih htijela prestat dojit na tu dojku ili uopće pa da mi baš ne manji proizvodnju. masaža? da ili ne? jer koliko sam ja shvatila masiraju se kvrge- ja nemam kvrge- samo bolno područje. koliko će to otprilike trajat? hvala na savjetima nataša

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

masiranje ili ne masiranje - kako god ti pase
    najvaznije je da je ta dojka dobro drenirana, izdajaj koliko mozes i svaki podoj zapocni na toj strani
    od kupusa nece stati mlijeko, samo od nedojenja

dojku ti je prije izdajanja zgodno ugrijati ispod tusa, 5 minuta pod tusem, onda gel za tusiranje na prste da bolje klize i izdajas

ili je mozes uroniti 5 minuta u zdjelu za salatu do pola punu vruce vode (koliko mozes podnijeti), a za izdajanje prste malo namasti da bolje klize

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

sada sam ju masirala pod fakat vrućom vodom prije podoja i izdajala, i primijetila sam sitne crvene tokčkice- petehije- onako kao mikro krvarenja- valjda je od nasilnog izdajanja? jedva cekam da prođe... dakle, nema vremenskog ograničenja u korištenju zelja? na više mjesta sam pročitala da nikako ne dulje od 10h. zašto?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

zato sto ako ne pomogne u tih par sati onda treba nesto promijeniti ...
    npr. mozda ne izdajas dobro, ili je u pitanju blister, ili je bakterijska upala i treba otici do doktora ...

radi se o tome da kupus tu samo smanjuje upalu, ali samo izdajanje&dojenje rjesava stvar kompletno

istina je da je primijeceno da se kod duzeg drzanja kupusa smanjuje proizvodnja mlijeka, ali je pitanje je li to bas zbog kupusa ili je normalna reakcija organizma na produzeni zastoj (organizam kuzi da tu nista ne izlazi...)

svakako, ako zastoj traje 2-3 dana i nista ne pomaze, a sve radis kako treba, bilo bi dobro da posjetis lijecnika

ali, prvo probaj napraviti sve kako treba i pisi ovdje da vidimo ako nesto krivo radis (kao to sa gnjecenjem, nemoj si raditi podljeve, budi njeznija prema sebi)

ako ti ni popodne ne bude islo kako treba, nazovi SOS, mozda u razgovoru nesto iskrsne...

BTW, umor je jedan od okidaca za zastoje, jesi li pretjerala s pripremama za put, odmaras li se dovoljno? nosis usku odjecu ili tvrdi grudnjak ili onaj sa savom preko zahvacenog mjesta? spavala si na prsima? sjecas se nekog pritiska na to mjesto?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

spavam i inače na prsima, već dugo. imam bas neke prilagodljive cice, nikad nista do sada, a sada me frka da nije nesto drugo, a ne zastoj, jer mene to ne boli bas osobito, ko sto rekoh samo na podrazaj, ali ni blizu nekim ludđackim bolovima o kakvim pričaju žene koje su prošle neke opakije zastoje i mastitise. nisam sigurna da se izdajam kako trebam jer sam prije uvijek kad mi je izdajanje bilo potrebno koristila izdajalicu- ne znam uopće gdje mi je, poslije sam se jos malo natapala u vrućoj vodi, i pokusavala to mjesto izdojit međutim nista. vito sad ne doji tako cesto i ne mogu ga nagovorit da dugo i pozrtvovno sise, eventualno ga nazicam da doji minutu dvije i to je to. tak da je on zadnji put dojio u podne i sad uopce nije zainteresiran. u principu, nemam dojam nit pogorsanja nit poboljsanja i u svojoj hipohondrijskoj glavi već pomislajm na karcinom. .

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I meni se jucer dogodila ista stvar. Probudila sam se ujutro sa laganom boli u lijevoj dojci, bila je tvrda na dodir ali samo u gornjem dijelu. Nije bila u pitanju kvrga vec mi je cijeli gornji dio bio tvrd. Nije bilo ni crvenila, nicega da se ovako na oko vidi. Promislila sam da sam je nalezala jer sam se u snu okrenula na stomak iako obicno spavam na ledjima pa da je nastao zastoj mlijeka. Stavljala sam kupus, tusirala se i stavljala malenu cesce da doji. Nocas kad sam je isla podojiti sisa je bila cijela skroz mekana ali dok malena sisa osjecam bol u bradavici. Tako je danas cijeli dan. Ovako sto jos nisam iskusila, obicno bi imala pokoji blister dok sam dojila prvo dijete pa neznam jesam li dobro postupila sa ovim kupusom i "stiskanjem" sise cijeli jucerasnji dan.

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

meni se dogodila slična stvar...samo je bila lijeva ruka...bol kao da sam nategnula ruku dan-dva i onda sam napipala kvržicu...također su mi odmah padale razne grozne stvari na pamet...otišla sam doktorici opće prakse i rekla je da budući da dojim da je vjerovatno neka žljezda lojnica upaljena, dala mi je neku kremu sa kojom sam to mazala prije spavanja nekoliko noći i nestalo je...sjećam se da mi je strogo zabranila brijanje ispod ruke jer se navodno to upravo tako i upalilo :? ako želiš pokušat ću pronaći naziv kreme ali svakako bi otišla doktoru opće prakse za početak...

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

kakvo je stanje danas?
    sasa?
    bebeto?

BTW, ja sam prosla x zastoja i mastitisa i svaki je bio drugaciji, nema tu bas puno pravila osim tri (jednako vazna pravila):
    1. treba zaostalo mlijeko izbaciti van, izdajanjem i/ili dojenjem
    2. na tom mjestu ce se zastoji ponavljati jos neko vrijeme ako se ne pripazi i redovito dobro drenira, barem nekoliko dana (uslijed zastoja se prosiri kanalic, pa se novo mlijeko unutra ulijeva i zaostaje, jer ne moze sve odjednom proci kroz sljedeci uzi dio)
    3. treba pronaci uzrok i rijesiti ga (soor, blister, bakterija, konstantni pritisak, grudnjak sa zicom, uska odjeca, ...)

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja sam danas otišla na uzv dojki jer mi je bilo usput- nish se ne vidi- jedan minimalno povećani limfni čvor sto bi moglo označavat blažu upalu i malo je gušći sadržaj u kanalićima na mjestu bolnog parenhima. al nema bas prosirenja kanala... ja imam dojam da je danas bol blaža, al ionako je bila blaga pa nisam ziher. i dalje cu ju stavljat prije podoja u toplu vodu... pa cemo vidjet.

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mene danas manje boli, sisa je skroz mekana i manje boli dok malena sisa tako da se nadam da smo problem rijesili. Ja sam jednostavno sisu zalezala po noci, nadam se da mi se to nece ponovit jer osjecaj da bi nedaj boze morala prestat dojit me uzasava !

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

bebeto, cak i ako dodje do operacije kao posljedice mastitisa, ne treba prestati dojiti (osim ako je rez takav da ga beba hvata ustima)
    zato se ne moras bojati prestanka dojenja zbog mastitisa

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

pobjeglo mi: drago mi je da ste obje bolje

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

NatasaM hvala !!! Mojoj sveki se dogodilo da su joj morali rezati sisu i morala je prestati dojiti zbog mastitisa pa me ona malo prepala ali to je bilo prije skoro 30 g. I nije bilo RODE !

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja se javljam samo da pozdravim NatašuM. od koje sam jednom dobila savjet zlata vrijedan

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mi se vratili s puta, sve e bilo ok, bol je prestala.ali sada me boli bradavica na pocetku dojenja, i jučer sam čula coktanje, i imam vaginalnu infekciju, i osjetila sam probadanje u dojci danas i mislim da imamo soor?? od kud sve to odjednom? :shock:

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

pao ti imunitet i gljivice podivljale
    moguce da ti je onaj gore zastoj bio zbog gljivica, mozda su se vec tad "spremale napasti", a sad su se razbuktale

posjeti gin.
    a sebe i bebu tretiraj necim sto beba moze uzimati, bebu prema uputama (ovisi o lijeku), a dojke nakon svakog podoja operi, namazi istim sto dajes bebi, promijeni jastucic (ako koristis), grudnjak i/ili donju majicu mijenjaj barem jednom dnevno i operi na min. 60 stupnjeva (ja obicno perem na 95)
    tretman traje barem 2 tjedna nakon prestanka svih simptoma
    ukratko: sve sto dolazi u dodir s tvojim grudima (odjeca) ili bebinim ustima (igracke, dude) treba iskuhavati ili prati na min. 60 ili dobro ispirati sapunom (gumene igracke)

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

jel soor obavezno zahvaća obje dojke? jer mene uglavnom probada u desnoj, a i ta me bradavica znatno više smeta.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Simptomi soora mogu biti vidljivi samo na jednoj dojci, ali terapiju trebaš provoditi na obje dojke.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

kao sto zoza kaze

i kod mene uvijek samo na jednoj, ali ako zanemarim, simptomi se naglo prosire na obje (ali uvijek je gore na onoj prvoj)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Drage cure,molim vas za pomoć:zastoj mlijeka izmedju bradavice i pazuha,da budem preciznija,desna cika,gore desno prema pazuhu. to sam primjetila ujutro i masiram i i dajem češće malcu da papa al gruda se bitno ne smanjuje a veličine je male marelice,još me ne boli jako,čak i na dodir izdržljivo.stavljam hladne obloge izmedju,pomozite mi please savjetom kako da ga najbolje stavljam na sisu,u kojem položaju. Hvala vam!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ninnicka, pokušaj dijete staviti na krevet, na leđa, a ti četveronoške iznad.
    tako će i gravitacija djelovati i pomoći prirodnom spoštanju nakupjenog mlijeka prema bradavici.
    pokušaj zamisliti da je ta kvrga teniska loptica u crijebu za zalijevanje vrta koju želiš istisnuti. tako ćeš izbjeći nepotrebno trenje i traumu tkiva.
    pokušaj pod tušem sa najtoplijom vodom koju možeš izdršati, tako najčešće ide puno lakše.

drži se i javi kako ide

(imaš li mogućnosti nazvati SOS)?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

hvala apricot,ne samo da je knjižica pomogla u prvim danima,nego su rode uvijek na pomoć jesam,polegla ga jučer,par puta smo cirkusirali na taj način(ja više sebi smiješna a moja ljubav me u čudu gleda ) i uspjeli smo iscickati grudu. Hvala!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bravo za vas dvoje! :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •